Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Bezos opet prodao akcije Amazona, zaradio 3,0 mlrd $
Osnivač i glavni izvršni direktor Amazona DŽef Bezos prodao je ove nedelje svoje akcije u kompaniji za više od 3,0 milijarde dolara, prema podacima američke Komisije za hartije od vrednosti, izveštava CNBC pozivajući se na portal Openinsajder.
05 Novembar 2020 08:57
Share to FacebookShare to TwitterPrintSend mail
NJUJORK - Osnivač i glavni izvršni direktor Amazona DŽef Bezos prodao je ove nedelje svoje akcije u kompaniji za više od 3,0 milijarde dolara, prema podacima američke Komisije za hartije od vrednosti, izveštava CNBC pozivajući se na portal Openinsajder.

Bezos je ubrzao prodaju svojih akcija u poslednjih godinu dana. U avgustu je prodao akcije Amazona vredne više od 3,1 milijarde dolara, a pre toga u februaru za više od 4,1 milijarde dolara.


Privrednici za POSLOVANJE BEZ BARIJERA u regionu i sa Evropskom unijom
Poslovni savet zajedničke komore šest zapadnobalkanskih privreda, pozvao je na svojoj osnivačkoj sednici, vlade regiona i sve učesnike u procesu regionalnih integracija da podrže i ubrzaju izgradnju zajedničkog tržišta bez barijera, a Evropsku uniju da obezbedi inkluzivno proširenje – potpuno otvaranje evropskog tržišta za kompanije i proizvode sa Zapadnog Balkana i pre punopravnog članstva, u oblastima u kojima su ispunjeni evropski standardi, harmonizovna pravila i uspostavljene institucije.

"Poslovni savet zajedničke privredne komore regiona, koji čine vlasnici i menadžeri 16 velikih poslovnih sistema iz svih šest zapadnobalkanskih ekonomija i gotovo svih proizvodnih i uslužnih sektora, koje imaju kompanije i poslovne operacije u celom regionu, zapošljavaju 25 hiljada ljudi i zajedno ostvaruju više od 2,8 milijardi evra godišnjeg prihoda, zastupaće interese privatnog sektora celog regiona", izjavio je Marko Čadež, predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma i predsednik Privredne komore Srbije (PKS).
Poslovni savet će, na osnovu merljivih kriterijuma, pratiti napredak u realizaciji Plana za zajedničko regionalno tržište čije se usvajanje očekuje sledeće nedelje u Sofiji, na Samitu EU i Zapadnog Balkana i u čijem kreiranju je aktivno učestvovala i biznis zajednica regiona, saopšteno je iz PKS.

"O stanju na terenu naš Poslovni savet će redovno informisati zapadnobalkanske vlade, ali i Evropsku uniju, dajući, na osnovu iskustva iz svakodnevnog rada i detaljnih analiza, konkretne predloge i sugestije mera kako bi se ubrzalo otklanjanje barijera, smanjili troškovi i olakšalo poslovanje unutar regiona i sa Evropskom unijom", ističe Čadež.

To će, po njegovim rečima, uneti fleksibilniji, nebirokratski pristup u rešavanju problema sa kojima se privreda svakodnevno suočava i novu dinamiku u dijalog koji Komorski investicioni forum kao zajednička komora regiona, u ime više od 350.000 kompanija, vodi sa zapadnobalkanskim i institucijama u Briselu.
Da bi se obezbedio slobodan, brži protok ljudi, robe, usluga i kapitala u regionu, prema mišljenju članova Poslovnog saveta, najvažnije i najhitnije je da vlade što pre standardizuju i obezbede međusobno priznavanje sertifikata i druge trgovinske dokumentacije koja prati robu, kao i da se unapređenjem infrastrukture na graničnim prelazima, usaglašavanjem radnih vremena graničnih službi i ubrzanjem carinskih procedura obezbede brži protok robe i carinjenje bez papira.

Jednako je važno, smatraju privrednici, da se regionalno reši pitanje fiskalizacije, da se potpiše najavljeni sporazum o radnim dozvolama, usaglase licence, softveri, olakšaju međukompanijski transferi, smanje unutarregionalna plaćanja…

Regionalna saradnja kroz uklanjanje prepreka sa kojima se privrednici sada svakodnevno suočavaju potrebna nam je više nego ikada i kao odgovor na otežano poslovanje tokom pandemije i kao najbolji put da se privredi regiona u celini i kompanijama pojedinačno obezbede uslovi za konkurentnije poslovanje, rast i razvoj u narednom periodu, zajednički je stav poslovnih lidera, članova Poslovnog saveta i svih šest nacionalnih komora, članica zajedničke komore regiona.

Taj stav, sa konkretnim preporukama poslovne zajednice, iskazan je u usvojenom dokumentu koji je Komorski investicioni forum sačinio, u sklopu priprema za ovogodišnji Samit na Zapadnom Balkanu i koji će narednih dana biti upućen svim učesnicima u procesu regionalnih integracija - političkim liderima, vladama i nadležnim ministarstvima regiona, Evropskoj komisiji, članicama Berlinskog procesa, sekretrijatu CEFTA i Savetu za regionalnu saradnju.

Poslovna zajednica je u dokumentu pozvala zapadnobalkanske vlade da utvrde prioritete za sprovođenje Plana za zajedničko regionalno tržište u narednih godinu dana, da podstiču i olakšavaju inkluzivno proširenje i podrže privredu u zahtevu da se, uz zelene koridore za robu i zelene linije za poslovne ljude unutar regiona, zelene trake uspostave i na graničnim prelazima sa zemljama EU, kako bi se obostrano ubrzao promet robe, a kompanijama na Balkanu omogućio lakši izvoz i nabavka sirovina.

Predstavnik Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje Tomas Haglajtner, istakao je značaj učešća privrede i inicijativa biznis zajednice u procesu izgradnje zajedničkog tržišta i sprovođenju Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan

"Te investicije imaće punog smisla ako postoji slobodan protok robe, ljudi, usluga i kapitala, ako se uspostavi jedinstveno tržište u regionu, koje funkcioniše po EU pravilima, što će voditi i integraciji regiona u EU", rekao je Haglajtner.

Direktor CEFTA sekretarijata Emir Đikić ukazao je na važnost merljivosti rezultata u otklanjanju barijera i ključnu ulogu poslovne zajednice u sprovođenju dogovorenog i implementaciji zajedničkih rešenja u svim zemljama regiona.

Tanja Miščević, zamenik generalnog sekretara Regionalnog saveta za saradnju naglasila je značaj inicijative "Mini Šengen" zasnovane na četiri evropske slobode, kao sastavni deo EU integracija zapadnobalkanskih ekonomija.


MAT: Priliv neto SDI u prvih osam meseci 1,66 mlrd evra
Srbija je u prvih osam meseci imala neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) od 1,66 milijardi evra, što je za 28,9 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, navedeno je u novom broju MAT-a.
BEOGRAD - Srbija je u prvih osam meseci imala neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) od 1,66 milijardi evra, što je za 28,9 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, navedeno je u novom broju MAT-a.

"Činjenica je da je priliv SDI u Srbiju usled pandemije CV-19 smanjen u odnosu na prošlu godinu, ali je kontrakcija slabija u odnosu na globalne tokove SDI, gde je kako smo naveli zabeležen pad SDI od 49 odsto, a pogotovo u odnosu na naše evropsko okruženje".


Rezultati industrijske proizvodnje dostižu prošlogodišnje
Proizvodnje ukupne industrije i prerađivačke industrije su za devet meseci 2020. godine skoro dostigle proizvodnju iz istog perioda 2019. godine, konstatovano je u novom broju Mesečnih analiza i trendova (MAT).

- Zaostatak je beznačajan i već dodavanjem oktobra on će biti prevaziđen - konstatuje Stojan Stamenković u uvodnom tekstu "Ocena privrednih aktivnosti".

Podaci za septembar pokazuju nastavljanje oporavka dinamike privredne aktivnosti, konstatuje on.

U tom mesecu gledajući međugodišnje osetno su povećani i industrijska proizvodnja i spoljnotrgovinska razmena i promet robe u trgovini malo, navodi Stamenković.

Iako je kumulativni rezultat spoljnotrgovinske razmene i dalje niži, zaostatak se rapidno smanjuje, pa se uz zadržavanje tempa očekuje da će do kraja godine biti eliminisan.

MAT navodi da je promet robe u trgovini na malo u osetnom međugodišnjem porastu, i nominalno i realno, kao i da su u septembru potrošačke cene intenzivnije opale - tako da je dalje smanjen i njihov međugodišnji porast.


Kyungshin Cable Factory in Smederevska Palanka Completed
The factory of South Korean company Kyungshin Cable in Smederevska Palanka has been completed. The machinery is already being installed in the facility, which will employ up to a thousand workers from March, and job interviews are already in progress.

In only four and a half months, on the parcel where a regional landfill for Velika Plana, Smederevska Palanka and Raca was planned, the factory, which takes up 20,000 m2, was built entirely.

The president of the municipality, Nikola Vucen, says that it will be one of the most modern factories in the country, which will help “the city that used to be synonymous with the industry” to be once again known as an industrial center in Serbia, but also in the region.

Kyungshin Cable is a world company recognized in the automotive industry, and they cooperate with many companies, some of the most prominent of which are Hyundai, LG and Tesla Motors.

They mostly produce components for electric cars, and Vucen points out that this is why they are the future of the automotive industry.

The investment is worth around EUR 40 million. A part of the subsidies was provided by the Republic of Serbia, and the local self-government participated in the construction of the necessary infrastructure.


Mišković: Radimo analizu za SC, ponuda ako je isplativo
Predsednik kompanije Delta Miroslav Mišković izjavio je danas da trenutno sa konsultantima analiziraju mogućnost kupovine Sava centra, ali da ponudu neće dati ako ne procene da investicija može biti isplativa.
BEOGRAD - Predsednik kompanije Delta Miroslav Mišković izjavio je danas da trenutno sa konsultantima analiziraju mogućnost kupovine Sava centra, ali da ponudu neće dati ako ne procene da investicija može biti isplativa.

"Trenutno sa konsultantima radimo analize i reći ćemo svoj stav do 6. novembra, kada ističe rok za prijavu na tender", naveo je Mišković na svom Fejsbuk nalogu.


Gasprom podneo žalbu sudu zbog poljske kazne za gasovod
Ruski gasni gigant Gasprom podneo je žalbu sudu povodom kazne od 7,6 milijardi dolara, koju je poljski nadzorni organ za zaštitu konkurencije UOKiK izrekao zbog izgradnje gasovoda Severni tok 2, saopštila je ruska kompanija.
MOSKVA - Ruski gasni gigant Gasprom podneo je žalbu sudu povodom kazne od 7,6 milijardi dolara, koju je poljski nadzorni organ za zaštitu konkurencije UOKiK izrekao zbog izgradnje gasovoda Severni tok 2, saopštila je ruska kompanija.

Gasprom je kako se precizira, podneo žalbu poljskom sudu za zaštitu konkurencije, osporavajući novčanu kaznu i odluku UOKiK-a, prenosi Sputnjik Internešenel.


Prognoza EK za Srbiju: Povratak na stanje pre korona krize i ekonomski rast 2021.
 
Ekonomija Srbije ove godine će imati umeren pad od 1,8% zahvaljujući relativno kratkom trajanju najstrožih mera zatvaranja zbog epidemije korona virusa i značajnoj podršci za ublažavanje posledica krize, predviđa Evropska komisija.

Po danas objavljenim Jesenjim eknomskim prognozama za članice i kandidate za članstvo u EU, povratak Srbije na stanje pre korona krize, i ekonomski rast očekuju se 2021. godine, od 4,8%, a taj rast će se zasnivati na investicionoj i ličnoj potrošnji.

Za 2022. se Srbiji prognozira ekonomski rast od 3,8%.

U delu izveštaja EK o Srbiji navodi se da će pad ekonomije i značajne fiskalne mere za ublažavanje posledica krize za posledicu imati znatan, ali privremeni rast deficita opšte države u 2020.

Takođe se prognozira rast koeficijanta spoljnog duga za oko deset procentnih poena i zatim njegov lagani pad.

Komisija navodi da je BDP Srbije, posle snažnog rasta od 5,1% u prvom kvartalu 2020, u drugom tromesečju pao za 6,4% zbog mera tokom pandemije koronavirusa.

Taj pad je bio posledica velikog smanjenja lične potrošnje i investicija koji je delimično nadoknađen većom vladinom potrošnjom i pozitivnim doprinosom neto izvoza.

Kako se navodi, kratkoročni indikatori ukazuju da se ekonomska aktivnost oporavljala tokom leta.

Očekuje se i da udeo turističkih usluga, iako relativno mali, kao i dobra poljoprivredna sezona ograniče pad ekonomije Srbije u 2020.

Komisija je ukazala da je visok nivo neizvesnosti perspektive rasta u Srbiji, uz rizike zbog pandemija i neizvesnog tempa evropskog oporavka.

Kriza zbog korona virusa pogoršaće u Srbiji deficit opšte države koji će u 2020. biti oko devet odsto BDP, dok je godinu ranije bio gotovo u ravnoteži.

Sa predviđenim oporavkom, ukidanjem mera za ublažavanje posledica krize i povećanjem prihoda iz poreza, deficit Srbije će, predviđa EK, pasti na oko tri odsto BDP u 2021. i 2,5% BDP u 2022.

EK prognozira da će javni dug Srbije porasti na 61,5% BDP u 2020. zbog većeg deficita i pada BDP, a zatim će početi da pada za oko jedan procentni poen godišnje u skladu sa ekonomskim oporavkom i manjim deficitima u 2021. i 2022. godini.


Nova aukcija petogodišnjih državnih obaveznica
Nova aukcija petogodišnjih državnih obveznica Republike Srbije, koje dospevaju 30. jula 2025. godine sa kuponskom stopom od 3,00 odsto, održana je 3. novembra, objavila je Uprava za javni dug.
BEOGRAD - Nova aukcija petogodišnjih državnih obveznica Republike Srbije, koje dospevaju 30. jula 2025. godine sa kuponskom stopom od 3,00 odsto, održana je 3. novembra, objavila je Uprava za javni dug.

Ukupan obim tražnje na aukciji iznosio 1.358.530.000 dinara, a realizovano je 45.853 komada državnih obveznica, ukupne nominalne vrednosti 458.530.000 dinara.


Prihodi Njujork Tajmsa potukli prognoze sa Vol Strita
Prihodi kompanije NJujork Tajms u trećem kvartalu, objavljeni danas, nadmašili su prognoze sa Vol Strita, zahvaljujući rastu broja pretplatnika na digitalno izdanje vesti ove medijske kuća tokom pandemije Kovid-19.
NJUJORK - Prihodi kompanije NJujork Tajms u trećem kvartalu, objavljeni danas, nadmašili su prognoze sa Vol Strita, zahvaljujući rastu broja pretplatnika na digitalno izdanje vesti ove medijske kuća tokom pandemije Kovid-19.

Akcije njujorškog izdavača skočile su za skoro 4,0 procenta pre zvaničnog otvaranja berze, javlja Rojters.


Regional Online Business Forum on November 10
The Autonomous Province of Vojvodina and the Assembly of European Regions, in cooperation with the Chamber of Commerce of Vojvodina, the Development Agency of Vojvodina and the Enterprise Europe Network, are organizing, for the third time, the Regional Business Forum, which will be held on November 10, 2020.

The Development Agency of Republika Srpska, in the capacity of a member of the EEN consortium of Republika Srpska, is one of the organizers of this event.

The Regional Business Forum will be organized in an online environment, and the following of the event will be possible online in real time. The participants in the forum are renowned companies from the region, as well as regional economic chambers, regional development agencies and other institutions which provide support to the development of small and medium enterprises and improvement of the economic climate for business and new investments.

– The Regional Business Forum allows you to showcase and present your business potential and ideas and to connect with companies and institutions which support the development of the business climate and the inflow of new investments – it is said on the website of the Development Agency of Republika Srpska.

The international event provides additional support to companies in finding an international partner. The participants will be presented with the option of scheduling and holding B2B meetings with companies and institutions that participate in the forum in line with their own needs, and based on the information on registered participants. The sectors which will be presented are: agriculture and food industry, construction industry and information and communications technologies and the creative industry.

The platform for the organization of one-on-one meetings is available at www.rbf.vojvodina.gov.rs/. It provides the possibility of promotion of business cooperation between the regions, including agreements on free trade and production, joint projects, that is, joint investments and joint access to third markets, as well as the exchange of technologies and knowledge and cooperation on projects with a high degree of competition and innovations, financed by the EU and other donors.


Regionalni onlajn poslovni forum 10. novembra
Autonomna pokrajina Vojvodina i Skupština evropskih regija u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine, Razvojnom agencijom Vojvodine i Evropskom mrežom preduzetništva, po treći put organizuju Regionalni poslovni forum koji će se održati 10. novembra 2020. godine.

Razvojna agencija Republike Srpske, u svojstvu člana EEN konzorcijuma Republike Srpske, jedan je od organizatora ovog događaja.

Regionalni poslovni forum biće organizovan u onlajn okruženju, a praćenje događaja je moguće onlajn u realnom vremenu. Učesnici Foruma su eminentne kompanije iz regije, kao i regionalne privredne komore, regionalne razvojne agencije i druge institucije koje pružaju podršku za razvoj malih i srednjih preduzeća i poboljšanje ekonomske klime za poslovanje i nove investicije.

- Regionalni poslovni forum vam nudi mogućnost da iznesete i predstavite vaš poslovni potencijal i ideje i da se povežete sa kompanijama i institucijama koje podržavaju razvoj poslovne klime i priliv novih investicija - navodi se na sajtu Razvojne agencije RS.

Međunarodni događaj pruža dodatnu podršku kompanijama da pronađu međunarodnog partnera. Učesnicima će biti ponuđena mogućnost zakazivanja i održavanja B2B sastanaka sa kompanijama i institucijama učesnicima Foruma prema sopstvenim potrebama, a na osnovu informacija o registrovanim učesnicima. Sektori koji će biti predstavljeni su: poljoprivreda i prehrambena industrija, građevinska industrija i informacione i komunikacione tehnologije i kreativna industrija.

Platforma za organizaciju "jedan na jedan" sastanaka dostupna je klikom na link www.rbf.vojvodina.gov.rs/rs i pruža mogućnost za promociju poslovne saradnje između regija, uključujući sporazume o slobodnoj trgovini i proizvodnji, udružene projekte tj. zajednička ulaganja i zajednički pristup trećim tržištima, kao i razmenu tehnologija i znanja i saradnju u projektima sa visokim stepenom konkurencije i inovacija, finansiranih iz EU i drugih donatora.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta