Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
KORONA DONELA RAST JAVNOG DUGA VEĆINI ZEMALJA U SVETU Da li je Srbija blizu "crvene linije"?
Zaduženje Srbije ove godine je poraslo, kao i u većini zemalja u svetu zbog mera za očuvanje zdravstvenog sistema i privrede usled pandemije. Cena zaduživanja govori o rejtingu svake zemlje, a visina duga o tome koliko je zemlja blizu dužničke krize i crvene linije koju ne sme da se pređe. Kakvo je stanje sa javnim dugom Srbije?

Poslednji put Srbija se zadužila krajem novembra, kada je na međunarodnom finansijskom tržištu realizovala emisiju desetogodišnjih evroobveznica u dolarima. Milijardu i 200 miliona dolara po kamati od 2,15 odsto, izveštava RTS.
Najveći deo sredstava (900 miliona dolara) biće iskorišćen za prevremenu otplatu skupljih evroobveznica iz 2011. godine po kamati, odnosno kuponskoj stopi od 7,25 odsto. Za ekonomiste to ima višestruki signal.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kaže da to govori o visokom rejtingu, da ne preti nikakva kriza duga ili javnih finansija, niti prekid rasta nakon izlaska iz godine epidemije.

Ove godine javni dug je porastao do kraja oktobra sa 24 na 27 milijardi evra. Kada se pogleda učešće u odnosu na bruto društveni proizvod, to je 57,7 odsto. Najveće zaduženje, gotovo u jednom mesecu, bilo je u aprilu i to skoro za dve i po milijarde. Koliki je manevarski prostor za novo zaduživanje?

Direktor Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić navodi da je prostor za nova zaduživanja veoma mali i da je stopa javnog duga dostigla takozvanu kritičnu granicu od 60 odsto, imajući u vidu stepen ekonomskog razvoja Srbije.
Kovačević očekuje da će relativni nivo javnog duga porasti do kraja godine verovatno do 59 odsto.

"Mislim da se toliko računa u predlogu budžeta za 2021. godinu. To je Mastrihtski kriterijum, koji je jedan od kriterijuma za ulazak u Evropsku uniju. Mi još nismo blizu tog ulaska, pa to ne znači da ne smemo preći tu liniju, ali prosto to je cilj naše ekonomske politike da se zadržimo na 60 odsto", ukazuje Kovačević.

Ove godine gotovo nema zemlje koja se nije zadužila. Zato je važan pokazatelj koliko je rastao taj dug. U slučaju Srbije, to je 5,1 procentni poen. Najviše je porastao dug Slovenije, potom Hrvatske, Slovačke – dvocifreno. Sve te zemlje imaju i javni dug veći od kriterijuma koji propisuje Brisel. Za Srbiju je važno da kada već mora, zaduživanje bude opravdano.

Hanić smatra da bi zaduživanje bilo opravdano ako bi se ulagalo u dalji razvoj zdravstvene infrastrukture – jer i to na srednji i dugi rok deluje pozitivno sa ekonomskog stanovišta, zatim u obrazovanje i saobraćajnu infrastrukturu.
Takođe, kako dodaje, može da se interveniše u onim slučajevima kada se zbog novonastalih okolnosti može desiti da budu pogođene one grane proizvodnje ili prometa koje su vrlo značajne za izvoz, rast BDP-a i gde je broj zaposlenih relativno veliki.

Dakle, na visinu javnog duga utiče privredni rast, što je rast veći, brže i lakše se vraćaju dugovi. Potom visina izvoza i kreditni rejting zemlje.

Ova, a verovatno i iduća godina, imaće još jedan kriterijum - epidemijsku situaciju i zato pri planiranju svega, a posebno zaduživanja, to će biti važna karika.


Er Srbija u decembru leti na liniji BGD-ZG dva puta nedeljno
Er Srbija će ovog meseca povezivati Beograd i Zagreb samo dva puta nedeljno, piše portal Kroejšijan Aviejšen (Croatian Aviation).
ZAGREB - Er Srbija će ovog meseca povezivati Beograd i Zagreb samo dva puta nedeljno, piše portal Kroejšijan Aviejšen (Croatian Aviation).

U prodaji su i četiri dodatna povratna leta u vreme praznika.


Zatražena procena za PKB Voćarske plantaže i Hipol
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika zatražila je ponude za procenu vrednosti imovine firmi u stečaju PKB Voćarske plantaže iz Boleča i HIPOL iz Odžaka.
BOLEČ/ODDZACI - Agencija za licenciranje stečajnih upravnika zatražila je ponude za procenu vrednosti imovine firmi u stečaju PKB Voćarske plantaže iz Boleča i HIPOL iz Odžaka.

Zatražene su ponude za procenu vrednosti imovine likvidacionom metodom, odnosno procene vrednosti pravnog lica kao i izrada procene celishodnosti prodaje stečajnog dužnika kao pravnog lica, odnosno imovine u paketima ili pojedinačne prodaje imovine.


Povećan javni dug Srbije - Na kraju oktobra iznosio 56,9% BDP-a
Javni dug Srbije na kraju oktobra ove godine iznosio je oko 26,69 mlrd EUR, što je 56,9% procenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Na kraju septembra javni dug je bio 26,60 mlrd EUR, odnosno 56,7% BDP-a.

Javni dug je na kraju prošle godine iznosio 23,94 mlrd EUR, što je bilo 52% BDP-a.


Serbias Public Debt Increases – At the End of October 56.9% of the GDP
The public debt of Serbia, at the end of October 2020, amounted to around EUR 26.69 billion, which is 56.9% of the estimated gross domestic product (GDP), the Ministry of Finance announced today.

At the end of September, the public debt was EUR 26.60 billion, that is, 56.7% of the GDP.

At the end of last year, the public debt was EUR 23.94 billion, which was 52% of the GDP.


Svetski ekonomski forum 2021. ipak u Singapuru
Svetski ekonomski forum (WEF) biće održan u Singapuru naredne godine umesto u Švajcarskoj, jer bi pandemija Kovida-19 otežala pokušaje da se osiguraju zdravlje i bezbednost učesnika u Evropi, saopštio je predsednik tog foruma Berge Brende.

- Upravni odbor je danas doneo veoma važnu odluku da se Poseban godišnji sastanak 2021. godine premesti u Singapur - naveo je Brende u i-mejlu koji je dobio Rojters.

On je dodao da će sastanak biti održan od 13. do 16. maja naredne godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta