Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
SRBIJA POTPISALA MEMORANDUM SA JUROKLIROM Mali: "Bolji uslovi za investitore, niže kamate"
Ministarstvo finansija i Juroklir (Euroclear) potpisali su Memorandum o razumevanju koji će omogućiti da se stvore tržišni uslovi za efikasnije emitovanje državnih hartija od vrednosti, denominovanih u dinarima. Memorandum su potpisali ministar finansija Srbije Siniša Mali i Sudip Čaterdži, šef sektora za globalno tržište kapitala belgijske kompanije Juroklir, koja je jedna od najvećih kliring kuća u svetu.

Namera Srbije je da omogući da se njenim obveznicama trguje putem Juroklir platforme, što će olakšati stranim investitorima da imaju pristup tržištu državnih hartija od vrednosti.
Time im se omogućava pristup domaćem tržištu na sigurniji i standardizovaniji način, što će rezultirati povećanjem kapitala, većim obimom trgovanja i nižim stopama prinosa na sekundarnom tržištu. Na taj način podstiče se dalji razvoj tržišta kapitala, uključujući i mogućnost za dalje povećanje kreditnog rejtinga Srbije i uključivanje u različite globalne indekse obveznica.

Mali je posle potpisivanja Memoranduma, u Ministarstvu finansija, rekao da je potpisan veoma važan sporazum za dalji rast i razvoj domaćeg tržišta kapitala, kao i da očekuje da ugovor o članstvu Srbije u Jurokliru bude zaključen do oktobra.

Istakao je da će Juroklir doprineti tome da naše hartije od vrednosti budu još pouzdanije, primamljivije i kredibilnije na svetskom tržištu.

"To sa druge strane znači da će kamatna stopa koju ćemo dobijati biti niža, da ćemo ponovo vratiti poverenje u naše hartije od vrednosti, ali i da ćemo ubrzati investicioni ciklus", rekao je Mali i podsetio da će u okviru programa razvoja "Srbija 2025" biti uloženo 14 milijardi evra.Naveo je da će investicije biti realizovane kroz povoljnije finansiranje na međunarodnom tržištu kapitala, što upravo potpisani sporazum sa Juroklirom treba da obezbedi.

Kako je rekao, to će ne samo obezbediti potrebna sredstva nego i omogućiti našim kompanijama jeftinije finansiranje, kao i nove investicije i stvaranje novih radnih mesta.

"To su sve mali, ali sigurni i neophodni koraci kako bismo našoj ekonomiji obezbedili još više stope rasta. U proteklih par meseci smo imali veliki broj dobrih vesti u vezi sa našim tržištem kapitala i uključeni smo na tzv. Voč listu JP Morgan indeksa za zemlje u razvoju. Doneli smo, takođe, izmene Zakona o javnom dugu, izmene Zakona o tržištu kapitala i imali smo priliku da vidimo i unapređenje kreditnog rejtinga Srbije", kaže ministar Mali.

Sada, dodaje, kao nagrada za sve to je i ovaj sporauzm sa Juroklirom.

"U razgovoru sa velikim brojem investitora čuli smo njihov zahtev - hajde uđite u taj sistem, jer to znači da ste prepoznatljivi i da ste ispunili veoma stroge kriterijume. I ako to uspemo, na osnovu ovog sporazuma očekujem i potpisivanje ugovora do oktobra i onda će naše hartije od vrednosti biti rame uz rame sa ostalima na svetu".Mali navodi da to znači konačnu prepoznatljivost svih reformi i ekonomskih politika koje je Srbija sprovodila u prethodnom periodu.

"Drago nam je što smo ozvaničili našu saradnju sa Juroklir grupom, a što je uzbudljiv početak 2020. godine. Ovo partnerstvo je važan deo naše sveukupne strategije smanjenja troškova zaduživanja i povećanja tražnje za državnim obveznicama, rasta i diversifikacije baze investitora, poboljšanja preduslova neophodnih za dalji razvoj tržišta kapitala, kao i za obezbeđivanje investicionog rejtinga u što kraćem roku", zaključio je Mali.

Juroklir banka pruža finansijske usluge i specijalizovana je za izmirenje transakcija hartijama od vrednosti, kao i za čuvanje i servis imovine tih hartija.

Čatardži je, posle potpisivanja, izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma sa ministrom finansija Malim."Juroklir je radio na različitim tržištima prethodnih godina, na 47 tržišta, i videli smo da kada su tržišta dobro osmišljena onda se postiže ono što je rekao i ministar Mali, a to je značajno smanjenje troškova kreditiranja i uvećana likvidnost".

Čaterdži ističe da se takva vrsta ušteda u troškovima kreditiranja zatim upumpava nazad u ekonomiju, što znatno doprinosi ciljevima održivog razvoja UN, kao što je bolja zdravstvena zaštita, poboljšano obrazovanje, stvaranje većeg broja radnih mesta, promocija razvoja infrastrukture i drugo, a što je sve u skladu sa vašom misijom odnosno programom razvoja "Srbija 2025".

"Naš cilj je da podržimo dugoročnu strategiju razvoja srpskog tržišta kapitala kroz povećanje likvidnosti, diversifikaciju baze investitora i jačanje tržišta dinarskih državnih obveznica", rekao je Čaterdži i poručio: Mi smo partneri Srbije u toj misiji.

Juroklir grupa je pouzdan finansijski sistem za operacije saldiranja. U osnovi, grupa obezbeđuje namirenje i čuvanje domaćih i stranih obveznica, akcija i derivata investicionim fondovima.Juroklir je renomirana, pouzdana infrastruktura na tržištu kapitala koja doprinosi smanjenju rizika, automatizaciji i efikasnosti na nivou globalne klijentske franšize.

Juroklir grupa uključuje Juroklir Banku - koja ima ocenu AA + prema Fič Rejtingsu i AA prema Standard&Purs agenciji - kao i ogranke Juroklir Belgija, Finska, Francuska, Holandija, Švedska i Velika Britanija i Irska.

Juroklir grupa saldirala je skoro 791 bilion evra transakcija hartija od vrednosti u 2018. godini, koje su obuhvatile 230 miliona domaćih i stranih transakcija, i raspolagala je u imovinom klijenata od 28,8 biliona evra u proseku.


Srpski BIZNISMEN KUPIO FIRMU u Sloveniji
List navodi da je Deželna banka Slovenije (DBS), koja kao jedini vlasnik Semenarne Ljubljana već nekoliko meseci traga za strateškim partnerom, za novog vlasnika izabrala Agromarket.

Semenarna je najavila da proširuje asortiman sadnica pod svojom markom, osvežiće asortiman hrane za životinje i ponuditi nove supstrate. Kompanija je prošle godine povećala maloprodajnu prodaju i izvoz, prenosi Seebiz.Semenarna je vlasnik kompanije Južni Banat, koja se bavi uzgojem jabuka i breskvi, proizvođača đubriva Fertiko, poljoprivrednog preduzeća Zaječar i proizvođača semena Agroseme.

Očekuje se da će Dušan Mojsilović otkupiti potraživanja od Društva za upravljanje potraživanjima od banaka (DUTB) i udele od DBS.


SVE VEĆE ZLOUPOTREBE KRIPTOVALUTA Gubici skočili 160 odsto
Gubici izazvani zloupotrebom kriptovaluta skočili su na 4,52 milijarde dolara prošle godine, pošto su krađe unutar tog tržišta porasle. S druge strane, gubici od hakerskih napada su smanjeni, navodi se u izveštaju forenzičke kompanije za blokčejn "Siper trejs", u koji je imala uvid agencija Rojters.

Prošlogodišnji gubici su skočili za gotovo 160 odsto u odnosu na 2018. godinu kada su ukupno iznosili 1,74 milijarde dolara.Gubici korisnika i investitora u kriptovalute usled prevara i pronevera porasli su lane više od pet puta, dok su krađe putem hakovanja opale 66 procenata, prema tom izveštaju.

Dva velika gubitka početkom prošle godine bila su glavni pokretači tako visokog skoka, navodi "Siper trejs".

Korisnici i kupci kriptovaluta izgubili su otprilike tri milijarde dolara u takozvanoj Ponzijevoj šemi koja podrazumeva kriptonovčanik i razmenu plus tokena. Drugi veliki gubitak iznosio je skoro 135 miliona dolara koje su kupci izgubili na kanadskoj kriptoberzi KvadrigaCX nakon iznenadne smrti njegovog suosnivača, dodaje se u izveštaju.


Tužilaštvo istražuje privatizaciju Niš ekspresa
Tužilaštvo u Nišu otvorilo je predistražni postupak u vezi sa privatizacijom Niš ekspresa, potvrdio je saznanje Danasa portparol Višeg javnog tužilaštva u tom gradu Borislav Radonjić.Tužilaštvu je dostavljena informacija vezana za postupak privatizacije Niš ekspresa po kojoj se preduzimaju potrebne provere u toku predistražnog postupka“, rekao je Radonjić, ali u ovom trenutku nije mogao još da otkrije detalje, uključujući i saznanje našeg lista da se istraga vodi u okviru Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije, ali i tvrdnje radnika da im je rukovodstvo pretilo otkazima ukoliko svoje akcije ne prodaju direktoru.

Inače, transakcija koja je po svemu sudeći najpre privukla pažnju javnosti, odvijala se od oktobra do decembra prošle godine, kada je „prazno“ preduzeće „Bokić Gojko“ u stopostotnom vlasništvu direktora Niš ekspresa Zorana Jovanovića, najpre od Delte rilestejt otkupilo 51 odsto akcija najvećeg autobuskog prevoznika sa juga Srbije.

Potom je od radnika, malih akcionara, prema njihovoj tvrdnji pod pretnjom otkaza, otkupilo udele dok nije steklo 90 odsto, koliko je potrebno da zakonski uđe u prinudni otkup i tako postane jedini vlasnik.

Ostalo je nejasno poreklo šest miliona evra potrebnih za te transakcije, jer je preduzeće „Bokić Gojko“, sa svega jednim zaposlenim – direktorom, koje se navodno bavi izradom plastičnih profila, više godina unazad poslovalo sa gubitkom dok u 2018. nije imao nikakav priliv na računu (podaci za 2019. još nisu objavljeni).

Na taj poslovni potez dugogodišnjeg direktora Niš ekspresa, sada i vlasnika, najpre su ukazali u sindikatu Sloga, do kojih je došla priča radnika koji je dobio otkaz jer njegovi roditelji, bivši radnici Niš ekspresa nisu želeli da prodaju svoje akcije, o čemu je naš list pisao.

Radnik je imao i snimljen telefonski razgovor sa tim pretnjama, a s obzirom na to da se zbog kršenja radnih prava obratio sudu, autentičnost zapisa je proverena i on je uvršten u dokazni materijal.

Sindikat se potom obratio policiji i tužilaštvu sa zahtevom da se ispita poslovanje preduzeća „Bokić Gojko“, ali nisu imali povratnu informaciju da li je to učinjeno.

Ranije je Danasu poverenik „Sloge“ iz Niša Dejan Ilić rekao da se zaposleni u fazi prodaje nisu obratili nijednoj nadležnoj instituciji „jer većina veruje kako direktora štiti država i da u eventualnom sporu ne mogu da očekuju pravdu već samo troškove“.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta