Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Erste: Kriza koronavirusa će najmanje pogoditi privredu SRB
Od zemalja centralne i istočne Evrope (CEE), ekonomija Srbije će biti najmanje pogođena krizom izazvanom koronavirusom, procenjue se u najnovijoj analizi austrijske Erste grupe.
 
BEČ - Od zemalja centralne i istočne Evrope (CEE), ekonomija Srbije će biti najmanje pogođena krizom izazvanom koronavirusom, procenjue se u najnovijoj analizi austrijske Erste grupe.

Bruto domaći proizvod (BDP) zemalja u regionu CEE pašće u proseku za 4,7 procenata u 2020. godini usled posledica korona krize, pri čemu će najmanji pad od 2,3 procenta imati Srbija, predviđaju analitičari Erste grupe, a prenosi portal Seenews.


Unikredit banka donirala 50.000 EUR RFZO
Unikredit (UniCredit) banka Srbija saopštila je danas da je donirala Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) 50.000 EUR kako bi podržala borbu protiv epidemije virusa korona.

Ta donacija će omogućiti RFZO da obezbedi deo opreme i materijala koji su hitno potrebni bolnicama za borbu protiv širenja bolesti, kao i za prevenciju.

- U ovakvim, izazovnim vremenima, treba svi da budemo jedinstveni i da zajedno radimo na svemu onome što je zaista važno. Suočavamo se sa kolektivnim izazovom i zdravlje ljudi je najveći mogući prioritet koji imamo u ovom trenutku. Stoga je važno da osiguramo odgovarajuću opremljenost zdravstvenog sistema kako bi on mogao da se nosi sa potencijalnim širenjem bolesti - rekla je predsednica Izvršnog odbora Unikredit banke Srbija Feza Tan.

Donacijom RFZO Unikredit banka Srbija se pridružila ostalim inicijativama Unikredita u Evropi koje su usmerene na borbu protiv pandemije.

- Zdravlje i dobrobit zaposlenih i klijenata ključni su prioritet za Unikredit banku. Banka će nastaviti da pažljivo prati situaciju i deluje u najboljem interesu svih, radeći pravu stvar za sve zainteresovane strane - navodi se u saopštenju te banke.


Iz Udruženja poreskih savetnika Srbije kažu da je najveći potencijalni bolesnik privreda
Paket mera za pomoć privredi, posebno mikro i malim preduzećima kroz odlaganje plaćanja brojnih vrsta poreza, dobra je mera države i stiže u pravi čas, ističu poreski stručnjaci u prvim reagovanjima na paket mera pomoći srpskoj privredi.

U Udruženju poreskih savetnika Srbije nadaju se da će se mere dodatno prilagođavati potrebama privrede, kaže predsednik Skupštine tog udruženja Lazar Srdanov.

Virus korona ne ugrožava samo građane, već je, kaže Srdanov, najveći "potencijalni bolesnik privreda", pa je dobro, smatra, što je država sa početnog fokusa zaštite zdravlja građana mere proširila i na zaštitu privrede.

- Firme su već u problemu oko isplata zarada i doprinosa pa je dobrodošla mera odlaganja plaćanja poreza na zarade kao i doprinosa, odnosno, njihovo kasnije plaćanje u ratama - kaže Srdanov.

Odlaganje plaćanja akontacije poreza na dobit za drugi kvartal je važno, smatra, jer će smanjiti obaveze privredi.

- Ovo je prvi paket mera i ne smatram da će biti i jedini, jer je neizvesno koliko će sve potrajati, a sigurno je da će biti još reakcija i zahteva, kao i prilagođavanja mera državne podrške - kaže Srdanov.

Kao značajnu meru države navodi i pomoć malim privrednim subjektima u isplati minimalaca, jer su upravo ta preduzeća sa najmanjim rezervama novca i roba.

- Dobro je da je država usmerila mere na one kojima je podrška najpotrebnija, jer nemaju svi iste potrebe u ovakvoj situaciji - kaže Srdanov.


Merama se čuva nivo zaposlenosti

Sa ovim stavovima saglasan je i Milan Trbojević, poreski savetnik i knjigovođa.

- Državi je bitno da se zadrži broj radnika. Subvencije su tako i usmerene, na osobođenje poreza i doprinosa, pokrivanje dobrog dela plate, odnosno isplatu minimalca, što će zadržati dobar deo radnika - smatra Trbojević.

Ovim merama se čuva nivo zaposlenosti, jer bi u suprotnom, da nisu donete, došlo do otpuštanja radnika koji bi pali na teret Nacionalne službe za zapošljavanje, odnosno, morala bi im se isplaćivati nadoknada za nezaposlene.

Sve to bi, dodaje Trbojević, uticalo na pad kupovne moći stanovništva, što se sada izbeglo sa ovim merama države.

Prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji je registrovano oko 270.000 preduzetnika, dok je u kategoriji privrednih društava na spisku nešto više od 131.000.

- Trenutno je problem kod svih što su u velikom broju delatnosti stali prihodi. Kod malih paušalaca, koji rade za sebe i nemaju kancelariju, najveći problem su bili porezi i doprinosi. Oni će sa odlaganjem naplate poreza, taj novac moći da iskoriste za ponovno pokretanje posla - rekao je Trbojević.


NBS: Bankama obezbeđena dodatna dinarska i devizna likvidnost
Na redovnim tromesečnim deviznim svop aukcijama, Narodna banka Srbije je svop prodala 56 mil EUR (u zamenu za 6,6 milijardi dinara) i svop kupila 25 mil EUR (u zamenu za 2,9 milijardi dinara) po fiksnim svop poenima umesto po varijabilnim višestrukim svop poenima kao do sada, saopštio je kabinet guvernera.

Izmenom principa realizacije na deviznim svop aukcijama, po kome svop kupovina i svop prodaja deviza više ne moraju biti identične u realizovanom iznosu, Narodna banka Srbije omogućava bankama da pribave potreban iznos dinarske i devizne likvidnosti po povoljnim kamatnim stopama - od 0,85% za dinarska sredstva i 0% za sredstva u evrima.

Pored redovnih tromesečnih svop aukcija deviza, danas je organizovana i repo kupovina dinarskih državnih hartija od vrednosti, putem koje je Narodna banka Srbije bankama obezbedila 1,0 milijardu dinara na rok od sedam dana, po povoljnoj kamatnoj stopi od 0,75%, jednakoj kamatnoj stopi na depozitne olakšice (najniža kamatna stopa u koridoru kamatnih stopa Narodne banke Srbije).

Narodna banka Srbije je putem deviznih svop aukcija i aukcije repo kupovine hartija od vrednosti nastavila sa pružanjem podrške domaćem finansijskom i ukupnom ekonomskom sistemu u uslovima vanrednog stanja u Republici Srbiji usled širenja virusa Covid-19.

- Kao i do sada, pažljivo pratimo likvidnost bankarskog sektora i kretanja na finansijskom tržištu i spremni smo da, u slučaju potrebe, upotrebimo sve raspoložive instrumente, kako bismo obezbedili nastavak nesmetanog funkcionisanja domaćeg novčanog tržišta i celokupnog finansijskog sistema - navodi se u saopštenju.


NIS podržao Er Srbiju sa 270 tona avio-goriva
Naftna industrija Srbije (NIS) odlučila je da pomogne nacionalnoj avio-kompaniji "Er Srbija", čije letelice u Srbiju svakodnevno dopremaju medicinsku opremu i vraćaju srpske državljane, sa 270 tona avio-goriva, saopšteno je danas iz NIS-a.

Zajedničkom akcijom, NIS-a i "Er Srbije" daju pun doprinos naporima Srbije da se suzbije epidemija korona virusa i da se omogući da pomoć što pre bude stavljena na raspolaganje zdravstvenim radnicima i gradjanima, poručili su iz NIS-a.

Svoj doprinos u podršci zajednici pruža i Klub volontera NIS-a, čiji su članovi realizovali brojne akcije podrške gradjanima, pre svega starijima, a takodje su angažovani na izradi zaštitnih maski i dezinfikovanju javnih površina, navedeno je u saopštenju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta