Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Hrvatska Arena Hospitality Group za 6 mil EUR preuzela hotel 88 Rooms u Beogradu
Hrvatska Arena Hospitality Group saopštila je danas da je preko svoje lokalne podružnice u Srbiji zaključia preuzimanje hotela 88 Rooms u Beogradu.

Vrednost transakcije iznosi 45 miliona kuna, odnosno približno 6 mil EUR, prenosi portal Seebiz.

Kupovina hotela 88 Rooms u Beogradu još je jedna prekretnica u strategiji širenja poslovanja hrvatske Grupe u regionu centralne i istočne Evrope, navodi se u saopštenju.

Projekti Grupe u kratkoročnom i srednjoročnom roku uključuju repozicioniranje hotela Brioni u Puli u luksuzni hotel visoke kategorije sa 227 soba, repozicioniranje kampa Stoja u Puli u kamp više kategorije, prenamena kultne zgrade na vrhunskoj lokaciji u centru Zagreba u hotel sa 113 soba, te obnova hotela Rivijera u središtu Pule.


Croatian Arena Hospitality Group Acquires Hotel 88 Rooms in Belgrade for EUR 6 Million
The Croatian Arena Hospitality Group announced today that it had finalized the acquisition of Hotel 88 Rooms in Belgrade through its local office in Serbia.

The value of the transaction is 45 million kunas, close to 6 million euros, the Seebiz portal reports.

The purchase of Hotel 88 Rooms in Belgrade is another turning point in the strategy of the expansion of the business operations of the Croatian group in Central and Eastern Europe, the press release says.

The group’s projects in the short term and the medium term include the repositioning of Hotel Brioni in Pula into a luxury high-category hotel with 227 rooms, the repositioning of the Stoja camp in Pula into a higher-category camp, the repurposing of a cult building in a top quality location in the center of Zagreb into a hotel with 113 rooms and the reconstruction of Hotel Rivijera in the center of Pula.


Danas se završava preuzimanje Komercijalne banke
Proces preuzimanja beogradske Komercijalne banke završava se danas, kada se očekuje da Nova Ljubljanska banka uplati u budžet Srbije 395 mil EUR.

Postupak je okončan donošenjem rešenja Narodne banke Srbije (NBS), kojim je data prethodna saglasnost NLB-u za sticanje direktnog kontrolnog vlasništva, koje će joj omogućiti 83,23%, odnosno više od 50% glasačkih prava u Komercijalnoj banci.

Preuzimanje Komercijalne banke podrazumeva isplatu kupoprodajne cene i sprovođenje promene vlasništva nad akcijama banke na osnovu Ugovora o kupoprodaji akcija zaključenog između Republike Srbije i NLB.

Državi je već isplaćeno oko 60 mil EUR kroz dividendu, a isplata zaostalih dividendi bio je jedan od uslova za zatvaranje transakcije.

Srbija će osim 387 mil EUR za 83,2% akcija u vlasništvu države do završetka preuzimanje Komercijalne banke prihodovati ukupno oko 460 mil EUR.

Od već dobijenih 60 mil EUR ili oko sedam milijardi dinara, 3,7 milijardi dinara odnosi se na ugovornu obavezu da se pola dobiti za prošlu godinu raspodeli kroz dividendu.

Privatizacija Komercijalne banke je deo sporazuma MMF-a sa Srbijom, koji ističe krajem godine.


Evropske berze ojačale zbog odobrene britanske vakcine
Evropske berze su danas dodatno ojačale nakon vesti da je Velika Britanija odobrila vakcinu protiv kovida-19 koju su razvili AstraZeneca i Univerzitet Oksford.

Panevropski indeks STOKS 600 porastao je za 0,1% do 8,10 sati po srednjoevropskom vremenu, i kreće se blizu mesečnog rekorda zabeleženog na prethodnoj trgovinskoj sesiji, prenosi Reuters.

Akcije AstraZeneke napredovale su za daljih 1,3% nakon što su ranije skočile 3,3% u očekivanju ove vesti iz Britanije.

Ovaj proizvođač lekova je saopštio da je odobrenje dato za režim dve doze po osobi (ukupno 100 miliona doza) i da je vakcina odobrena za upotrebu u hitnim slučajevima jer se Britanija bori protiv nove, vrlo zarazne varijante virusa.

Na Frankfurtskoj, Pariskoj i Madridskoj berzi investiciona aktivnost je prigušena uz mali obim trgovanja u poslednjoj skraćenoj trgovinskoj nedelji zbog novogodišnjih praznika.

Nemački indeks DAKS je minimalno skliznuo, dok su francuske i španske akcije oslabile za po 0,1%.

Akcije španske Unikaja banke su porasle za više od 2%, a Liberbanke za 3,6%, nakon što su objavile da su postigle sporazum o spajanju i da će transakcija u celini biti realizovana kroz akcije, čime će nastati peta po veličini španska banku sa imovinom od oko 110 mlrd EUR.


Prva iskra Namenska za 101 mil RSD kupila Holding Prva iskra
"Prva Iskra - Namenska proizvodnja" iz Bariča dala je najbolju ponudu i za 101 milion dinara kupila firmu "Holding preduzeće Prva iskra" iz istog mesta, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.
BARIČ- "Prva Iskra - Namenska proizvodnja" iz Bariča dala je najbolju ponudu i za 101 milion dinara kupila firmu "Holding preduzeće Prva iskra" iz istog mesta, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Za Holding koji je procenjen na 157,5 miliona dinara a Nameska je ponudila više od firmi Izi kar iz Beograda, užičkog Stabila, i beogradskog MR&CO.


Srbija povećala vlasnički udeo u Er Srbiji
Na osnovu ugovora između Ministarstva privrede Srbije i Er Srbije, izvršena je dokapitalizacija srpske nacionalne av io-kompanije, pri čemu je Republika Srbija povećala svoj vlasnički udeo u Er Srbiji sa dosadašnjih 51% na 82%, dok je udeo Etihad Airways-a umanjen sa 49% na 18%.

Uvećanje osnovnog kapitala Društva, preduzeto je u cilju otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih pandemijom zarazne bolesti COVID-19, navedeno je u saopštenju.

Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije rekao je da su na ovaj način stvorene osnove za dalje nesmetano poslovanje i da će, uz temeljne mere racionalizacije poslovanja kompanije koje su već uveliko u toku, Er Srbija moći da prevaziđe teškoće, učvrsti svoju poziciju lidera u regionu i nastavi da pruža direktan i indirektan doprinos srpskoj ekonomiji, pre svega saobraćaju i turizmu.

Dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije preduzeta je na zahtev Er Srbije, u skladu sa uredbom Vlade Republike Srbije iz oktobra 2020. godine, kojom se predviđa mera dokapitalizacije privrednih subjekata pogođenih pandemijom. Ta uredba u potpunosti je usklađena sa Privremenim pravnim okvirom Evropske komisije, kojim se uređuju mere državne pomoći za podršku privredi u toku trenutne pandemije COVID-19, uključujući i dokapitalizaciju.

Na zahtev Vlade Srbije, Komisija za kontrolu državne pomoći je razmotrila predložene mere i potvrdila da je mera uvećanja osnovnog kapitala Društva usklađena sa pozitivno-pravnim propisima Republike Srbije, čime su se stvorili uslovi da se dokapitalizacija sprovede.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta