Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Reagovalo tržište zbog napada na američku bazu: "Investitori spremaju cene za sveukupni rat"
Peking -- Cene nafte su porasle, a indeksi berzi u Aziji danas opali pošto je Iran ispalio rakete na američke baze u Iraku u znak odmazde za ubistvo iranskog generala.Sirova nafta tipa "Brent", kao i američka nafta referentna ;za međunarodne cene, porasle su više od tri dolara po barelu, ali se cena potom povukla.

Indeks Tokijske berze je opao za gotovo dva odsto, ali su nadoknadjeni neki gubitci, dok je indeks u Hong Kongu opao za jedan odsto.Tržišta Šangaja, Australije i jugoistočne Azije takođe su se povukla.

"Izgleda da investitori spremaju cene za sveukupni rat", rekao je Đingi Pan iz finansijske sutanove IG u izveštaju.

Finansijska tržišta od prošle nedelje su u atmosferi na korak od mogućeg američko-iranskog rata i prekida isporuka nafte zbog ubistva generala Kasema Solejmanija napadom američke bespilotne letelice u Bagdadu prošle nedelje.

Sirova nafta tipa "Brent" je poskupela za 73 centa, na 69,02 dolara. Na početku trgovanja u sredu je skočila za 3,48 dolara na 71,75 dolara, ali se cena potom povukla.

Referentna američka nafta porasla je za 61 cent, na 63,31 dolara po barelu u elektronskom trgovanju na Njujorškoj robnoj berzi. Ranije je skočila za 2,95 dolara, na 65,65 dolara ali jhe poskupljenje popustilo.

Tokijski indeks "Nikkei 225" opao je za 1,5 odsto, na 23.221,08, a hongkonški "Hang Seng" za jedan odsto, na 28.031,54. Šangajski "Composite" indeks izgubio je 1,2 odsto i spustio se na 3.067,82, a južnokorejski "Kospi" se povukao 1,1 odsto, na 3.068,02. Sidnejski indeks "S&P-ASKS 200" opao je za 0,1 odsto, na 6.817,60, a indijski "Sensek" otvorio se padom od 0,7 odsto, na 40.566,78. Tržišta Tajvana, Novog Zelanda i Jugoistočne Azije takođe su popustila.

Pre noćašnjeg napada Irana na vosjku SAD, nalet investitora da ulažu u sigurnu imovinu je bio popustio.

Poskupljenje zlata se u utorak smanjilo pošto je dostiglo svoju najvišu cijenu za gotovo sedam godina.

Na Volstritu je referentni indeks "S&P 500" izgubio 0,3 odsto i spustio se na 3.237,18 u trgovanju koje je zatvoreno pre iranskog napada. Industrijski prosek "Dau Džouns" izgubio je 0,4 odsto, i sišao na 28,583.68. "Nasdak kompozit" skliznuo je manje od 0,1 odsto, na 9,068.58.

Na valutnim tržištima dolar je opao na 108,31 jena u odnosu na utorak kada je bio 108,44 jena. Evro je ostao nepromenjen na 1,1151 dolar.


Kinezi ponovo pokreću proizvodnju u rudniku "Novo Cerovo"
Bor -- "Ziđin" počinje obnovu i proširenje "Velikog Krivelja" i "Jame", tehničku rekonstrukciju i proširenje Topionice i ponovo pokreće proizvodnju u "Novom Cerovu".To je najavio generalni direktor "Serbija Ziđin Bor koper" Long Ji.

On je u novogodišnjoj čestitki građanima Bora i Majdanpeka na sajtu kompanije naveo da će "Ziđin" uz, kako piše, snažnu podršku Vlade Srbije, završiti tehničku rekonstrukciju i proširenje rudnika u Majdanpeku.Ji kaže da će ova godina za tu kompaniju biti godina izgradnje, a da je protekla bila, kako je rekao, puna izazova.

"U poređenju sa 2018. godinom, povećali smo proizvodnju katodnog bakra 24 odsto, prihode za 45 odsto, operativni profit 300 procenata", navodi Ji.

Kaže da je ta kompanija stvorila uslove za zapošljavanje lokalnog stanovništva, a da je broj zaposlenih u 2019. povećan pet odsto u odnosu na kraj 2018.

"Prosečne zarade radnika povećane su 22 odsto i sada iznose 55 procenata više od prosečnog nacionalnog dohotka na nivou Srbije", dodao je Ji.

Govoreći o bezbednosti i uslovima na radu, kaže da su oni znatno poboljšani i da su povrede smanjene 43 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Nova zelena površina proširena je, kaže, na 110.000 kvadratnih metara.

U 2020. godini kompanija će nastaviti da radi na unapređenju proizvodnje i poslovanja, a dodatno će, kaže, smanjiti troškove i povećati produktivnost.


Italijani i Poljaci hoće da grade u Srbiji: Raspituju se za industrijske zone
Lučani -- Uprkos tome što još nije izgrađena deonica auto-puta od Preljine do Požege, strane kompanije se već interesuju za otvaranje fabrika u Lučanima."Lučani će imati uključenje i isključenje sa auto-puta u Krstacu, a urađena je i privremena eksproprijacija na 37 hektara za kampove", izjavio je u intervju novinskoj agenciji MNA predsednik opštine Milivoje Dolović.

"To su kampovi u Negrišorima i Krstacu. U ovom drugom će biti smešteno skoro 600 kineskih državljana koji će narednih godina graditi tu deonicu auto-puta", rekao je Dolović, dodajući da je lokalna samouprava uradila sve što je bilo do nje"Odeljenje za urbanizam se bavi pribavljanjem u vlasništvo države kompletne trase auto-puta, određeni probni radovi u tunelskim oknima se obavljaju, tako da nas očekuje veliki početak radova. To će biti velika stvar za opštinu Lučani", istakao je Dolović.

Izgradnjom auto-puta, kaže Dolović, stvoriće se bolji uslovi za privredni razvoj, turizam…

"Uporedo sa izgradnjom auto-puta krećemo u formiranje industrijske zone u Krstacu. Ona će se prostirati na oko 30 hektara i otkup zemljišta pratiće dinamiku radova na auto-putu. Kada se završi auto-put imaćemo na raspolaganju svih 30 hektara koje ćemo ustupiti potencijalnim investitorim", naveo je on.

Na pitanje da li već ima zainteresovanih kompanija za izgradnju fabrika, Dolović kaže da je pre nekoliko meseci dolazila italijanska delegacija koja je zainteresovana za otpočinjanje proizvodnje džambo vreća za pakovanja.

"Pre nekoliko dana smo dobili upite od jedne poljske kompanije. Još nismo ni blizu završetka auto-puta, a potencijalni investitori se već raspituju", rekao je Dolović.


Akcije hotela Ekscelzior prodate za 660,7 miliona dinara
Beograd -- Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 670,3 miliona dinara (5,7 miliona evra).
Tome je doprinelo blok trgovanje akcijama društva za hotelske, ugostiteljske i turističke usluge Excelsior iz Beograda u iznosu od 660,7 miliona dinara, dok su BELEX indeksi registrovali pad.

Indeks najlikvidnijih akcija BELEX15 je oslabio za 0,4 odsto na 798,18 poena, a BELEXlajn se spustio za četvrtinu procenta na 1.722,25 poena.Jedini dobitnik dana je bila obična akcija Komercijalne banke s rastom od oko 0,2 posto na 3.376 dinara, koja je ujedno bila i najtrgovanija sa iznosom od 6,7 miliona dinara.

Naftna industrija Srbije je izgubila 0,5 odsto vrednosti zaključivši trgovanje na nivou od 745 dinara, uz realizaciju od 1,2 miliona dinara, dok je Aerodrom "Nikola Tesla" potonuo za 1,9 odsto na 979 dinara, a isprometovan je za više od 0,8 miliona dinara.

Preferencijalna akcija duvanske industrije "Filip Moris" je oslabila za preko 1,0 odsto na 5.055 dinara i ostvarila trgovanje u iznosu od nepunih 0,2 miliona dinara, dok je Valjaonica bakra Sevojno bila na čelu liste gubitnika s padom od 2,0 procenta na 2.940 dinara, uz promet od približno 0,1 milion dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 50,09 odsto, pri čemu je njihovo učešće u kupovini iznosilo samo pola procenta, a u prodaji 99,68 posto. Na Berzi danas nije trgovano državnim dužničkim hartijama.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta