Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NOVA PROGNOZA MMF ZA SRBIJU Neće biti očekivanog pada od 3 odsto, sledeće godine rast, evo i koliko
MMF je Srbiji dao bolje izglede nego u aprilu. Sada je ublažio raniju prognozu pruvrednog pada naše zemlje sa 3 na 2,5 odsto. MMF takodje prognozira da će naredne godine srpska ekonomija porasti za 5,5 posto.

U aprilu ove godine MMF je procenjivao da će ekonomija Srbije zabeležiti pad od 3,0 odsto ove godine.

Prema izveštaju, čije je predstavljanje upravo u toku na onlajn konferenciji, predvidja se da će pad biti samo 2,5 odsto, kao i da će inflacija u našoj zemlji iznositi 1,5 posto, nakon čega će dogodine blago porasti na 1,9 procenata.

Bilans tekućeg računa Srbije za 2020, MMF vidi na nivou od minus 6,4 procenta, a stopu nezaposlenosti na 13,4 posto.

Šef Delegacije MMF-a istakao je da je veoma zadovoljan činjenicom da Srbiji nije neophodna finansijska podrška, i da bi prema tome naredni aranžmani mogli biti savetodavnog karaktera.

Kada je reč o privrednom rastu u 2020. godini, Martejn je istakao da postoji makroekonomska stabilnost, da je Srbija napredovala više od prvobitnih projekcija, čime je pokazala, uprkos teškim uslovima pandemije korona virusa, stabilnost i mogućnost brzog oporavka. On je istakao da s obzirom na ovakve pokazatelje, u narednoj godini očekuje još brži oporavak srpske privrede.


Fond za razvoj odobrio 525 miliona dinara podrške kroz 74 kredita
Upravni odbor republičkog Fonda za razvoj kroz 74 kreditna zahteva odobrio je ukupno 525,4 miliona dinara podrške, objavila je ta institucija.

Po Programu podsticanja razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte odobreno je 14 kreditnih zahteva za investicije u iznosu od 282,9 miliona dinara i 57,6 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Na ime kredita za likvidnost, kao finansijska podrška u uslovima kovida 19 odobrena su 33 kredita čiji je ukupan iznos 106,8 miliona dinara.

Firmama koje se bave turizmom po istom osnovu odobreno je 16 kredita u ukpnom iznosu od 105,5 miliona dinara.

Fond za razvoj odobrio je krediti za trajna obrtna sredstva u iznosu od 10 miliona dinara, dok je na ime finansijske podrške početnicima u biznisu odobreno 10 kredita čiji je ukupan iznos 20,1 miliona dinara dok bespovratna sredstva iznose 8,9 miliona dinara.


Third Quarter at Belgrade Airport Sees 77% Passengers Less Than Last Year
At the Belgrade Nikola Tesla Airport, in the July-September period, the number of passengers was lower by 77.7% compared to the same period last year, amounting to 478,000, announced Vinci Airports, the parent group of the company Belgrade Airport.

In July, according to the press release, the number of passengers was lower by 84.1%, and in September it was lower by 69.7%.

– In the first nine months of the current year, the total number of passengers amounted to 1,468,000, which is 68.7% less compared to the same period in 2019. Commercial flights at the Belgrade Airport more than halved in this third quarter, as there were 9,972, that is, 55.5% less compared to the period of July-September 2019 – Vinci Airports announced.

The number of passengers served at 45 airports within the Vinci network in the third quarter was lower by 79.1% compared to the same period last year, amounting to 15 million passengers. In the first nine months, the total number of passengers was lower by 67.9% compared to the same period in 2019.

According to the press release, passenger traffic recorded a partial growth during the summer season, as the borders had gradually opened from June 15 in the Schengen zone countries, and travel restrictions were made milder in many countries.

– The airports from which primarily tourist and local flights are carried out were in the best position concerning the new circumstances in July and August. This improvement lasted until September, when travel restrictions came into effect again – it was announced.


Srbija ima najveće rezerve zlata na Balkanu
Srbija je sa 32 tone zlata, zemlja sa najvećim zlatnim rezervama u regionu, pokazuju podaci Narodne banke Srbije i Svetskog saveta za zlato.


Eksplodirao promet na BELEX-u na 1,41 milijardi RSD
Ukupan promet na Beogradskoj berzi eksplodirao je danas dostigavši 1,41 milijardu dinara (12 miliona evra), a ostvaren je prvenstveno na trgovanju državnim dužničkim hartijama, dok je aktivnost na tržištu akcija bila inertna uz posrtanje berzanskih indeksa.
BEOGRAD - Ukupan promet na Beogradskoj berzi eksplodirao je danas dostigavši 1,41 milijardu dinara (12 miliona evra), a ostvaren je prvenstveno na trgovanju državnim dužničkim hartijama, dok je aktivnost na tržištu akcija bila inertna uz posrtanje berzanskih indeksa.

Indeks najlikvidnijih akcija BELEX15 pao je za četvrtinu procenta, na 690,70 poena, a BELEXlajn je zaključen na gotovo istom nivou kao juče, na 1.492,33 poena.


VUČIĆ: Srbija želi novi aranžman sa MMF-om
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa šefom delegacije Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Janom Kejsom Martejnom rekao da Srbija želi novi aranžman sa tom institucijom.

On je rekao da bi novi aranžman sa MMF-om za Srbiju značio sigurnost i bolju poziciju na međunarodnom finansijskom tržištu.

Vučić i Martejn su razgovarali o sprovođenju petog i poslednjeg aktuelnog aranžmana "Instrument za upravljanje politikama", koji Srbija ima sa MMF-om do januara 2021. godine i daljim mogućnostima saradnje.

Vučić je za RTS kazao da je razgovarano i o povećanju plata u javnom sektoru i da su predstavnici MMF-a bili skeptični u oceni da li će za to biti mogućnosti u državnom budžetu.

- Oni su skeptični a mi smo insistirali i pokazali smo dovoljno prostora za povećanje plata u javnom sektoru. Bićemo jedina zemlja u Evropi u kojoj će plate biti povećane - rekao je on.

Dodao je da će se nastojati da ponovo budu povećane plate medicinskim radnicima, kao i da se novim olakšicama pomogne privatnom sektoru da ublaži posledice epidemije koronavirusa.

Prosečna plata u Srbiji po rečima Vučića mogla bi u martu iduće godine da bude 540 EUR.

Sastanku da šefom misije MMF-a su prisustvovali ministar finansija Siniša Mali i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.


"Srbija ove godine po rastu BDP-a najbolja u Evropi"

Srbija će, po novoj proceni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će pad njenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine biti 1,5%, biti najbolja u Evropi, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, posle video-razgovora sa šefom misije MMF-a Janom Kejsom Martejnom, kazao za RTS da će Srbija 2020. završiti "sa zlatnom medaljom" jer će imati minimalan pad BDP-a u odnosu na druge zemlje.

Kako je naveo, Grčka će ove godine imati pad BDP-a od 9,5%, Crna Gora 12, Slovenija 6,7, Hrvatska devet odsto, Albanija 7,5, Mađarska 6,1%.

Prethodne dve procena MMF-a bile su da će pad BDP-a Srbije ove godine biti tri, odnosno 2,5%, a nova procena o padu od 1,5%biće, po rečima Vučića, uskoro objavljena.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta