Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
DA LI JE KRAJ DOLARA SVE BLIŽI Američka valuta najslabija od 2018.
Na svetskim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta prošle nedelje je pala oko jedan odsto, pa je zaronila na nove najniže nivoe u dve i po godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je prošle nedelje 1,05 odsto, na 89,98 bodova, pa je prvi put od aprila 2018. godine zaronio ispod nivoa od 90 bodova. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,8 odsto, na 103,30 jena, piše hrvatski portal Index.
Američka valuta oslabila je i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skočila 1,15 odsto, na 1,2255 dolara, blizu najvišeg nivoa u dve i po godine.

U fokusu ulagača prošle nedelje su bile odluke i poruke najvećih centralnih banaka u svetu. Nakon dvodnevne sednice čelnici američke centralne banke odlučili su da će ključne kamatne stope ostati na niskim nivoima, blizu nule, i da će nastaviti da kupuju obveznice dok se ne poboljša situacija na tržištu rada i dok inflacija ne dostigne 2 odsto.

To znači, kažu analitičari, da će Fed održavati visoku likvidnost na tržištima, uz nisku cenu novca, sve dok privreda ne bude čvrsto na putu oporavka od koronakrize.
Čelnici Feda poboljšali su i privredne procene, pa sada očekuju da će pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD u ovoj godini iznositi samo 2,4 odsto, dok su u junu očekivali pad od 6,5 odsto. U sledećoj godini, procenjuju, rast bi mogao dostići 4,2 odsto, dok su ranije očekivali rast od 4 odsto.

Sednice su održale i japanska, britanska, kao i švajcarska centralna banka, ali analitičari kažu da njihove odluke i poruke neće dovesti do preokreta u trendovima na valutnim tržištima.

"Ovonedeljne objave centralnih banaka svakako pojačavaju izglede za nastavkom labavih monetarnih uslova i povoljnu izvedbu rizične imovine, što će predvođeno Fedom zadržati američki dolar na putu slabljenja", navode u belešci klijentima analitičari MUFG-a.

I dok je evro ojačao prema dolaru, britanska funta je oslabila i prema evropskoj i prema američkoj valuti.
To je posledica nedostatka napretka u pregovorima između Evropske unije i Britanije o trgovinskim odnosima nakon Brexita.

Obe strane upozoravaju da su im pozicije udaljene po brojnim pitanjima i da je sve izglednije da neće uspeti da postignu sporazum.

Ako se ne postigne dogovor, obe privrede mogle bi pretrpeti velike štete.


Filling of Serbian Leg of TurkStream with Russian Gas Starts – First Deliveries from January 1
The filling of the Serbian part of the TurkStream gas pipeline with gas has started, the Russian media report. The first deliveries of the gas should start on January 1.

This will enable a total termination of the transit of gas to Serbia through Ukraine, and in the next phase, the gas from TurkStream should reach Hungary and then later Austria as well.

The Bulgarian company Bulgartransgaz earlier confirmed that the filling with gas would begin before January. Daily gas deliveries can reach 15 million cubic meters.

Let us remind that, during last week’s visit of Russian Foreign Minister Sergey Lavrov to Belgrade, Serbian President Aleksandar Vucic said that the Serbian part of the gas pipeline would open on December 30.

The TurkStream gas pipeline, which started operating on January 8, is laid down along the bottom of the Black Sea, from Russia to the coast of Turkey.

It then goes on land to the borders with the neighboring countries, from which the gas is already exported to Greece, Bulgaria and North Macedonia.

The flow capacity of the gas pipeline, which is 930 km long, is 31.5 billion cubic meters a year.


Akcije Tesle pale uoči uvrštenja u indeksnu korpu S&P
Akcije proizvođača električnih automobila "Tesla" oslabile su danas uoči svog debitovanja u indeksnoj korpi S&P 500, jer je zabrinutosti zbog brzog širenja novog soja koronavirusa u Britaniji pritisla tržište.
NJUJORK - Akcije proizvođača električnih automobila "Tesla" oslabile su danas uoči svog debitovanja u indeksnoj korpi S&P 500, jer je zabrinutosti zbog brzog širenja novog soja koronavirusa u Britaniji pritisla tržište.

"Tesline" akciije su pale na trgovanju pre zvaničnog otvaranja Vol Strita za oko 4,0 posto, nakon što su u petak zaključene na rekordnih 695 dolara, izveštava Rojters.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta