Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
KINESKO-BELGIJSKA KOMPANIJA U POŽAREVCU TRAŽI 200 RADNIKA U planu još jedna fabrika za reciklažu
Kinesko-belgijska kompanija "Ekoluks", koja se bavi reciklažom plastike, pre oko godinu dana zakupila je oko 15.000 kvadratnih metara hale u nekadašnjoj požarevačkoj "Šećerani", do sada je investirala oko pet miliona evra u pokretanje proizvodnje i zaposlila oko 100 radnika, a ima potrebu da uposli još 200.

Kako se navodi na sajtu Grada Požarevca, reč je o radnicima bez kvalifikacija, koji spadaju u kategoriju teško zapošljivih, a takvih radnika je, ističu, najviše na listi Nacionalne službe za zapošljavanje, oko 35 odsto.Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović očekuje da će, kada "Ekoluks" bude radio punim kapacitetom, broj najteže zapošljivih radnika u Požarevcu značajno opasti. Osim toga, dodaje Spasović, ta kompanija ima potrebe i za zapošljavanjem obučenih radnika tehničke struke, pre svega mašinskih tehničara.

Direktor "Ekoluksa" Julin Vang pozvao je sve zainteresovane koji žele da rade da se prijave za posao i dodao da je plata veća od minimalne zarade, a ko prebaci normu biće dodatno stimulisan. Navodi da će radnici imati i plaćen prevoz, a treća smena je za 20 odsto više plaćena.

Takođe, ističe da je prvi naredni korak kompanije otvaranje još jedne fabrike za reciklažu.

Kompanija "Ekoluks" posluje po takozvanoj zelenoj tehnologiji, bavi se reciklažom plastike, a na sajtu grada se navodi da će njeno poslovanje značajno unaprediti reciklažu plastike i u Požarevcu i u Srbiji, što će uticati na smanjenje zagađenja životne sredine.


"RIO TINTO" TRAŽI IZVOĐAČE ZA ISTRAŽNA BUŠENJA Rok za ponude 28. februar
Firma "Rio Sava Exploration" u vlasništvu Rio Tinto Grupe pozvala je zainteresovane da podnesu ponude za inženjersko-geološka - geotehnička istraživanja na lokaciji Jadar, objavljeno je danas.

Ponude se traže i za nadzor nad realizacijom terenskih radova i realizacijom laboratorijskih istraživanja.
Radovi obuhvataju istražno bušenje sa odgovarajućim testovima i hidrogeološkim ispitivanjima, izradu istražnih jama i laboratorijska ispitivanja.

Procenjuje se da će radovi obuhvatiti bušenje sa jezgrovanjem do 2,5 kilometra sa sprovođenjem merenja seizmičkim dilatometrom.

Rok za podnošenje ponuda je 28. februar.


USVOJENA STRATEGIJA ZA SPREČAVANJE PRANJA NOVCA Mali: "Važan korak u jačanju ekonomskog sistema Srbi
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Vlada Srbije usvojila Strategiju za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma za period 2020-2024 i dodao da je to još jedan važan korak u borbi za osnaživanje ekonomskog sistema Srbije.

"To jeste važna stanica na našem putu ka zdravoj i očuvanoj ekonomijij, pravno-regulativnoj bazi koja čuva privredu od nelegalnih tokova novca. Neregulisani tokovi novca svaki finansijski sistem i privredu čine ranjivim i otežavaju da se lakše nađe odgovor na ekonomske izazove kojih je sve više u eri globalizacije i digitalizacije", ocenjuje Mali.
Prema njegovim rečima pranje novca izaziva niz negativnih posledica po društvo, koje se ogledaju u smanjenju legalnog privrednog sektora, uticaju na novčanu masu i devizni kurs, kao i na poreski sistem.

"Strategija predstavlja izraz koordinisanog pristupa problemima pranja novca i finansiranja terorizma u državi. Ona je i dokaz postojanja značajnog opredeljenja na visokom političkom nivou za njihovo rešavanje, što se i u međunarodnom kontekstu očekuje od država posvećenim globalnoj borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma", kaže Mali.

On dodaje da je izazova mnogo, počev od toga da je sve više u upotrebi elektronski novac koji je još teže pratiti, nego stvarnu gotovinu.

"Novac postaje virtuelno sredstvo, broj na ekranu računara ili telefona. Zbog toga su važne procedure i regulativa, hvatanje u korak sa razvijenim svetom", kaže Mali.

Prema njegovim rečima, Strategija za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma deo je jedne opšte platforme propisa koju Vlada priprema."Nema te finansijske institucije, ali i regulatora u svetskim okvirima, koja nam neće meriti korake u tom sprintu koji smo sebi zacrtali da istrčimo. Na nama je da sebi merimo prolazno vreme i vidimo da li ćemo sustići druge. Za taj sprint jedan od važnih aktera je svakako i naš bankarski sistem, koji je stabilan i siguran, ali će ovo što sada radimo da obezbedi dodatnu sigurnost ulaganja i transakcija preko banaka", kaže on.

Vlada Republike Srbije je 13. februara 2020. godine usvojila Strategiju za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma za period 2020-2024 i prateći Akcioni plan za period 2020-2022. Strategiju je izradio Stručni tim Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma koji su činila 42 člana koji su predstavljali 23 institucije.

U izradu Strategije bili su uključeni i predstavnici nevladinog sektora, a podršku izradi Strategije pružio je Projekat podrške EU sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji.Opšti cilj Strategije je i aktivna saradnja javnog i privatnog sektora i pristup zasnovan na analizi i proceni rizika.

Strategija ima četiri posebna cilja: smanjivati rizike od pranja novca, finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje kroz kontinuirano unapređenje strateškog, zakonodavnog i institucionalnog okvira, sprečiti unošenje u finansijski i nefinansijski sistem imovine za koju se sumnja da je stečena krivičnim delom, zatim efikasno i delotvorno kažnjavati izvršioce krivičnog dela pranje novca i oduzimati nezakonito stečenu imovinu i na kraju uočavati i otklanjati pretnje od finansiranja terorizma i kažnjavati izvršioce krivičnog dela finansiranja terorizma.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta