Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Svetske BERZE na NAJVIŠIM NIVOIMA u istoriji, a sve zbog JEDNE VESTI
Na svetskim su berzama cene akcija prošle nedelje dosegnule rekordne nivoe jer su ulagače ohrabrile vesti o razvoju još jedne vakcine protiv koronavirusa i napretku u prenosu vlasti u Beloj kući.

Na Vol Stritu je Dau Džouns prošle nedelje skočio 2,2 odsto, na 29.910 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,3 odsto, na 3.638 bodova, a Nasdak indeks tri odsto, na 12.205 bodova.

Ta tri indeksa dosegnula su prople nedelje nove najviše nivoe u istoriji jer je ulagače ohrabrila vest da je, nakon američkih Pfizera i Moderne, i britanska kompanija AstraZeneca završila testiranje njene eksperimentalne vakcine, koje je razvila u saradnji s Univerzitetom Oksford, i da ono može biti uefikasna oko 90 odsto, piše Poslovni.hr.
Čeka se vakcinisanje
Ulagači se nadaju da će vakcinisanje uskoro početi, što bi u dogledno vreme moglo dovesti do normalizacije situacije u najvećim svetskim privredama. Poslednje vesti sugerišu da bi vakcina mogla da bude dostupno pre kraja godine.

Proboj Dau Džouns indeksa iznad 30.000 bodova, po prvi put u istoriji, zahvaljuje se i potvrdi američke Uprave za opšte poslove (GSA) da izabrani predsednik Džo Bajden može zvanično da započne proces preuzimanja vlasti.

Aktuelni predsednik Donald Tramp poručio je da će njegov tim sarađivati, stoga može započeti proces promena u Bijeloj kući, koji je nedeljama odlagan, premda je Bajden uverljivo pobedio na izborima.

Ulagače je oraspoložila i vest da Bajden planira da imenuje bivšu predsednicu američke centralne banke Janet Yellen za ministra finansija, što bi, smatraju analitičari, moglo preusmeriti fokus na borbu protiv rastuće ekonomske nejednakosti.

Loši privredni pokazatelji
Ipak, krajem nedelje Dau Džouns i S&P 500 indeks skliznuli su se rekordnih nivoa, nakon slabijih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada.

Broj prvih zahteva za pomoć nezaposlenima prošle nedelje je porastao za 30 hiljada, na ukupno 778 hiljada, više nego što su analitičari očekivali.

To pokazuje da Amerikanci i dalje ostaju bez posla zbog restriktivnih mera u nizu saveznih država usmerenih na suzbijanje korona virusa.
"Privredni pokazatelji nisu dobri i znamo da neće biti dobri još neko vreme, s obzirom na drugi talas širenja virusa", kaže Tim Griski, strateg u kompaniji Invernes Counsel.

Poslednjih nedelja tržište akcija snažno raste, zahvaljujući vestima o vakcini, a ulagači zanemaruju vesti o rekordnim brojkama novozaraženih i umrlih u SAD-u i Evropi.

"Nastavlja se borba između virusa i vakcina. Realnost je da virus neće nestati brzo, premda će vakcina biti distribuirana relativno brzo. Zbog toga nije jasno kada bi se mogao nastaviti oporavak privrede", kaže Griski.

Svetski MSCI indeks na rekordnim nivoima
I na evropskim su berzama cene akcija prošle nedelje porasle, četvrtu nedelju zaredom. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,25 odsto, na 6.367 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,5 odsto, na 13.335 bodova, a pariški CAC 1,9 odsto, na 5.598 bodova.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks skočio 4,4 odsto, na 26.644 boda, novi najviši nivo u 29 godina.

I na većini ostalih najvećih azijskih berzi cene su akcija prošle nedelje porasle, pa je MSCI indeks svih svetskih berzi dosegnuo najviši nivo od kada postoji.


Kompanija S&P Global kupuje IHS Markit za 44 mlrd dolara?
Američka kompanija S&P Global je u poodmakloj fazi pregovora o kupovini londonskog IHS Markita za oko 44 milijarde dolara, čime bi se udružila dva vodeća svetska provajdera finansijskih podataka, objavio je Vol Strit DŽornal pozivajući se na izvore upućene u zbivanja.
LONDON - Američka kompanija S&P Global je u poodmakloj fazi pregovora o kupovini londonskog IHS Markita za oko 44 milijarde dolara, čime bi se udružila dva vodeća svetska provajdera finansijskih podataka, objavio je Vol Strit DŽornal pozivajući se na izvore upućene u zbivanja.

Sporazum, koji bi u pogledu navedenog iznosa bio najveći u ovoj godini, mogao bi da bude objavljen već danas, navodi njujorški poslovni list.


Simpo Selling Industrial Facility in Vranjska Banja
Simpo from Vranje is selling an industrial facility in Vranjska Banja at BB Juznomoravskih Brigada Street. The total area is 2,147 m2.

The initial price of the real estate is RSD 72,430,000, without the VAT.

The property is to be bought as seen and can be viewed upon the purchase of the sales documentation.

The opening of the bids is scheduled for December 9, 2020.


AIK banka najbolja u SRB šestu godinu zaredom
AIK banka je potvrdila svoju lidersku poziciju na domaćem bankarskom tržištu tako što je šestu godinu zaredom dobitnik priznanja za najbolju komercijalnu banku u Srbiji, koje dodeljuje britanski ekonomski magazin Internešenel Banker u okviru nagrada "Banking Awards".
BEOGRAD - AIK banka je potvrdila svoju lidersku poziciju na domaćem bankarskom tržištu tako što je šestu godinu zaredom dobitnik priznanja za najbolju komercijalnu banku u Srbiji, koje dodeljuje britanski ekonomski magazin Internešenel Banker u okviru nagrada "Banking Awards".

Pored pomenutog priznanja, Jelena Galić, predsednik Izvršnog odbora AIK banke, dobila je nagradu u kategoriji najuspešniji glavni izvršnni direktor u bankarskom sektoru za Istočnu Evropu, saopšteno je iz ove domaće banke.


Od pogona jugoslovenskog giganta zaraslog u korov do izvoznika u Francusku
Konfekcija Rudnik kod Gornjeg Milanovca privatizovana je kad je zapala u dugove. Pojedini pogoni na seoskom području dugo su propadali i zarastali u korov.

Jedan od takvih je i pogon u selu Pranjani, koji se vratio u život krajem prošle godine i danas proizvodi zaštitna odela, skafandere i maske koje se izvoze u Francusku.

Modna konfekcija Rudnik zapošljavala je svojevremeno na hiljade radnika, a sve je otišlo na doboš krajem prošlog veka. Pogoni su bili osuđeni na zatvaranja.

Za pogon u Pranjanima našao se kupac.

Kako su predstavnici firme objasnili za TV Prva, pretežno se radi na kreiranju lake i teške konfekcije za domaće tržište, kao i pomenutih maski za Francuze.

Prema njihovim najavama, praviće se kompletan "beli program" - skafanderi, posteljina za bolnice...

Sa proizvodnjom se počelo pre pola godine, trenutno imaju dvadesetak radnika, ali je cilj da u budućnosti taj broj bude trocifren.


From Ruined Yugoslav Giant to Exporter to France
Konfekcija Rudnik near Gornji Milanovac was privatized when it was in debt. Certain facilities in the rural area have been deteriorating for a long time.

One of those is the facility in the village of Pranjani, which was revived in late 2019 and now produces protective suits, coveralls and masks which are exported to France.

Modna Konfekcija Rudnik used to employ thousands of workers in its time, and it was all auctioned toward the end of the 20th century. The facilities closed.

However, the facility in Pranjani managed to find a buyer.

As representatives of the company explained for TV Prva, they mostly produce light and heavy clothing for the local market, as well as masks for the French market.

According to their announcements, a full medical equipment program is to be established – coveralls, hospital bed sheets…

The production started half a year ago. They currently have around twenty workers, but the aim is for the number to go into triple digits in the future.


U III kvartalu stopa zaposlenosti 49,9, a nezaposlenosti 9 %
U trećem kvartalu 2020. godine broj zaposlenih u Srbiji iznosio je preko 2,93 miliona ljudi, dok je broj nezaposlenih bio 292 hiljade, objavio je danas u Anketi o radnoj snazi Republički zavod za statitstiku.
BEOGRAD - U trećem kvartalu 2020. godine broj zaposlenih u Srbiji iznosio je preko 2,93 miliona ljudi, dok je broj nezaposlenih bio 292 hiljade, objavio je danas u Anketi o radnoj snazi Republički zavod za statitstiku.

Stopa zaposlenosti za ovaj period iznosi 49,9 procenata, a stopa nezaposlenosti 9,0%.


Početak trgovačke nedelje na BELEX-u ne obećava
Početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi ne uliva optimizam, s obzirom na današnji skorman promet, pad oba indeksa i činjenicu da nijedna kompanija nije zabeležila rast vrednosti.
BEOGRAD - Početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi ne uliva optimizam, s obzirom na današnji skorman promet, pad oba indeksa i činjenicu da nijedna kompanija nije zabeležila rast vrednosti.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 10,8 miliona dinara (91,8 hiljada evra).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta