Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Zašto je NLB “zagrizla” za Komercijalnu banku?
Najveći slovenački zajmodavac Nova Ljubljanska banka (NLB) na tenderu za kupovinu srpske Komercijalne banke dao je najbolju neobavezujuću ponudu, izvestili su ranije mediji. NLB je ponudila 450 miliona evra za sticanje 83,23 odsto udela u Komercijalnoj banci u vlasništvu srpske vlade, odnosno oko 80 procenata knjigovodstvene vrednosti deonica.

Srpska AIK banka i Raiffeisen banka takođe su na tenderu dale neobavezujuće ponude nudeći 430, odnosno 390 miliona evra, a prema medijima, to je učinio i fond Apollo.
Zašto je Nova ljubljanska banka "zagrizla" za Komercijalnu banku otkrivaju reči predsednika Uprave ove banke Blaža Brodnjaka.

On je nedavno u intervjuu Slovenačkoj novinskoj agenciji kazao da Nova ljubljanska banka (NLB) nastoji da ojača svoju ulogu ključnog regionalnog igrača, uključujući i preuzimanja.

"Srbija je prioritet u potencijalnim preuzimanjima budući da je tržišni udeo NLB-a tamo ispod 2 odsto, ali neće biti donesene ad hoc odluke", kazao je Brodnjak.
On je napomenuo i da će na kraju godine biti ukinuta ograničenja u preuzimanjima, koja su banci bila nametnuta dok je bila u državnom vlasništvu.

Eventualnim preuzimanjem Komercijalne banke Nova ljubljanska banka, za koju Brodnjak kaže da je jedina međunarodna finansijska grupacija prisutna na svim tržištima bivše Jugoslavije, pojačala bi uticaj u celom regionu jer bi u paketu preuzela i podružnice srpske banke u drugim zemljama, uključujući Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.


UBS: "Četiri ponude za Komercijalnu banku uticaće na CENU"
Za kupovinu Komercijalne banke stigle su četiri ponude i siguran sam da će utakmica među ponuđačima uticati na konačnu postignutu cenu. Udruženju banaka Srbije, kao poslovnom, strukovnom udruženju dobrodošao je svaki kupac tako značajne banke za koga se opredele nadležni državni organi kao većinski vlasnici”, kazao je u intervjuu za Politiku Vladimir Vasić, generalni sekretar UBS, odgovarajući na pitanje da li ova najveća državna banka može dobro da se proda.

On je kazao kako je reč je o banci koja u znatnoj meri utiče na ukupne performanse bankarskog sektora Srbije i u tom smislu Komercijalna banka je u velikoj meri prisutna u svim aktivnostima Udruženja banaka Srbije (UBS).
“Verujemo da će tako i ostati i po promeni njenog većinskog vlasnika”,dodao je Vasić. On je kazao i da banke posluju na tržištu i buduće odluke o ukrupnjavanju se moraju prepustiti njihovom menadžmentu i vlasnicima.

Ipak, važno je ukazati da je trend spajanja kao i promene vlasnika banaka prisutan i da je uslovljen prilikama na tržištu koje mu idu na ruku. Trend kupovine banaka primetan je u celom regionu, ali i u svetskim okvirima, i u tom pogledu se naše tržište ne razlikuje”, kazao je on.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta