Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
OD DANAS ONLAJN SASTANCI SA MMF Na stolu trenutna finansijska situacija u zemlji i budžet za 2021.
Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od danas pa do 16. oktobra imaće onlajn sastanke sa srpskim vlastima, a kako je Tanjugu ranije rečeno u MMF-u i Ministarstvu finansija, teme će biti ocena trenutne finansijske situacije u zemlji, mogući nastavak aranžmana sa tom finansijskom organizacijom, ali i budžet za 2021. godinu.

Ovo je poslednja misija u okviru tekućeg aranžmana Srbije sa MMF, poznatijeg pod nazivom "Čuvarkuća", koji je potpisan u julu 2018. godine i
Misiju MMF tokom onlajn posete Srbiji predvodiće Jan Kes Martejn. Iz Ministarstva finansija za Tanjug su ranije rekli da za sada nije bilo pregovora sa predstavnicima MMF-a oko novog aranžmana.

"Potpisivanje takvog aranžmana i potencijalni reformski ciljevi u okviru njega će biti diskutovani tokom predstojeće misije", navode iz Ministarstva.

Pored te teme, na sastancima sa MMF-om razgovaraće se, kažu u ministarstvu, i o nekolicini reformskih ciljeva koji su na putu ka ispunjenju do isteka samog programa, odnosno do januara 2021. godine, a diskutovaće se i o trenutnoj finansijskoj situaciji u zemlji.
Šef Kancelarije MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa ranije je Tanjugu izjavio da će misija razmotriti fiskalne performanse i ključne parametre budžeta za 2021. godinu.

Razgovaraće se, kaže Sosa, i o ekonomskom razvoju, efikasnosti mera primenjenih kao odgovor na pandemiju virusa korona, napretku u ključnim strukturnim reformama, uključujući upravljanje fiskalnim rizicima i upravljanje društvenim preduzećima. Tema sastanka biće i budžet za narednu godinu.
Početkom jula, Ministarstvo finansija objavilo je Uputstvo za pripremu budžeta za 2021. godinu kojim je predvidjen i rebalans budžeta za 2020. godinu.

Kako je objašnjeno u uputstvu, rebalans je potreban kako bi se obezbedilo neometano finansiranje borbe protiv virusa korona za očuvanje zdravlja i života ljudi, kao i smanjenje negativnih posledica po privredu i građane.
Inače, rebalans budžeta će uslediti i zbog dodatnih mera pomoći privednicima, zbog kojih je usled pandemije virusa korona izdvojeno više novca iz budžeta.

U Uputstvu se navodi da nova projekcija prihoda i predvidjen obim rashoda imaju za rezultat povećanje fiskalnog deficita budžeta sa 20,1 milijardi dinara na 381 milijardu dinara (6,9 odsto BDP).


Informacije o Trampovom OPORAVKU ponovo uticale na tržišta širom sveta
Na azijskim su berzama u ponedeljak cene deonica porasle, kao i američki terminski indeksi, a nakon vesti da se predsedniku SAD-a Donaldu Trampu, zaraženom koronavirusom, zdravstveno stanje poboljšava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu oko 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 1,2 odsto, dok su cene deonica u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,5 i 2,4 . Na kineskim se berzama zbog praznika ne radi.

Pozitivno je na tržišta uticala poruka lečnika u nedelju da postoji mogućnost da se predsednik Tramp vrati u Belu kuću u ponedeljak, popravi li se njegovo zdravstveno stanje.

To je umanjilo strahovanja od nestabilnosti na svetskim finansijskim tržištima uoči predsedničkih izbora u SAD-u .

Zahvaljujući tome, terminski S&P 500 indeks u plusu je oko 0,8 odsto, pa se očekuje da će u ponedeljak na Wall Streetu cene deonica porasti,


Moldavska Transoil grupa preuzela Victoriju Oil
Trans oil grupa iz Moldavije kupiće fabriku jestivog ulja u Šidu, koja je u vlasništvu kompanije Viktorija oil (Victoria), članice Viktorija grupe, a kupci su, kako se spekuliše, spremni da plate 100 miliona evra.
ŠID - Trans oil grupa iz Moldavije kupiće fabriku jestivog ulja u Šidu, koja je u vlasništvu kompanije Viktorija oil (Victoria ), članice Viktorija grupe, a kupci su, kako se spekuliše, spremni da plate 100 miliona evra.

Kako prenosi portal Agrosmart, Viktorija grupa, lider u otkupu i preradi uljarica u Srbiji i Trans oil grupa, najveći agroindustrijski holding u Moldaviji, priveli su kraju višemesečne pregovore i kupoprodaju šidske uljare.


Rekordan broj dnevnih letova Er Srbije za Švajcarsku
Air Serbia će u oktobru između Beograda i Ciriha leteti i do četiri puta dnevno, saopštila je danas ta avio-kompanija.

Zbog velikog interesovanja, uvedena su još dva nedeljna leta vikendom, pa će nacionalna avio-kompanija na ovoj liniji obavljati ukupno 21 let nedeljno, što je više nego u istom periodu prošle godine, navodi se u saopštenju.

Uz rekordna četiri dnevna leta subotom i nedeljom, u oktobru će se do Švajcarske ponedeljkom, četvrtkom i petkom leteti tri, a utorkom i sredom dva puta dnevno.

- Interesovanje za letove do Ciriha prevazišlo je sva naša očekivanja što je veoma ohrabrujuće, imajući u vidu trenutne okolnosti i posledice pandemije korona virusa po avio-saobraćaj na globalnom nivou. Nastavićemo da pažljivo pratimo razvoj događaja, brzo reagujemo i prilagođavamo se promenama u tražnji i ograničenjima putovanja - izjavio je Jirži Marek (Jiri Marek), direktor za komercijalu i strategiju Er Srbije.

Air Serbia trenutno obavlja najviše letova iz Srbije do Ciriha koji je i jedna od prvih destinacija do kojih je 21. maja, nakon privremene obustave, obnovljen avio-saobraćaj. Letovi do najvećeg grada Švajcarske, u trajanju od jednog sata i 50 minuta, obavljaju se avionima Airbus A319 i A320.


EBRD to Support Mini Schengen and Other Initiatives
The Mini Schengen initiative will contribute to the economic integration of the region, and the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) will support this and similar initiatives, said EBRD Head for Bosnia and Herzegovina Manuela Naessl.

– This initiative would create a larger economic space, making for more opportunities for investors, entrepreneurs and workers from all countries of the region and from other countries – Naessl said for Nezavisne Novine from Banjaluka.

According to her, Mini Schengen, along with other initiatives, such as the Multiyear Action Plan for the Regional Economic Zone, would push the region forward.

– The crucial thing in these initiatives is for all-encompassing, but realistic goals to be set and to focus on the implementation. A transparent supervision process that would be controlled by the public would help give momentum to the reforms – she said.

She reminded that the EU had provided a total of EUR 750 million of macrofinancial help to the countries of the Western Balkans and added that the EBRD was the leading provider of funds for many projects envisaged in the new economic investment plan of the EU for the Western Balkans.

– These are real investments, the implementation of which could begin within two to three years and will contribute to regional connections and economic connections in the Western Balkans – Naessl said.


Proizvodni kompleks Drvopromet ponuđen za 52 miliona dinara
Proizvodni kompleks leskovačkog Drvoprometa u stečaju sa 26 objekata na površini od 8,5 hektara ponuđen je na prodaju po početnoj ceni od 52 miliona dinara, objavljeno je danas.
LESKOVAC/DESPOTOVAC - Proizvodni kompleks leskovačkog Drvoprometa u stečaju sa 26 objekata na površini od 8,5 hektara ponuđen je na prodaju po početnoj ceni od 52 miliona dinara, objavljeno je danas.

Ukupna površina objekata je veća od 10 hiljada kvadratnih metara a u paketu sa nekretninama ponuđena je i oprema na lokaciji kompleksa u Stenjevcu kod Despotovca.


Uzdržano trgovanje na BELEX-u na početku nedelje
Početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležila je slaba investiciona aktivnost i neznatni pad indeksa.
BEOGRAD - Početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležila je slaba investiciona aktivnost i neznatni pad indeksa.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je nešto manje od 1,4 miliona dinara (nepunih 11,7 hiljada evra).Indeks BELEX 15 je skliznuo za oko 0,1 posto, na 694,30 poena, dok je BELEXlajn registrovao zanemarljivu negativnu korekciju i zaključio trgovanje na 1.498,50 poena.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta