Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Majkrosoftova dobit nadmašila očekivanja Vol strita
Američki gigant Majkrosoft nadmašio je predviđanja Vol strita kada su u pitanju prihodi u poslednjem tromesečju.
NJUJORK - Američki gigant Majkrosoft nadmašio je predviđanja Vol strita kada su u pitanju prihodi u poslednjem tromesečju.

Dobit kompanije je u tromesečju koje je okončano 30. septembra iznosila 37,2 milijardi dolara, dok su stručnjaci predviđali da će ona iznositi 35,72 milijardi dolara, prenosi Rojters.


Svetska banka: Sektor javnih preduzeća rizičan za privredu Srbije
Sektor javnih preduzeća u Srbiji i dalje je velik i predstavlja rizik, kako za fiskalnu poziciju države tako i za ukupno poslovanje privrede, izjavio je danas predstavnik Svetske banke u Srbiji Duško Vasiljević.

On je na Forumu "Zašto su javna preduzeća u Srbiji na gubitku?" rekao da su gubici tog sektora veliki trošak za državu.

- Ti gubici su bili nivelisani što kroz direktne subvencije ovim preduzećima, što kroz neplaćanje poreza i doprinosa i obaveza prema drugim javnim preduzećima - kazao je Vasiljević.

On je dodao i da se promenio profil javnih preduzeća, koja sada obavljaju uglavnom delatnosti od javnog interesa, na nacionalnom i lokalnom nivou.

Vasiljević je istakao da se treba fokusirati na popravljanje poslovanja javnih preduzeća, povećanje njihove transparetnosti i odgovornosti.

- Ključan je dobar okvir za korporativno upravljanje javnim preduzećima - rekao je Vasiljević.

On je naveo i da je Srbija tek na 15. mestu od 20 zemalja Srednje i Istočne Evrope po kvalitetu okvira korporativnog upravljanja u javnim preduzećima.

- Dve glavne oblasti koje treba dovesti u red je opšti upravljački i zakonodavni okvir i njegova implementacija - kazao je Vasiljević.

Prema njegovim rečima problem je i način imenovanja upravnih tela u javnim preduzećima.

Član Naučnog društva ekonomista Petar Đukić je ukazao da u situaciji kad javna preduzeća loše posluju ona, kao i njihovi zaposleni, nisu na gubitku već građani.

- Oni koji rade u tim preduzećima su na dobitku, jer manje rade za više novca i imaju veće mogućnosti za zaposlenje - rekao je Đukić.

On je istakao i da poslovanje tih preduzeća smanjuje potencijale rasta i razvoja države i da je njihova društvena funkcija upitna.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milorad Filipović naveo je da se ukupni javni sektor i njegovi resursi i dalje posmatraju kao "plen pobednika", a ne kao akumulirana javna imovina u funkciji poboljšanja života građana.

- Upravljanje javnih preduzeća je stvar sprovođenja interesa i ciljeva određenih pobedničkih elita - ocenio je Filipović.


Država traži zainteresovane za privatizaciju Južnog Banata
Ministarstvo privrede pozvalo je zainteresovane za privatizaciju vodoprivrednog preduzeća Južni Banat iz Vršca da pošalju pismo o interesovanju, navodi se u javnom pozivu, na sajtu ministarstva.

Preduzeće Južni Banat, čija je pretežna delatnost izgradnja hidrotehničkih objekata, krajem 2019. godine, imalo je vrednost kapitala od 96 miliona dinara.

Tada je ukupna aktiva ovog preduzeća sa 29 zaposlenih, kako se navodi, iznosila 151,4 miliona dinara.

Pisma o zainteresovanosti se dostavljaju poštom ili neposrednom predajom na pisarnici Ministarstva, ili putem elektronske pošte najkasnije do 25. novembra.


State Inviting Letters of Interest for Privatization of Juzni Banat
The Ministry of Economy has invited those interested in privatizing the waterworks company Juzni Banat from Vrsac to send letters of interest, as announced in the public invitation on the ministrys website.

The capital of Juzni Banat, whose main activity is the construction of hydrotechnical facilities, amounted to RSD 96 million in late 2019.

At the time, the total assets of this company with 29 employees, as said, amounted to RSD 151.4 million.

Letters of interest are to be submitted by mail or directly at the Ministry or by email no later than November 25.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta