Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Rikardo Vian Markes, generalni direktor kompanije Galenika a.d. Beograd
Na poziciju generalnog direktora kompanije Galenika a.d. Beograd Rikardo Vian Markes došao je početkom godine i na samom startu sačekao ga je izazovan period. U intervjuu za eKapiju ističe da niko nije bio potpuno spreman za ono što je 2020. donela. Međutim, postojanje najviših bezbednosnih standarda u Galenici, kako navodi, dalo im je izvesnu prednost i uspeli su da osiguraju ljude i procese, pa čak i uvedu inovacije u poslovanje.

Sa Vian Markesom razgovarali smo o rezultatima poslovanja u ovoj godini, izazovima pred kojima se našla farmaceutska industrija, inovacijama i proširenju portfolia proizvoda, kao i planovima kompanije za naredni period.

- Upravljanje kriznim situacijama će verovatno biti naša realnost još neko vreme. U Srbiju sam došao krajem 2017. godine. Pre nego što sam preuzeo ulogu generalnog direktora ove godine, dve godine sam bio na poziciji izvršnog direktora za operativne poslove Galenike, što mi je dalo dovoljno vremena da upoznam kompaniju i tržište, kroz aktivno učešće u promenama nakon privatizacije.

eKapija: Iza nas je izazovna godina za poslovanje u svim sferama, ali pre svega u medicini i farmaciji. Šta je bio najveći izazov za poslovanje kompanije Galenika a.d. Beograd i kako ste ga prevazišli?

- Pandemija nas je inspirisala da dodatno potvrdimo posvećenost tržištu i prioritetima u poslovanju. A naš prioritet broj jedan jesu ljudi: korisnici naših proizvoda i pacijenti, lekari i farmaceuti i svi naši zaposleni i partneri. Obezbedivši ljude i procese, znali smo da moramo da damo sve od sebe u onome što najbolje radimo, uprkos okolnostima, ne samo da bismo održali tržišnu poziciju, već da bismo kreirali inovacije i dodatnu vrednost za sve u lancu.

Veoma sam ponosan što mogu da kažem da je naš tim dokazao svoju snagu i predanost u najtežim periodima ove godine. Kao direktan rezultat posvećenog rada, Galenika beleži stalan rast u svim segmentima svog poslovanja.

eKapija: Kakvi su rezulati poslovanja kompanije Galenika a.d. Beograd u prethodnom periodu?

- Tokom prvog talasa pandemije zabrana izvoza lekova svakako je negativno uticala na rezultate u prvoj polovini ove godine, što pokušavamo da nadoknadimo marketinškim aktivnostima u drugoj polovini godine.
Cela ova godina jeste teška, ali tim je motivisan i doslovno živi misiju čuvanja zdravlja. To se odražava i na poslovne rezultate: u prvih osam meseci 2020. godine ostvarili smo rast prodaje u Srbiji od skoro 10 odsto u poređenju sa istim periodom 2019. godine, što je više nego što je tržište poraslo u istom periodu i što je dodatno ojačalo poziciju kompanije Galenika na srpskom farmaceutskom tržištu.

Siguran sam da bi naši rezultati bili još bolji da nije bilo pandemije. Ali stvarnost je takva da ćemo morati da pronađemo način da živimo i poslujemo i sa, i bez Covid-19, na inovativan i odgovoran način.

eKapija: Kako ste zadovoljni prodajom u regionu i na međunarodnim tržištima van regiona?

- Moram da kažem da sam u današnjim okolnostima veoma zadovoljan dosadašnjim rezultatima. Naše regionalno prisustvo raste i to je direktan rezultat promene kursa u poslovnoj strategiji i viziji kompanije. Rast prodaje u regionu u prvoj polovini 2020. godine iznosi 14% i odnosi se na tržišta Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije. Ove godine su otvorena i tri nova izvozna tržišta, dok je Galenika aktivno prisutna na osam međunarodnih tržišta u EU, na Bliskom istoku i u Africi, gde je povećala prodaju više nego dvostruko. Važan korak za nas bilo je osnivanje Galenike International u Mađarskoj - kancelarije koja će predstavljati naše središte za tržišta EU.
eKapija: Najavljeno je da će Galenika od 2020. godine biti nosilac dozvola za svoje proizvode na teritoriji EU. Da li je to ostvareno i koji su benefiti?

- U oktobru smo dobili tržišnu autorizaciju za proizvod na ime Galenika, tj. Galenika International Kft, što je naša ćerka kompanija u EU. Tokom ovog meseca očekujemo autorizaciju za još jedan proizvod. Dodatno, u toku je nekoliko drugih regulatornih postupaka u tri zemlje EU, za koje se očekuje da će biti završeni u prvoj polovini 2021. godine. To je odlična polazna osnova koja će kompaniji omogućiti dalje širenje na tržištima EU. Očekujemo da ćemo započeti prodaju ovih proizvoda u EU 2021. godine.

eKapija: Da li ste proširili protfolio proizvoda ili je tako nešto u planu?

- Apsolutno da. Širenje portfolija proizvoda je strateški važno, jer želimo da zadržimo najviše standarde kvaliteta i istovremeno ponudimo nove proizvode važne za pacijente, korisnike i stručnu javnost. Strateškim partnerstvom sa sestrinskom kompanijom iz Brazila - EMS, Galenikin institut za istraživanje i razvoj nastavlja da razvija nove proizvode. Od privatizacije, krajem 2017. godine, Galenika je registrovala čak 17 novih proizvoda, što je značajno proširilo naš portfolio i ponudu. U toku je registracija 12 novih proizvoda, a do kraja godine će četiri nova proizvoda biti lansirana na tržište.

eKapija: Koje su inovacije realizovane u prethodnom periodu?

- Poverenje koje ljudi imaju u Galeniku i njen kvalitet je nešto što nas svakodnevno inspiriše. Da bismo zadržali ovako visok stepen poverenja u kvalitet, uveli smo inovacije kroz investicije u novu proizvodnju, kvalitet i poslovne standarde, zatim razvoj naših zaposlenih i timova, širenje portfolija proizvoda, zaštitu životne sredine i održivost, digitalnu transformaciju i Industriju 4.0 sa Smart Manufacturing i Internet-of-Things u proizvodnji, kao i u korporativne odnose i marketing proizvoda.

Najbolji dokaz uticaja ovih inovacija je da je 2018. godine, kada smo završili akviziciju, Galenika bila četvrta kompanija po udelu na farmaceutskom tržištu u Srbiji, a od 2019. godine Galenika zauzima stabilno drugo mesto, što je izuzetan uspeh. Pored toga, Galenika raste brže od tržišta i to je veoma važno.
eKapija: Značajan segmet poslovanja Galenike zauzima i društveno odgovorno poslovanje, a nedavno je pokrenuta humanitarna roze akcija povodom meseca borbe protiv raka dojke. Da li su u planu još neki porjekti?

- Projekat "Ružičasti oktobar" bio je naš način da doprinesemo mesecu borbe protiv raka dojke. Napori Galenikinog tima su obuhvatili pažljivo planirane interne aktivacije i vrlo dinamične eksterne komunikacijske aktivnosti, posebno na društvenim mrežama, sa našim brendom Pantenol, a na temu podizanja svesti o bolesti, prevenciji, važnosti pregleda i ranoj dijagnostici, što su faktori ključni za oporavak. Na kraju smo dali i značajnu donaciju nacionalnoj ustanovi, Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, za poboljšanje uslova za lečenje pacijenata.

Želeo bih da istaknem još jednu stvar: tema prevencije je visoko na našem dnevnom redu. To je, takođe, inovacija koja dokazuje našu misiju očuvanja zdravlja. Najveći broj hroničnih bolesti među mlađom populacijom rezultat je loših životnih navika i nedostatka zdravog načina života. Istraživanje koje smo sproveli ove godine među studentima u Srbiji to i potvrđuje. Zbog toga želimo da doprinesemo podizanju svesti o značaju prevencije i izgradnje i negovanja zdravih navika mladih, kao osnove za kvalitetan život, danas i u godinama koje dolaze. Ove jeseni smo pokrenuli nacionalnu platformu "ZDRAVO DVADESETE" (www.dvadesete.rs) i e-Vodič za zdrave navike, sa stručnim savetima u sedam oblasti za koje je istraživanje pokazalo da su najrelevantnija za ovu starosnu grupu, a to su: zdrava ishrana, fizička aktivnost, mentalno zdravlje, kontracepcija, zavisnosti, hormoni i alergije. E-vodič je naslovljen "Kako pronaći ravnotežu i održati zdravlje" i može se preuzeti posetom ovoj platformi, na sajtu www.dvadesete.rs. Ovaj projekat vidimo kao priliku za zajednički rad, pokretanje saradnje koja predstavlja snagu za pozitivne promene i podršku svima, a posebno mladim ljudima, da žive zdravije.

eKapija: Kakvi su planovi kompanije za 2021. godinu? Da li su u planu nove investicije u poslovanje, ili inovacije?

- Ne očekujem da će 2021. biti lakša, jer će se posledice ove godine verovatno osetiti u svim tržišnim segmentima i industrijama. Ono što znam jeste da svi moramo da pronađemo način da poslovanje bude što uspešnije i da budemo odgovorni. Cilj nam je da generišemo vrednost i podstaknemo pozitivne promene kroz ulaganja, inovacije i podršku svim zainteresovanim stranama. To uključuje ambiciozne poslovne planove i snažnu podršku tržištima na kojima poslujemo.

Naš strateški cilj je razvoj Galenike, ali ne isključujemo mogućnost dodatnog širenja putem akvizicije. Radimo i radićemo na daljem povećanju proizvodnje i prodaje na srpskom i međunarodnom tržištu, istražujemo inovativne načine za promociju naših postojećih proizvoda i bićemo posvećeni značajnom rastu portfolija, registracijom i lansiranjem novih proizvoda svake godine.

Kao što vidite, tim je veoma motivisan, a Galenika je trenutno u fazi gde se mnogo toga pokreće i dešava istovremeno. Planiramo da takva dinamika bude dugoročna.

Ivana Milovanović


Akcije Tesle od decembra u indeksnoj korpi S&P 500
Akcije Tesla će od 21. decembra biti uključene u indeks NJujorške berze S&P 500, saopštila je kompanija S&P Global.
NJUJORK - Akcije Tesla će od 21. decembra biti uključene u indeks NJujorške berze S&P 500, saopštila je kompanija S&P Global.

Proizvođač električnih vozila Tesla, koji prema procena vredi sada više od Tojote, Diznija i Koka-Kole, ima tržišnu kapitalizaciju od skoro 387 milijardi dolara, izveštava portal CNN Biznis.


Na prodaju imovina vršačke Hidrogradnje - Početna cena 20 miliona dinara
Stečajni upravnik oglasio je prodaju pokretne i nepokretne imovine vršačke Hidrogradnje putem javnog nadmetanja. Imovina ponušena na prodaju podeljena je u dve posebne celine.

Prvu celinu čini 6 poslovnih prostora površine od 7 do 165 m2 u Dvorskoj ulici u Vršcu, sa pripadajućom pokretnom imovinom, a početna cena je 9,3 miliona dinara.

Drugom celinom obuhvaćeno je 5 objekata građevinarstva, dve garaže i pomoćna zgrada na više od 800 m2, na zemljištu površine 1,35 hektara, na potesu "Jarak i dolina". Početna cena ove imovine je 10,8 miliona dinara.


Ricardo Vian Marques, General Manager at Galenika a.d. Belgrade
Ricardo Vian Marques took the position of General Manager of Galenika a.d. Belgrade at the beginning of the year, and a challenging period awaited him at the very start. In his interview for eKapija, he points out that no one was fully ready for what 2020 presented. However, having the highest safety standards in place in Galenika, he says, gave them a head start and they managed to secure the people and processes, even introduce innovations in their business.

We talked to Vian Marques about this years business results, the challenges that the pharmaceutical industry has faced, the innovations and the expansion of the product portfolio, as well as the companys plans for the upcoming period.

– Crisis management which we began practicing this year is likely to be a constant for some time. I came to Serbia in late 2017. Prior to taking the role of the GM, I was appointed Executive Director for Operational Affairs at Galenika for two years, which gave me sufficient time to get to know the company and the market by taking an active part in the changes after the privatization.

eKapija: Behind us is a challenging year for business in all spheres, but above all in medicine and pharmacy. What was the biggest challenge for the business of Galenika a.d. Belgrade and how did you overcome it?

– At Galenika, the pandemic inspired us to reconfirm our commitment to the market and priorities in doing business. And our priority number one are the people - consumers and patients, doctors and pharmacists and all of our employees and partners. Having secured people and processes we knew that we had to do our best in what we do best, despite the circumstances, not only to maintain the market position, but to generate innovations and additional value to everyone in the chain.

I can say with a lot of pride that our team proved their strength and dedication in the hardest of times this year. As a direct result of our dedicated work, Galenika records constant growth in all segments of its business.

eKapija: What are the business results of the company Galenika a.d. Belgrade in the previous period?

– During the first wave of pandemic the banning of export of medicines has surely affected the results in H1, but we are recovering in H2 by implementing new marketing actions.

It is a tough year but the team is motivated and literally lives the mission of guarding health. It reflects in the business results: in the first eight months of 2020, we achieved an increase in sales in Serbia by nearly 10% compared to the same period in 2019, which is more than the market grew for the same period, and it additionally strengthened our position in the Serbian pharmaceutical market.

I am sure that our results would be even better had it not been of the pandemic. But the reality is that we will have to find a way to live and do business both with, and without Covid-19, in an innovative and responsible manner.

eKapija: How satisfied are you with sales in the region and in international markets?

– I have to say that under the circumstances this year, I am very content of the results so far. Our regional presence is growing and it is a direct result of the changing course in its business strategy and vision. We have sales growth in the region in the first half of 2020 (Montenegro, Bosnia and Herzegovina, Northern Macedonia) by 14%. Three new export markets have been opened this year, while Galenika is actively present in 8 international markets in the EU, the Middle East and Africa, where it has increased its sales more than double. An important step for us was the foundation of Galenika International in Hungary – the office which will represent our hub for the EU markets.
eKapija: It has been announced that Galenika will be the holder of licenses for its products on the territory of the EU from 2020. Has this been achieved and what are the benefits?

– In October we received the first market authorization in the name of Galenika, i.e. Galenika International Kft as our subsidiary in EU. Already in November we expect the second one for another medicine. There are several other regulatory procedures in 3 EU countries all expected to be finalized in H1 2021. This is a great starting point that will enable Galenika further expansion in EU markets. We expect to start selling our products in EU in 2021.

eKapija: Have you expanded your product portfolio or is something like that planned?

– Absolutely yes. Portfolio expansion is strategically important as we want to keep the highest quality standards and at the same time offer new products important for the patients, consumers and professional public. With a strategic partnership with the sister company from Brazil - EMS, Galenikas Institute for Research and Development continues to develop new products. Since our acquisition at the end of 2017, Galenika registered 17 new products, which significantly expanded our portfolio and offer. The registration of 12 new products is in progress, and by the end of the year, 4 new products are expected to be released in the market.

eKapija: What innovations have been realized in the previous period?

– The trust that people have in Galenika and its quality is something that inspires us every day. In order to maintain and even grow this trust in quality, we have introduced innovations through investments in the new production, quality and business standards, our employees and people development, portfolio growth, environment protection and sustainability, digital transformation and Industry 4.0 with Smart Manufacturing and Internet of Things in production, as well as corporate relations and product campaigns.

Best proof of the impact of these innovations is that in 2018 when we completed the acquisition, Galenika was the 4th company based on pharma market share in Serbia, and as of 2019, Galenika holds a steady 2nd position which is a tremendous success. In addition, Galenika is growing faster than the market which additionally strengthened our position.
eKapija: A significant segment of Galenikas business is occupied by socially responsible business, and a humanitarian pink action was recently launched on the occasion of the month of the fight against breast cancer. Are there any other projects planned?

– The project „Pink October“ was our way to contribute to the Brest Cancer Awareness Month. Our efforts included carefully planned internal activities and very dynamic external activations especially in social media with our brand Pantenol about this illness, its prevention, importance of examinations and early diagnosis which are the key to recovery. In the end, we have made a considerable donation for the national Institute for Oncology and Radiology of Serbia and improvement of conditions for the treatment of patients.

I would like to highlight one more thing: prevention topic is high on our agenda. It is, too an innovation that proves our mission of guarding health. Largest number of chronic diseases among the younger population is the result of bad life habits and lack of healthy lifestyle. Our students-focused research in Serbia in 2020 confirms it. We want Galenika to contribute to raising awareness of the importance of prevention and building and nurturing healthy habits of young people as a basis for quality life, today and in the years to come. That is why we have launched a nation-wide „HELLO TWENTIES“ platform (www.dvadesete.rs) and an e-Guide to healthy habits and expert advice in seven areas which the research shown was most relevant for this age group, namely: diet, physical activity, mental health, contraception, addictions, hormones and allergies. The e-Guide is titled „How to find balance and maintain health" and can be downloaded by visiting our online platform. We see this project as an opportunity to work together with a joint purpose, inspire broad collaboration and powerful force for positive change to help people live healthier lives.

eKapija: What are the companys plans for 2021? Are there new business investments or innovations planned?

– I do not expect 2021 to be any easier, because the consequences from this year are likely to be felt in all market segments and industries. We all need to find a way to achieve business success and demonstrate responsibility. Our goal is to generate value and fuel positive changes through investments, innovations and support to all stakeholders. This includes ambitious business plans and strong support to the markets we operate in.

Our strategic goal is development of Galenika, yet we do not exclude the possibility of additional expansion through acquisition. We are working to further increase production and sales in the Serbian and international markets, explore innovative ways to promote our existing products and are committed to significant portfolio growth by registering and launching new products every year.

As you can see, the team is highly motivated and Galenika is in a place where a lot of things are coming together and happening at the same time. And our plan is to keep this dynamic as long-term.

Ivana Milovanovic


Nova toplana u Boru gradiće se kroz javno-privatno partnerstvo
Članovi gradskog veća u Boru usvojili su predlog odluke o početku realizacije javno-privatnog partnerstva u projektu izgradnje nove toplane koja će za svoj rad koristiti obnovljive izvore energije.

- Grad Bor dobio je podršku Vlade Srbije da pokrene ideju javno-privatnog partnerstva čime bi država pomogla u rešavanju dela dugovanja prema državnim javnim preduzećima, ali i otpisa dela kamate, dok dugovanja JKP Toplana neće pasti na teret grada, nego javno-privatnog partnerstva - obrazložio je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

On je rekao da će obaveza javno-privatnog partnerstva biti projektovanje i izgradnja nove toplane kao i distribucija toplotne energije po zagarantovanim cenama koje propisuje Republika Srbija.


New Heating Plant in Bor to be Built Through Public-Private Partnerships
The members of the city council in Bor have adopted the proposal of the decision on the beginning of the realization of the public-private partnership in the project of construction of a new heating plant that would use renewable energy sources.

– The City of Bor has been supported by the Government of Serbia to launch the idea of a public-private partnership, whereby the state would help resolve a part of the liabilities toward public entities, but also help write off a part of the interest, whereas the debts of the PUE Toplana are not to be handled by the city, but through the PPP – explained the mayor of Bor, Aleksandar Milikic.

He said that the obligation of the PPP would be to design and build the new heating plant and to distribute the heating energy at guaranteed prices set by the Republic of Serbia.


NOVA MINISTARKA O KRUPNIM POTEZIMA Atanasković: Neka se spremi Petrohemija
Aktivno smo krenuli sa privatizacijom, a prvo sa najvećom Petrohemijom, rekla je ministarka privrede Anđelka Atanasković i najavila da će povodom toga sutra biti održan sastanak sa Rusima u NIS-u.

"Nadam se nekom povoljnom razvoju događaja i da to možda čak i do kraja godine pokrenemo, bar neke proceduralne dogovore i da u sledećoj godini završimo Petrohemiju", rekla je Atanasković na sednici skupštinskog Odbora za privredu.
Rešenje za pančevačku Petrohemiju biće, navodi, veliki plus za Ministarstvo privrede. Najavila je da će, što se tiče ostalih preduzeća koja su u privatizaciji, biti objavljeni pozivi.

"Sve što budemo uspeli od tih 78 preduzeća da uradimo, trudićemo se da uradimo. Možda ću moći da iskoristim neke moje veze iz prošlog posla, pa da nešto uradim i po tom pitanju", rekla je ministarka.

Napomenula je da posao koji predstoji u vezi sa privatizacijom jeste težak, ali da mora da se uradi, te da je samo pitanje vremena da li će to biti u skorije vreme ili malo duže.

"Potrudiću se za vreme svog mandata da uradim najviše što mogu. To sam i predsedniku obećala, to stoji", poručila je Atanasković.
Najavila je da će se dosta raditi na privatizaciji, kao i na pomoći privrednicima u uslovima pandemije korona virusa.

"Svi u Vladi radimo na tome da nađemo načina da se i dalje pomogne ljudima da bi opstali u ovim teškim vremenima", kaže Atanasković.

Komentara (1)


Inertna aktivnost na tržištu akcija, indeksi se oporavili
Prodaja tri serije obveznica Republike Srbije obezbedila je da na Beogradskoj berzi danas bude zabeležen visok ukupan promet, dok da je aktivnost na tržištu akcija bila inertna.
BEOGRAD - Prodaja tri serije obveznica Republike Srbije obezbedila je da na Beogradskoj berzi danas bude zabeležen visok ukupan promet, dok da je aktivnost na tržištu akcija bila inertna.

Oba berzanska indeksa su zaključena u "zelenom".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta