Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Isplata prve rate stare devizne štednje počinje danas
Beograd -- Isplata prve rate devizne štednje bivšim štedišama SFRJ počinje danas, a Srbija je za realizacije tog posla emitovala obveznice vredne 87 miliona evra.
Novac je upisan na račune štediša kojima je utvrđeno pravo na isplatu, a za isplatu prve rate opredeljeno je 10,89 miliona evra.

Isplata devizne štednje obavlja se na osnovu Zakona o regulisanju javnog duga Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ.Isplata novca će se obaviti u osam jednakih polugodišnjih rata počev od danas kada dospeva prva rata, zaključno sa 31.08.2023. godine. Štediše će u ovoj godini primiti još jednu ratu 31. avgusta.

Sa 87,1 milion evra biće namireno više od 6.400 štediša koji imaju pravo na isplatu. Ovim postupkom Srbija ispunjava svoju međunarodnu obavezu isplate devizne štednje po osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, saopštilo je ranije Ministarstvo finansija.


Prodaje se imovina Privredne banke u stečaju
Beograd -- Agencija za osiguranje depozita (AOD) kao stečajni upravnik Privredne banke Beograd oglasila je prodaju nepokretne imovine ove banke.Na prodaju je ponuđeno 16 nepokretnosti, lokali, stanovi i zemljište, u Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Gornjem Milanovcu, Valjevu, Novom Sadu, Požarevcu i Loznici.

Za svaku nepokretnost procenjena je pojedinačna tržišna vrednost, a ukupno za sve nepokretnosti ona iznosi 1.975.203 evra. Javno otvaranje ponuda održaće se 2. aprila u Agenciji za osiguranje depozita u 12 časova.


Novi vlasnik Komercijalne banke: Pregovori bili kompleksni, ali pošteni
Razgovori o kupovini Komercijalne banke bili su veoma zahtevni i kompleksni, ali pošteni, rekao je u intervjuu za današnji „Blic“ prvi čovek Nove ljubljanske banke (NLB) Blaž Brodnjak.„Ekipi Ministarstva finansija moramo zahvaliti na transparentnom i veoma profesionalnom postupku prodaje. Bilo nam je omogućeno da obavimo potrebnu analizu banke, dok su razgovori bili veoma zahtevni i kompleksni, ali pošteni. U Sloveniji su nedavno promenile vlasnike i dobile nove partnere tri najveće banke na tržištu i sasvim smo svesni šta ovakav proces znači, tako da apsolutno razumemo pregovaračke pozicije i stavove prodavaca. Verujem da smo došli do dogovora koji je dobar za Republiku Srbiju, NLB i naročito za Komercijalnu banku“, ocenio je predsednik Izvršnog odbora NLB-a.

Dodao je da smatra da je cena iz kupoprodajnog ugovora od 387,02 miliona evra za 83,23 odsto kapitala Komercijalne banke poštena i prava za obe strane, i za NLB i za Srbiju, kao i da se nada da će NLB u posed srpske banke ući u trećem ili četvrtom kvartalu ove godine.

„U formiranju cene rukovodili smo se standardnim pristupima i metodologijama kod procenjivanja vrednosti jedne poslovne banke. Upotrebili smo, naravno, i naše veoma dobro poznavanje specifičnih prilika i izazova samog tržišta, pošto mi ovde već poslujemo“, rekao je Brodnjak.

Po njegovim rečima, Komercijalna banka je jedna od poslednjih većih banaka u čitavom regionu sa dugom tradicijom, prepoznatim i renomiranim brendom, te širokom mrežom poslovnica.

„U detaljnoj analizi smo prepoznali veliki potencijal za rast poslovanja sa klijentima, naročito sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima“, rekao je Brodnjak.

Na pitanje kakav je plan za zapslene u Komercijalnoj banci kojih ima oko 3.000, on je rekao da je o tome u ovom trenutku prerano govoriti, jer stvari nisu jednostavne.

„Digitalizacija na nov način definiše čitavu finansijsku industriju, standardne transakcijske usluge se sele na mobilne aplikacije, uz podršku video kanala 24 časova dnevno, dok ćemo u poslovnicama sa klijentima razgovarati o kompleksnijim uslugama sa dugoročnim posledicama, kao što su stambena rešenja, upravljanje aktivom, dugoročna štednja itd. To znači, da će manji broj ljudi raditi u klasičnim poslovnicama na rutinskim transakcijama, te da će ih samim tim biti manje, ali to otvara potrebu i mogućnosti za rad u kontakt centrima, u razvoju platformi i kanala, modela za bolje poznavanje klijenata koje nam omogućava , da za njih budemo tu u pravo vreme, na pravom mestu, sa pravim rešenjem“, rekao je Brodnjak.


NOVI MILIONSKI POSLOVI ENERGOPROJEKTA Više od 35 miliona i Rusiji, 22 miliona u Beogradu
Sistem Energoprojekt ugovorio je nove poslove u zemlji i inostranstvu u ukupnoj vrednosti od 75 miliona evra, objavljeno je na sajtu Beogradske berze.

Energoprojekt Visokogradnja biće generalni izvođač radova za rekonstrukciju republičkog stadiona u Siktivakaru u Ruskoj Federaciji.

Vrednost ugovora u kome je investitor Republika Komi je 35 miliona evra, a rok za realizaciju projekta je januar 2021. godine.

Ista kompanija biće generalni izvođač radova vrednih 22 miliona evra na izgradnji poslovne zgrade Delta Hedkvarter u Beogradu, a rok za realizaciju je 15 meseci.Investitor je NBGP Properties iz Beograda. Rok za realizaciju je 15 meseci.

Konzorcijum firmi Energoprojekt Visokogradnja, Energoprojekt Oprema i Empeks zaključili su i ugovor za izgradnju zgrade aneksa Centra kontrole letenja u Beogradu.

Investitor je Kontola letenja Srbije i Crne Gore, izgradnja aneksa sa tornjem koštaće 17,5 miliona evra a rok za realizaciju je 18 meseci.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta