Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Rekonstrukcija Sava centra počinje 2021: Trajaće dve godine, poznati i neki detalji radova
Beograd -- Rekonstrukcija Sava Centra trebalo bi da počne u drugoj polovini naredne godine, a previđa se da bi mogla da traje oko dve godine.
To je izjavila Katarina Gajić, direktorka za projektovanje i izgradnju u kompaniji "Delta rilestejt" koja posluje u sastavu Delta holdinga.

"Sledeća godina je planirana za početak obnove. Projektovanje i pripreme za početak izvođenja radova su dugotrajan proces, ali mi se nadamo da obnova može da počne u trećem kvartalu naredne godine", kazala je ona novinarima prilikom obilaska Sava centra i predstavljanja planova za njegovu obnovu.
Gajićeva je istakla da je kapacitet Sava centra, kao kongresnog prostora, najveći u ovom delu Evrope, a njegov potencijal će, kako je navela, i dalje biti značajan za domaći turizam. "U regionu ne postoji sličan kongresni centar. Uglavnom se veći kongresni centri nalaze u primorju Hrvatske, ali su oni u sklopu hotela, a kapaciteti im nisu veći za prijem 300 do 400 delegata", kazala je ona.

Gajićeva je podsetila da je Sava centar, najveći kongresni centar u Srbiji, izgrađen 1979. godine po projektu arhitekte Stojana Maksimovića, koji će biti konsultovan i prilikom ove obnove. Podsetila je da je 2009. on uradio projekat sanacije fasade Sava centra, koji će takođe biti korišćen u obnovi.

Ona je kazala da će pojedini segmenti enterijera biti sačuvani, kao što je veliki sat koji pokazuje vremenske zone, ali i tapiserije, koje su zaštićene, a njihov umetnički značaj je prepoznao i Muzej moderne umetnosti u Njujorku.

Pored energetske efikasnosti, zamene staklene fasade, izradi novih elektroinstalacija, kao i pogona za hlađenje i grejane, posebna pažnje će biti posvećena uvođenju modernih digitalnih tehnologija.

Dodala je da trenutno ima oko 170 komercijalnih ugovora sa zakupcima prostora u Sava centru, koji će tu ostati sve dok ne počnu radovi na obnovi.

Kompanija Delta postala je vlasnik Sava centra početkom novembra, na javnom nadmetanju koje je oglasio Grad Beograd, po početnoj ceni od 17,5 miliona evra. Ugovorom je predviđeno da kupac u adaptaciju i rekonstrukciju kongresnog kompleksa, koji se nalazi na gotovo tri hektara gradjevinskog zemljišta, uloži najmanje 50 miliona evra u roku od pet godina.

Kako je Delta ranije saopštla, procenjeno je da će investicija za renoviranje Sava centra biti veća od 60 miliona evra.


AMS Osiguranje: Zaštitite automobil na najbolji način
Iz AMS Osiguranja podsećaju građane da ukoliko zaključe polisu Kasko osiguranja u toj osiguravajućoj kući, šteta će im biti isplaćena bez obzira da li je nastala kao posledica tuđe ili lične odgovornosti.
BEOGRAD - Iz AMS Osiguranja podsećaju građane da ukoliko zaključe polisu Kasko osiguranja u toj osiguravajućoj kući, šteta će im biti isplaćena bez obzira da li je nastala kao posledica tuđe ili lične odgovornosti.

Navode da će u slučaju saobraćajne nezgode, poplave, požara, pada fasade ili drveća na automobil, krađe ili drugih nepredviđenih situacija, u skladu sa uslovima osiguranja, preuzeti rizik nad vozilom klijenta i isplatiti štetu u najkraćem mogućem roku.


MALI: Sporazum s DFC do kraja januara za 1,1 mlrd USD
Ministar finansija Siniša Mali (na slici) izjavio je da nema nikakvog zastoja u realizaciji sporazuma iz Vašingtona i da će do kraja januara potpisati sporazum sa američkom Međunarodnom finansijskom korporacijom (DFC) za finansijsku podršku malim i srednjim preduzećima od oko 1,1 mlrd USD.

Mali je rekao Tanjugu da očekuje da garantna šema kreditiranja DFC-a zaživi već na proleće.

- Oko 1 mlrd USD do 1,1 mlrd USD ukupna je vrednost garantne šeme kredita i direktne podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji - kazao je ministar finansija.

Svakodnevno su u kontaktu sa DFC-om, dodaje Mali:

- Više je bilo do njih nego do nas zbog izbora u SAD što proces malo kasni, ali trenutno već imamo na stolu celokupnu strukturu finansiranja odnosno garantne šeme koju obegeđuje DFC.


Cena Brenta blizu 50 dolara, OPEK+ postigao kompromis
Cena fjučersa nafte Brent porasla je danas do nivoa neznatno ispod 50 dolara po barelu, pošto su veliki proizvođači "crnog zlata" postigli kompromis o malom povećanju proizvodnju od januara, ali uz nastavak primene većine postojećih ograničenja isporuka kako bi podržali tražnju pogođenu korona krizom.
LONDON - Cena jjučersa nafte Brent porasla je danas do nivoa neznatno ispod 50 dolara po barelu, pošto su veliki proizvođači "crnog zlata" postigli kompromis o malom povećanju proizvodnju od januara, ali uz nastavak primene većine postojećih ograničenja isporuka kako bi podržali tražnju pogođenu korona krizom.

Severnomorska sirova nafta Brent je ojačala za 53 centa na 49,24 dolara za barel na prepodnevnom trgovanju, a u jednom trenutku je čak dotakla čak nivo od 49,92 dolara, najviši od početka marta. Ameročka WTI nafta je porasla za 47 centi na 46,11 dolara po barelu. Oba tipa nafte su na putu da zabeleže petu uzastopnu nedelju rasta cena, prenosi Rojters.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta