Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Tajanstvena softverska firma Palantir izašla na berzu
Softverska kompaniju Palantir, koja snabdeva tajne službe podacima i imidž gradi na tajnovitosti, izašla je na berzu, pa se ponešto o njoj i saznalo.
VAŠINGTON - Softverska kompaniju Palantir, koja snabdeva tajne službe podacima i imidž gradi na tajnovitosti, izašla je na berzu, pa se ponešto o njoj i saznalo.

Kod Palantira, verovatno najzloglasnije softverske firme na svetu, sakrivanje informacija je poslovni model, jer navodno pomaže vladama i tajnim službama u lovu na teroriste i kriminalce, pa se tako malo zna o toj kompaniji.


Savić: BDP u trećem kvartalu biće bolji od očekivanog
Predsednik Saveta guvernera NBS i profesor Nebojša Savić očekuje da će privredni rast Srbije u trećem kvartalu biti bolji nešto što se očekivalo i da na to ukazuje podatak da je u prvih osam meseci pad u industrijskoj proivodnji bio svega 0,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.
BEOGRAD - Predsednik Saveta guvernera NBS i profesor Nebojša Savić očekuje da će privredni rast Srbije u trećem kvartalu biti bolji nešto što se očekivalo i da na to ukazuje podatak da je u prvih osam meseci pad u industrijskoj proivodnji bio svega 0,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

"Međunarodne finansijske institucije i dalje drže projekciju za BDP Srbje na oko minus tri odsto za ovu goidnu, ali mislim da će ova poslednja kretanja ići u pravcu da i oni koriguju svoje procene", rekao je Savić.


Ponuđene nekretnine Univerzal banke u stečaju
Imovinu Univerzal banke u stečaju, procenjenu na ukupno 354.000 evra, ponudila je na prodaju Agencija za osiguranje depozita koja je stečajni upravnik te banke.
BEOGRAD - Imovinu Univerzal banke u stečaju, procenjenu na ukupno 354.000 evra, ponudila je na prodaju Agencija za osiguranje depozita koja je stečajni upravnik te banke.

Najvrednija od ponuđenih nekretnina je kompleks u Majuru kod Šapca koji je procenjen na 138.000 evra, dok vrednosti između 50.000 i 57.000 evra imaju četiri poslovna prostora - lokala koji se nalaze u Kruševcu.


Moldavci kupuju uljaru Viktorija grupe u Šidu za 100 mil EUR?
Trans oil grupa iz Moldavije kupiće uljaru u Šidu, koja je u vlasništvu Viktorije oil, članice Viktorija grupe, a kupci su spremni plate 100 mil EUR, piše danas Agrosmart. Viktorija grupa, lider u otkupu i preradi uljarica u Srbiji i Trans oil grupa, najveći agroindustrijski holding u Moldaviji, privela je kraju višemesečne pregovore i kupoprodaju šidske uljare, navodi taj portal.

Dodaje se da se u agrobiznis krugovima spekuliše da su Moldavci za uljaru Viktorija grupe spremni da daju 100 mil EUR.

Agrosmart saznaje da je namera Trans oila da nakon kupovine u Srbiji pređe i na tržište Hrvatske, gde je u pregovorima sa vodećom tamošnjom uljarom, Tvornicom ulja Čepin.

Većinsko vlasništvo nad Viktorija grupom u čijem je sastavu Viktorija oil, ima kompanija MK grupa, koja je u julu ove godine saopštila da je okončala kupovinu 67% akcija Viktorija grupe.

Dotadašnji akcionari Milija Babović i kompanija Apsara postali su time manjinski vlasnici Viktorija grupe u čijem su sastavu osim Viktorija oila, Sojaprotein, Viktorija logistic, Veterinarski zavod Subotica i Luka Bačka Palanka.


Zrenjaninska Jugoremedija i zvanično prodata firmi Project one
U Zrenjaninu je potpisan kupoprodajni ugovor kojim je i zvanično prodata fabrika lekova Jugoremedija APS holdingu odnosno firmi Project one, najboljem ponuđaču na poslednjoj prodaji neposrednom pogodbom. Prethodno su pred Privrednim sudom u Zrenjaninu odbijeni prigovori dvoje kupaca da bi na kraju i Komisija za zaštitu konkurencije dala pozitivno mšljenje.

Prigovore na odluku o prodaji podneli su turski Birgim i Led Vision doo Beograd.

- Potpisali smo kupoprodajni ugovor i rok je osam dana za isplatu, s tim da je kupac naveo da će ranije isplatiti prodajnu cenu - komentariše za Danas stečajni upravnik Jugoremedije Radovan Savić.

Bila je ovo 14. prodaja Jugoremedije, koja je od 2012. godine u stečaju i čija dugovanja su dostigla 25 mil EUR. Njena prva privatizacija iz 2002. godine, kada je pod neslavnim okolnostima udeo kupio Jaka 80 Radoviš, poništena je nakon pet godina zbog sumnjive dokapitalizacije.


Moldavian Company to Buy Edible Oil Plant of Victoria Group in Sid for EUR 100 Million?
Trans Oil Group from Moldavia is to buy the edible oil plant in Sid, which is owned by Victoria Oil, a member of Victoria Group, and the purchaser is ready to pay EUR 100 million, Agrosmart reports. Victoria Group, the leading buyer and processor of oil plants in Serbia, and Trans Oil Group, the largest agri-industrial holding in Moldavia, have brought the sales and purchase negotiations to a close after several months, the portal writes.

They add that there are speculations in the agri-business circles that the Moldavian company is ready to pay EUR 100 million for Victoria Oils plant.

Agrosmart learns that the intention of Trans Oil, after the purchase in Serbia, is to enter the Croatian market, where it is negotiating with the leading local oil plant, Tvornica ulja Cepin.

The majority ownership over Victoria Group belongs to MK Group, which announced this July that it had finalized the purchase of a 67% stake in Victoria Group.

Then shareholders Milija Babovic and the company Apsara thereby became minority owners of Victoria Group, which, in addition to Victoria Oil, also includes Sojaprotein, Victoria Logistic, Veterinarian Institute Subotica and Port of Backa Palanka.


Celuloza u stečaju prodaje zemljište u Banji Koviljači
Celuloza u stečaju prodaje zemljište u Banji Koviljači
Imovina lozničke "Celuloze" u stečaju u Banji Koviljači, koju čini više od 90 ari čija je vrednost procenjenja na 6,1 miliona dinara, ponuđena je na prodaju, objavljeno je danas.
BANJA KOVILJAČA - Imovina lozničke "Celuloze" u stečaju u Banji Koviljači, koju čini više od 90 ari čija je vrednost procenjenja na 6,1 miliona dinara, ponuđena je na prodaju, objavljeno je danas.

"Celuloza" je deo holding kompanije "Viskoza", a ponuđeno zemljište je na potesu Šinjarica.


Na prodaju "Graditelj", početna cena 17 miliona dnara
Beograd -- Ivanjički "Graditelj" u stečaju ponuđen je na prodaju po početnoj ceni od 17,8 miliona dinara, objavljeno je danas.
Njegovu najvažniju imovinu čini kompleks objekta u beogradskom Žarkovu koji se prostiru na 1,6 hiljada kvadratnih metara,

Među značajnom imovinom Graditelja su potraživanja od dužnika, građevinske mašine i sredstva, betonski kontejneri - kancelarije za gradilišta.


Agencija Moodys potvrdila kreditini rejting Beograda za 2020. godinu
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je za jutarnji program Studija B da je američka kreditna agencija Moodys potvrdila kreditni rejting Grada Beograda Ba3 pozitivan za 2020. godinu. Isti kreditni rejting ima Republika Srbija, prenosi Beoinfo.

Kreditni profil Grada Beograda ("Ba3 pozitivan") ukazuje na promišljeno fiskalno upravljanje koje je rezultiralo zdravim fiskalnim učinkom, kaže se u analizi agencije Moodys koja je objavljena na zvaničnoj prezentaciji ove agencije i dodaje se da će nezabeleženi šok zbog epidemije virusa korona i pad privredne aktivnosti uticati na prihod Grada u 2020. godini.

Kreditne snage i zdrav učinak poslovanja pre krize amortizuju ekonomski šok nastao usled epidemije. Beograd ima sveukupno zadovoljavajući finansijski rezultat, bez obzira na izrazito velike potrebe ulaganja, povoljan nivo likvidnosti, bogatu privrednu delatnost i značajnu ulogu centra nacionalne privrede, napisano je u izveštaju.

- Razborito upravljanje budžetom Grada u prethodnom periodu dodatno potkrepljuje pozitivne izglede", kaže američka agencija. Očekujemo da u 2020. godini likvidnost Beograda ostane na zadovoljavajućem nivou. Prosečan gotovinski saldo na računima Grada je u 2019. godini iznosio 12,1 milijardu dinara (2018. godine je iznosio 13 milijardi dinara), što čini 14% prihoda iz poslovanja. Gotovinske rezerve Grada veće su za 3,4 puta od zahteva za servisiranje duga, koji dospeva 2020. godine, i pružaju Gradu dovoljno sredstava u slučaju budžetskog pritiska i podršku za kapitalna ulaganja u srednjoročnom periodu - navodi se u izveštaju.

Direktni dug Beograda čini 43% prihoda iz poslovanja i predstavlja nivo koji je sličan onom u prethodnoj godini, mada je znatno niži u odnosu na 87%, koliko je zabeleženo pre pet godina. Grad Beograd je potpisao novi ugovor o kreditu sa Evropskom investicionom bankom (EIB, "Aaa stabilan") u septembru 2019, kojim će se investirati u izgradnju kanalizacione infrastrukture na levoj obali Dunava, a koji iznosi 35 mil EUR, ocenjuje Moodys.

Na kraju svog izveštaja američka kreditna agencija Moodys hvali finansijsko poslovanje Grada Beograda.

Aspekti uprave su značajni za kreditni rejting Beograda. Beograd primenjuje razborito finansijsko planiranje, koje mu omogućava da unapred predvidi ključna kretanja, čime se Gradu omogućava da predvidi i moguće pritiske i što daje dovoljno vremena da svoje planove izmeni tako da se smanji uticaj na njegov kreditni status, napisano je u ovom izveštaju.


Moodys Confirms Belgrades Credit Rating for 2020
The deputy mayor of Belgrade, Goran Vesic, said on Studio B that the American credit rating agency Moodys has confirmed the credit rating of the City of Belgrade as Ba3 positive for 2020. The Republic of Serbia has the same credit rating, Beoinfo reports.

The “Ba3 positive”credit rating points to careful fiscal management, which has resulted in healthy fiscal results, Moodys says in its analysis and adds that the unprecedented shock caused by the coronavirus epidemic and the drop of the economic activity will have an impact on the citys revenues in 2020.

The credit strength and the healthy business results before the crisis have dampened the economic shock caused by the epidemic. Belgrade has an overall satisfactory financial result, regardless of the remarkably large investment needs, a favorable level of liquidity, rich economic activities and an important role as the center of the national economy, the report says.


Air Serbia leti do Splita i u oktobru
Zbog povećane tražnje, Er Srbija (Air Serbia) je odlučila da letove do Splita produži tokom celog oktobra, odnosno do kraja letnje sezone. Prvobitno je planirano da se letovi obavljaju do kraja septembra, ali će zbog interesovanja putnika nacionalna avio-kompanija do najvećeg primorskog grada u Hrvatskoj saobraćati mesec dana duže.

- Pandemija korona virusa uslovila je pomeranje sezone, pa je interesovanje za letove do više primorskih destinacija Er Srbije veće nego obično za ovo doba godine. Zbog toga smo izašli u susret željama naših putnika i nastavićemo da letimo tokom oktobra, a o mogućnosti da letimo i u novembru odlučićemo naknadno - izjavio je Jirži Marek, direktor za komercijalu i strategiju Er Srbije.

Tokom oktobra, nacionalni avio-prevoznik će iz srpske prestonice do Splita leteti dva puta nedeljno, ponedeljkom i petkom, sa polaskom u 13.10 časova. Letovi će se obavljati avionima ATR 72, saopštila je nacionalna avio-kompanija.


Volmart prodaje Asdu za 8,8 milijardi dolara
Britanska milijarderi, braća Isa, i privatna investiciona grupa TDR Kepital dogovorili su se da zajedno kupe britanski lanac supermarketa Asda od američke kompanije Volmart za 8,8 milijardi dolara.
LONDON - Britanska milijarderi, braća Isa, i privatna investiciona grupa TDR Kepital dogovorili su se da zajedno kupe britanski lanac supermarketa Asda od američke kompanije Volmart za 8,8 milijardi dolara.


Sporazum će omogućiti Mohsinu i Zuberu Isi, koji su pre skoro dve decenije osnovali EG Grupu, operatora benzinskih pumpi, da Asdu ponovo vrate u britansko vlasništvo prvi put od 1999. godine, kada je Volmart preuzeo tu kompaniju za 6,7 milijardi funti, prenosi Rojters.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta