Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Zbog prelaska na električna vozila potražnja za naftom smanjiće se 70% do 2030.
Nagli prelaz na električna vozila koji će predvoditi Kina smanjiće globalni rast potražnje za naftom za 70% do 2030. godine, pokazuje istraživanje savetodavne kuće Carbon Tracker.

Kako se navodi u istraživanju, za 10 godina Kina bi mogla da uštedi više od 80 mlrd USD troškova za uvoz nafte godišnje zahvaljujući sve konkurentnijim vozilima sa pogonom na nove izvore energije (NEV).

Rojters prenosi da se istraživanje zasniva na "konzervativnom" scenariju Međunarodne agencije za energiju (IAE), koja predviđa da će električna vozila do 2030. činiti 40% ukupne prodaje automobila u Kini i 20% prodaje u Indiji i na drugim tržištima u nastajanju.

Trošak uvoza nafte potrebne za proizvodnju goriva za prosečni automobil deset je puta veći od troška nabavke solarne opreme potrebne za proizvodnju struje za pogon električnog vozila, naglašava Carbon Tracker u istraživanju.

Kina još nije odredila kada će točno zabraniti proizvodnju i prodaju tradicionalnih automobila, ali neimenovani zvaničnik u autoindustriji rekao je ranije ovog meseca da će nova električna vozila do 2035. činiti polovinu ukupne prodaje svih novih automobila, dok će ostatak biti hibridna vozila.


SAZNAJEMO Kreće privatizacija šest velikih državnih firmi, 6.000 RADNIKA ČEKA NOVOG VLASNIKA
Uskoro bi na spisku za postupak privatizacije, pored Petrohemije, mogle da se nađu još pet kompanija, a to su Simpo, Jumko, Lasta, Trajal i MSK iz Kikinde, što praktično znači da bi narednih meseci blizu 6.000 zaposlenih u ovim preduzećima, moglo da dobije novog vlasnika, saznaje “Blic”.

U tim preduzećima su u prethodnom periodu aktivnosti oko ovog postupka najviše odmakle pa bi za neke od njih do kraja godine ili pak početkm naredne, mogao da se pokrene postupak promene vlasnika. Drugim rečima, država će pokušati da proda bar neku od 78 firmi, koje su od blizu 600 još ostala pod njenom ingerencijom, i za njih će biti raspisani javni pozivi ili će se pak za neke od njih tražiti strateški partner.

Prema sagledavanju Ministarstva privrede, pored ovih šest preduzeća, u proces privatizacije bi moglo da ide još oko 30 firmi, dok će će se za preostalih 40, najverovatnije kupac tražiti iz stečaja.

U ovim firmama smatraju da je njihova prodaja neminovnost ali podsećaju da bi tokom te transakcije osim o ceni moralo da se vodi računa i o sudbini zaposlenih što je tim u Ministarstvu privrede, koji je ovaj proces do sada vodio, i uvažavao.
Zaposleni u ovim kompanijama zato se nadaju da će ta logika biti primenjena i sada jer je reč o velikim sistemima koji imaju ukupno blizu 6000 radnika. Naime, u “Petrohemiji” je zaposleno 1.320 ljudi, Simpu 1.418, Yumku 2.040, Lasti 1.995, Trajalu 1.108 a u MSK 538 radnika.

Naš izvor iz Nemanjine 11, tvrdi da je privatizacija složen proces i da cena nije jedini parametar za donošenje odluke o prodaji.

"Pored cene važno je da se definiše i status velikog broja zaposlenih i vrednost investicija koje bi kupci ponudili jer ove firme imaju programe proizvodnje potrebne za neke druge industrije. Primer je “Petrohemija” koja svojim proizvodima generiše i druge kompanije, pre svega NIS, i zato su ovih dana intenzivirani pregovori sa “Gaspromnjeft”, što je potvrdio i predsednik Vućić. Izuzev “Gaspromnjefta” realno, drugi kupac i ne figurira jer teško da bi oni proizvodnju pirolitičkog benzina, koji nabavljaju od Petrohemije, prepustili nekom drugom od koga bi ga nakon toga nabavljali", navodi naš sagovornik.

Naš sagovornik dodaje da i za Simpo, Jumko, Lastu, Trajal i MSK takođe postoji interesovanje.

"Većina njih posluje po UPPR i izmiruju svoje obaveze prema ovom dokumentu iako su gubitaši ali nakon objavljivanja javnog poziva, videće se ko je primamljiv za kupce a ko nije. Državi je važno da se bar u ovim velikim sistemima proces okonča na čemu insistira i MMF, posebno kada je reč o Lasti i MSK", kaže naš izvor.
I profesor Ljubomir Madžar smatra da je vreme da se sudbina ovih preduzeća reši.

"Te firme su dobrim delom na budžetskom hlebu, brojne od njih prave gubitke koji se na kraju preliju na državnu kasu pa se godinama izdvaja novac za finansijski neodržive kompanije. To je veliki teret i mislim da je dobra ideja da se konačno završi privatizacija, koja je počela još 90 tih godina prošlog veka", kaže Madžar.

Kako dodaje, ne bi strepeo da bi brzina privatizacije nepovoljno uticala na cenu jer ona, kako kaže, ne treba da bude opredeljujuća za prodaju zato što su većina njih gubitaši i nemaju vrednost pa se ništa ne bi izgubilo.

"Primer je prodaja RTB Bor Kinezima koja je bila veliko olakšanje za državu. Takvo olakšanje bi se kvalitativno postiglo i kada bi se ove kompanije prodale jer nije isključeno da postoje neki privatnici koji bi od tih gubitaša znali da naprave rentabilne firme - kaže Madžar za “Blic Biznis”.

Pričitajte i priču o strategijama novih ministara koji ni na novim pozicijama ne žele da se odreknu starih ljudi. Jedan ministar nesumnjivo prednjači - sa sobom je poveo i pomoćnike i sekretara, njih šestoro.


Strabag odobrio isplatu prepolovljenih dividendi
Deoničari građevinskog koncerna Strabag dobiće isplaćene dividende za prošlu godinu, ali prepolovljene, odnosno umesto 1,80 evra samo 90 centi po deonici.
BEČ - Deoničari građevinskog koncerna Strabag dobiće isplaćene dividende za prošlu godinu, ali prepolovljene, odnosno umesto 1,80 evra samo 90 centi po deonici.

Isplata će, kako se navodi u saopštenju kompanije, moći da počne od 30. novembra.


Privatization of Six Big State Companies to Start – 6,000 Workers Waiting for a New Owner
In addition to Petrohemija, another five companies might be put on the list for the privatization of state-owned companies in Serbia, namely, Simpo, Yumco, Lasta, Trayal and MSK from Kikinda, which means that, in the next months, close to 6,000 employees at these companies might get a new owner, Blic reports.

Privatization activities have progressed the most in these companies, so some of them might see the procedure of the change of ownership initiated by the end of the year or by early 2021.

As said, the state will try to sell one of the 78 companies it is still in charge of, of a total of almost 600. Public invitations will be opened for some of them, whereas for some others a strategic partner will be sought.

According to the Ministry of Economy’s overview, in addition to these six companies, around 30 more might enter the privatization process, whereas, for the remaining 40, a purchaser will most probably be sought through bankruptcy proceedings, Blic writes.

These companies believe that their sale is inevitable, but remind, as Blic writes, that, except for the price, the transaction should also take into account the employees, which the team at the Ministry of Economy has respected so far.

The employees at these companies therefore hope that it will remain so, because these are big systems with close to 6,000 workers in total. Petrohemija has 1,320 employees, Simpo 1,418, Yumco 2,040, Lasta 1,995, Trayal 1,108 and MSK 538 employees.

The daily reports that the price will not be the only parameter for making a decision on the sale and that the status of a large number of employees and the value of the investments that the purchasers would offer will also have to be defined, because these companies have production programs necessary for some other industries.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta