Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
UNIQA investira blizu milijardu evra za širenje poslovanja u Centralno-istočnoj Evropi
UNIQA grupa kupuje kompanije francuske AXA grupe na rastućim tržištima Poljske Češke i Slovačke. Akvizicija vredna blizu milijardu evra doneće 5 miliona novih klijenata, 2.100 zaposlenih i 800 miliona evra dodatne premije. Predmet akvizicije su kompanije za životno i neživotno osiguranje, investicione kompanije, penzioni fondovi i uslužne kompanije AXA grupe u ove tri države.

CEO UNIQA grupe, Andreas Brandstetter ovim povodom je izjavio: „Mi smo već dugo svesni toga da se kompanije AXA grupe izvrsno uklapaju u našu dugoročnu strategiju. Njihov snažni fokus na profitabilno poslovanje u segmentu stanovništva i uravnotežen portfolio proizvoda dopunjuje naše postojeće poslovanje i dovodi nas na peto mesto u rastućem regionu Centralno-istočne Evrope".

Kao trenutni broj sedam u Centralno-istočnoj Evropi, UNIQA posluje na 15 tržišta gde pruža sve vrste osiguranja.
Investiranje u tri rastuća tržišta

UNIQA poseduje skoro 20 godina iskustva na poljskom, češkom i slovačkom tržištu. Ekonomija u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj je u poslednjih nekoliko godina dobro poslovala. Sa stopama rasta u poslednjoj deceniji od 3%, bruto domaći proizvod ovih zemalja znatno je bolji od austrijskog (1,6%). „Naša analiza pokazuje da će se rast nastaviti i dugoročno ostati znatno veći od Austrije. Ova akvizicija stoga predstavlja ulaganje u održivi i trajni rast “, rekao je Brandstetter.Dok će austrijsko tržište osiguranja rasti za 1,5% naredne godine, znatno su veća očekivanja za Poljsku, Češku i Slovačku i iznose 6,2%, 6,8%, odnosno 2,7%.

Jačanje tržišne pozicije - "savršeno uklapanje"

UNIQA je trenutno deseta najveća kompanija na tržištu u Poljskoj sa 1,5 miliona klijenata, šesta po veličini u Češkoj sa 800.000 klijenata i četvrta u Slovačkoj sa 500.000 klijenata.

Akvizicijom kompanija AXA grupe UNIQA će steći novih 3,2 miliona klijenata u Poljskoj, 800.000 u Češkoj i 750.000 u Slovačkoj, čime će dospeti na petu poziciju u Poljskoj i Češkoj i četvrtu u Slovačkoj.

- Značajno ćemo poboljšati svoju tržišnu poziciju na svakom od ovih tržišta. - rekao je Andreas Brandstetter. „AXA nam savršeno odgovara: kompanijama se vrhunski upravlja i imaju jaku tržišnu poziciju. Ova transakcija će nam doneti nove individualne i korporativne klijente na tri rastuća tržišta na kojima smo već visoko profitabilni.“

Završetak transakcije sada je predmet svih neophodnih regulatornih odobrenja. Savetnik UNIQA grupe u navedenoj transakciji je HBSC.

O UNIQA grupi

UNIQA grupa jedna je od vodećih osiguravajućih grupacija na tržištima Austrije i Centralno-istočne Evrope (CEE). Oko 20.000 zaposlenih i ekskluzivnih prodajnih partnera opslužuje preko 10,1 miliona klijenata u 18 zemalja. UNIQA je druga najveća grupacija u Austriji sa tržišnim učešćem od oko 21%. Posluje na 15 tržišta u Centralno-istočnoj Evropi: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj i Ukrajini.

UNIQA grupa takođe uključuje osiguravajuće kompanije u Švajcarskoj i Lihtenštajnu.


SRPSKA IT KOMPANIJA OSVAJA TRŽIŠTE KANADE Saga New Frontier Group predstavila Weaver komunikacionu p
Weaver komunikaciona platforma, IT kompanije Saga New Frontier Group, zastupljena u više banaka i finansijskih institucija u zemlji i regionu, doživela je proboj i na tržište Kanade, nakon što je predstavljena na stručnoj konferenciji "The Future of Banking, Technology and Credit Unions".

Konferencija je okupila neke od svetskih kreditnih unija, pred kojima je generalni direktor kompanije Saga, Nebojša Bjelotomić, govorio upravo o Weaver komunikacionoj platformi i njenim karakteristikama.Naime, ova platforma nudi finansijskim institucijama bolje korisničko iskustvo tako što kroz chatbot rešenje korisnički servis banaka radi 24 sata, sedam dana u nedelji, a banke svojim korisnicima omogućavaju trenutno zadovoljenje potreba kao i ulogu finansijskog savetnika.

Ova komunikaciona platforma predstavlja idealno rešenje za grupu korisnika kreditnih unija i prvi je multi-jezični i voice bot u zemljama centralno - istočne Evrope. Više od 27 odsto korisnika koji koriste Weaver chatbot ne koristi druge digitalne kanale kompanije, a potrebno je samo tri meseca za implementaciju rešenja.Kompanija Saga New Frontier Group razvila je veliki broj jedinstvenih informacionih sistema i izvršila revolucionarni uticaj na funkcionisanje javnog sektora i finansijskih institucija. Takođe, Saga razvija softverske proizvode, koji su zasnovani na veštačkoj inteligenciji i mašinskom učenju. U 2009. godini Saga je postala deo New Frontier Group – najperspektivnije grupacije ICT preduzeća u Centralnoj i Istočnoj Evropi koja se 2013. godine našla na Gartnerovoj listi 10 najuspešnijih sistem-integratora na ovim tržištima.


Doneti pravilnici o robnim berzama - Pravna lica dužna da se usklade do početka njihove primene
Komisija za hartije od vrednosti usvojila je pravilnik o minimalnoj sadržini pravila poslovanja i pravilnik o davanju dozvole za obavljanje delatnosti, trgovanje i nadzor nad radom robne berze.

Naime, Komisija je usvojila podzakonska akta za primenu Zakona o robnim berzama, donetog polovinom prošle godine a koji će se primenjivati od 1. maja 2020.

Ovim zakonom je po prvi put regulisana oblast robnih berzi uspostavljanjem savremene robne berze kao organizatora pravičnog, transparentnog i efikasnog tržišta robom i nestandardizovanim terminskim ugovorima.

Nadzor nad sprovođenjem ovog zakona poveren je Komisiji, kao regulatornom telu. Zakonom je predviđen i rok od šest meseci u kom je Komisija dužna donese podzakonske akte za koje je ovlašćena.

Pravilnikom o davanju dozvole za obavljanje delatnosti, trgovanju i nadzoru nad radom robne berze propisuje se način i postupak davanja dozvole za obavljanje poslova robne berze, njena kadrovska i organizaciona osposobljenost i tehnička opremljenost, trgovanje tržišnim materijalom i organizacija trgovanja brodskim prostorom, transparentnost, vođenje evidencija i izveštavanje robne berze kao i uslovi i način sprovođenja nadzora.

Pravilnik o minimalnoj sadržini pravila poslovanja robne berze propisuje šta pravila poslovanja robne berze moraju da sadrže, uređuje članstvo na robnoj berzi, kontrolu i mere prema članovima robne berze, informisanje i čuvanje poslovne tajne, listing, ispostavljanje i pokrivenost naloga, trgovanje tržišnim materijalom i brodskim prostorom, obračun potraživanja i plaćanje, garantna sredstva i drugo.

Kako se navodi u saopštenju Komisije, pravno lice koje obavlja poslove robne berze dužno je da se organizuje i da uskladi svoja akta sa odredbama Zakona i ovih pravilnika do početka njihove primene.

Pravilnici su dostupni na sajtu Komisije.


Vladimir Medan: Jedina smo domaća banka koja može da finansira i prati razvojni plan "Srbija 2025"
Lane smo zaradili 75,3 miliona evra, kaže predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke
KOMERCIJALNA banka je u 2019. nastavila rast iz 2018, pa je 2019. sada nova najuspešnija godina u našem poslovanju. Komercijalna banka Beograd, ostvarila je profit od osam milijardi 855 miliona dinara, ili 75,3 miliona evra, a to je novi istorijski rezultat naše kuće.

Ovim rečima započinje razgovor za "Novosti" Vladimir Medan, predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke:

- Možemo da kažemo da smo prošle godine uspešno pomerili sve parametre poslovanja i ostvarili novi rekordan rezultat. Paralelno sa tim, naše banke u Banjaluci i Podgorici, nastavile su sa stabilnim poslovanjem. U Banjaluci KB je realizovala milion i 300 hiljada evra profita, a u Podgorici milion evra. Takođe bitno je naglasiti da su silazni trendovi koje smo imali tokom 2016, 2017. i početkom 2018. u profitabilnosti i produktivnosti Banke, preokrenuti, tako da smo sa 367 milijardi bilansne aktive početkom 2018. kraj 2019. završili sa 433 milijarde dinara bilansne aktive. Za nepune dve godine smo uspeli da ostvarimo rast aktive od 18 odsto i da nepovoljan trend pada tržišnog učešća, koji smo imali 2015, 2016, 2017. zaustavimo, a potom i preokrenemo. Rezultat toga je da smo završili godinu sa oko 10,9 tržišnog učešća, odnosno povećali ga za 0,3 procenta.

* Može li i koliko Komercijalna banka da isprati program razvoja "Srbija 2025"?

- Ojačali smo kapitalnu osnovu i obezbedili da banka može da prati sve značajne projekte iz plana razvoja Republike Srbije za narednih pet godina. Komercijalna banka je jedina domaća banka koja svojim kapacitetom može da finansira i prati razvojne projekte koji se budu realizovali narednih godina u Srbiji i regionu. Ovo kažem, s obzirom na našu regionalnu prisutnost, budući da smo jedina banka sa sedištem u Beogradu koja ima ćerka banke u regionu. Ukupan kapital uvećan je za 17 odsto i porastao je sa 64 milijarde na 75,3 milijarde dinara.

* Ukoliko vam zatraže novac za razvojne projekte, koliko možete da odvojite? Možemo da pratimo sve klijente, do sto miliona evra. Moguće je i više, ali to je nešto što ulazi u zonu politike upravljanja rizicima i pojedinačnim izloženostima banke. Želimo da izbegnemo da Komercijalna banka pod bilo kojim okolnostima bude zavisna od samo jednog, ili nekoliko kreditnih klijenata. Ako imamo u vidu da se gotovo svi veći projekti u zemlji kreću u rasponu od 50 do 100 miliona evra, banka može bez problema da ih podrži i odgovori na njih. Takođe, možemo nastupiti i kao nosioci konzorcijuma sa 50 odsto u finansiranju nekog projekta, sa jednom ili više banaka, tako da kroz ovaj model možemo da finansiramo i projekte do 200 miliona evra, što predstavlja sve značajnije projekte, uključujući i infrastrukturne.

* Može li država da bude dobar gazda u bankarstvu?

- Postavljati pitanje vlasništva je teoretsko pitanje. Ključ je da li se institucijom rukovodi na dobar ili loš način. Prema tome, ne možemo da govorimo da li je neki vlasnik dobar ili ne, odnosno manje ili više efikasan. Možemo da govorimo da li je vlasnik poverio upravljanje insititucijom kredibilnim ljudima, koji će tu instituciju znati da vode na uspešan način ili ne, odnosno da li govorimo o uspešnom ili neuspešnom menadžmentu koji sprovodi tu poslovnu politiku. Samo pitanje vlasništva je teoretska diskusija efikasnosti različitih oblika kapitala i pitanjem ulaska u vlasništvo ponovo ćemo doći do toga koji je kapital efikasan, a koji ne. U različitim istorijskim okolnostima smo imali i različite odgovore, kroz rezultat poslovanja. Nekada je i privatni kapital rukovođen samo profitom neefikasan, što i dovodi do cikličnih kriza koje se u krajnjoj liniji ispravljaju državnim intervencionizmom. Poslednju takvu krizu smo imali 2008. godine koja je krenula iz SAD i prelila se na ceo svet, a neutralisana je upravo podržavljenjem najznačajnijih finansijskih i privrednih subjekata.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta