Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Postignut dogovor o prodaji udela u Komercijalnoj banci EBRD i IFC državi Srbiji - Akcije fondova Sw
Republika Srbija, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), postigli su dogovor o tome da se 34,58% akcija Komercijalne banke, koje su u vlasništvu EBRD i IFC, proda - Srbiji.

Po okončanju transakcije, država će imati 83,23% akcija Komercijalne banke, navodi se u saopštenju EBRD-a objavljenom na zvaničnom sajtu te finansijske institucije sa sedištem u Londonu.

Transakcija je usledila nakon što je Republika Srbija još 26. juna otkupila 6,89% akcija od fondova Svedfand (Swedfund) i DEG-a.

Transakcijom se, dakle, završava konsolidacija vlasničke strukture Komercijalne banke, a Republici Srbiji će omogućiti da ponudi na prodaju ukupno 83,23% akcija Komercijalne banke u tekućem procesu privatizacije banke.

Kako se dodaje u saopštenju, EBRD i IFC, zajedno sa Republikom Srbijom, aktivno su podržavali oporavak i razvoj Komercijalne banke u poslednjim godinama, što je rezultiralo snažnim komercijalnim i finansijskim rezultatima koje je banka uspešno realizovala u 2017, 2018. i prvoj polovini 2019. godine.

Republika Srbija, EBRD i IFC, uvereni su da je Komercijalna banka u dobroj poziciji da ostvari uspešnu privatizaciju, što će ići i na korist njenih klijenata, srpskog bankarskog sektora u celini, kao i Republike Srbije, zaključuje se u saopštenju.


Danas ističe rok za ponude

Danas, 6. septembra 2019. ističe rok za dostavljanje neobavezujućih ponuda za Komercijalnu banku, a otvaranje koverata planirano je za 10. septembar.

Ministarstvo finansija objavilo je 31. maja javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za učešce u postupku prodaje akcija u Komercijalnoj banci putem tendera.

Pozivom je bilo predviđeno da ponuđači imaju rok da do 21. juna 2019. godine dostave izjave o zainteresovanosti ali je rok produžen na 6. septembar.

U sklopu Komercijalne banke posluju i zavisna društva - Komercijalna banka Podgorica i Komercijalna Banjaluka.


Danas ISTIČE ROK za dostavljanje ponuda za KOMERCIJALNU BANKU, šest KUPACA u igri
Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu državnog paketa akcija Komercijalne banke ističe danas, a otvaranje ponuda je 10. septembra.

Javni poziv za prikupljanje neobavezujućih ponuda za kupovinu državnog paketa akcija u Komercijalnoj banci raspisan je krajem maja. Prvobitni rok za dostavljanje ponuda koji je bio 23. avgusta je pomeren na 6. septembar, sa obrazloženjem da je potencijalnim kupcima potrebno više vremena da razmotre kompleksnu domumentaciju o poslovanju banke.
Za preuzimanje jedne od najvećih banaka u Srbiji do sada je interesovanje pokazalo šest potencijalnih kupaca, uključujući Raiffeisen banku, AIK banku srpskog biznismena Miodraga Kostića, NLB banku i američko-evropski konzorcijum, kojeg čine Ripplewood Advisors, Direktna Banka i grčka Eurobank, pisao je nedavno Rojters.

Vlasnik fonda "Riplud advajzers" je ugledni američki biznismen Tim Kolins. Ovde možete pročitati Ko je Tim Kolins, čime se bavi i koliko je ozbiljan investitor u svetu?

Resorni ministar Siniša Mali više puta je rekao da uspešan završetak prodaje Komercijalne banke očekuje do kraja ove godine.U pozivu za prodaju Komercijalne banke je navedeno da će tokom tenderske prodaje država Srbija, koja sada ima udeo u Komercijalnoj banci od 41,75 odsto, steći dodatni ulog od 41,47 odsto akcija koje su u vlasništvu stranih akcionara – Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), i IFC i DEG i Svedfonda (Sweedfun).

Poslovanje sve bolje

Komercijalna banka je u prvih šest meseci 2019. godine ostvarila dobitak pre oporezivanja od 4.338,6 miliona dinara (36,8 miliona evra), što u odnosu na isti period prethodne godine predstavlja povećanje za 19,8 odsto.

Akcija ove banke na Beogradskoj berzi je od februara ove godine skočila sa 2.400 dinara na trenutnih 3.250.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta