Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kanadska kompanija potvrdila pronalazak ležišta zlata u južnoj Srbiji
Kanadska istrazivačka firma Medgold Resources koja je ranije nagovestila da je u južnoj Srbiji, na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijom, pronašla odlične indikatore da se u tom kraju nalaze bogata nalazišta plemenitih metala, sada je i potvrdila te rezultate, pišu Novosti.

Oni su na samo jednoj lokaciji u okviru projekta po nazivu Tlamino pronašli oko sedam miliona tona rude, sa oko 680.000 unci, odnosno 19,3 tone zlata, vrednih nešto više od milijardu dolara, a ispitivanja te oblasti se i dalje nastavljaju.

Kako je ustanovljeno, sadržaj zlata na tom mestu, u proseku, iznosi oko tri grama po toni. Primera radi, ležišta sa gramom zlata po toni, ako je prate odgovarajuće količine rude, smatraju se profitabilnim.

Inače, Medgold risorsis je u okviru projekta Tlamino pronašao i sloj rude od oko 40 metara koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i gotovo neverovatnih 193 grama po toni srebra.


Varhelji doneo i novi paket bespovratne pomoći Srbiji od EU
Beograd -- Vlada Srbije i Evropska unija potpisale su sporazum o finansiranju u vrednosti od 138,55 miliona evra.Novi paket bespovratne pomoći namenjen je projektima u oblasti ekonomije, nauke, vladavine prava i upravljanja.

Sporazum su, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji.Ranije danas, Joksimovićeva je rekla da Srbija kao zemlja koja pristupa EU ima pravo na IPA fondove i da u proseku svake godine dobije oko 200 miliona evra bespovratnih sredstava.

"To je IPA za 2019. godinu u vrednosti od 138, 5 miliona evra. Pored ove podrške za 2019-tu godinu, za Srbiju su predviđena sredstva za IPARD- podsticaj poljoprivredi - 40 miliona evra, podršku organizacijama civilnog dsrustva - pet miliona evra i za sprecijalne mere - kao odgovor na migrantsku krizu - 27.5 miliona evra. Time ukupna podrška Srbiji iz budžeta EU za 2019. godinu iznosi 211 miliona evra. Od 138,5 osnovnog paketa imaćemo 76, 5 miliona za lokalni ekonomski razvoj i podsticaj, inovativnim preduzećima, malim i srednjim preduzećima", naglasila je ona.

Ističe da će značajan deo novca biti usmeren na pravosuđe i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala - oko 18 miliona evra, kao i za prevenciju i reagovanje u vanrednim situacijama - oko 10 miliona evra i reforme u brojnim oblastima u vezi sa procesom prstupanja EU i učešća u proramima EU - oko 34 miliona evra.

U saopštenju Delegacije EU u Srbiji navodi se da je predviđeno da se sudijama, tužiocima i istražiteljima pruži podrška u vidu savetodavnih misija u kojima će učestvovati stručnjaci iz država članica EU.

Paketom su obuhvaćena i sredstva za obuku državnih službenika, usklađivanje zakonodavstva sa standardima EU, kao i za ekspertizu za usvajanje najboljih evropskih praksi u oblasti upravljanja za šta će biti izdvojeno 18 miliona evra.

Deo sredstava biće usmeren i za učešće u programima kao što su naučni program Horizont i obrazovni program Erazmus+, a za to je namenjeno oko 15,8 miliona evra. Takođe, predviđena je i pomoć od 10 miliona evra u slučaju prirodnih katastrofa kao što su poplave, zemljotresi... U proteklih 10 godina EU je Srbiji donirala više od 2,5 milijardi evra sa ciljem da je podrži u dostizanju evropskih standarda.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta