Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Cene nafte u rikvercu zbog nagomilanih zaliha u SAD
Cene nafte krenule su danas "u rikverc" pod pritiskom neočekivanog skoka zaliha u Sjedinjenim Državama i zabrinutosti investitora da će pooštravanje mera zatvaranja u Evropi radi suzbijanja pandemije koronavirusa negativno uticati na potražnju za gorivom.
SINGAPUR - Cene nafte krenule su danas "u rikverc" pod pritiskom neočekivanog skoka zaliha u Sjedinjenim Državama i zabrinutosti investitora da će pooštravanje mera zatvaranja u Evropi radi suzbijanja pandemije koronavirusa negativno uticati na potražnju za gorivom.

Fjučersi severnomorske nafte Brent pojeftinili su za 15 centi ili 0,3 posto, na 50,61 dolara po barelu na trgovanju u 7:50 časova po srednjoevropskom vremenu, a fjučersi američke WTI nafte su pali za 13 centi, takođe za 0,3 procenta, na 47,49 dolara za barel, izveštava Rojters.


NIS u 2021. ulaže blizu 21 milijardu dinara u razvoj
Odbor direktora Naftne industrije Srbije (NIS) usvojio je biznis plan za 2021. godinu koji podrazumeva ulaganja u različite sektore proizvođne i plasmana u visini od 20,8 milijardi dinara, saopštila je ta naftna kompanija.

Dodaje se da je biznis planom potvrđen nastavak realizacije ključnih razvojnih projekata NIS-a.

Najviše ulaganja biće realizovano u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, dalju modernizaciju prerađivačkih kapaciteta NIS-a i razvoj maloprodajne mreže u Srbiji i regionu, navodi se u saopštenju.

Pored toga, NIS će i dalje realizovati proces digitalne transformacije u svim oblastima poslovanja, a jedan od prioriteta biće i unapređenje zaštite životne sredine, kao i povećanje bezbednosti na radu.

Od konkretnih projekata, tokom 2021. godine planirano je puštanje u rad Termoelekrane-toplane Pančevo snage do 200 MW, projekta koji NIS realizuje u saradnji sa kompanijom Gasprom energoholding, najavljuje Naftna industrija Srbije.

Podseća se da će se u novoj elektrani proizvoditi toplotna i električna energija prvenstveno za potrebe Rafinerije nafte Pančevo, dok će deo proizvedene električne energije biti usmeren u energetski sistem Srbije.

U oblasti istraživanja i proizvodnje, fokus će biti na najperspektivnijim projektima u Srbiji, Rumuniji i Bosni i Hercegovini, navodise usaopštenju. Kada je reč o modernizaciji Rafinerije nafte u Pančevu, prioritet je otpočinjanje aktivnosti koje će omogućiti projekat rekonstrukcije postrojenja katalitičkog krekinga (FCC) i izgradnja novog postrojenja visokooktanske komponente benzina (ETBE), koji će biti realizovani u narednim godinama, dodaje NIS u saopštenju.

U oblasti prometa derivata najviše će biti uloženo u modernizaciju maloprodajne mreže u Srbiji i regionu, kao i u početak projekta rekonstrukcije skladišta NIS-a.

Tokom 2021. NIS će nastaviti da sprovodi program za povećanje operativne efikasnosti, kao jednu od mera za prevazilaženje nepovoljnih makroekonomskih trendova, navodi se u šaopštenju.

Dodaje se da su na sednici Odbora direktora razmatrani i različiti krizni scenariji u slučaju produženja negativnih tržišnih trendova.


Air Serbia pruža mogućnost besplatne promene datuma putovanja
Usled promenljive epidemiološke situacije i posledičnih ograničenja u putovanjima, Air Serbia je odlučila da produži akciju besplatne promene datuma putovanja, pa je ova pogodnost dostupna svima koji kupe avio-karte do 31. marta 2021. godine.

Promotivna akcija se odnosi na sve destinacije u mreži nacionalnog avio-prevoznika, osim Njujorka, i važi za putovanja do 30. juna 2021. godine, saopštio je nacionalni avio-prevoznik.

Putnici mogu da zamene datum leta, bez naplate penala, neograničen broj puta i u bilo kom trenutku, a najkasnije dan pre planiranog putovanja.

Ukoliko prvobitno plaćena tarifa nije raspoloživa za novoizabrani datum, moguće je izvršiti doplatu do cene sledeće dostupne tarife.


Air Serbia Provides Possibility of Free Change of Flight Date
Due to the shifting epidemiological situation and the consequent travel restrictions, Air Serbia has decided to extend the campaign of a free change of flight dates, so this option is available to everyone who buys a ticket until March 31, 2021.

The promotional campaign pertains to all destinations within the network of the national airline carrier, except for New York, and is valid for flights until June 30, 2021, the national airline carrier announced.

The passengers can replace their flight dates, without any penalties, an unlimited number of times and at any moment and no later than one day before the scheduled flight.

If the initially paid tariff is not available for the newly selected date, an additional payment up to the price of the next available tariff is possible.


Obveznice Srbije vinule promet na Berzi na oko 1,5 mlrd RSD
Trgovanje državnim obveznicama katapultiralo je danas ukupan promet na Beogradskoj berzi na 1,48 milijardi dinara (približno 12,7 miliona evra), a solidna aktivnost je bila i na tržištu akcija, ali uz pad vrednosti oba indeksa.
BEOGRAD - Trgovanje državnim obveznicama katapultiralo je danas ukupan promet na Beogradskoj berzi na 1,48 milijardi dinara (približno 12,7 miliona evra), a solidna aktivnost je bila i na tržištu akcija, ali uz pad vrednosti oba indeksa.

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, potonuo je za 1,0 procenat, na 713,52 poena, a BELEXlajn je opao za 0,9 posto, na 1.534,63 poena.


MALI: Do kraja godine ukupno 2,3 mlrd EUR stranih direktnih investicija
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da očekuje da će do kraja godine biti ukupno 2,3 mlrd EUR stranih direktnih investicija.

- Preko 60% stranih direktnih investicija koje dolaze u ceo region Zapadnog Balkana dolaze u Srbiju i to za građane znači nova radna mesta, fabrike, a za nas obaveza da još više autoputeva gradimo, novih industrijskih zona, zdravstvenih objekata i svega što čini razvoj Srbije - rekao je Mali u Skupštini Srbije.

Ministar je podsetio i da se se u Srbiji gradi fabrika Toyo Tiers, a vrednost investicije je 382 mil EUR. To je najveća japanska investicija u Srbiji ikada i dovoljno govori koliko je Srbija postala i ostala atraktivna za investicije i u vreme ekonomske krize u svetu - rekao je on.

Mali je, govoreći o garantnim šemama kroz koje se pomaže privredi, kazao i da je država mislila i na indivudualne poljoprivredne proizvođače koji su imali mogućnost da takođe dobiju kredite, a pomoć je išla Uredbom preko Ministarstva poljoprivrede.

Preko te uredbe, kaže Mali, plasirano je 12.741 kredit za isto toliko pojedinaca, a ukupna vrednost kredita je oko 17 milijardi dinara, i to su bili krediti za likvidnost, nabavku traktora i grla.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta