Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Stada i sledeće godine ulaže oko 20 mil EUR u Hemofarm
Lideri članica nemačke Stada grupe, njih 150, nalaze se u Beogradu, gde se održava STADA Leadership Meeting, i to po prvi put.

Tom prilikom medijima se obratio Peter Goldšmit (Peter Goldschmidt), generalni direktor Stada grupe, u okviru koje posluje i Hemofarm.

Istakao je da se prodaja povećala za 11% u prvoj polovini 2019. godine na  1,26 mlrd EUR, jer je u 2018. godini vredela 1,14 mlrd EUR.

- Stada beleži snažan rast u oba naša osnovna segmenta: u brendiranim proizvodima/OTC (lekovi koji se izdaju bez lekarskog recepta) i generici, uključujući farmaceutske specijalitete. Na osnovu rezultata gradimo aktivnosti. proizvodimo u 120 zemalja i želimo da budemo pouzdan i brižan partner - rekao je Goldšmit.

Kompanija je nedavno otvorila novu fabriku u Vijetnamu, sa kapacitetima od četiri milijarde tableta.

Stada grupa je jedan od najvećih investitora u Srbiji. Od 2006. godine, kada je Hemofarm postao član Stada grupe, do danas, u opremu, infrastukturu, procese i uvođenje najmodernijih standarda investirano je oko 300 mil EUR.

- U istom periodu, obim proizvodnje u Hemofarmu uvećan je za 2,5 puta, a portfolio kompanije za četiri puta - rekao je Dejan Ivanović, direktor proizvodnje Hemofarma za jugoistočnu Evropu.

Dodao je da je u Hemofarmu prošle godine proizvedeno 245 miliona pakovanja lekova odnosno 5,6 milijardi tableta, boca ili tuba:

- Novi rekord planiran je za ovu godinu, a očekuje se proizvodnja od čak 6,3 milijarde tableta i drugih formi, od čega je oko 70% namenjeno evropskom tržištu.

Ronald Zeliger (Ronald Seeliger), generalni direktor Hemofarma naveo je da ova kompanija ima vrednosni udeo na tržištu od 12%, a 27% u obimu.

- Proizvodni pogoni Hemofarma su u Vršcu, Šapcu, Dubovcu, Banjaluci i Podgorici. Svaki od njih je lider na svom tržištu - ističe Zelinger.

Kao poseban uspeh istaknuto je poslovanje banjalučke fabrike, koja je 2003. godine proizvodila 100 miliona tableta, a danas beleži godišnju proizvodnju od 1,1 milijarde. Ove godine je u fabriku u Republici Srpskoj investirano 2 mil EUR u opremu.

- Stada je za ovu godinu namenila 20 mil EUR ulaganja u srpsku proizvodnju, a slična suma se očekuje i u narednoj godini - rekao je Peter Goldšmit.


Novine na tržištu lekova

Stada je u 24 zemlje lansirala biosimilar teriparatida, Movymiu, koji se koristi za lečenje osteoporoze. U sledećih nekoliko meseci se u Nemačkoj planira lansiranje proizvoda Grippostad Complex.

U drugoj polovini 2019. godine, pet proizvoda za negu kože i lek za kašalj kod dece, koje je Stada kupila od kompanije GSK , biće uključeno u portfolio, naročito u Velikoj Britaniji.

Medicinski šampon protiv peruti Nizoral, koji je takođe poznat i kao Terzolin, a koji je kupljen 2018. od kompanije Johnson & Johnson, uspešno je etabliran kao novi proizvod Stada grupe širom Evrope.

Lek protiv kancera, inovativni rastvor za injekcije, Bortezomiba biće predstavljen u 14 evropskih zemalja. Na tržištu će uskoro biti i novi preparati kao što su Dasatinib (kancer), Solifenacin (urologija), Amlodipin/Valsartan (lek za snižavanje krvnog pritiska) i Hoggar Night tableta koja se oralno rastvara i izdaje se bez recepta.


Nova Uprava Atlantic Grupe za novi rast
Od prvog oktobra, Uprava Atlantic Grupe proširiće se na šest članova, pa će je činiti predsednik Uprave Emil Tedeski i članovi Neven Vranković, Zoran Stanković, Lada Tedeski Fiorio, Srećko Nakić i Enzo Smrekar. Osnaživanje Uprave logičan je nastavak procesa definisanja korporativne strategije i prioriteta u daljem razvoju kompanije, započetog u februaru prošle godine.

- Kroz reviziju ukupne poslovne prakse i definisanje strategije i korporativnih prioriteta, identifikovana su područja koja predstavljaju temelj transformacije za budućnost i ključne zamajce rasta, a kojima se prilagođava ukupna organizacija, počevši sa organizacijom Uprave. Ključna područja čine razvoj distribucije, fokusirana međunarodna ekspanzija portfolija Atlantic Grupe, te spajanja i preuzimanja - navodi se u saopštenju kompanije.

Lada Tedeski Fiorio, dosadašnja potpredsednica Nadzornog odbora, zbog preuzimanja nove dužnosti koja je nespojiva sa članstvom u Nadzornom odboru kompanije, napušta NO i kao članica Uprave imaće nadležnost za poslovni razvoj i strategiju.

Srećko Nakić će kao novi član Uprave voditi brigu o ukupnoj distribuciji, a Enzo Smrekar će imati odgovornost za upravljanje brendovima Argeta i Donat Mg koji imaju najveći internacionalni potencijal unutar portfolija Atlantic Grupe.


Za 14 dana stiže još novca od besplatnih akcija, NIS isplaćuje dividendu, evo i koliko
Svi koji nisu prodali akcije NIS polovinom septembra dobiće novac od dividende koju će akcionarima isplatiti ova naftna kompanija. Kako saznaje "Blic Biznis", NIS će isplatiti dividendu 17. septembra.

Reč je o 34 dinara za svaku akciju, odnosno 170 dinara za pet akcija, koliko je svaki građanin koji je imao pravo na besplatne deonice, 2010. godine i dobio akcija od ove naftne kompanije. Pravo na dividendu imaju akcionari koji su posedovali akcije NIS 17.06.2019. godine.Akcionarima je, inače, predviđena isplata ukupno 6,5 milijardi dinara odnosno 25 odsto neto dobiti društva za 2018. godinu. U toj godini NIS je ostvario neto dobit veću od 26 milijardi dinara.

Na računu skoro 10.000 dinara

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu imate oko 9.800 dinara. Jedna akcija NIS na berzi vredi 680 dinara a pet koliko je svaki građanin dobio ukupno 3.400 dinara. Akcija Aerodroma vredi 840 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda. Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina NIS, Aerodrom i Telekom svakom građaninu su uplatili po ukupno 4.400 dinara od čega je 1.300 dinara dividenda koju je nedavno isplatio Aerodrom "Nikola Tesla".Kako do novca

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i rečenica da hoćete da podignete novac po osnovu dividende od akcija NIS. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti, novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci. S druge strane, novac od akcija mogu da dobiju samo ukoliko deonice prodaju, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju.


Za mesec dana imaće novog vlasnika: Zainteresovane dve kompanije
Beograd -- Za Jat tehniku se ponovo traži kupac.
Naime, pre mesec dana je prvi pokušaj prodaje proglašen neuspešnim jer nije stigla nijedna ponuda.

Ministarstvo privrede juče je raspisalo novi javni poziv.Početna cena je prepolovljena i sada iznosi 10,2 miliona evra. Rok za podnošenje prijava ističe 4. oktobra.

"Privatizacija Jat tehnike je dugo očekivana", objasnio je za "Večernje novosti" Petar Vojinović, urednik vazduhoplovnog portala Tangosiks.

"Trenutno su, prema mojim informacijama, ozbiljno zainteresovane barem dve veće inostrane kompanije koje se bave ovim poslom. Nakon snižavanja cene od 50 odsto, prema pravilima ovog tipa javnog nadmetanja, gotovo je sigurno da ćemo za mesec dana imati novog, stopostotnog vlasnika Jat tehnike", kaže Vojinović.

Prema njegovim rečima, novi vlasnik pre svega kupuje kapacitet koji je najveći u regionu, tradiciju i stručnost. Jat tehnici hitno trebaju investicije jer treba dosta uložiti u infrastrukturu, alat i uopšte modernizovati kompaniju kako bi se priključila poslednjim tehnološkim trendovima u svetu, pišu "Novosti".

Kako objašnjava Vojinović, do sada menadžment Jat tehnike to nije mogao da uradi iz redovnih prihoda. Kao državno preduzeće podlegali su zabrani zapošljavanja i dizanja plata.

"U veoma konkurentnom poslu održavanja aviona to im je prilično vezivalo ruke", kaže Vojinović.


Oni su prva velika žrtva Bregzita: Prebacili premije vredne 75 milijardi dolara u EU
London -- Prvu veliku žrtvu Bregzita u britanskoj finansijskoj industriji podnele su osiguravajuće kompanije.
Kako navodi Bloomberg, osiguravajuće kuće s premijom od 61 milijardu funti odnosno 75 milijardi dolara preselilo je poslovanje iz Londona u druge gradove Evropske unije.

Pritom, njihova selidba dogodila se nezavisno od toga hoće li biti i kako će izgledati sporazum između Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a o odnosima nakon razdruživanja.Egzodus je delom posledica odluke evropskog osiguravajućeg regulatora prema kojoj svi britanski osiguravači moraju polise evropskih klijenata da presele na kontinent.

Osiguravači su tu imovinu preselili ponajpre u Belgiju, Luksemburg i Irsku.

Međutim, izveštaj o finansijskoj stabilnosti Banke Engleske otkriva da će se oko pet milijardi funti premije i dalje nalaziti na britanskom području u trenutku Bregzita 31. oktobra.

Na primer, najveća svetska osiguravajuća kuća Lloyd’s of London, najavila je da će sve polise evropskih klijenata moći da preseli do kraja oktobra iduće godine.

Lloyd’sova portparolka je pojasnila kako su evropske članice uvele mere koje osiguravaju da 90 odsto polisa može biti naplaćeno u slučaju Bregzita bez dogovora.

Dugoročni uticaj selidbe polisa biće i praktičan i simboličan. No, u svakom će se slučaju negativno odraziti na status Londona koji i dalje drži 10 odsto svetskog osiguravajućeg i reosiguravajućeg tržišta.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta