Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Blagi rast na azijskom finansijskom tržištu
Azijska finansijska tržišta počela su ovu nedelju sa blagim rastom okuražena najavom o novom korona-paketu finansijske pomoći američke administracije koja dolazi uoči novembarskih predsedničkih izbora i nadama da bi vakcina protiv korona virusa mogla postati dostupna pre kraja ove godine.
SIDNEJ - Azijska finansijska tržišta počela su ovu nedelju sa blagim rastom okuražena najavom o novom korona-paketu finansijske pomoći američke administracije koja dolazi uoči novembarskih predsedničkih izbora i nadama da bi vakcina protiv korona virusa mogla postati dostupna pre kraja ove godine.

Ipak, zbog novog epidemijskog talasa u svetu, pokazatelji tržišnih kretanja ukazuju na oprez i suzdržanost, navodi se u izveštaju Rojtersa.


Nova prodaja Sava centra - Početna cena ponovo niža za 20%
Grad Beograd oglasio je novu prodaju Sava centra po nižoj početnoj ceni koja iznosi 17,5 mil EUR.

Kako se navodi, kupac se obavezuje da u roku od pet godina izvede građevinske i zanatske radove na adaptaciji i
rekonstrukciji, a vrednost radova ne može biti niža od 50 mil EUR. Kupac će se obavezati i da neće promeniti namenu, odnosno da će Sava centar ostati u funkciji kongresnog turizma, imajući u vidu da uživa status prethodne zaštite.

Prilikom zaključenja ugovora sa kupcem će se ugovoriti kazna u novčanom iznosu od 20% postignute kupoprodajne cene, za slučaj da budući kupac ne ispuni u celosti ili delimično preuzete obaveze, kao i da se na ime obezbeđenja za
eventualno plaćanje ugovorne kazne dostavi prvoklasna bankarska garancija.

Umetničko-istorijska dela, kao nepokretna i pokretna kulturna dobra u objektu, nisu predmet prodaje.

Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja imaju sva fizička i pravna lica, koja do 6. novembra 2020. godine dostave potpune prijave. Učesnik u postupku dužan je da uplati depozit za učešće u postupku u iznosu od 1.754.880 EUR u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.

Javno nadmetanje će se održati dana 9. novembra 2020. godine, a više detalja pogledajte OVDE.

Podsetimo, nakon nedavne neuspele prodaje, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da Grad Beograd može još samo jednom da iskoristi zakonsku mogućnost za sniženje cene od 20%, što je sada i učinjeno.

Sava centar je nedavno na tenderu bio ponuđen za 21,9 mil EUR.


Raniji pokušaji prodaje

Podsetimo, prodaja Sava centra najavljena je u novembru prošle godine. Grad je u potragu za partnerom prvi put krenuo 2016. godine, kada je raspisan javni poziv za osnivanje zajedničkog privrednog društva.

Novi javni poziv objavljen je krajem 2017. i od partnera se očekivalo da renovira kongresnu i opštu infrastrukturu centra.

Grad i Delta su sredinom 2018. godine započeli direktne pregovore koji su bili nesupešni i ubrzo je stigla vest da će se za Sava centar tražiti koncesionar.

Na prethodni tender oglašen u avgustu ove godine, nije pristigla nijedna ponuda.

Za kupovinu Sava centra zainteresovan je Delta Holding, pod, kako kažu za naš portal, "ekonomski prihvatljivim uslovima".


Telekom isplaćuje privremenu dividendu - po akciji 2,5 RSD
Telekom Srbija AD isplatiće privremenu dividendu za 2020. godinu u bruto iznosu od 2,06 milijardi dinara, odlučio je Nadzorni odbor te kompanije, navodi se u obaveštenju koje je danas objavljen.
BEOGRAD - Tekom Srbija AD isplatiće privremenu dividendu za 2020. godinu u bruto iznosu od 2,06 milijardi dinara, odlučio je Nadzorni odbor te kompanije, navodi se u obaveštenju koje je danas objavljen.

Bruto iznos dividende po akciji je 2,58 dinara, a na šta imaju pravo svi zakoniti imaoci akcija Telekoma Srbija na dan 15. oktobra, navodi se u obaveštenju koju je potpisao generalni direktor Predrag Ćulibrk.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta