Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Yumco nije trenutno na listi prioriteta za privatizaciju - Stabilnost u proizvodnji
Ministarka privrede Anđelka Atanasković obišla je preduzeće Yumco (Jumko) u Vranju i tom prilikom rekla da se neće žuriti s privatizacijom te fabrike, da će se na tome raditi naredne godine, i da će se nastojati da se nađe adekvatan kupac koji bi omogućio bolje uslove za radnike i dodatno zaposlio mlade ljude.

Nakon obilaska fabrike s rukovodstvom Jumka, ona je rekla da su joj radnici preneli da su zadovoljni uslovima i platama, ali je dodala da uvek ima prostora za poboljšanje.

- Na nama je zajednički da to pojačamo i obezbedimo bolje uslove i plate, oni nisu na teretu države, sami se izdržavaju, a ja mogu da obećam da ću u saradnji s vojskom i policijom i još nekim firmama uticati na to da im se omogući da imaju posla, odnosno da naručuju robu od njih, kako uniforme tako i zaštitnu odeću - rekla je Atanaskovićeva.

Dodala je da je cilj da se radnicima tako pomogne dok se ne završi privatizacija i ne budu našli poverioca.
- Pandemija korona virusa je usporila ceo svet, ne samo Srbiju, i gledaćemo da nađemo adekvatnog kupca, ne samo da se udome već da budu dobri uslovi, da zaštitimo ljude i uposlimo nove - rekla je ministarka.

Ističući da je starosna struktura radnika oko 45 godina, ona je dodala da je važno da se zapošljavaju mladi, te da se u ugovoru kupac mora usloviti time da u naredne tri godine poveća broj zaposlenih, naročito mladih da bi se produžio vek fabrike.
Objasnila je da preduzeće Jumko nije trenutno na listi prioriteta za privatizaciju, jer se izdržava samostalno.

- Tek možda kada se smiri situacija iduće godine, možemo očekivati veće razgovore o tome, a sigurno će direktori fabrika biti uključeni u to - rekla je ministarka.

Dodala je da će se nastojati da se za zavisna preduzeća koja posluju u okviru Jumka nađu kupci kako bi se rastreretilo poslovanje.

Generalni direkor Jumka Branislav Trajković rekao je da su danas ministarku privrede upoznali s proizvodnim kapacitetima, u kojima su imali zajednička ulaganja sa državom, a u koja je bilo uključeno i Ministarstvo privrede, a reč je o obnovi kotlarnice.

Trajković kaže da imaju posla do kraja godine i za skoro celu narednu godinu. Dodaje i da u Sloveniju izvoze robu, odnosno zaštitna odela za zdravstvene radnike.

- Uprkos teškoj situaciji izazvanoj pandemijom, uspeli smo da održimo stabilnost u proizvodnji i u narednom periodu biće sigurne zarade i dosta posla - rekao je Trajković.

Budući da u predzeću 90% radnika čine žene, za rođenje prvog deteta daju pomoć od 500 EUR, za drugo 1.000 EUR, zatim 1.500 EUR, a omogućili su i besplatne vrtiće za decu radnika, kao i pomoć za one koji su u teškoj materijalnoj situaciji.

Jumko ima 2.000 zaposlenih, u Vranju je 1.300 radnika, a u okolnim konfekcijama njih 700. Ove godine otvoren je pogon u Drvaru sa stotinak zaposlenih.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta