Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Jadar, rudnik 21. veka - Direktorka u kompaniji Rio Tinto o ulaganjima i zaštiti životne sredine
Od kada je 2004. godine otkriven, novi mineral jadarit, poznat i kao srpski "kriptonit" privlači pažnju javnosti. Zbog visoke koncentracije litijuma i bora po toni iskopane rude Jadar je rangiran kao jedno od najznačajnijih ležišta litijuma na svetu.

Dokle se stiglo sa ovim projektom, zašto je on značajan za Srbiju i da li će imati uticaj na životnu sredinu, za Novosti govori Marni Finlajson, generalna direktorka za borate i litijum u kompaniji Rio Tinto i generalna direktorka projekta "Jadar".

- Projekat "Jadar" predstavlja stratešku razvojnu priliku za Srbiju. Još je rano govoriti o svim brojkama, ali u ovom trenutku možemo da kažemo da bi tokom faze izgradnje na projektu moglo da bude zaposleno više od 2.000 radnika, dok bi kada počnu operativne aktivnosti "Jadar" otvorio preko 650 stalnih visokokvalifikovanih poslova, i još oko 1.500 indirektnih radnih mesta. Rio Tinto je do sada u razvoj projekata opredelio i uložio više od 450 mil USD, a ekonomske procene za ovu fazu projekta ukazuju da će razvoj "Jadra" doneti investiciju od 1,5 mlrd USD - kaže Finlajson.

Prema njenim rečima, od otkrića novog minerala kompanija Rio Tinto radi na razvoju projekta i tehnologije za preradu jadarita, kao i primeni najsavremenijih rudarskih tehnoloških rešenja sa velikim timom domaćih i međunarodnih stručnjaka.

- Veliki posao je još pred nama kako bi grinfild rudarsko-metalurški projekat ove veličine mogao da dođe do svoje operativne faze na bezbedan i održiv način, u ekološkom i ekonomskom smislu. Nakon donošenja konačne investicione odluke koju očekujemo krajem 2021. godine, izgradnja bi mogla da počne tokom 2022. i trajaće oko četiri godine.

- U celom ovom procesu tesno sarađujemo sa Vladom Srbije, lokalnom samoupravom i lokalnom zajednicom jer su međusobna saradnja i dijalog od presudnog značaja za budućnost projekta koji ima ogroman značaj ne samo za nas kao kompaniju već i za celu zemlju i region - ističe.

Marni Finlajson je u razgovoru za Novosti istakla da rudnik Jadar neće ličiti ni malo na stereotipove. Prema njenim rečima, Jadar je projektovan tako da bude moderan podzemni rudnik sa savremenim postrojenjem za preradu rude i sa rešenjem za održivo upravljanje otpadom.

- Planirano je da se podzemna eksploatacija vrši najsavremenijim metodama i najboljim raspoloživim tehnikama, kako bismo osigurali bezbednost i održivost eksploatacije i prerade, i smanjili potencijalni uticaj na okolinu. U rudniku je planirano korišćenje gotovo potpuno električne flote vozila koje smanjuju emisije ugljen-dioksida i potrošnju energije. Jadar će biti moderan rudnik 21. veka - kaže ona.

Na pitanje, povodom tvrdnji da će eksploatacija litijuma i bora ugroziti životnu sredinu, šta će Rio Tinto da radi da bi zaštitio životnu sredinu, odgovara:

- Kao rudnik 21. veka, Jadar će primeniti savremena rešenja u cilju zaštite životne sredine. Izrada studija o proceni uticaja na životnu sredinu još je u toku, u skladu sa zakonima Republike Srbije, ali u ovom trenutku sa sigurnošću možemo da iznesemo nekoliko čvrstih činjenica: tehnologija rudnika ne podrazumeva flotaciju, a otpadne vode će se prečišćavati.

Objašnjava da će rudnik i postrojenje za obradu generisati dve vrste otpada. Jedna vrsta otpada je, kako kaže, stenski materijal, dakle stena iz koje neće biti vađen jadarit, već ide na odlagalište. A drugi je onaj koji će nastajati u procesu prerade i to će biti tzv. industrijski otpad koji predstavlja mešavinu minerala iz rudnog tela i minerala koji su nastali tokom procesa prerade.

- Važno je pomenuti da će sadržaj teških metala u otpadu biti približno isti sadržaju koji je prisutan u zemljištu. Obe vrste otpada biće umešane u jedinstvenu masu koja će biti filtrirana i na kraju će biti slične strukture kao stenski materijal. Određeni deo ukupnog otpada, približno oko 20%, biće korišten za zapunjavanje praznina u podzemnim objektima. Na odlagalištu se neće deponovati ulja, tečni otpad, kao ni organske ni aromatične materije. Neće se razlagati na vazduhu, niti će podsticati razvoj bakterija. Industrijski otpad dobijen iz prerade rude će imati miris zemlje i na odlagalištu će se vršiti slaganje, i nabijanje pomoću glatkih valjaka. Područja odlagališta biće obložena nepropusnim materijalom koji će štititi podzemne vode i zemlju, a površina odlagališta će se postepeno rekultivisati sadnjom trave i žbunastog bilja - kaže ona.


Na koji način će se otpadne vode prečišćavati?

Ovde je najvažnije istaći da neprečišćena voda ne može i neće biti oslobođena u životnu sredinu, posebno uzimajući u obzir da u skladu sa srpskom regulativom, voda koja se ispušta mora biti boljeg kvaliteta od vode u koju se upušta. Sve otpadne vode će biti tretirane, i u procesnom postrojenju i na odlagalištu. Kako bi se smanjila količina potrebne vode, jedna ista voda će se koristiti nekoliko puta u procesu prerade, uz prečišćavanje nakon svake upotrebe. Sa druge strane, odlagališta će obuhvatati i najmoderniji sistem za upravljanje površinskim vodama kako bi se atmosferska voda preusmeravala dalje od odlagališta. Kontakt voda, ili voda koja je imala kontakta s otpadom na odlagalištu, biće privremeno bezbedno uskladištena, i onda će se, ili pumpati u fabriku radi ponovne upotrebe za obradu, ili tretirati u postrojenju za prečišćavanje vode.


Na pitanje da li je za izgradnju rudnika i postrojenja za preradu potrebno otkupiti zemljište od stanovnika koji tu žive, ona kaže da bi se iizgradio rudnik i postrojenje za preradu, kao i odlagalište, potrebna je zemlja, a sam proces otkupa je u toku.

- Svesni smo da je ovo osetljivo i važno pitanje za porodice koje su obuhvaćene otkupom, i zato ovoj temi pristupamo na transparentan, pažljiv i fer način. U redovnoj smo komunikaciji sa vlasnicima zemljišta i sa zadovoljstvom mogu da kažem da je reč o odnosu međusobnog poštovanja i poverenja. Sam program otkupa obavlja se u skladu sa zakonima Republike Srbije i najboljom svetskom praksom čije je principe utvrdila Međunarodna finansijska korporacija (članica Grupacije Svetske banke). Vodi se računa o bukvalno svakom detalju, vrednuju se ne samo zemlja i objekti na njoj, već i usevi, uračunavaju se svi porezi, troškovi preseljenja, svaki aspekt je uzet u obzir. Naš cilj je da na kraju procesa otkupa obe strane budu zadovoljne. U skladu sa međunarodnim standardima, posvećeni smo pružanju podrške za obnavljanje ili unapređivanje izvora sredstava za život ljudima na čije živote Projekat utiče. Planovi obnove izvora životnih sredstava biće pripremljeni u saradnji sa domaćinstvima, kroz aktivno angažovanje i povratne informacije iz domaćinstava, na dobrovoljnoj bazi.


Potencijalnim investitorima u Gradiški na raspolaganju pogon za konditorske proizvode
Objekti firme Ranchy se nalaze kod carinskog terminala u Gradiški. Udaljeni su samo kilometar od graničnog prelaza sa Hrvatskom, dok su od autoputeva Zagreb–Beograd i Gradiška–Banjaluka udaljeni 5 km.

- Površina objekata je 9.000 m2. Tip konstrukcije je klasična zidana i skeletna - navodi se na sajtu Invest in Gradiška.

Od infrastrukture posjeduju struju, gromobransku instalaciju, vodu, hidrantsku mrežu, kanalizaciju i telefon.

- Objekti su ponuđeni u zakup ili za prodaju, a u vlasništvu su bijeljinske Bobar banke u stečaju - dodaje se.

Kada je u pitanju potrebna dokumentacija, navodi se da dozvole za rad izdaje Okružni privredni sud Banjaluka, dok urbanističku saglasnost za radove i građevinsku dozvolu izdaje Grad Gradiška.

- Objekti su namijenjeni za proizvodnju konditorskih proizvoda. U objektu je instalirana oprema za proizvodnju flipsa i ostalih konditorskih proizvoda.
 


JUTROS STIŽU DOBRI SIGNALI Jedan događaj podigao je tržišta, ali postoji i druga negativna strana
Na azijskim su berzama jutros cene deonica porasle, nakon prošlonednog pada, jer su ulagače ohrabrili dobri pokazatelji iz Kine, no trguje se oprezno jer se evropska gospodarstva zatvaraju zbog širenja koronavirusa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0.35 posto, nakon što je prošle nedelje pao više od 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1.4 posto, dok su cene deonica u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0.2 i 1.3 posto. U Šangaju i Singapuru su, pak, blago pale.

Pozitivno je na azijska tržišta uticao podatak da je u Kini proizvodna aktivnost porasla i u šesti mesec zaredom, i to brže nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

To je podržalo nadu ulagača da će regionalna gospodarstva biti pošteđena slabosti kakva je prisutna u SAD-u i zapadnom delu Evrope.

Naime, kako u drugom talasu širenja koronavirusa belže rekordni rast broja novozaraženih, mnoge evropske zemlje, među kojima Francuska, Nemačka i Engleska, ponovno uvode strože mere za suzbijanje virusa, što će usporiti oporavak priverede a time i tražnju za naftom.

Rekordni rast broja novozaraženih beleži se i u SAD-u, gde dnevno od koronavirusa umire više od hiljadu ljudi.

"S obzirom na novo zatvaranje u mnogim zemljama Evrope, izgledi za rast tih gospodarstava nisu baš najbolji. Ključno je pitanje koliko će zatvaranje potrajati kako bi se virus stavio pod kontrolu", pišu analitičari u tvrtki Perpetual u osvrtu na situaciju na tržištima.


Er Srbija prva po popunjenosti letova do Njujorka
Er Srbija se sa rezultatom od 67 odsto nalazi na prvom mestu po popunjenosti kapaciteta za prevoz putnika na letovima do Njujorka, prema podacima Međunarodnog aerodroma Džon F. Kenedi u Njujorku za septembar 2020. godine, saopštila je danas Er Srbija.
 
BEOGRAD - Er Srbija se sa rezultatom od 67 odsto nalazi na prvom mestu po popunjenosti kapaciteta za prevoz putnika na letovima do Njujorka, prema podacima Međunarodnog aerodroma Džon F. Kenedi u Njujorku za septembar 2020. godine, saopštila je danas Er Srbija.

Na Terminalu 4 najprometnijeg njujorškog aerodroma, poznatog i kao "Kapija Amerike" jer predstavlja glavni ulaz u zemlju za internacionalne posetioce, srpski nacionalni avio-prevoznik deli prvo mesto sa holandskom avio-kompanijom KLM.


Tri kandidata u trci za preuzimanje Leda
Uprava Fortenova grupe je, posle mesec i po dana otkako je krenula u proces prikupljanja inicijalnih, neobavezujućih ponuda za prodaju Leda i ostalih preduzeća iz divizije smrznute hrane, odabrala tri ponuđača kojima će biti odobreno detaljnije snimanje poslovanja kompanije.
ZAGREB - Uprava Fortenova grupe je, posle mesec i po dana otkako je krenula u proces prikupljanja inicijalnih, neobavezujućih ponuda za prodaju Leda i ostalih preduzeća iz divizije smrznute hrane, odabrala tri ponuđača kojima će biti odobreno detaljnije snimanje poslovanja kompanije.

Reč je o norveškoj firmi Orkla, anglo-američkom konglomeratu Nomad Fuds i češko-slovačkom konzorciju investicionih fondova Ema Kepital i J&T Prajvit Ekviti Grupa, koje bi nakon đu dilidžensa trebalo da podnesu obavezujuće ponude za preuzimanje, piše Jutarnji list pozivajući se na više nezvaničnih izvora iz poslovne zajednice.


Dalji rast kineske proizvodnje ulio nadu na azijskim berzama
Akcije na azijskim berzama su danas većinom ojačale, podstaknute daljim znacima oporavka kineskog proizvodnog sektora.
TOKIO - Akcije na azijskim berzama su danas većinom ojačale, podstaknute daljim znacima oporavka kineskog proizvodnog sektora.

Reperni indeks japanske berze Nikei 225 skočio je za 1,4 posto, na 23.295,48 poena, a isti procenat rasta zabeležio je i južnokorejski Kospi na 2.299,72 poena. Australijski S&P/ASEKS 200 je ojačao za 0,4 odsto, na 5.951,30 bodova, hongkoški za 1,2 procenta, na 24.386,10 poena, dok je Šangaj Kompozit skliznuo za manje od 0,1 posto, na 3.222,77 poena, izveštava agencija AP.


Quantera Global jača stratešku poziciju u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini
Quantera Global, jedna od vodećih nezavisnih konsultantskih firmi u oblasti transfernih cena u svetu, sa ponosom najavljuje svoje strateško partnerstvo sa AGM Grupom, konsultantskom firmom sa sedištem u Beogradu, Srbija, specijalizovanom za oblasti finansijskog i računovodstvenog savetovanja, međunarodnog oporezivanja i transfernih cena, kao i pravnog savetovanja. Ova saradnja omogućiće maksimalno korišćenje potencijala obe kompanije u oblastima transfernih cena i poreskog savetovanja u cilju pružanja multinacionalnim preduzećima odgovarajućih, "po meri krojenih" rešenja u pogledu transfernih cena.

- Poznata je činjenica da Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj ("OECD") i poreske uprave na globalnom nivou, uključujući Srbiju i ostale zemlje na Balkanskom poluostrvu, stavljaju sve veći fokus na oblast transfernih cena. Kao jedni od prvih eksperata u oblasti transfernih cena u Srbiji, AGM Grupa ima bogato iskustvo u ovoj materiji. Naši vodeći stručnjaci stekli su značajna znanja u svojim oblastima stručnosti radeći sa nekim od najvećih klijenata na, verovatno, najsloženijim vrstama angažovanja tokom više od jedne decenije. Saradnja AGM Grupe sa Quantera Global-om značajno će ojačati našu firmu svojom međunarodnom mrežom saradnika i objedinjenom ekspertizom u oblasti transfernih cena - rekao je Marko Milojević, partner AGM Grupe.


Quantera Global Strengthens Strategic Position in Serbia, Montenegro and Bosnia
Quantera Global, one of the world’s leading independent transfer pricing advisory firms, is proud to announce its strategic partnership with AGM Group, a high-level boutique advisory firm based in Belgrade, Serbia, specializing in the areas of financial and accounting advisory, international taxation and transfer pricing, as well as legal advice. This alliance will leverage the companies’ respective strengths in transfer pricing and tax advisory to empower MNEs with appropriate, tailor-made transfer pricing solutions.

– It is a well-known fact that there is an increasing focus on transfer pricing by the Organization for Economic Co-operation and Development ("OECD") and revenue authorities on a global scale, including Serbia and other countries in the Balkan Peninsula. Being one of the pioneer experts in the transfer pricing field in Serbia, AGM Group has extensive experience in transfer pricing issues. Our key experts have generated extensive knowledge in their respective fields of expertise by working with some of the biggest multinational clients on arguably the most complex types of engagements for more than a decade. AGM Group’s alliance with Quantera Global will greatly strengthen our firm with its international network and collective depth of transfer pricing expertise – said Marko Milojevic, Partner of AGM Group.


Lidl Srbija and Agro Djole DOO Jagodina on Achieving a Mutual Goal
In order to ensure the expected quality and freshness of products, Lidl Srbija does a very careful selection of its products. In its two years of operations in Serbia, it has made strong partnerships with a large number of domestic suppliers, and from the first day it has been successfully cooperated with the Jagodina-based company Agro Djole DOO, in the segment of egg supply.

– Through a carefully selected range of products in Lidl stores and our loyalty to our suppliers, we directly influence the high quality offer at the most favorable prices for consumers throughout Serbia. In order to learn everything about the way our products are produced and about their origin, it is very important for us at Lidl to know our business partners well and to have a mutually satisfactory relationship with them – said Nikola Balaban, Supply Executive at Lidl Srbija.

Aside from successful business relations, it is also very important to establish trust in long-term partners. More about the cooperation with Lidl Srbija is revealed by Petar Djokic, the director of Agro Djole, a prominent egg producer in the local market:

– Regarding the cooperation with Lidl so far, Id like to highlight the security, in the sense of the certain sale of the quantities and the independence from the changes in the market, as well as honoring the payment deadlines, open communication and constant support in achieving the mutual goal since the very beginning of cooperation.

As a successful food brand in our market, Agro Djole is currently in the process of implementation of the European IFS certificate of quality. Meeting all the standards that the acknowledgment entails is not an easy task at all and it requires large investments, but primarily enthusiasm and the belief that a satisfied customer is the only success parameter.

– With the help of Lidl and in line with the companys standards, we have implemented the most modern equipment and expanded our production capacities by over 200,000 chickens within the system. From next year, we will upgrade our offer of organic and free-range eggs and become the first egg producer in Serbia that meets all the European standards and has a farm with the largest green area – Djokic announced.

The vision is shared by Lidl, which has dedicated itself to mutual efforts toward establishing top standards in the production of Agro Djole eggs since it arrived to Serbia. The result is reflected in the considerable increase of the production capacities and an upgraded quality of these eggs, apparent with every bite.

Said successful cooperation also has an impact on changes in our market. Although this may come as a surprise to many, the latest European recommendations, also covered by the rulebook on egg quality of the Republic of Serbia, say that eggs should not be stored in a fridge after all, which is a position that is supported by Lidl Srbija and Agro Djole.

– When youre buying eggs at a market, theyre certainly not stored in a fridge, but in a basket, most commonly. By exposing an egg from the fridge to the room temperature, it suffers a temperature shock that leads to condensation on the shell and can lead to the development of microorganisms – Djokic


Tri međunarodna igrača u trci za preuzimanje hrvatskog Leda
Uprava Fortenova grupe je, posle mesec i po dana otkako je krenula u proces prikupljanja inicijalnih, neobavezujućih ponuda za prodaju Leda i ostalih preduzeća iz divizije smrznute hrane, odabrala tri ponuđača kojima će biti odobreno detaljnije snimanje poslovanja kompanije.

Reč je o norveškoj firmi Orkla ASA, anglo-američkom konglomeratu Nomad Foods i češko-slovačkom konzorciju investicionih fondova EMMA Capital i J&T Private Equity, koje bi trebalo da podnesu obavezujuće ponude za preuzimanje, piše Jutarnji list pozivajući se na više nezvaničnih izvora iz poslovne zajednice.

Njihove ponude su ocenjene kao finansijski najkvalitetnije, ali za sada nema informacija o tome koliko su zainteresovani kupci spremni da ponude za Ledo, navodi list, ocenjujući ovaj posao kao potencijalnu poslovnun transakciju decenije u Hrvatskoj.

Ni Fortenova grupa, niti bilo koji od ponuđača do sada nisu javno komentarisali proces, a Jutarnji procenjuje, vodeći se nekim sličnim transakcijama u prošlosti, da bi ciljana valuacija Leda mogla da iznosi između 10 i 12 puta EBITDA (dobit pre kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije).

U slučaju biznisa sa smrznutom hranom Fortenove to bi iznosilo između 500 i 600 mil EUR, precizira se u tekstu.

Norveška Orkla je, kakao se dodaje, vodeći proizvođač prehrambenih proizvoda i pojedinih kategorija robe široke potrošnje u toj zemlji, a u svom portfelju poseduje više od 100 brendova. Poslednjih godina se vrlo agresivno širi kroz akvizicije, pri čemu je pre dve godine preuzela vodeći lanac picerija u Finskoj, a lani i grčkog proizvođača sastojaka za pekarsku proizvodnju i proizvodnju sladoleda.

Kompanija Nomad Foods, sa sedištem na Britanskim Devičanskim Ostrvima, najveći je evropski i treći najveći globalni igrač na tržištu smrznute hrane. Zanimljivo je da u svom portfelju uopšte nema sladoled, pa bi akvizicijom Leda stekla dominantnu ulogu na tržištu zemalja bivše Jugoslavije i dobila proizvod koji bi mogla da monetizuje kroz svoje već ustanovljene logističke lance u sedam velikih evropskih država, navodi list.

Konzorcijum EMMA Capital i J&T Private Equity je već poznati hrvatskoj javnosti. Slovački J&T ima vrlo bogat portfelj ulaganja u Hrvatskoj, od Vaba banke i Medike, preko hotela Njivice do riječkog Novog lista, a češka Ema je pre dve godine preuzela većinski udeo u najvećoj hrvatskoj kladionici Supersport.

Za pretpostaviti je da bi njihova investiciona strategija u Ledu podrazumevala određeni vremenski rok u kojem bi pokušali da povećaju vrednost kompanije nakon čega bi usledila njena prodaja uz profit, ocenjuje Jutarnji.


Rast akcija na BELEX-u na početku meseca, promet minoran
Akcije na Beogradskoj berzi ojačale su prvog trgovačkog dana u ovom mesecu uz vrlo slab promet, dok je interesovanje investitora za obveznice Republike Srbije ostalo na visokom nivou.
BEOGRAD - Akcije na Beogradskoj berzi ojačale su prvog trgovačkog dana u ovom mesecu uz vrlo slab promet, dok je interesovanje investitora za obveznice Republike Srbije ostalo na visokom nivou.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 199,9 miliona dinara (1,7 miliona evra), i u najvećoj meri se odnosi na trgovanje državnim dužničkim hartijama.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta