Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srbija neće uzimati finansijsku pomoć od MMF-a
Srbija neće uzimati finansijsku pomoć od MMF, pošto imamo velike devizne rezerve i 31 tonu zlata, izjavio je danas, 12. aprila, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je rekao da je sinoć na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić, ministrom finansija Sinišom Malim i guvernerkom NBS Jorgovankom Tabaković, u okviru Kriznog štaba za ekonomiju, razmatrano "hoćemo li, pored pripremeljnih mera, da tražimo i finansijsku pomoć od MMF", ali je, kaže, procenjeno da ta pomoć nije potrebna.

Srbija će se, ističe, brzo oporaviti i vratiti na staro nakon pandemije korona virusa, pre svega zahvaljujući stabilnim i čvrstim finansijama.

- Mi ćemo brzo da se oporavljamo, imamo stabilne čvrste finansije. MMF nudi hitnu pomoć zemljama koji imaju probeme u rezervama. Mi pomoć od MMF nećemo uzimati, jer imamo velike devizne rezerve i 31 tonu zlata - poručio je Vučić gostujući na Prvoj preko video linka iz Predsedništva Srbije.


Ukidanje vanrednog stanja najkasnije u maju

Vučić je danas izjavio da će vanredno stanje uvedeno u borbi protiv koronavirusa biti ukinuto kada počne da pada broj teško obolelih na respiratorima, a raste broj zbrinutih u privremenim bolnicama, odnosno sa lakom kliničkom slikom.

- Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je to dve nedelje od trenutka kada broj zaraženih bude na određenom nivou. Ja neću biti taj koji će donositi arbitrarne odluke, niti premijerka Ana Brnbaić ili Vlada Srbije već struka - kazao je Vučić za TV Prva.

Vučić je ponovio da se nada da će do ukidanja vanrednog stanja doći krajem aprila ili najkasnije u maju.

Naveo je da je optimista i da će Srbija stanje u vezi sa korona virusom moći da drži pod kontrolom ako građani budu disciplinovani i odgovorni.

- Najteže će biti sa otvaranjem škola. Pitanje je kada će ta odluka može da se donese, tu smo saglasni. Ali se nadamo kratkom vremenskog periodu možemo da krenemo sa značajnim otvaranjem fabrika i ugostiteljskih i turističkih objekata gde nema velikih okupljanja - rekao je Vučić.


Serbia not to Take Financial Help from IMF
Serbia will not take financial help from the IMF, as it has large FX reserves and 31 tons of gold, Serbian President Aleksandar Vucic stated today.

The president said that, at a meeting with Prime Minister Ana Brnabic, Finance Minister Sinisa Mali and NBS Governor Jorgovanka Tavakovic, held the previous evening as part of the activities of the crisis group for the economy, they had deliberated “whether to ask for financial help from the IMF, in addition to the prepared measures”. He added that it had been estimated that the help is not needed.

As he points out, Serbia will quickly recover after the pandemic ends, primarily thanks to the stable and solid finances.

– We have stable finances and will recover quickly. The IMF offers urgent help to countries which have problems when it comes to reserves. We will not take help from the IMF, as we have large FX reserves and 31 tons of gold – Vucic said on TV Prva through a video-link from the Presidency of Serbia.


MALI: U aprilu se očekuje dobar priliv PDV-a, u trećem kvartalu pozitivna nula
Sredinom aprila očekuje se dobar priliv PDV-a s obzirom na potrošnju u maloprodajnim lancima, koji su i inače najveći izvor PDV-a, kazao je danas, 11. aprila, ministar finansija Siniša Mali.

Jučerašnji dan je bio dan sa najvećom tražnjom za prehrambenim proizvodima od kada je uvedeno vanredno stanje, kazao je Mali za TV Prva i dodao da se veruje da je to zbog praznika i ovog i sledećeg vikenda.

- Mi smo po pitanju prihoda maloprodajnih lanaca bili dobri krajem marta, a ovaj razgovor ostavljam za 16. april, jer se 15. uplaćuje PDV. Očekujemo dobar priliv PDV-a jer najveći izvor našeg PDV-a i jesu maloprodajni lanci - kazao je Mali.

Kaže i da će se 15. aprila bolje sagledati i posledice krize, bar kada je u pitanju priliv u budžet.


Treći kvartal na pozitivnoj nuli

Ministar je izjavio i da se očekuje da će u drugom kvartalu biti zabeležen pad privredne aktivnosti i naveo da se očekuje da u trećem, prema projekcijama, budemo na pozitivnoj nuli, a u četvrtom kvartalu vratimo se na pozitivnu stopu rasta.

Mali je napomenuo da će povratak na pozitivan rast BDP u mnogome zavisiti od situacije u svetu i Evropi, jer su nam oni najveći spoljnotrgovinski partneri.

Ističe da je veoma važno znati kada se završava vanredno stanje i borba protiv korona virusa, jer je to trenutak kada se može govorite o pokretanju privrede.

- Što pre se to desi, to je bolje za nas - kaže ministar i dodaje da smo ovu krizu docekali jaki, finansijski stabilni.


Srbija će emitovati državne zapise u iznosu od 35 milijardi dinara
Srbija će emitovati državne zapise u iznosu od 35 milijardi dinara radi finansiranja budžetskog deficita, refinansiranja dospelih obaveza po osnovu javnog duga i za obezbeđivanje sredstava za finansijsku podršku i sprovođenje ekonomskih mera za ublažavanje ekonomskih efekata pandemije.

Ovo je navedeno u odluci Vlade Srbije koju je objavio Službeni glasnik.

Nominalna vrednost državnog zapisa je 10.000 dinara, a datum njihovog emitovanja je 14. april dok je za datum saldiranja određen 16. april.

Ovi zapisi glasiće na ime, a njihov datum dospeća biće 22. april 2021. godine, navodi se u odluci Vlade Srbije.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta