Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Američki BDP porastao rekordnih 33,1% u trećem kvartalu
Američki bruto domaći proizvod (BDP) premašio je u trećem kvartalu rekordnih 33,1% u odnosu na isti period prošle godine, pokazale su prve procene ministarstva trgovine.

To je najbrži rast američke privrede od 1947. godine, kada je vlada počela da prikuplja podatke.

Na kvartalnom nivou najveća svetska privreda porasla je za 7,4%, pokazuju prve procene ministarstva trgovine.
U periodu od aprila do juna američki BDP potonuo je rekordnih 31,4% na godišnjem nivou, a na devet odsto u odnosu na prva tri ovogodišnja meseca, jer je vlada naredila kompanijama da prekinu aktivnosti, a građanima da ostanu kod kuće.

Prve procene za treći kvartal svedoče da je privreda u velikoj meri nadoknadila ogromne gubitke zabeležene u jeku prvog talas pandemije korona virusa, piše SeeBiz.

Skok BDP-a u periodu od jula do septembra odražava, između ostalog, povećanje lične potrošnje na usluge, pre svega zdravstvene zaštite, dostave hrane i smeštaja.

Amerikanci su više trošili i na motorna vozila i delove, kao i na obuću i odeću, stoji u izveštaju ministarstva.

Teško će, ipak, ublažiti ljudsku tragediju izazvanu pandemijom koronavirusa s obzirom da su desetine miliona Amerikanaca i dalje bez posla, a više od 222.000 građana umrlo je od posledica zaraze korona virusom, primećuje Rojters.

Američki BDP i dalje je znatno slabiji nego što je bio pre pandemije a analitičari upozoravaju da napredak posustaje budući da SAD ponovno beleže nagli rast broja novozaraženih.

Dosada je nadoknađeno tek nešto više od polovine od ukupno 22,2 miliona radnih mesta izgubljenih u pandemiji, a otkazi se i dalje nastavljaju.

Odvojeni izvštaj ministarstva rada pokazao je da je u tokom prošle nedelje 751.000 građana predalo zahtev za isplatu naknade za nezaposlene, 40.000 manje nego nedelju dana ranije.

To je znatno manje nego u martu kada je zahtev predalo rekordnih 6.867 miliona građana.

Brojka je ipak veća nego u najtežem razdoblju velike krize od 2007. do 2009. godine, kada je dostigla 665.000.

Najnoviji podaci o BDP-u pomno se prate s obzirom na to da su poslednji važan privredni pokazatelj pred predsedničke izbore 3. novembra.


Nine Hungarian Companies to Invest EUR 75 Million in Serbia
Hungary has supported nine of its local companies with EUR 25 million in order for them to invest in Serbia, it was said at a meeting between Serbian Finance Minister Sinisa Mali and Hungarian Foreign Affairs Minister Peter Szijjarto.

Szijjarto pointed out that the value of the total investments would by three times as high, that is, between 75 and 80 million euros.

As the ministry announced, the companies will invest in logistics centers, pharmaceutical industry, fruit processing and metal processing industry, mostly in Central and South Serbia.

When it comes to Vojvodina, the Project of of Economic Development, which entails support to small and medium enterprises, will continue there.

The two ministers also talked about the cooperation of Serbia and Hungary on large infrastructure projects, with a special focus on the modernization of the railway between Subotica and Szeged, which is a key project for the populace of that area.

As agreed, all the necessary activities for the construction to start as soon as possible will be carried out in the shortest amount of time, so that everything would be completed by mid-2022.


Prodaja ili najam nekretnina firme Milka-Agro Gradiška
Objekti firme Milka-Agro smešteni su u industrijskoj zoni uz carinski terminal u Gradiški. Udaljeni su samo 500 m od graničnog prelaza sa Hrvatskom, dok je od autoputeva Beograd–Zagreb i Gradiška–Banjaluka udaljenost 5 km.

- Površina objekata je 11.745 m2. Tip konstrukcije je skeletna - navodi se na sajtu Invest in Gradiška.

Od infrastrukture poseduju vodu, hidrantsku mrežu, kanalizaciju, telefon i gromobransku instalaciju.

- Objekti su u privatnom vlasništvu, a od investicionih mogućnosti u ponudi su i kupovina i zakup - dodaje se.

Kada je u pitanju potrebna dokumentacija, navodi se da dozvole za rad izdaje Okružni privredni sud Banjaluka, dok urbanističku saglasnost za radove i građevinsku dozvolu izdaje Grad Gradiška.

- Objekti Milke-Agro pogodani su za skladištenje voća i povrća.


Galerija Belgrade, Largest Shopping Mall in the Region on 300,000 Square Meters, Opens
Galerija Belgrade, the largest shopping center in the region, which takes up 300,000 m2, opened today.

The shopping center features dozens of cafes and restaurants, two entertainment complexes, a cinema with the most advanced IMAX technology and 3,600 parking spaces.

The opening of Galerija Belgrade, as announced earlier, will be followed by a seven-day festival, during which each day will be filled with content and activities.

The opening of the shopping mall was attended by Serbian President Aleksandar Vucic, Serbian Prime Minister Ana Brnabic, Serbian Finance Minister Sinisa Mali and the chairman of the company Eagle Hills, Mohamed Alabbar.


Otvorena Galerija Belgrade, najveći tržni centar u regionu na 300.000 kvadrata
Tržni centar Galerija Belgrade, najveći tržni centar u regionu koji se prostire na 300.000 m2, danas je otvoren.

Otvaranju tržnog centra prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, predsednik kompanije Eagle Hills Mohamed Alabar.

Kao deo projekta Belgrade Waterfront, Galerija Belgrade predstavlja atrakciju na domaćem tržištu, kako zbog lokacije na samoj obali reke, tako i zbog impozantne veličine i jedinstvenih sadržaja koje nudi, navedeno je u saopštenju.

Otvarajući Galeriju Belgrade, predsednik kompanije Eagle Hills Mohamed Alabar rekao je da je poslovao širom sveta i da mu je posebno drago što je u Srbiji naišao na toliko veliku podršku države i institucija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je Beograd nekada bio najveći i glavni grad Jugoslavije, a da danas on postaje centar celog regiona, između ostalog i zahvaljujući otvaranju Galerije Belgrade.

- Na samoj izgradnji radilo je 1.100 ljudi, što znači da je isto toliko porodica četiri godine živelo od toga, a kada bude radila punim kapacitetom, u Galeriji će biti zaposleno više od 5.000 ljudi. Galerija Belgrade biće i najveći gastronomski centar u regionu, a posetioci će moći da uživaju u divnim restoranima. Takođe, ovaj tržni centar je i u arhitektonskom smislu jedan od najlepših na našim prostorima, što pokazuje da mi u Srbiji možemo sve – da sanjamo velike snove i da ih ostvarujemo - istakao je Vučić.

Tržni centar Galerija Belgrade kreiran je uz primenu svih svetskih standarda u ovoj industriji, sa ukupnom površinom od 300.000 m2, najvećim zelenim krovom u regionu i čak 3.600 parking mesta.

Svi posetioci će na jednom mestu pronaći najpoznatije svetske i domaće brendove, uživati u desetinama kafića i restorana. Čak petina površine posvećena je gastronomskoj ponudi.

Pored najvećeg trambolina parka u ovom delu Evrope, u Galeriji Belgrade se nalazi i Cineplexx Galerija Belgrade – multipleks bioskop sa čak devet sala i više od 1.700 sedišta, koji srpskom tržištu predstavlja najbolju svetsku IMAX tehnologiju za prikazivanje filmova.

Galerija Belgrade je za sada jedino mesto u Srbiji na kojem strani posetioci mogu da dobiju povraćaj PDV-a odmah nakon kupovine, i to na tri mesta u okviru tržnog centra. Ova usluga omogućena je zahvaljujući saradnji sa kompanijom Global Blue, svetskim liderom u Tax Free kupovini.

Jedinstvenom doživljaju kupovine doprinosi još jedna inovacija - reč je o programu lojalnosti Moj Beograd, čiji članovi postaju svi koji preuzmu aplikaciju Galerije Belgrade. Skeniranjem računa napravljenim prilikom kupovine u ovom tržnom centru, članovi sakupljaju bodove koje mogu koristiti za naredne kupovine. Prvi koji će imati priliku da kupuju na ovaj način su dobitnici nagradne igre "Šopinguj kao milioner".


Dizajn nadahnut ulicama Beograda

Arhitektonsko rešenje inspirisano duhom i ulicama Beograda donosi eksterijer od kamena i stakla i unutrašnje podove i fasade sačinjene od prirodnih materijala. Zeleni krov za relaksaciju i prostrane spoljašnje terase restorana i kafića idealno se uklapaju u desnu obalu Save.

Dizajn Galerije poveren je arhitektonskom studiju CRTKL iz Los Anđelesa, koji je kreirao i Fashion Show, najveći šoping centar u Las Vegasu.

Otvaranje Galerije Belgrade, kako je ranije najavljeno, pratiće i sedmodnevni festival, tokom kojeg će svaki dan biti ispunjen sadržajima i aktivnostima.


AMAZON SKORO UTROSTRUČIO DOBIT "Ova praznična sezona biće bez presedana"
Američki internet maloprodajni div Amazon izvestio je o skoku dobiti i prihoda u trećem tromesečju zahvaljujući pojačanoj tražnji za uslugama dostave u vreme pandemije korona virusa.

Neto dobit američke kompanije sa sedištem u Sijetlu gotovo je utrostručena, na 6,33 milijarde dolara, pokazao je izveštaj objavljen u četvrtak. Operativna dobit gotovo je udvostručena, na 6,19 milijardi dolara, prenosi portal Novac.hr.
Prihodi su uvećani za trećinu, na 96,15 milijardi dolara. Na tržištu Severne Amerike porasli su 39 odsto, na 59,37 milijardi dolara, a gotovo isti procentualni rast zabeležen je i u međunarodnoj prodaji, na 25,17 milijardi dolara.

Snažan rast kompanija je beležila i u poslovanju sa uslugama u oblaku, Amazon Web Services, za 29 odsto, na 11,60 milijardi dolara.

U četvrtom tromesečju očekuju prihode u rasponu od 112 do 121 milijardu dolara, što bi predstavljalo rast od 28 do 38 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal.
Operativna dobit trebala bi se u poslednjem ovogodišnjem tromesečju kretati u rasponu od milijardu do 4,5 milijardi dolara, uz pretpostavku o oko četiri milijarde dolara troškova povezanih sa covidom 19. U poslednja tri prošlogodišnja meeseca iznosila je 3,9 milijardi dolara.

Ove nedelje objavili su da su zaposlili 100 hiljada sezonskih radnika kako bi mogli pokriti očekivanu veliku potražnju za praznike.
"Nikada tako puno klijenata nije odlučilo poraniti sa kupovinom poklona za praznike i to je tek jedan od razloga što će ova sezona biti bez presedana", izjavio je u saopštenju Džef Bezos.

Ljudi zbog pandemije koronavirusa sve više naručuju putem interneta, ali zaraza je teško pogodila i radnike Amazona. Početkom meseca kompanija je objavila da je gotovo 20 hiljada njenih radnika od početka marta dobilo pozitivan rezultat testa na covid 19.
Iako su u Amazonu tom prilikom naglasili da podaci o ukupno 1,37 miliona radnika u direktnom kontaktu s kupcima pokazuju nižu stopu zaraze nego što se očekivalo, radnici u logističkim centrima poručili su da ih kompanija nije primereno zaštitila od zaraze.


Industrijska proizvodnja u septembru porasla za 4,6 odsto
Industrijska proizvodnja u Srbiji je u septembru bila veća za 4,6 odsto nego u septembru 2019. godine, a u odnosu na prosek za celu prošlu godinu za 7,9 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.
BEOGRAD - Industrijska proizvodnja u Srbiji je u septembru bila veća za 4,6 odsto nego u septembru 2019. godine, a u odnosu na prosek za celu prošlu godinu za 7,9 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Tekući rast industrijske proizvodnje za septembar, u odnosu na avgust iznosio je 8,3 odsto, dok je desezonirani indeks za industriju pao za 0,6 odsto.


Akcijska ponuda povodom Svetskog dana štednje
Komercijalna banka je, povodom Svetskog dana štednje, proširila ponudu i uvela dva nova štedna proizvoda, u okviru akcijske ponude koja će trajati od 31. oktobra do 30. novembra.
BEOGRAD - Komercijalna banka je, povodom Svetskog dana štednje, proširila ponudu i uvela dva nova štedna proizvoda, u okviru akcijske ponude koja će trajati od 31. oktobra do 30. novembra.

Akcijska ponuda odnosi se na oročenu štednju u evrima, sa rokom od 12 meseci, nominalnom kamatnom stopom od 1,20 odsto (efektivna kamatna stopa 1,02 odsto), uz minimalni iznos oročenja od 100 evra.


Za Sojaprotein kredit EBRD-a od 25 miliona evra
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je kredit od 25 miliona evra za Sojaprotein, vodećeg domaćeg proizvođača sojinih koncentrata.
BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je kredit od 25 miliona evra za Sojaprotein, vodećeg domaćeg proizvođača sojinih koncentrata.

Finansiranje EBRD-a koristiće se za proširenje proizvodnih pogona kompanije, kao i za refinansiranje duga, saopštio je EBRD.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta