Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
PAD BDP U SVIM REGIONIMA EBRD 3,5 ODSTO "Recesija može biti i dublja"
Banka procenjuje da će se usled korona krize bruto domaći proizvod Srbije smanjiti za 3,5 odsto ove godine, nakon čega će se 2021. zemlja snažno oporaviti s rastom od šest procenata, navodi se u saopštenju EBRD-a dostavljenom Tanjugu.

Pandemija je, kako se navodi, "poremetila međunarodnu trgovinu i primorala nekoliko velikih proizvođača u Srbiji na privremenu obustavu proizvodnje".

Oporavak će, dodaje EBRD, zavisiti od postepenog popuštanja domaćih mera za suzbijanje virusa i vraćanja poslovnih aktivnosti u normalu tokom druge polovine godine. Ekonomije Albanije i Crne Gore će biti pogođene zbog velikog oslanjanja na turizam.EBRD prognozira i Turskoj ove godine pad BDP-a od 3,5 procenata, nakon čega će uslediti rast do šest odsto 2021. U izveštaju se upozorava da su ove projekcije podložne promenama zbog do sada "nezabeleženih neizvesnosti".

"Ako mere socijalnog distanciranja ostanu na snazi mnogo duže nego što se predviđalo, recesija bi mogla da bude mnogo dublja, pri čemu nivoi BDP-a po stanovniku iz 2019. godine neće biti dostignuti godinama", piše u dokumentu.

Takođe se konstatuje da su u svim regionima EBRD-a mere vlada za suzbijanje korona virusa uticale na pad domaće ponude i tražnje, i da ekonomije trpe zbog eksternih šokova, poput naglog pada cena robe koji pritiska izvoznike, poremećaja globalnih lanaca vrednosti, kolapsa turizma i pada doznaka.

Glavni ekonomistkinja EBRD-a, Beata Javorčik, smatra da je, kako svet bude izlazio iz krize, od presudne važnosti da se zemlje regiona usredsrede na buduću saradnju i jačanje ekonomske otpornosti.

"Kriza je bila ogroman udarac, a izlazak iz nje će biti jednako izazovan. Ovo nije vreme za ekonomski nacionalizam i protekcionizam, već vreme za oblikovanje bolje budućnost kroz međunarodnu predanost slobodnoj trgovini, ublažavanju klimatskih promena i ekonomskoj saradnji", rekla je ona.


RAZVOJNA BANKA SAVETA EVROPE ODOBRILA SRBIJI ZAJAM Za finansiranje zdravstvenog sektora 200 miliona
Razvojna banka Saveta Evrope (CEB) odobrila je zajam u vrednosti 200 miliona evra za finansiranje zdravstvenog sektora u cilju borbe protiv širenja korona virusa u Srbiji.

Vlada Republike Srbije primenila je niz mera, uključujući kupovinu zaštitne opreme i medicinskih sredstava, kako bi sprečila širenje epidemije, navodi se u saopštenju CEB-a. Ističe se da će zajam Razvojne banke Saveta Evrope u formi instumenta za finansiranje javnog sektora, pokriti vanredne budžetske izdatke izazvane merama za suzbijanje koronavirusa.
Razvojna banka Saveta Evrope (CEB) odobrila je zajam u vrednosti 200 miliona evra za finansiranje zdravstvenog sektora u cilju borbe protiv širenja korona virusa u Srbiji.

Vlada Republike Srbije primenila je niz mera, uključujući kupovinu zaštitne opreme i medicinskih sredstava, kako bi sprečila širenje epidemije, navodi se u saopštenju CEB-a. Ističe se da će zajam Razvojne banke Saveta Evrope u formi instumenta za finansiranje javnog sektora, pokriti vanredne budžetske izdatke izazvane merama za suzbijanje koronavirusa.Razvojna banka Saveta Evrope (CEB) odobrila je zajam u vrednosti 200 miliona evra za finansiranje zdravstvenog sektora u cilju borbe protiv širenja korona virusa u Srbiji.

Vlada Republike Srbije primenila je niz mera, uključujući kupovinu zaštitne opreme i medicinskih sredstava, kako bi sprečila širenje epidemije, navodi se u saopštenju CEB-a. Ističe se da će zajam Razvojne banke Saveta Evrope u formi instumenta za finansiranje javnog sektora, pokriti vanredne budžetske izdatke izazvane merama za suzbijanje koronavirusa.


NBS Expects 1.5% Lower GDP This Year
The National Bank of Serbia projects, taking into account the effects of the pandemic and the measures adopted by the Government and NBS, the GDP to contract by around 1.5% in 2020 in real terms, and to increase by around 6% in 2021.

A positive contribution to GDP this year will come from net exports due to the expectedly higher drop in imports than exports, which will result in the narrowing of the current account deficit to around 5% of GDP, while domestic demand will be a negative contributor, the NBS says in the May inflation report.

The central bank says that, “after more than full recovery from the crisis next year, led by the recovery of investment and household consumption, we expect GDP to return to a stable and sustainable growth trajectory of around 4%.”

The risks to the projection are assessed to be symmetric given that the course of the pandemic is still uncertain, the NBS points out.

The risks from the international environment are judged by the NBS to be titled to the downside due to a possibly sharper fall in economic activity in the euro area, which has been hit hard by the crisis, while the risks from the domestic environment are titled to the upside, primarily due to the potentially more favorable than expected movement of investment.

– I believe we have shown we are able to recognize the challenges of the times and to steer our economy on the path of sustainable and accelerated growth, while ensuring a further rise in living standards. The NBS continues to keep a close eye on global developments and to analyze their impact on Serbia with a view to taking well-timed and appropriate measures to ease the conditions in which our businesses operate and our citizens live – said Governor Tabaković.


NBS: Inflacija se vraća u granice cilja sredinom godine
Inflatorni pritisci u Srbiji su ostali niski, čemu je doprinela puna snabdevenost tržišta robom, čak i u uslovima nagle i snažne promene u strukturi tražnje izazvane pandemijom, konstatuje Narodna banka Srbije u majskom Izveštaju o inflaciji.
BEOGRAD - Inflatorni pritisci u Srbiji su ostali niski, čemu je doprinela puna snabdevenost tržišta robom, čak i u uslovima nagle i snažne promene u strukturi tražnje izazvane pandemijom, konstatuje Narodna banka Srbije u majskom Izveštaju o inflaciji.

"Inflacija se od početka godine kretala u skladu s našim očekivanjima i u aprilu je iznosila 0,6 odsgto međugodišnje. Niske inflatorne pritiske potvrđuju i bazna inflacija od 1,4 posto i usidrena inflaciona očekivanja", napominje centralna banka u izveštaju.


NBS predviđa niži BDP za 1,5 odsto, rast od 6 odsto 2021.
Narodna banka Srbije procenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) naše zemlje realno biti niži za oko 1,5 odsto ove godine, zbog efekata pandemije i preduzetih mera za njeno suzbijanje, a da će 2021. ostvariti rast za oko 6,0 procenata.
BEOGRAD - Narodna banka Srbije procenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) naše zemlje realno biti niži za oko 1,5 odsto ove godine, zbog efekata pandemije i preduzetih mera za njeno suzbijanje, a da će 2021. ostvariti rast za oko 6,0 procenata.

Pozitivan doprinos kretanju BDP-a ove godine poteći će od neto izvoza usled očekivanog većeg pada uvoza od izvoza, što će rezultirati i smanjenjem deficita tekućeg računa na oko 5,0 posto BDP-a, dok će domaća tražnja imati negativan doprinos, navodi NBS u majskom izveštaju o inflaciji.


BELEX indeksi nastavili zamajac rasta
Raspoloženje investitora na Beogradskoj berzi se poboljšalo danas, trgovanje akcijama je živnulo, a indeksi su nastavili zamajac rasta započet na startu trgovačke nedelje.
BEOGRAD - Raspoloženje investitora na Beogradskoj berzi se poboljšalo danas, trgovanje akcijama je živnulo, a indeksi su nastavili zamajac rasta započet na startu trgovačke nedelje.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 21,7 miliona dinara (184,4 hiljade evra).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta