Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Bitkoin premašio vrednost od 21.000 USD
Vrednost bitkoina najveća je u istoriji postojanja ove kriptovalute - u sredu, u 22.54, bitkoin je vredeo 21.298 USD, preneo je TASS.

To je porast vrednosti za 9,5% u odnosu na prošli presek.

Pre samo dve nedelje, bitkoin je put prešao granicu od 10.000 USD i od tada se nastavlja vrtoglavi uspon, koji ove godine iznosi više od 400%, preneo je Guardian.

Najniža vrednost bitkoina ove godine bila je u martu i iznosila je 3.600 USD.


MALI: A total of EUR 2.3 billion in foreign direct investments by the end of the year
Serbian Finance Minister Sinisa Mali stated yesterday that he expected a total of EUR 2.3 billion in foreign direct investments by the end of the year.

– Over 60% of foreign direct investments which come to the whole region of the Western Balkans come to Serbia, which means new jobs, for the citizens, new factories, and our obligation is to build even more highways, new industrial zones, health facilities and everything that makes up Serbia’s development – Mali said at the National Assembly of Serbia.

The minister also reminded that Toyo Tires factory was being built in Serbia and that the value of the investment was EUR 382 million. That is the largest Japanese investment in Serbia ever and shows how much Serbia has become and remained attractive to investments even in the time of a global economic crisis, he said.

Talking about the guarantee schemes that are used as help to the economy, he also said that the state had taken individual agricultural producers into consideration, who had also had the option of getting credits, and the help had been realized through a decree through the Ministry of Agriculture.

Through that decree, Mali says, 12,741 credits to as many individuals were given, and the total value of the lending is around RSD 17 billion and those were credits for liquidity and the procurement of tractors and head of livestock.


KOMERCIJALNA I ZVANIČNO SLOVENAČKA Deset meseci nakon što je domaća banka prodata NLB, transakcija z
U Komercijalnoj banci sve se uveliko priprema za nove vlasnike iz Slovenije. Da je konačno završena transakcija i da je Nova ljubljanska banka, NLB, konačno preuzela domaću finansijsku ustanovu, nagovestila je nedavna promena Upravnog odbora Komercijalne banke.

Tada je na vanrednoj sednici skupštine akcionara Komercijalne banke smenjen Upravni odbor banke i postavljeni su novi članovi, iz NLB banke, pišu Novosti.

Da je proces preuzimanja okončan, potvrdili su iz Narodne banke Srbije.
"Postupak po ovom zahtevu Nove Ljubljanske banke za sticanje vlasništva u Komercijalnoj banci okončan je 9. decembra, donošenjem Rešenja Narodne banke Srbije, kojim je data prethodna saglasnost NLB-u za sticanje direktnog kontrolnog vlasništva, koje će joj omogućiti 83,23 odsto glasačkih prava u Komercijalnoj banci."

Kako u NBS kažu, dobijanjem njihove saglasnosti, stekli su se uslovi za realizaciju transakcije - preuzimanje banke, koja podrazumeva isplatu kupoprodajne cene i sprovođenje promene vlasništva nad akcijama banke u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti na osnovu Ugovora o kupoprodaji akcija zaključenog između Republike Srbije i NLB.

Rok u kome se transakcija može najkasnije realizovati je, kako objašnjavaju, do usvajanja prvih narednih godišnjih finansijskih izveštaja, odnosno revidiranih finansijskih izveštaja NLB-a.
"Što se tiče razrešenja postojećih članova Upravnog odbora Banke i donetih odluka Skupštine o njihovom razrešenju, oni stupaju na snagu, kako je to i navedeno, kumulativnim ispunjenjem određenih uslova, a koji se, između ostalog, odnose na realizaciju predmetne transakcije promene vlasništva u Banci, tj. na njeno preuzimanje od strane njenih novih akcionara."

Vanredna sednica skupštine Komercijalne banke održana je dva dana posle preuzimanja, 11. decembra, a tada je razrešena dosadašnja predsednica UO Marija Sokić, predsednik Upravnog odbora banke, kao i članovi Daniel Pantić, Dejan Hadžić, Katarina Šušić, Goran Knežević i Zoran Jović. Novi predsednik UO je Arčibald Kremser, a članovi su Blaž Brodnjak, Ursula Kovačić, Igor Zalar, Marko Jerić, Vesna Vodopivec, Nenad Filipović, Gaj Ričard Stil Stivens i Dragan Đuričin.

Od kada je objavljena vest, krajem februara, da je Komercijalna banka prodata slovenačkoj Novoj ljubljanskoj banci za oko 450 miliona evra, čekalo se gotovo deset meseci i zvanično preuzimanje. Ministar finansija Siniša Mali ranije je najavljivao da će transakcija biti okončana do kraja godine. Kako su ranije rekli u NBS, čekalo se da NLB pribavi sve dokumente da bi dobili saglasnost za preuzimanje.
Sredinom juna NLB banka podnela je zahtev Narodnoj banci Srbije za sticanje direktnog vlasništva, a po podnošenju zahteva, procenjivana je njegova urednost, odnosno da li su zahtev i podneta dokumentacija kompletni i da li su podneti u skladu s propisima.

Čekala se saglasnost
Pre nego što je NBS dala saglasnost, procenjivana je ispunjenost propisanih uslova koji se odnose na finansijsko stanje, poslovnu reputaciju i strateške ciljeve potencijalnog sticaoca vlasništva u banci.

Kako objašnjavaju u NBS, rađena je procena ispunjenosti svih propisanih uslova u skladu sa Zakonom o bankama, propisima NBS donetim na osnovu tog zakona, internim aktima, procedurama, što predstavlja pravni okvir za odlučivanje o podnetom zahtevu.

Ostavite PRVI komentar


JP Srbijagas do 1. maja treba da postane akcionarsko društvo
Ministarstvo rudarstva i energetike formiralo je radnu grupu za praćenje plana reorganizacije Srbijagasa, koji predviđa ukupno 29 aktivnosti s ciljem da to javno preduzeće do 1. maja postane akcionarsko društvo, rečeno je danas Tanjugu u ministarstvu.
BEOGRAD - Ministarstvo rudarstva i energetike formiralo je radnu grupu za praćenje plana reorganizacije Srbijagasa, koji predviđa ukupno 29 aktivnosti s ciljem da to javno preduzeće do 1. maja postane akcionarsko društvo, rečeno je danas Tanjugu u ministarstvu.

Radna grupa će kontrolisati proces reformisanja, ali i pomoći Srbijagasu da sprovede plan.


Ponuđena imovina Velefarma procenjena na 327 miliona RSD
Imovina Holding kompanije Velefarm u stečaju, procenjena na 327 miliona dinara, ponuđena je na prodaju, objavio je stečajni upravnik.
BEOGRAD - Imovina Holding kompanije Velefarm u stečaju, procenjena na 327 miliona dinara, ponuđena je na prodaju, objavio je stečajni upravnik.

Ponuđen je kompleks u Ivanjici u kome je objekat poslovnih usluga od 2.073 kvadratna metra, kao i zemljište od 30 ari, koji je procenjen na 113,9 miliona dinara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta