Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Pad privrednih aktivnosti u regionu, od 3% u SRB do 9 % u CG
Međunarodni monetarni fond predviđa smanjenje privrednih aktivnosti u 2020. godini u svim zemljama regiona Zapadnog Balkana, sa padom od tri odsto u Srbiji do devet odsto u Crnoj Gori, izjavio je šef Kancelarije MMF - a u Srbiji Sebastijan Sosa.
BEOGRAD - Međunarodni monetarni fond predviđa smanjenje privrednih aktivnosti u 2020. godini u svim zemljama regiona Zapadnog Balkana, sa padom od tri odsto u Srbiji do devet odsto u Crnoj Gori, izjavio je šef Kancelarije MMF - a u Srbiji Sebastijan Sosa.

"Te projekcije pretpostavljaju potpuno otvaranje ekonomija u drugoj polovini godine, kao i da ne bude drugog talasa infekcije", rekao je za Tanjug Sosa, koji je u sredu učestvovao na onlajn predstavljanju regionalnih ekonomskih perspektiva EBRD-a za maj 2020. i okruglom stolu sa MMF-om i Svetskom bankom na temu "Povratak poslu kao i obično Ekonomije Zapadnog Balkana nakon pandemije koronavirusa".


Odgovor NIS-a na krizu: Očuvanje ključnih investicija i dalje
U uslovima krize u naftnom sektoru prioriteti NIS-a biće očuvanje stabilnosti na domaćem tržištu naftnih derivata i nastavak ulaganja u ključne razvojne projekte, navodi se na sajtu NIS-a.
BEOGRAD- U uslovima krize u naftnom sektoru prioriteti NIS-a biće očuvanje stabilnosti na domaćem tržištu naftnih derivata i nastavak ulaganja u ključne razvojne projekte, navodi se na sajtu NIS-a.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev naveo je da je kompanija sprovela odlučne operativne i finansijske mere kako bi se suočila sa novonastalim okolnostima.


Devizne rezerve Srbije 12,79 mlrd evra na kraju aprila
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju aprila 12,79 milijardi evra, i niže su za 321,7 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca, saopštila je NBS.
 
BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju aprila 12,79 milijardi evra, i niže su za 321,7 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca, saopštila je NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 154 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.


Pandemija će koštati industriju osiguranja preko 200 mlrd USD
Pandemija će koštati industriju osiguranja preko 200 mlrd USD, pedviđa londonska osiguravajuća kuća Lojds.

Prema procenama kompanje, Lojdsove isplate osiguranja sada su na nivou kao posle napada 11. septembra 2001, ili isplaćenih naknada na ime štete koje su zajedno naneli uragani Harvi, Marija i Irma 2017. godine, prenosi agencija AP.

Lojds, koji kao osiguravač tržišta isplaćuje odštetu osiguravajućim kućama pogođenim katastrofama, naveo je u saopštenju da očekuje da će osiguravajućim kompanijama isplatiti između tri i 4,3 mlrd USD, kako bi im pomogao da se izbore sa pandemijom COVID-19.

Gubici bi mogli da porastu ako se obustava rada nastavi u narednom kvartalu, što bi ukupan ceh industrije osiguranja podiglo na 203 mlrd USD. Za razliku od oluja, na primer, uticaj pandemije je globalan, sistemski i dugoročan, navodi londonska osiguravajuća kompanija.

Studija Lojdsa zasnovana je na pretpostavci nastavka primene mera socijalnog distanciranja i blokade poslovnih aktivnosti u 2020. godini, kao i procenama pada bruto domaćeg proizvoda na globalnom nivou.

- Ono što COVID-19 čini jedinstvenim nije samo razarajući kontinuirani uticaj na ljude i društvo, već i ekonomski udarac - izjavio je generalni direktor Lojdsa, Džon Nil i dodao:

- Kada se svi ti faktori uzmu zajedno, izazov za ovu industriju će biti kao nikada do sada, ali i dalje ćemo se fokusirati na pružanje podrške našim klijentima i nastavićemo da isplaćujemo potraživanja tokom narednih nedelja i meseci.


Zaduživanje zemalja širom sveta ostaviće posledice, a posle korone čeka nas "nova normalnost", smatr
Očekuje se da svetski BDP u 2020. padne za 3%, dok su predviđanja da će globalna trgovina pasti za 11%, rekao je Volker Treier, član izvršnog odbora Udruženja nemačkih privrednih komora trgovine i industrije (DIHK). On je istakao da za sada ne vidi mogućnost veće inflacije u Evropi, ali da to nije slučaj sa drugim područjima, kao i da će zaduživanje ostaviti posledice.

- Ne očekujem veću inflaciju u Evropi, ali ona nije nemouguća u SAD i Južnoj Americi. To što sve zemlje pozajmljuju novac imaće posledice - rekao je Treier.

Kada je reč o ekonomskim očekivanjima nemačkih kompanija u svetu - najoptimističnija su u Kini, najpesimističnija u Severnoj Americi, a umerena koji onih kompanija koje posluju u jugoistočnoj Evropi.

Treier je naveo da se, nakon ukidanja restrikcija poslovanje polako pokreće i vraća na "normalu", ali da treba imati na umu da je različito u mikroekonomskom i makroekonomskom smislu.

- Ukidanje restrikcija poboljšaće poslovanje u mikroekonomskom smislu, ali kada je reč o makroekonomiji, treba istaći da je Nemačka zavisna od internacionalnog tržišta, a korona se ne širi kroz svet u istoj meri. SAD su i dalje u krizi i tek kada se oni vrate možemo očekivati poboljšanje i u nemačkoj privredi, pre svega kada je reč o automobilskoj industriji - rekao je Treier u okviru panela "COVID-19: Najnovija ekonomska dešavanja u Nemačkoj" u organizaciji Udruženja nemačkih privrednih komora trgovine i industrije (DIHK).

Kada će se kompanije vratiti na normalu zavisi, prema njegovim rečima, od sektora do sektora.

- Treba da imamo na umu da normalnost posle Covid-19, nije ista normalnost kao pre Covid-19. Normalnost posle je - normalnost sa virusom. Na primer ugostiteljstvo je spremno da se vrati u poslovanje, ali to ne znači da će poslovati kao do sada - istakao je Treier.

Najveći uticaj na poslovanje nemačkih kompanija tokom pandemije imala je zabrana putovanja, što je uticalo i na sklapanje novih poslova i partnerstava, ali i na lance snabdevanja.

- Na primer građevinska industrija nema restrikcija koje se tiču virusa, ali ima ograničenja u nabavci i lancima dobavljača. Iako je vlada preduzela određene mere pomoći, pandemija utiče i na tržište rada. Nezaposlenost se povećava, pre svega u turizmu. Međuarodni turizam neće postojati još minimum dva meseca. Takođe, i dalje je na snazi zabrana okupljanja i to do avgusta, a pitanje je da li će tada biti ukinuta ili produžena. Neke delatnosti, poput turističkih agencija neće još raditi - istakao je Ilja Nothnagel, član izvršnog odbora DIHK.

On je dodao da je bilo mnogo pritiska na lanac snabdevanja, a da se kompanije bore da održe svoje lance snabdevanja operativnim.

- Ovo je postalo lakše poslednjih nekoliko nedelja, ali ne jer je lanac snebdevanja bolje funkcioniše, nego jer je potražnja manja, kad manje proizvodiš, manje ti zaliha i treba. Putovanje će biti teško narednih nekoliko meseci, ako nemate svoje ljude na terenu, teško je skalpati nove poslove, nalaziti nove partnere - istakao je Nothnagel.


NIS: Dalji razvoj uprkos krizi
Uprkos krizi u naftnom sektoru, NIS je očuvao stabilnu proizvodnju, preradu i distribuciju naftnih derivata i ostaje jedan od ključnih garanata energetske stabilnosti Republike Srbije
Uprkos krizi u naftnom sektoru, NIS je očuvao stabilnu proizvodnju, preradu i distribuciju naftnih derivata i ostaje jedan od ključnih garanata energetske stabilnosti Republike Srbije, navela je ta kompanija i navela da će u nastavku godine prioritet biti realizacija ključnih razvojnih projekata.

Dodaje se da je NIS, u uslovima pada cena nafte i drastično smanjene potražnje za naftnim derivatima usled epidemije COVID-19, očuvao zarade zaposlenih i, oslonivši se na sopstvene resurse, ostvario uštede koje omogućavaju kontinuitet poslovanja.

“NIS je sproveo odlučne operativne i finansijske mere kako bi se suočio sa izazovima koje nameću novonastale okolnosti. Velikim naporima svih zaposlenih očuvane su stabilna proizvodnja, prerada i distribucija naftnih derivata. Sada idemo dalje i nastavljamo rad na ključnim investicionim projektima koji garantuju dalji razvoj i stabilnu budućnost naše kompanije”, rekao je ovim povodom Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

Kao prioritete za kompaniju, on je naveo Duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo i izgradnju Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo.

„Svesni smo da uspeh ovih ulaganja i svih najavljenih mera zavisi od ljudi koji rade na njihovoj realizaciji. Zbog toga će nam prioritet biti i socijalna stabilnost naših zaposlenih, čiji je požrtvovani rad u nimalo lakim okolnostima naša inspiracija i garant da će NIS uspešno prevazići i ovaj izazovni period“, rekao je Tjurdenjev.

Na sajtu NIS-a (www.nis.eu/news/fokusi-nis-a-ocuvanje-kljucnih-investicija-i-dalji-razvoj-kompanije) navodi se da naftna industrija radi u izuzetno teškim okolnostima i da su se negativni trendovi odrazili i na finansijske rezultate kompanije u prvom tromesečju. Takođe, očekuje se da i rezultati u drugom kvartalu budu pod snažnim uticajem nepovoljnih makroekonomskih okolnosti, te je NIS izradio nekoliko scenarija poslovanja, sa ciljem da kompanija bude agilna i spremna da se svakodnevno prilagođava okolnostima na tržištu.

Među merama koje NIS preduzima, u cilju održanja likvidnosti su smanjenje operativnih i administrativnih troškova, prioritetizacija investicija uz odlučan nastavak realizacije ključnih razvojnih ulaganja i povećanje operativne efikasnosti u svim segmentima poslovanja.

Takođe, NIS je uskladio svoju politiku u oblasti sponzorstava i donacija sa trenutnim okolnostima. Od posebnog značaja za kompaniju ostaje očuvanje socijalne sigurnosti naših zaposlenih, odnosno redovna isplata zarada u punom iznosu, kao i očuvanje adekvatne dividendne politike.


Air Serbia Starts to Resume Regular Passenger Traffic
With the flights to Frankfurt and Zurich, scheduled for May 21, Air Serbia is beginning to resume its regular passenger traffic, the national airline carrier told Tanjug.

The company will also resume flights to London and Vienna next week.

Nikola Vukomanovic of Air Serbia says that the number of flights a week will depend on the demand, but also on the restrictions placed by the regulators in the target countries.

– At the same time, we are working on resuming regional flights and it will be known by the end of the day or tomorrow which destinations in the region we are to bring back – Vukomanovic said.

He thanked the passengers for their understanding and patience and added that there were plenty of calls and that the companys contact center was trying to answer all the questions, whether its date changes or use of vouchers for flights canceled in the past period.

Vukomanovic adds that passengers can also find out about the flight schedule and the number of flights at Air Serbias website and social networks.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta