Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
PAD AZIJSKIH TRŽIŠTA Negativni rezultati na kraju nedelje
Azijska tržišta negativno su završila ovu nedelju, a investitori se okreću sigurnijim utočištima poput obveznica i zlata. MSCI Asia Pacific Index pao je za 2,1 odsto, dok je japanski Nikkei 225 potonuo 2,94 procenta. Australijske deonice pale su za 2,44 odsto, prenosi portal SEEbiz.

Evropa je izgledala spremno da sledi azijsku korekciju Euro Euroxxxx 50 futures STXEc1 je pao 2,44 odsto, nemački DAX Futures FDXc1 je pao za 2,33 odsto, a FTSE futures FFIc1 s 1,94 procenta.Buduće američke terminske deonice ESc1 izbrisale su rani dobitak za trgovinu i smanjile 1,21 odsto.

Prinosi na 10-godišnje američke riznice pali su na rekordno niske, a trezorske riznice su poskočile dok su ulagači povećavali opklade da će Federalne rezerve slediti iznenađenje od 50 baznih stopa ove nedelje sa daljim ublažavanjem kako bi se sprečilo dalje širenje korporativnih obveznica.

Prinosi koji su brzo padali ometali su dolar koji je pao na šestomesečni minimum u odnosu na jen i bio blizu dvogodišnjeg najnižeg nivoa u odnosu na švajcarski franak.


EBRD stekla direktni udeo u Addiko bank AG od 8,4 odsto
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) reorganizovala je svoje vlasništvo u austrijskoj Addiko banci, razmenivši svoj indirektan udeo za direktan, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici EBRD. Kao rezultat toga, EBRD sada poseduje vlasnički udeo od oko 8,4 odsto u Addiko banci, regionalnoj finansijskoj grupaciji sa sedištem u Beču koja posluje u jugoistočnoj Evropi.

Potez EBRD-a podvlači njenu dugoročnu posvećenost austrijskom kreditoru i prati nedavne promene u vlasništvu te banke.EBRD je imala indirektan vlasnički udeo u Addiku putem takozvanog preduzeća posebne namene, odnosno supsidijarnog subjekta kojeg je osnovala matična kompanija radi izolacije finansijskog rizika.

Addiko banka je osnovana tokom procesa razgrađivanja bivše nacionalizovane austrijske Hipo Alpe Adria Grupe, nakon čega su je preuzeli globalni investicioni fond Advent International i EBRD u decembru 2014. godine. Nakon uspešnog restrukturiranja banke i preorijentacije njenog poslovanja, Addiko banka se vratila na tržište putem Inicijalne javne ponude održane u junu 2019. godine.

EBRD je zadržao udeo i Addiko banku i dalje vidi kao strateškog igrača u finansijskom sektoru u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji, gde taj zajmodavac posluje, navodi se u saopštenju EBRD.


Savet za borbu protiv korupcije od Vlade traži sve medijske ugovore Telekoma
Savet za borbu protiv korupcije zatražio je od Vlade Srbije da dostavi sve ugovore državne kompanije Telekom Srbija sa svim učesnicima na medijskom tržištu, kao i druge dokaze, da bi se utvrdilo da li su odluke i poslovanje Telekoma u skladu sa Ustavom Srbije koji garantuje dostupnost, jedinstvenost i ravnopravnost tržišnih uslova za sve učesnike na njemu jednake, objavio je N1.U dopisu predsednici Vlade Srbije, koji je potpisao potpredsednik Saveta Miroslav Milićević, podseća se da država kao vlasnik Telekoma nema pravo da se meša u poslovanje Telekoma i da učestvuje u zaključenju ugovora između Telekoma i njegovih komercijalnih partnera, ali da je kao vlasnik preduzeća u javnoj svojini, dužna prema građanima da poštuje i troši javne resurse u skladu sa tržišnim uslovima.

Savet ističe da tržišni odnosi na medijskom tržištu moraju da budu kao u svakoj privrednoj delatnosti, zasnovani na dostupnosti, ravnopravnosti i jedinstvenosti, uz ispunjenje svih tržišnih uslova, kao u bilo kojoj trgovini, a koja upravo počinje zaključivanjem ugovora.

S obzirom da je u odnosu Telekoma, kao provajdera i United Media, kao pružaoca usluga, došlo do spora zbog odbijanja Telekoma da zaključi ugovor sa United Media za njene kanale, a i potonjeg odbijanja Telekoma da po fer, transparentnim i ravnopravnim tržišnim uslovima distribuira TV kanal N1, Savet za borbu protiv korupcije, kako se navodi u dopisu, smatra da je država dužna da pokaže i dokaže da je, u skladu sa članom 84. Ustava Srbije, koji propisuje da svi učesnici moraju da imaju jednak položaj na medijskom tržištu, obezbedila i omogućila dostupnost, ravnopravnost i jednakost medijskog tržišta za sve učesnike u njemu, kao i da priži građanima uvid u ugovore i uslove za sve učesnike na medijskom tržištu (United Media, Pink, Kurir TV, itd).

Takođe, Savet traži od Vlade da odgovori da li Telekom poštuje ravnopravne uslove medijskog tržišta propisane članom 84. Ustava Srbije, ako odbija da zaključi ugovor sa United Media, kao pružaocu usluga, naknadu propisanu ugovorom, kao što posluje sa ostalim pružaocima usluga na tržištu i da li se ponašanjem Telekoma koji je u javnoj svojini na medijskom tržištu čini šteta građanima, u kom iznosu, i ko će odgovarati građanima na zloupotrebu i trošenje državne svojine kada Telekom nudi pružanje besplatnih usluga privatnom mediju N1.

Savet moli Vladu Srbije da im dostavi ugovore sa svim učesnicima na medijskom tržištu, kao i druge dokaze, da bi se utvrdilo da li su odluke i poslovanje u skladu sa članom 84. Ustava Srbije o dostupnosti, jedinstvenosti i ravnopravnosti tržišnih uslova za sve učesnike na njemu jednake, naveo je N1.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta