Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dinarske obveznice nadomak uključenja u indeks J.P. Morgan - Odluka do sredine godine
Jedna od najcenjenijih finansijskih institucija u svetu, J.P. Morgan, u petak 24. januara i zvanično je objavila da sa pozitivnim izgledima razmatra uključivanje dinarskih obveznica Republike Srbije u renomirani indeks obveznica - J.P. Morgan GBI-EM index, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Ovakva odluka predstavlja još jedno priznanje Srbiji za sve ostvarene rezultate u razvoju domaće ekonomije i finansijskog tržišta, kao i za do sada preduzete aktivnosti na stvaranju povoljnog domaćeg investicionog okruženja.

- Ovo je veliko priznanje za sve što smo do sada uradili. Godinama težimo uključivanju u J.P. Morgan indeks obveznica, a sada smo i zvanično nadomak toga. Pre samo nekoliko godina ovako nešto bilo je nezamislivo, a danas imamo zemlju koja ulazi u red globalno atraktivnih investicionih destinacija - izjavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

I samom današnjom objavom je, kaže, u većoj meri skrenuta pažnja međunarodnih investitora ka Srbiji.

- U slučaju pozitivne odluke, koju nesumnjivo očekujemo do polovine godine, efekti na domaće finansijsko tržište će biti brojni - baza investitora koji ulažu u našu zemlju će biti dodatno proširena, a Srbija će biti otvorena za pristup najširoj grupi eminentnih ulagača u svetu - ocenila je guverner.

J.P. Morgan u svom izveštaju posebno ističe da su aktivnosti koje je u prethodnom periodu preduzela Srbija na polju prilagođavanja svog tržišta obveznica najboljoj međunarodnoj praksi, povećale tražnju stranih investitora za domaćim hartijama od vrednosti i dovele do primetnog rasta likvidnosti na sekundarnom tržištu u prethodne dve godine.

Odluka o uključivanju srpskih obveznica u pomenuti indeks trebalo bi da bude doneta u drugom tromesečju ove godine (april-jun 2020.), a već samo stavljanje Srbije na "Index Watch Positive" šalje jasan signal da je Srbija ispunila sve preduslove da se nađe u grupi zemalja u razvoju koje međunarodni investitori smatraju sigurnim za ulaganje.

Da se radi o ogromnom uspehu, potvrđuje i činjenica da će kroz ovaj proces biti razmatrano uključivanje dinarskih obveznica Republike Srbije u indeks GBI-EM Global Diversified, koji predstavlja najčešće praćeni, odnosno "reperni" (benchmark) indeks obveznica u lokalnoj valuti zemalja u razvoju, navodi se u saopštenju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta