Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Akcija Kraša dostigla 1.000 kuna
Akcije Kraša, koje poslednje dve nedelje frontno otkupljuje kiparska firma Kappa Star Limited srpskog biznismena Nebojše Šaranovića, tokom jučerašnjeg dana u jednom su trenutku dostigle i iznos od 1.000 kuna, što je trostruko uvećana vrednost u odnosu na cenu s početka meseca.
Iz uprave Kraša, istovremeno, juče su po treći put u poslednjih deset dana odgovorili na upit Berze da ne postoje „cenovno osetljive informacije“ o firmi koje bi mogle da prouzrokuju ovakav rast cena i tako obiman promet.

Tokom jučerašnjeg trgovanja postavljen je i rekord u iznosu koji je izdvojen za kupovinu akcija hrvatskog konditorskog brenda – preko 65 miliona kuna.

Poređenja radi, uobičajen promet na Zagrebačkoj berzi kreće se između sedam i devet miliona kuna. Prošlonedeljni maksimum iznosio je 53,4 miliona a procenjuje se da, kao i prethodnih dana, najveći deo potiče iz kase Šaranovića ili eventualno trećeg lica.

Do sada je za dve nedelje uloženo ukupno 274 miliona kuna ili 37 miliona evra. Jučerašnji promet odraziće se na vlasničke udele i biće objavljen u sredu, a poslednji dostupan podatak je iz trgovanja proteklog četvrtka u kome je Šaranović premašio 8,75 odsto akcija dok su promene u sticanju novih udela zabeležene kod još jednog igrača preko kastodi računa Zagrebačke banke.

Nagađa se da li je on povezan sa Šaranovićem ili solira, a akcije od 1,89 odsto još uvek su daleko od udela od pet procenta koji obavezuje na otkrivanje identiteta.

Naime, hrvatski mediji uveliko nagađaju kako srpski biznismen zapravo kupuje udele za treće lice i pominju fond MID Europa. Navodno, taj je fond i ranije pokušavao da stupi u kontakt sa dva najveća akcionara koji upravljaju Krašom, Mesnom industrijom „Braća Pivec“ sa 30,75 odsto i udruženjem zaposlenih Kraš ESOP sa 18,45 procenata, koji raspolažu sa preko 51 odsto glasova jer im se dele i sopstvene akcije kompanije, oko pet odsto koje su bez upravljačkih prava.

Međutim, spekulišu mediji u susedstvu, do dogovora nije došlo pa je MID Europa rešila da angažuje lokalnog igrača, Šaranovića, kako bi obavio preuzimanje velikog paketa u njihovo ime. Potvrde za ta nagađanja nema, kao što se ni iz kompanije Kappa Star ne može dobiti informacija o krajnjim namerama.

Jedini komentar koji su, od početka akcije sticanja udela dali, jeste da nemaju komentar.

Ono što jeste izvesno, to je da će planovi MI „Braća Pivec“ biti značajno poremećeni, a da do raspleta ne može da dođe pre kraja septembra, za kad je zakazana skupština udruženja Kraš IPOS koja će odlučivati o ponudi svog partnera za otkup preostalih deonica, koja je istaknuta početkom ovog meseca.

Ponuda koja je objavljena sprečava „Braću Pivec“ da kupuju akcije u periodu dok traje, a „ofanziva“ Kappa Stara upravo je tada i krenula. U hrvatskim poslovnim krugovima govori se da će i sama skupština udruženja biti veliki izazov za akcionare koje okuplja, a njih je više od hiljadu, jer tako visoka cena koja je do sada postignuta svakako će biti primamljiva za mnoge.

Ukoliko „Braća Pivec“ ostanu pri datoj ponudi, moraće da iskeširaju znatno veći iznos nego što su na početku i mogli da naslute, a moguće je i da će se suočiti sa kontraponudom Kappa Stara.

Podsetimo, na početku ovog meseca prosečna cena akcija Kraša, kojom se trgovalo gotovo čitave ove godine, kretala se do 390 kuna. Od 5. septembra, kada je krenula ubrzana kupovina, cena je rasla iz dana u dan da bi jučerašnje trgovanje na berzi počelo sa 830, dostizalo i do hiljadu a zaključeno je sa prosekom od 954 kune.

Ne čudi zato što su mali akcionari koji nisu u udruženju podstaknuti da iznesu svoje akcije na finansijsko tržište jer su uvereni da će se one sunovratiti na staro onog trenutka kada Šaranović postigne svoj cilj. Koji i kako, još uvek se nagađa.


AKCIJA KRAŠA I JUTROS OBORILA REKORD Masovnom kupovinom nepoznati kupac podigao deonicu na neverovat
Akcije "Kraša" i jutros su nastavile da obaraju rekord. Već u prvom satu trgovanja na Zagrebačkoj berzi cena jedne deonice ove hrvatske kompanije vinula se na 1.009 kuna (136 evra). I tu nije bio kraj, masovna trgovina od strane, za sada nepoznatog kupca, dizala je ovu deonicu iz sata u sat.

Jak promet i interesovanje za kupovinom deonica Kraša dodatno je usijalo cenu deonice i u drugom satu trgovanja kada se situacija prilično promenila. Cena jedne akcije praktično je za 60 minuta skočila za dodatnih 7 evra na 1.060 kuna (oko 143 evra), uz promet od 13,7 miliona kuna (oko 1,85 miliona evra).

Rekord je ponovo oboren i nakon 11 časova, kada se jednom akcijom Kraša trgovalo po ceni od 1.070 kuna ( 144 evra) uz ukupan promet od 14,5 miliona kuna (1,9 miliona evra).

Na ovaj način nastavljen je jučerašnji trend kada se deonicama Kraša u jednom trenutku trgovalo po ceni od 915 kuna, što je, podsetimo, bio impozantan rast od fantastičnih 7,65 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.Deonica "Kraša" poslednjih nekoliko nedelja tako je praktično porasla sa 400 kuna na iznad 1.000 kuna.Sada je samo pitanje ko je to juče i danas dodatno usijao priču sa Krašom i akcijama ove hrvatske kompanije - da li je srpski privrednik Nebojša Šaranović nastavio da kupuje deonice ili je igru ubrzao neko drugi. Jer se u nedelju pojavila informacija o novim misterioznim agresivnim kupcima koji su deonicama Kraša trgovali sa dva računa Zagrebačke banke.

Prema zvaničnim podacima Zagrebačke berze, najviše akcija u "Krašu" ima Mesna industrija braća Pivac sa udelom od 30,73 odsto. Na drugom mestu je kompanija ESOP Kraš sa udelom od 18,45 odsto, a na trećem mestu je račun Rajfajzen banke iza koga stoji Nebojša Šaranović. On prema podacima Zagrebačke berze sada poseduje 12,45 odsto udela u vlasništvu "Kraša".

Na četvrtom mestu je KRAŠ D.D. koji ima 5,09 odsto udela, a na petom mestu je račun Zagrebačke banke sa udelom od 1,89 odsto.Podsetimo, Početkom septembra, najveći pojedinačni deoničar Mesna industrija braća Pivac, koji drži više od 30 odsto akcija, zajedno s kompanijom ESOP Kraš objavio je ponudu za preuzimanje. Neposredno nkon toga, kao kupac akcija putem Zagrebačke berze pojavila se i kompanija srpskog biznismena Nebojše Šaranovića, inače vlasnika Crvenke koja proizvodi Jaffa keks.

Da je misteriozni kupac koji je posednjih nedelja intenzivno kupovao deonice Kraša, a koji se "skrivao" iz računa Rajfajzen banke upavo Šaranović, otkriveno je nakon što je prešao prag od pet odsto akcija, te je onda ta informacija objavljena putem Zagrebačke berze.


Milijarder Ilon Mask najavio proširenje kompanije Tesla na Srbiju i Hrvatsku
Ilon Mask (Elon Musk), izvršni direktor kompanije Tesla, najavio je da će se Tesla uskoro naći u Srbiji, Slovačkoj i Hrvatskoj. Mask je ovu informaciju podelio sa svojim pratiocima na društvenoj mreži Tviter.

- Nadamo se otvaranju u Slovačkoj, Hrvatskoj, Srbiji i većini zemalja istočne Evrope početkom sledeće godine. Napokon, učinićemo da Nikola Tesla bude ponosan što će imati svoje automobile u zemljama iz kojih je potekao - napisao je Mask na Tviteru.

Iako nije precizirao, pretpostavlja se da je Mask mislio na otvaranje predstavništava kompanije koja proizvodi ove električne automobile.

U Srbiji, prema podacima iz 2018. godine, bilo svega 148 električnih vozila, a više od polovine su automobili. Na mnogim lokacijama u našoj zemlji postavljeni su punjači za ova vozila, a 15 brzih punjača nalazi se na trasi Koridora 10. Punjači su, takođe, postavljeni na auto-putevima, u javnim garažama, u blizini naplatnih rampi, a na brzim punjačima automobili se mogu napuniti za oko 30 minuta.

Podsetimo, automobil kompanije Tesla poznat kao "model 3" je početkom godine dobio "zeleno svetlo" za početak prodaje u Evropi. Od avgusta, svoju prodajnu mrežu Tesla je počela da širi u istočnoj Evropi i kupovina njihovih vozila moguća je odnedavno u Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Sloveniji. Ova kompanija za sada ima servisni centar samo u Poljskoj, ali je najavljeno otvaranje još jednog centra u Budimpešti.


Billionaire Elon Musk announces expansion of Tesla to Serbia and Croatia
Elon Musk, Tesla CEO, has announced that the company will soon enter Serbia, Slovakia and Croatia.

– Hoping to open in Slovakia, Croatia, Serbia & most of Eastern Europe early next year. Finally, we will do Nikola Tesla proud by having his cars in his countries of origin! – Musk tweeted.

Although he hasn’t specified any details, it is assumed that Musk means that the electric car manufacturer will open offices in these countries.

According to 2018 data, there were only 148 electric vehicles in Serbia, more than half of them cars. Chargers for these vehicles have been installed on numerous locations in the country, and 15 fast chargers are located on the Corridor 10 route. Chargers have also been installed on highways, in public garages and near toll booths. A fast charger takes around 30 minutes to charge a car.

Let us remind that the sale of Tesla’s “Model 3” in Europe was greenlit in early 2019. The company started expanding its sales network in Eastern Europe in August, making Tesla vehicles available in Hungary, Poland, Romania and Slovenia. At the moment, Tesla only has one service center in this area, located in Poland, but has announced the opening of another one, in Budapest.


Banjalučki brokeri prvi u regionu nude trgovanje na berzi preko Viber-a i Skype-a
Nakon što je nedavno ponudila uslugu otvaranja brokerskog računa onlajn, banjalučka brokerska kuća Eurobroker ide korak dalje u uvođenju noviteta, pa sada svim klijentima nudi mogućnost otvaranja naloga putem Viber-a i Skype-a.

Trgovanje hartijama od vrednosti postaje još jednostavnije i lakše uz nove načine davanja kupoprodajnih naloga, na potpuno novi način, putem Viber-a i Skype u Eurobrokeru. Ova inovativna brokerska kuća je prethodno omogućila klijentima da trguju putem eTrading-a, webmail-a, telefona i faksa.

Da bi klijent izdao nalog putem Viber-a ili Skype-a, potrebno je da ima otvoren brokerski račun i uredno potpisan Ugovor o brokerskom posredovanju, kao i da u Viber ili Skype poruci precizno navede elemente naloga prema uputstvu. Po prijemu poruke sa elementima naloga, broker proverava njenu ispravnost, pa, ako su ispoštovani svi propisani uslovi, nalog se prima i unosi u sistem. Klijent se obaveštava o primljenom nalogu, a poruka s nalogom se elektronski arhivira.

U Eurobrokeru ističu da su jedina brokerska kuća u Bosni i Hercegovini i u regionu koja svojim klijentima omogućava davanje kupoprodajnih naloga na ove načine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta