Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
PROGNOZE OBEĆAVAJU Bečki institut: Srbija će imati pad BDP samo dva odsto
Najmanje stope pada BDP-a, samo dva odsto, u ovoj godini prognoziraju se samo za Srbiju i Litvaniju, navodi Bečki institut za međunarodne ekonomske studije (WIIW) u izveštaju, u kojima daje pregled udara korona krize na tranzicijske ekonomije i ššanse za oporavak.

Prema očekivanoj dinamici oporavka, Bečki institut prognozira rast BDP-a u narednoj godini za Srbiju od 4,5 odsto.
Prema prognozama Instituta iz Beča, BDP Hrvatske će u ovoj godini "potonuti" 9,4 odsto, što je višše nego i u jednoj drugoj tranzicijskoj zemlji, navodi portal Indeks.hr.

Donekle sličan pad, devet odsto, u Beču prognoziraju samo još Crnoj Gori, dok će ponor u koji je korona kriza gurnula ostale tranzicijske ekonomije ipak biti neššto manji.

Korona kriza je posebno tešško pogodila zemlje koje zavise o turizmu. Na primer, u slučaju Slovenije, čiju je ekonomiju korona kriza takođe bacila na koljena, pad BDP-a u ovoj godini iznosiće, prognoziraju u Beckom institutu, 6,7 odsto, a u Madjarskoj 6,5 odsto.

Najmanju stopu pada BDP-a, samo dva odsto, stručnjaci Bečkog instituta u ovoj godini prognoziraju samo Srbiji i Litvaniji.
Stvari bi trebalo radikalno da se preokrenu u sledećoj godini. S prognoziranom stopom rasta BDP-a od pet odsto, Hrvatska bi trebalo da zauzme sam vrh lestvice tranzicijskih zemalja po brzini oporavka od korona udara. Istu stopu rasta u Beču prognoziraju i Crnoj Gori.

Ostale zemlje regije oporavljaće se neššto sporijom dinamikom, pa bi tako Slovenija i Srbija trebalo da ostvare rast BDP-a od 4.5 odsto, a Madarska od tri odsto.

Najmanju stopu rasta privredne aktivnosti među zemljama srednje i jugoistočne Evrope u 2021. godini trebalo bi, prema tim prognozama, da ima Bugarska, samo 1,7 odsto.


Podgorička i CKB od 11. decembra postaju jedna banka
Spajanje Podgoričke banke, nekadašnje Sosijiete Ženeral Montenegro, sa Crnogorskom komercijalnom (CKB) biće okonačno 11. decembra, saopšteno je Dnevnim novinama iz obe finansijske institucije.
PODGORICA -Spajanje Podgoričke banke, nekadašnje Sosijiete Ženeral Montenegro, sa Crnogorskom komercijalnom (CKB) biće okonačno 11. decembra, saopšteno je Dnevnim novinama iz obe finansijske institucije.

Od tog momenta, kako su naveli, integrisana banka će poslovati pod nazivom Crnogorska komercijalna banka Podgorica, članica mađarske OTP Grupe, prenosi portal Cdm.me.


(WIIW):Pad BDP u SRB ove godine samo 2 posto, 2021.rast 4,5%
Najmanje stope pada BDP-a, samo dva posto, u ovoj godini prognoziraju se samo za Srbiju i Litvaniju, navodi Bečki institut za međunarodne ekonomske studije (WIIW) u izveštaju, u kojima daje pregled udara korona krize na tranzicijske ekonomije i šanse za oporavak.
ZAGREB - Najmanje stope pada BDP-a, samo dva posto, u ovoj godini prognoziraju se samo za Srbiju i Litvaniju, navodi Bečki institut za međunarodne ekonomske studije (WIIW) u izveštaju, u kojima daje pregled udara korona krize na tranzicijske ekonomije i šanse za oporavak.

Prema očekivanoj dinamici oporavka, Bečki institut prognozira rast BDP-a u narednoj godini za Srbiju od 4,5 posto.


Imovina niške firme Vulić i Vulić ponuđena za 253 miliona dinara
Imovina i udeli niške firme Vulić i Vulić u stečaju ponuđeni su na prodaju, metodom javnog nadmetanja, objavio je stečajni upravnik. Početna cena iznosi 253 miliona dinara.

Kako se navodi, na prodaju je ukupan udeo od 49% ove kompanije u firmi Varvarin voće, ponuđen po početnoj ceni od 172,8 miliona dinara.

Predmet prodaje je i više objekata u Plešu početne vrednosti od 55,3 miliona dinara, dok početna cena za nepokretnu imovina u Merošini iznosi 25,9 miliona dinara.

Javno nadmetanje zakazano je za 15. decembar.


Delta to Open Tender for Renovation of Sava Centar – Works Potentially to Begin in Late 2021
Now that Delta Holding is the new owner of Sava Centar, the company announces that the centers renovation might start in late 2021.

Deltas vice president, Zivorad Vasic, said on TV Prva that Sava Centar would be renovated within 18 months of the beginning of the works, that the architects were arriving and that a tender would be opened.

He noted that the paperwork would be completed by January and that Sava Centar would close when the renovation starts and the facade starts being replaced.

He announced that the facade was to be done first and that it would be an energy-modern, three-fold facade, but also added that the facility would keep the same look and reminded that the congress center is protected by law.

– The facade remains absolutely the same, but we will light it so that the congress center is visible from all sides – Vasic said.

He says that the current 16,000 square meters will be kept as commercial space and that all the halls will be fully renovated, keeping the same dimensions.

– We are creating a whole new multimedia space. It will be a state-of-the-art congress hall, where we will be able to bring 5,000, 6,000, 7,000 people – Vasic said.

He said that Sava Centar would be connected with Crowne Plaza, also owned by Delta, and that the company would bring famous world brands and world restaurants, that there would be a rent-a-car facility, guides and entertainment features for children.

Delta Holding had offered the initial price of EUR 17.5 million for Sava Centar.

The sale of the biggest congress center in Serbia took place on November 9 and was carried out through public bidding.

The terms of the contest were to accept a minimum investment of EUR 50 million in Sava Centar over a period of five years and not to change the purpose of the facility.


Za renoviranje Sava centra Delta će raspisati tender - Radovi mogući krajem 2021. godine
Nakon što je Delta Holding postala novi vlasnik Sava centra, iz te kompanije najavljuju da bi njegovo renoviranje moglo da počne krajem iduće godine.

Potpredsednik kompanije Delta Živorad Vasić je na TV Prva rekao da će Sava centar biti renoviran u roku od 18 meseci od početka radova, da stižu arhitekte i da će biti raspisan tender.

Napomenuo je da se do januara završava papirologija, a da će Sava centar biti zatvoren onog trenutka kada krene renoviranje i skidanje fasade.

Najavio je da će se prvo raditi fasada za koju kaže da će biti energetski moderna, trokrilna, ali i naveo da će taj objekat zadržati isti izgled, podsećajući da je taj kongresni centar zakonom zaštićen.

- Fasada ostaje aposlutno ista, ali ćemo je osvetliti, da se kongresni centar vidi sa svih strana - rekao je Vasić.

Naveo je da će u Sava centru ostati sadašnjih 16.000 metara kvadratnih kao komercijalni prostor, a da će sve sale biti potpuno renoviane i ostaće u istom gabaritu.

- Pravimo potpuno novi multimedijalni prostor. To će biti najsvremenija kongresna sala gde ćemo moći da dovedemo 5.000, 6.000, 7.000 ljudi - rekao je Vasić.

Naveo je da će Sava centar biti povezan sa Kraun plazom, čiji je vlasnik takođe Delta, i da će ta kompanija dovesti poznate svetske brendove i svetske restorane, da će imati i rentakar kuću, vodiče i zabavne sadržaje za decu.

Delta Holding ponudila je za Sava centar početnu cenu od 17,5 mil EUR.

Prodaja najvećeg kongresnog centra u Srbiji obavljena je 9. novembra javnim nadmetanjem.

Konkursni uslov je bio da prihvate ulaganje u Sava centar od najmanje 50 mil EUR za pet godina, i da objekat ne menja namenu.


Azijske berze beleže rekorde usled optimizma zbog vakcine
Azijske berze dostigle su danas rekordno visoke vrednosti, jer su investitori odbacili strah od rasta slučajeva korona virusa i kupovali akcije, podstaknuti podacima koji pokazuju snažan privredni oporavak u Kini i Japanu.
SIDNEJ - Azijske berze dostigle su danas rekordno visoke vrednosti, jer su investitori odbacili strah od rasta slučajeva korona virusa i kupovali akcije, podstaknuti podacima koji pokazuju snažan privredni oporavak u Kini i Japanu.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, zabeležio je rast od 1,1 posto dostigavši najviši nivo od 1987. godine, pri čemu su berze u regionu ostvarile rekordne rezultate.


Skroman promet, BELEX indeksi zabeležili suprotna kretanja
Sroman promet i različito kretanje BELEX indeksa obeležili su početak trgovačke nedelje na domaćem tržištu akcija.
BEOGRAD - Sroman promet i različito kretanje BELEX indeksa obeležili su početak trgovačke nedelje na domaćem tržištu akcija.

Ukupan promet na Berzi iznosio je 16,8 miliona dinara (143,2 hiljade evra).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta