Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Najveće svetske banke trese kriza: Otkaze dobija 60.000 zaposlenih
Njujork -- Čini se kako ova godina nije mazila bankarski sektor koji trese velika kriza. Na globalnom nivou neke od najvećih svetskih banaka najavile su 60.000 otkaza.
Kako navodi Bloomberg, veliki broj najavljenih otkaza u najvećoj će meri obuhvatiti evropske radnike. Tačnije, bez posla će ostati čak 90 posto radnika bankarskog sektora.

U Evropi će novom bankarskom krizom najviše biti pogođeni nemački radnici. Osim masovnih otpuštanja u prestonici evropske ekonomije, bez posla će ostati i radnici u Španiji, Velikoj Britaniji i Francuskoj.Nakon nedavno najavljenih otpuštanja velikog broja radnika u svrhu refinansiranja poslovanja u HSBCu, Santanderu te Deutsche Bank, koja do 2022. godine planira da otpusti 18.000 radnika, novi val gašenja radnih mesta najavila je i nemačka Commerzbank. U sklopu trogodišnjeg plana restrukturiranja poslovanja, bez posla će tako ostati čak 4.300 zaposlenih.

Ovo je broj najavljenih otkaza u devet evropskih banaka:

1. Deutsche Bank - 18.000
2. Santander- 5.433
3. Commerzbank - 4.300
4. HSBC - 4.000
5. Barclays - 3.000
6. Alfa-Bank JSC - 3.000
7. KBC - 2.150
8. Caixabank - 2.023
9. National Bank of Greece - 1.700


Svetska ekonomska kriza na pomolu: Da li je Srbija spremna na to
Beograd -- Govor Donalda Trampa na skupštini UN, u kojem je pomenuo društvene mreže, doveo je do pada akcija najvećih tehnoloških kompanija za čak 56 milijardi dolara.
Dalekosežnije posledice na globalnu ekonomiju mogao bi da ima američki trgovinski rat sa Kinom, Bregzit ili nestabilnost na Bliskom istoku.

Evropa posledice već oseća i privreda usporava. A kakve posledice mogu biti za Srbiju?"Rast Evrozone znatno se usporio, više nego što smo predviđali. Usporavanje je uglavnom posledica slabljenja međunarodne trgovine u nesigurnom okruženju koje ima veze sa protekcionizmom i geopolitičkim faktorima", rekao je predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi.

ECB je odavno snizila kamate kako bi podstakla banke da više kreditiraju građane i privredu, podstaknu potrošnju i poguraju rast. Ipak, rast je usporen već treću godinu. Svetska banka ove godine prognozira jedan procenat. Ipak, scenario iz 2008. pominje se oprezno.

"Činjenica je da je Italija u recesiji, a Nemačka pred recesijom", naveo je glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović za RTS.

"Još uvek nema takvih procena da bi mogla biti kriza tih razmera", naveo je profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Radovan Kovačević.

Ali ima brige. U Nemačkoj zbog pada indeksa poslovne aktivnosti na najniži nivo za deset godina.

"Za Srbiju je to bitno jer su srpske firme, pogotovo strane, dobavljači velikih sistema, naročito u auto-industriji, nemačka auto-industrija smanjila je proizvodnju za milion automobila, to je jedan od najvećih šokova, oni su na nivou iz 2009. godine", naveo je Šestović.

MMF je izračunao – na svaki pad ekonomije Evrozone od jedan odsto, naš ekonomski pad biće četvrtina procenta.

"Za nas to znači manji izvoz i manji priliv direktnih stranih investicija. Ključna stvar koju treba da radimo, da tražimo nova tržišta, diverzifikacija izvoza je veliki izazov, ući na netradicionalna tržišta Južne Amerike, Afrike, Azije", upozorava Šestović.

"Usporavanja jeste bilo, u prvih sedam meseci imamo porast od osam odsto, jedino gde se primećuje usporavanje jeste izvoz automobila, i gvožđa, i čelika. Usporavanje investicija u EU je posledica što ni oni nisu sigurni kakve će biti narudžbine za izvoz u SAD", kaže Kovačević.

Čelik i automobili zauzimaju prva dva mesta na spisku izvozih artikala Srbije. Više od 60 odsto svega što izvezemo ide u Evropsku uniju, najviše u Nemačku, koja nam je najvažniji spoljnotrgovinski partner.


UNIQA prva u regionu pokrenula video-procenu šteta
UNIQA osiguranje prvo je u regionu koje je svojim klijentima omogućilo da procenu štete na imovini ili motornom vozilu obave u potpunosti onlajn uz pomoć Video- procene šteta.
Zahvaljujući ovom inovativnom servisu korisnici mogu da, tokom samo jednog video poziva sa proceniteljem, snime nastala oštećenja na imovini i vozilima, i razmene svu neophodnu dokumentaciju, zbog čega proces isplate šteta traje do 48 sati.

Upotreba Video- procene šteta ne zahteva dodatno skidanje aplikacija, ni opterećenje memorije, a za korišćenje su dovoljni mobilni uređaj – telefon ili tablet i dobra internet konekcija."Nakon što prijavi štetu telefonom i pošalje dokumentaciju imejlom, klijent dogovara termin i dobija link za pristup video-razgovoru sa proceniteljem UNIQA osiguranja. Tokom procesa, koji traje između 10 i 15 minuta, procenitelj usmerava korisnika da zajedno snime oštećenu imovinu ili vozilo, i ako je to neophodno, razmene dodatnu dokumentaciju. Važno je napomenuti da klijent Video-proceni pristupa iz svog doma ili sa parkinga, u terminu koji mu najviše odgovara. Sve se obavlja u jednom aktu i u potpunosti onlajn - bez fizičkog susreta sa proceniteljem ili odlaska u poslovnicu. Najzad, nakon što je procena završena, a dokumentacija kompletna, klijent može očekivati isplatu u roku od samo dva dana", ističe Gordana Bukumirić, predsednica Izvršnog odbora UNIQA osiguranja.

Za razliku od video procene, klasičan proces procene i isplate šteta u osiguravajućim društvima iziskuje fizičku prijavu štete i prilaganje dokumentacije. Uz to, neophodno je uskladiti i termin sastanka sa proceniteljem zbog čega se neretko dešava da između prijave i procene protekne nekoliko dana. Kako je i za isplatu štete potrebno vreme, cela procedura ume da potraje do dve nedelje, koliko iznosi i zakonski rok.

Platformu za video procenu implementirala je kompanija ICTS DOO Beograd, koja je zajedno sa UNIQA osiguranjem, u prethodnih godinu dana, radila na testiranju i prilagođavanju softvera potrebama novog servisa.

"Ideja za ovom uslugom potekla je od UNIQA osiguranja, a mi smo prateći njihove instrukcije, zajedno sa proizvođačem platforme namenjene za kreiranje virtuelnih ekspozitura, te ideje sprovodili u delo, da bi na kraju dobili jedinstven servis koji trenutno u celom regionu ima samo UNIQA", istakao je Dejan Kotur, direktor ICTS DOO Beograd.

"Isplata štete je veliki test i prilika da kompanije opravdaju poverenje koje su im klijenti ukazali prilikom slapanja polise. Zbog toga smo uložili veliki trud da, oslanjajući se na moderne tehnologije, postojeće složene procedure transformišemo i podredimo ih potrebama korisnika. Cilj nam nije bio samo da budemo prvi, već da klijentima obezbedimo veći komfor, uštedimo njihovo vreme i omogućimo im ekspresnu isplatu, kako bi što pre mogli da saniraju štetu nastalu na imovini ili vozilima. Rezultat našeg pionirskog poduhvata je superioran servis, potpuno jedinstven za naše tržište, region, ali i celu UNIQA grupu koja posluje u 18 zemalja Evrope. Video-procena šteta štedi i vreme naših zaposlenih, a mogućnost zloupotrebe svodi na minimum, jer se odvija u realnom vremenu. Kao takva, najbolji je primer digitalne transformacije poslovanja kojem težimo", navela je Gordana Bukumirić.

Pored video procene štete za osigurana vozila i domaćinstva, klijentima UNIQA osiguranja na raspolaganju će ostati i klasična procena štete.


DOLAR RASTE Evro na rekordno niskom nivou
Vrednost američkog dolara danas je u porastu i kreće se ka najvišem iznosu od 2017. godine, dok je evro na najnižem nivou u proteklih 28 meseci.

Uprkos pokretanju istrage o opozivu američkog predsednika Donalda Trampa i nejasnih signala oko trgovinskog sporazuma između SAD i Kine, dolar je i dalje u porastu. Za jedan evro sada se dobija 1,09 dolara, što je najmanje u proteklih 28 meseci.
Tržišni analitičar iz kompanije "BNI Melon" Nil Melor podsetio je da američke Savezne rezerve smanjuju kamatne stope i da, uprkos tome, ostale valute ne izgledaju loše u odnosu na dolar zbog slabih izgleda za rast globalne privrede i neprestane obustave i pokretanja trgovinskih pregovora.

Američki predsednik Donald Tramp izazvao je nade u mogućnost trgovinskog sporazuma jer je u Njujorku izjavio da SAD i Kina vode dobre razgovore i da bi do dogovora moglo doći ranije nego što je očekivano.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta