Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ministri evrozone o koordinaciji mera za ekonomski oporavak
Ministri finansija evrozone obavezali su se da će koordinisati akcije o ekonomskom oporavku i fiskalnu politiku prilagođavati situaciji dok drugi talas pandemije razara ekonomije njihovih zemalja.

Ministri su održali video-konferenciju dva dana pre nego što Evropska komisija iznese ekonomske prognoze za EU koje će verovatno predviđati ekonomski pad u poslednjem kvartalu.

Lideri EU dogovorili su se u julu da pokrenu plan za oporavak privrede vredan 1,8 biliona EUR u narednih sedam godina, prenosi Rojters.

- Najnovije ubrzanje širenja Kovid-19 i nove restriktivne mere još više su povećale neizvesnost i verovatno će otežati oporavak - naveli su ministri iz 19 zemalja evrozone.

Oni navode da će nastaviti da koordinišu i primenjuju ekonomsku politiku koja štiti radna mesta i unapređuje ekonomski oporavak.


Vlada razmatra odlaganje poreskih dugovanja zbog pandemije?
Vlada Srbije razmišlja da zbog pandemije uvede mogućnost odlaganja poreskih dugovanja i nedospelih poreskih obaveza, sledi iz radne verzije Nacrta zakona izmenama i dopunama zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

U dokumentu koji je objavljen na sajtu Ministarstva finasija, navodi se da je "izuzetno, u cilju ublažavanja ekonomskih posledica prouzrokovanih pandemijom, višom silom, odnosno drugim vanrednim događajem nastalim u toku kalendarske godine, odlaganje plaćanja dugovanog poreza, odnosno nedospelih poreskih obaveza odobrava se na način i pod uslovima koje utvrdi vlada".

Takođe, novina je član poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost. Kako je predviđeno, u slučaju da izbegnete plaćanje poreza na dodatu vrednost, a iznos poreza čije se plaćanje izbegava prelazi milion dinara, sledi vam kazna od jedne do pet godina i novčanom kaznom.


Government Considering Postponement of Tax Debt Payments Due to Pandemic?
The Government of Serbia is considering implementing the possibility of postponement of payment of tax debts and outstanding tax liabilities due to the pandemic, according to the working version of the Draft Law on the Amendments to the Law of Taxation Procedure and Tax Administration.

The document published on the website of the Ministry of Finance says that “in an exceptional situation, to the end of mitigating the economic consequences caused by the pandemic, force majeure, or another extraordinary event that occurs in a calendar year, the postponement of tax debts, that is, outstanding tax liabilities, is approved in the way and under the conditions determined by the government”.

Another new feature is the article pertaining to tax fraud related to value-added tax. In case theres tax evasion related to VAT, and the amount exceeds RSD 1 million, the penalty is one to five years and a monetary penalty.


Snažan rast indeksa na Vol Stritu nastavljen i danas
Indeksi NJujorške berze nastavili su jutros snažan rast započet u utorak, na dan predsedničkih izbora, podstaknuti informacijama da predsednik Donald Tramp vodi nad demokratskim rivalom DŽoom Bajdenom na Floridi i drugim državama ključnim za ishod izbornih rezultata.
NJUJORK - Indeksi NJujorške berze nastavili su jutros snažan rast započet u utorak, na dan predsedničkih izbora, podstaknuti informacijama da predsednik Donald Tramp vodi nad demokratskim rivalom DŽoom Bajdenom na Floridi i drugim državama ključnim za ishod izbornih rezultata.

Prema poslednjim podacima, indeks fjučersa S&P e-mini porastao je jutros za 0,9 posto, nastavljajući uzlazni trend od prethodnog dana, kada je S&P 500 zabeležio najveći dnevni dobitak u poslednjih skoro mesec dana, izveštava Rojters.


Neprofitabilne akcije idu na berzu - IRB i PREF prodaju udele u 54 preduzeća
Investiciono-razvojna banka (IRB) RS i Društvo za upravljanje penzijskim rezervnim fondom (PREF) ponudili su na Banjalučkoj berzi akcije u 54 preduzeća čija je vrednost 15,61 mil KM (oko 7,8 mil EUR).
Među ponuđenim su, između ostalih, akcije banjalučke Poslovne zone, preduzeća Jelšingrad Livar iz Banjaluke, zatim banjalučkog Vodovoda, Gradske toplane Doboj, Vodovoda Gradiška i Uzlomca iz Kotor Varoša.

Direktor Društva za upravljanje PREF-om Miloš Grujić ističe za Glas Srpske da je vrednost akcija koje prodaje PREF 12,40 mil KM, dok je vrednost akcija koje prodaje IRB 3,21 mil KM. Rekao je da je za navedene akcije tokom ove godine po dva puta organizovana prodaja i dodao da je investiciona politika PREF-a takva da prodaju akcije onih koji ne ostvaruju profit i ne isplaćuju dividendu.

- U oglasu smo naveli najnižu cenu za koju smo spremni da prodamo naš vlasnički paket akcija. Reč je uglavnom o akcijama koje su nelikvidne ili neprofitabilne, a spremni smo da ih prodamo po navedenim cenama jer imamo priliku da novac uložimo u druge oblike imovine koja donosi prinos. Dobijeni novac od prodaja smo uglavnom ulagali u obveznice, od kojih ostvarujemo prihode od kamata - pojasnio je Grujić.

Dodao je da su tokom prodaje akcija u avgustu ove godine prodali akcije emitenta Hercegovinaputevi iz Trebinja.

Na internet stranici Banjalučke berze navedeno je da se ponuđene akcije prodaju po metodi "sve ili ništa". Datum prodaje je svakog radnog dana od 9. novembra do realizacije prodajnog naloga, a najkasnije do 20. novembra.


Stopiran berzanski debi Ant Grupe, pale akcije Alibabe
Dugo iščekivani berzanski debi Ant Grupe je obustavljen nakon sastanka između suosnivača kompanije DŽeka Maa i kineskih regulatora, izveštava CNN Biznis, ocenjujući ovaj nepredviđeni potez kao pretnju jednoj od najvećih Inicijalnih javnih ponuda (IPO) u istoriji, vrednoj 37 milijardi dolara.
LONDON - Dugo iščekivani berzanski debi Ant Grupe je obustavljen nakon sastanka između suosnivača kompanije DŽeka Maa i kineskih regulatora, izveštava CNN Biznis, ocenjujući ovaj nepredviđeni potez kao pretnju jednoj od najvećih Inicijalnih javnih ponuda (IPO) u istoriji, vrednoj 37 milijardi dolara.

Šangajska berza je saopštila u utorak da je odložila listiranje Ant Grupe, čijim je akcijama trebalo da počne da se trguje za manje od dva dana, zbog "velikih problema" koji bi mogli da uzrokuju da kompanija "ne ispuni uslove uvrštenja ili zahteve vezane za javno objavljivanje podataka".


Javni dug Srbije na kraju septembra 56,7% BDP-a
Javni dug Srbije na kraju septembra ove godine iznosio je 26,6 mlrd EUR, što je 56,7% procenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija.

Na kraju avgusta javni dug je takođe bio 26,6 mlrd EUR.

Javni dug je na kraju prošle godine iznosio 23,9 mlrd EUR, što je bilo 52% BDP-a.

U prvih devet meseci 2020. godine ostvaren je deficit republičkog budžeta u iznosu od 364,2 milijardi dinara. Prihodi su ostvareni u iznosu od 914,4 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 1.278,6 milijardi dinara. Samo u septembru deficit je iznosio 19,6 milijardi dinara, navedeno je na sajtu Ministartsva.

U septembru su naplaćeni prihodi u iznosu od 106,1 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 88,2 milijardi dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 47,4 milijardi dinara i akciza u iznosu od 21 milijardi dinara. Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 17,3 milijardi dinara. Priliv donacija u septembru iznosio je 0,5 milijardi dinara.

Rashodi su izvršeni u iznosu od 125,6 milijardi dinara. Rashodi za zaposlene, u septembru, su iznosili 24,9 milijardi dinara, transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 19,7 milijardi dinara, a kapitalne investicije 15,5 milijardi dinara. Subvencije su iznosile 26 milijardi dinara, s obzirom na to da je sa ove rashodne kategorije isplaćena dodatna pomoć privrednicima u sklopu seta mera za borbu protiv efekata pandemije korona virusa.

Budžet opšte države (preliminarno)

Na nivou opšte države u periodu januar – septembar ostvaren je fiskalni deficit u iznosu od 360,8 milijardi dinara i primarni fiskalni deficit u iznosu od 273,8 milijardi dinara.


NIS grupa uspešno poslovala u prvih devet meseci
NIS je u trećem tromesečju ove godine postigao dobre finansijske rezultate i uspeo da očuva stabilnost na tržištu naftnih derivata, socijalnu sigurnost zaposlenih, kao i zdravlje zaposlenih i potrošača, saopšteno je iz ove kompanije.
BEOGRAD - NIS je u trećem tromesečju ove godine postigao dobre finansijske rezultate i uspeo da očuva stabilnost na tržištu naftnih derivata, socijalnu sigurnost zaposlenih, kao i zdravlje zaposlenih i potrošača, saopšteno je iz ove kompanije.

Navodi se da je u periodu januar-septembar naftno-gasna industrija bila pod uticajem negativnih globalnih trendova, pre svega smanjenja potražnje za naftnim derivatima usled pandemije kovida-19, kao i oštrog pada cena nafte.


Neprofitabilne akcije idu na berzu - IRB i PREF prodaju udele u 54 preduzeća
Investiciono-razvojna banka (IRB) RS i Društvo za upravljanje penzijskim rezervnim fondom (PREF) ponudili su na Banjalučkoj berzi akcije u 54 preduzeća čija je vrednost 15,61 mil KM (oko 7,8 mil EUR).
Među ponuđenim su, između ostalih, akcije banjalučke Poslovne zone, preduzeća Jelšingrad Livar iz Banjaluke, zatim banjalučkog Vodovoda, Gradske toplane Doboj, Vodovoda Gradiška i Uzlomca iz Kotor Varoša.

Direktor Društva za upravljanje PREF-om Miloš Grujić ističe za Glas Srpske da je vrednost akcija koje prodaje PREF 12,40 mil KM, dok je vrednost akcija koje prodaje IRB 3,21 mil KM. Rekao je da je za navedene akcije tokom ove godine po dva puta organizovana prodaja i dodao da je investiciona politika PREF-a takva da prodaju akcije onih koji ne ostvaruju profit i ne isplaćuju dividendu.

- U oglasu smo naveli najnižu cenu za koju smo spremni da prodamo naš vlasnički paket akcija. Reč je uglavnom o akcijama koje su nelikvidne ili neprofitabilne, a spremni smo da ih prodamo po navedenim cenama jer imamo priliku da novac uložimo u druge oblike imovine koja donosi prinos. Dobijeni novac od prodaja smo uglavnom ulagali u obveznice, od kojih ostvarujemo prihode od kamata - pojasnio je Grujić.

Dodao je da su tokom prodaje akcija u avgustu ove godine prodali akcije emitenta Hercegovinaputevi iz Trebinja.

Na internet stranici Banjalučke berze navedeno je da se ponuđene akcije prodaju po metodi "sve ili ništa". Datum prodaje je svakog radnog dana od 9. novembra do realizacije prodajnog naloga, a najkasnije do 20. novembra.


EPS većinski vlasnik HES Gornja Drina?
Vlada Republike Srpske dala je saglasnost da se Elektroprivreda Srbije (EPS) upiše kao većinski vlasnik preduzeća HES "Gornja Drina" iz Foče, piše BIH portal Capital.ba, pozivajući se na neimenovane izvore.
BANJALUKA - Vlada Republike Srpske dala je saglasnost da se Elektroprivreda Srbije (EPS) upiše kao većinski vlasnik preduzeća HES "Gornja Drina" iz Foče, piše BIH portal Capital.ba, pozivajući se na neimenovane izvore.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta