Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
TABAKOVIĆ: Pad BDP-a biće manji nego što predviđa MMF
Naša projekcija za ovu godinu je da će pad bruto domaćeg proizvoda biti i manji nego što projektuje MMF, što je, u ovakvim okolnostima, odličan rezultat. To potvrđuju i oni kroz prognozu da će ekonomija Srbije imati bolji rezultat od susednih ekonomija. Projekcija MMF-a za 2021. godinu suštinski ne odudara od naše projekcije i ukazuje na isto – sledeće godine imaćemo potpuni oporavak od posledica pandemije i nastavak dinamičnog rasta iz prethodnih godina, kaže u intervjuu za Politiku Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije (NBS) odgovarajući na pitanje da li deli optimizam MMF-a da će BDP da padne samo 3% u ovoj godini i da nas naredne godine očekuje rast.

Na pitanje s kojim tačno projekcijama BDP-a računa za ovu godinu Tabaković kaže da su u Srbiji nakon dve godine rasta po prosečnoj stopi od 4,3% i ovu godinu počeli snažno, a onda je pandemija paralisala globalnu ekonomiju, te da će najteži biti drugi kvartal, pre svega u turizmu, ugostiteljstvu i saobraćaju.

- Nakon toga očekujemo brz oporavak zahvaljujući paketu mera monetarne i fiskalne politike, i rast od najmanje 6% sledeće godine. Sada je možda i najjasnije koliko je važno što smo u prethodnih osam godina stabilizovali našu ekonomiju, jer je to stvorilo prostor da donosimo mere za podršku građanima i privredi. Bez naših mera imali bismo snažan pad u 2020. godini i sporiji rast u srednjem roku - kaže Tabaković za Politiku.

O izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da nam neće biti potrebna pozajmica od MMF-a, guvernerka je istakla da je "predsednik s punim pravom izneo ocenu da nam postojeći oblik saradnje, bez korišćenja finansijskih sredstava, sasvim odgovara".

- Od svih evropskih zemalja u razvoju MMF jedino za Srbiju prognozira da će se platnobilansna pozicija i ove i sledeće godine popraviti. Zato smatram da je za Srbiju postojeći oblik saradnje sa MMF-om, bez korišćenja finansijskih sredstava, odgovarajući - objašnjava guvernerka za Politiku.

Na pitanje da li će jeftin novac, usled snižavanja referentne kamate na 1,5% biti mamac za zaduživanje preduzeća po garantnoj šemi, odgovara:

- Naš bankarski sektor je visoko likvidan i pravi je trenutak da se ta sredstva iz banaka preliju u privredu. Povoljni uslovi ne mogu biti mamac, niti su ovo okolnosti u kojima bilo ko treba da lovi. Svi smo deo jedinstvenog ekosistema i samo uspeh i zdrav rast svakog pojedinca, preduzeća, kompanije i sistema, jesu garancija napretka društva. Jasno definisani uslovi koje predviđa garantna šema za sve učesnike pravi su okvir za privredni rast, a niske kamatne stope su samo dodatni impuls za sprovođenje ove mere.

O tome da li je moguće dalje snižavanje referentne kamate kaže:

- Svođenje kamatnih stopa na nulu ili čak u negativnu teritoriju dovodi u pitanje osnove ekonomske prakse i predmet je brojnih diskusija, a i vodeće centralne banke bi volele da su izbegle tu situaciju. Ne smete zaboraviti da kada novac ne donosi prinos na štednju, on odlazi u nekretnine, što umanjuje potencijal za rast.

Tabaković je izjavila da je bankarski sektor u vanredne uslove ušao visoko likvidan, dobro kapitalizovan i sa najnižim nivoom problematičnih kredita. "To znači da je spreman da se suoči sa izazovima i da pruži punu podršku našim ekonomskim merama".

- Primena moratorijuma ne znači da će banke ostati bez prihoda, već da su ti prihodi odloženi za period nakon isteka predaha u otplati obaveza koji je omogućen našim građanima i privredi. Garantna šema jeste prilika da banke, uz garanciju države, i dodatno podrže privrednu aktivnost. Mi ćemo banke koje budu učestvovale u garantnoj šemi podržati kroz obezbeđenje povoljnijeg regulatornog tretmana - ističe ona.

Kada je u pitanju smanjenje obaveznih rezervi, ona dodaje da "eventualno popuštanje obavezne rezerve analiziramo pažljivo, sa svih aspekata. eJdan od njih jeste i procena da li instrument koji ima trajne efekte treba koristiti za privremene uslove. Ako bi tržišni uslovi to nalagali, mi bismo reagovali i ovim instrumentima, ali tek nakon što bismo iskoristili sve druge instrumente, a njih nije malo. "

O tome da li će se država zaduživati kod NBS, s obzirom na to da državi treba ove godine najmanje 7 mlrd EUR, a NBS ima nikad veće rezerve u istoriji, plus uvećane rezerve u zlatu - Tabaković ističe da je Zakon jasan, te da prema njemu NBS ne može da ulaže direktno u hartije od vrednosti koje emituje država, "što znači da ne može ni da direktno finansira državu."

- Međutim, NBS je nezaobilazni partner države u definisanju okvira finansijskog računa u skladu za zakonom. Devizne rezerve su stub sigurnosti zemlje u svim, a posebno u ovakvim vremenima. Rezerve su po definiciji rezerve, i jedna od njihovih funkcija je podrška nesmetanom izmirivanju obaveza države prema inostranstvu. Samo u proteklih godinu dana uvećali smo devizne rezerve za oko 15%, na 13,1 mlrd EUR na kraju marta. Savet predsednika Vučića za kupovinu zlata, i na međunarodnom tržištu dokazao se kao dobar i pravovremen. I tokom ove krize cena zlata kao sigurnog utočišta je rasla, što povećava i vrednost naših rezervi - kaže Tabaković.

Ona je dodala i da NBS intenzivno radi sa Vladom da bi procedure otvaranja posebnih namenskih računa privrednih subjekata za prenos bespovratnih novčanih sredstava bile jednostavne, kao i na realizaciji isplate jednokratne pomoći u dinarskoj protivvrednosti od 100 EUR


TABAKOVIC: GDP Drop to be Lower than Projected by IMF
Our projection for this year is that the drop of the gross domestic product will be lower than projected by the IMF, which is a great result given the circumstances. This is confirmed by them as well, by saying that the economy of Serbia will have a better result than the neighboring economies. The projection of the IMF for 2021 is not essentially different than ours and points to the same thing – next year, we will have a full recovery from the consequences of the pandemic and a continuation of the dynamic growth from the previous years, the governor of the National Bank of Serbia, Jorgovanka Tabakovic, says in her interview for Politika in response to the question whether she shares the IMFs optimism about the GDP dropping only by 3% this year and the projected growth in 2021.

When asked about the exact projections for the GDP for the current year, Tabakovic says that, in Serbia, after two years of growth at the average rate of 4.3%, the current year started out strong as well, and then the pandemic paralyzed the global economy. She added that the second quarter will be the most difficult one, primarily in tourism, hospitality and traffic.

– We then expect a full recovery thanks to the package of measures of monetary and fiscal policy, and a growth of at least 6% next year – Tabakovic says for Politika.


Atlantic grupa ostvarila kvartalni rast prodaje i dobit uprkos restrikcijama
Atlantic Grupa, koja posluje i u Srbiji, danas je saopštila da je u prvom tromesečju 2020. ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 170,8 mil EUR što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izuzme li se uticaj dezinvesticija, rast od 12,2%.

Dobit iz poslovanja (EBIT) u ovom razdoblju iznosi 16,2 mil EUR i veća je za 15,4% dok je neto dobit u odnosu na prvi kvartal lane narasla 10,6% na 11,9 mil EUR.

- Tromesečje je na svakom planu obeležila pre svega pandemija Covid 19, s kojom se svet još nije izborio, a s novim korona virusom i njegovim posledicama tek učimo da živimo i poslujemo. U prvom kvartalu ostvarili smo značajan organski rast, koji je najvećim delom posledica odličnih rezultata strateškog poslovnog područja (SPP) - izjavio je predsednik Uprave Emil Tedeschi.

Dodao je da veruje da će stabilna finansijska pozicija te poslovne grupacije, istorijski najviši rezultati u 2019. godini, neupitna predanost zaposlenih koja je u ovoj situaciji posebno došla do izražaja, kao i snaga kompanijskih brendova, pomoći da se prebrodi ova krizu s minimalnim negativnim posledicama.


Najviše rasli Argeta, Farmacia i Donat Mg

Inače, na ukupan rast prihoda od prodaje najviše su uticali Delikatesni namazi s rastom od 38,9% i Donat Mg s rastom od 12,5%. Kafa se sa 33,6 mil EUR prihoda od prodaje koji čine 19,7% učešća u ukupnim prihodima ističe kao najveća pojedinačna kategorija. U prvom kvartalu je Kafa ostvarila rast od 5,4%, najviše u sveže mlevenoj i instant kategoriji.

Među pojedinačnim tržištima najznačajniji je rast od 13,2% ostvarilo tržište Slovenije, a slede BiH s 12,7% i Hrvatska sa 6,9% rasta. U ukupnoj prodaji sopstveni brendovi čine 62,8%, a brendovi principala u distribuciji 27,3%. Apotekarski lanac Farmacia koji u prva tri meseca beleži rast od 18,9 odsto čini 9,9% ukupnog prihoda.

Donat Mg je početkom godine, s obzirom na specifičnu funkcionalnost i međunarodnu perspektivu, izdvojen kao zasebno poslovno područje iz SPP Pića, čiji je deo bio ranije.

Zaštita zdravlja zaposlenih, partnera i sugrađana

Iako se poslovanje Atlantic Grupe tokom većeg dela prvog tromesečja odvijalo uobičajeno, proglašenje globalne pandemije COVID 19 i uvođenje restriktivnih mera na svim ključnim tržištima sa ciljem prevencije širenja bolesti, počeli su da utiču na poslovanje kompanije u drugoj polovini marta meseca.

Negativni uticaj osetio se primarno kroz nemogućnost prodaje u HoReCa kanalu zbog zatvaranja hotela, restorana i kafića i u određenoj meri i na prodaju proizvoda namenjenih za konzumaciju izvan kuće i tzv. impulsnih proizvoda.

- Ti negativni uticaji su istovremeno anulirani povećanom potražnjom i stvaranjem zaliha u domaćinstvima, prvenstveno Argete, Bakine tajne, ali i Barcaffea i Grand kafe, Donata Mg, dela slanog i slatkog Štark programa, Cedevite za konzumaciju kod kuće, proizvoda namenjenih održavanju lične higijene i čistoće te proizvoda koji se prodaju kroz Farmaciju - saopšteno je.

Inače, Atlantic Grupa je među prvim kompanijama uvela mere zaštite zaposlenih i partnera, koje su se sastojale od preventivnog rada od kuće, gde je to moguće, preko strožijih bezbednosnih procedura u proizvodnji i distribuciji do pravovremeno obezbeđenih zaštitnih sredstava i opreme, i ne samo u svom sistemu.

Kao društveno odgovorna kompanija, Atlantic se uključio u zajedničku borbu protiv novog koronavirusa na svim regionalnim tržištima na kojima posluje, i donirano je 3,7 mil EUR za ukupnu pomoć zdravstvenim ustanovama, kao i lokalnim kriznim štabovima i institucijama koje koordiniraju aktivnosti suzbijanja zaraze i zaštite stanovništva.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta