Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Berze zabrinjava porast tenzija između SAD i Kine
Akcije na azijskim berzama su blago ojačale danas, ali su u odnosu na prošlu sedmicu oslabile, jer je pogošanje odnosa između SAD i Kine povećalo neizvesnosti u pogledu toga koliko brzo ekonomije mogu da se oporave kada počnu da izlaze iz blokade.

Zabrinutost zbog konfrontacija između dve najveće svetske ekonomije bacila je u zasenak kineske ekonomske podatke, koji su pokazali da se proizvodnja u toj zemlji postepeno oporavlja od udarca pandemije korona virusa.

Procenjuje se da će evropske berze pratiti jučerašnji oporavak na američkim tržištima kapitala, budući da je panevropski indeks fjučersa EuroStoks 50 porastao za 1,21%, izveštava Reuters.

U Sjedinjenim Džavama je indeks fjučersa S&P500 zaključen noćas u minimalnom minusu od 0,2% nakon rasta od 1,15% prethodnog dana, oporavljajući se sa tronedeljnog minimuma.

Japanski indeks Nikei napredovao je danas za 0,6%, ali je na nedeljnom nivou ipak u padu za 0,7%, dok su akcije na berzama u kontinentalnoj Kini registrovale mešovite rezultate.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, porastao je za 0,2%, dok u odnosu na prošlu sedmicu beleži gubitak od oko 1%.

Mada mnogi analitičari smatraju nedeljni pad prirodnom korekcijom posle skoka cena akcija, sve više ih zabrinjava porast tenzija između SAD i Kine.

Predsednik SAD-a Donald Tramp krivi Kinu za pandemiju Covid-19, koja je odnela živote više od 85.000 Amerikanaca, a izjavom da ga trenutno ne interesuje da razgovara s kineskim predsednikon Si Đinpingom, nagovestio je dalje pogoršanje odnosa između dve zemlje, navodi britanska agencija.

On je, dodaje Reuters, otišao još korak dalje najavljujući da čak može da prekine veze s drugom najvećom svetskom ekonomijom, dan nakon što je američki savezni penzioni fond odložio ulaganja u kineske akcije pod pritiskom Bele kuće.

Taj potez je raspirio strahovanja da bi sukob Vašingtona i Pekinga mogao da eskalira u oblastima izvan trgovine, finansija i drugih.

Na valutnim tržištima dolar se stabilizovao blizu tronedeljnog maksimuma, jer su investitore uznemirile američko-kineske tenzije i potencijalni rizik od drugog talasa epidemije korona virusa.

U Aziji su glavne valute zabeležile neznatno kretanje, pri čemu se EUR trgovao za USD na nivou od 1,0806 EUR, a japanski jen na nivou od 107,19 za USD.

Cene nafte su nastavile da jačaju nakon što su statistički podaci pokazali da raste tražanja za "crnim zlatom" u Kini, koja je počela da ublažava mere ekonomske blokade, uvedene s ciljem zaustavljanja širenja korona virusa.

Američka nafta WTI je registrovala rast cene od 2,1%, na 28,42 USD po barelu, navodi se u izveštaju Reuters-a, u kojem je izostavljen podatak o kretanju cene severnomorske nafte brent.


Globalni investicioni fondovi sve više ulažu u kineske akcije
Globalni investicioni fondovi poslednjih meseci ulažu sve više kapitala u kineske akcije, a čini se da bi to mogla biti naznaka dugoročnijeg trenda.

- Otkrivamo kako mnogi strani menadžeri širom sveta prenamenjuju svoje udele u ovom previranju - rekao je Todd Willits, menadžer EPFR-a, kompanije za praćenje protoka kapitala.

Kako su američke akcije u aprilu pale na najniže trogodišnje nivoe, pozicija kineskih akcija među više od 800 fondova dostigla je gotovo četvrtinu njihove gotovo dva triliona dolara vredne imovine pod upravljanjem, pokazuju podaci EPFR-a. To je oko 20% više nego pre godinu dana, a otprilike 17% više nego pre šest godina. Podaci obuhvataju sredstva koja raščlanjuju udele u devet kategorija deonica navedenih u kontinentalnoj Kini, Hong Kongu, Tajvanu, Sjedinjenim Državama i Singapuru.

Iako su se američke akcije u aprilu znatno oporavile, deonice u Kini držale su se relativno dobro. Shanghai Composite Index za sada je niži za 5,2% u dok je S&P 500 u istom razdoblju pao 11,1%.

Podaci EPFR-a pokazali su da su namenski kapitalni fondovi Kine zabeležili odliv poslednjih nedelja, jer su mnogi fondovi prodati kako bi se zadovoljili zahtevi kupaca za gotovinom. Međutim, naznačujući da su odlivi privremeni, EPFR je rekao da sredstva uložena u nekoliko regija održavaju njihovu raspodelu u Kinu na štetu drugih tržišta kao način za postizanje ukupnih ciljeva povratka ulaganja.

Za investicione fondove koji su usmereni na deonice na tržištima u nastajanju na globalnom nivou, prosečna alokacija u Kini je 34%, dok je za fondove koji ulažu u azijske akcije (osim Japana) na Kinu otpadalo 38%.


Trgovina preko interneta veća za 80%, premašila 5,5 milijardi dinara
U prva tri meseca ove godine građani Srbije trgovali su putem interneta na domaćim i međunarodnim sajtovima 80% više nego u istom periodu lane, a vrednost tog prometa u domaćoj valuti premašila je 5,5 milijardi dinara, pokazuju preliminarni podaci Narodne banke Srbije.

Ukupna vrednost "e-komerca" u evrima veća je od 30 miliona, u dolarskom znaku je oko 14 miliona, dok je u britanskim funtama taj iznos prešao dva miliona.

Pazarilo se iz Srbije na različitim evropskim sajtovima, na primer švajcarskim, pa je trgovina u valuti te zemlje premašila 300.000 "švajcaraca".

Značajan rast beleži trgovina na internetu, naročito kod domaćih trgovaca, kaže za Tanjug viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Dragana Stanić.

- Preko 80% je veća u odnosu na prvi kvartal prošle godine - ističe Stanić.

Broj transakcija u evro znaku sa stranim sajtovima veći je za 11%, odnosno 12% na sajtovima gde se trgovalo u dolarima, u odnosu na isti period prošle godine.

Onlajn trgovina, ali i plaćanje računa i usluga u Srbiji putem interneta, koristeći računar ili mobilni telefon, svake godine beleži dvocifrene stope rasta.

Porastao je i broj transakcija preko mobilnih telefona, "skenira" se sve već broj računa, poput onih za struju, komunalije i telefon, naručuje roba, bez odlaska na šaltere i u prodavnice, a takođe raste plaćanje karticama.

Kada se poredi prvi kvartal ove godine u odnosu isti prošle, u zemlji je zabeležen značajan porast platnih transakcija izvršenih putem mobilnog telefona.

- Taj procenat iznosi čak 26% - ističe Stanić.

Elektronsko bankarstvo poslednjih godina takođe ima uzlaznu putanju, a kvartalno premašuje 37 miliona transakcija.

- Plaćanja platnim karticama su značajno porasla i takođe imaju kontinuiran trend rasta. U prvom kvartalu ove godine imali smo za 20% više transakcija izvršenih na post uređajima u trgovinama, odnosno prodajnim mestima, kada poredimo sa prvim kvartalom prošle godine - navodi Stanić.

Prodavci su u svojim radnjama postavili za prva tri meseca 7% više uređaja za plaćanje karticama, dok banke uvećavaju broj bankomata širom Srbije.

Govoreći o Instant platnom sistemu NBS koji je u rad pušten 2018. godine, Stanić kaže da su i tu cifre u plusu. Rast je, dodaje, značajno povećan tokom poslednjih meseci pa je tokom aprila ostvareno više od 1,8 miliona transakcija, odnosno preko 14 milijardi dinara prometa.

U Srbiji je krajem februara obavljeno prvo instant plaćanje mobilnim telefonom pomoću IPS QR (Kju ar kod) koda NBS u jednom velikom trgovinskom lancu, a prvu takvu transakciju obavila je tada guverner Centralne banke Jorgovanka Tabaković.

U narednom periodu NBS će, kaže Stanić, omogućiti dodatno širenje usluge plaćanja skeniranjem QR koda Narodne banke.

Najveći izdavaoci mesečnih računa u Srbiji već su omogućili plaćanje na ovaj način, poput preduzeća Infostan, Elektroprivrede Srbije, Informatike Novi Sad, Toplane Niš, Vip-a, Telenora, Telekoma...


BELEX indeksi u zelenom na dnevnom i nedeljnom nivou
Indeksi Beogradske berze okončali su trgovačku nedelju ojačani na dnevnom i nedeljnom nivou, uz nastavak prigušene investicione aktivnosti.
BEOGRAD - Indeksi Beogradske berze okončali su trgovačku nedelju ojačani na dnevnom i nedeljnom nivou, uz nastavak prigušene investicione aktivnosti.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 11,4 miliona dinara ( 96,7 hiljada evra).


Er Srbija krajem maja postepeno obnavlja letove
Nacionalna aviokompanija Er Srbija počeće u poslednjoj nedelji maja postupno obnavljanje letova do pojedinih destinacija u regionu.
BEOGRAD - Nacionalna aviokompanija Er Srbija počeće u poslednjoj nedelji maja postupno obnavljanje letova do pojedinih destinacija u regionu.

Er Srbija planira da obavi prvi let od Beograda do Ljubljane u petak, 29. maja, kao prva avio-kompanija koja se vraća na taj aerodrom, a da zatim tokom prve dve nedelje juna, pored Ljubljane, ponovo uspostavi saobraćaj i do Podgorice, Tivta, Sarajeva, Banjaluke i Skoplja, saopšteno je iz Er Srbije.


Na Montenegroberzi prodato 1,1 milion akcija firme Sveti Stefan hoteli
Na Montenegroberzi prodato je 1,1 milion akcija firme Sveti Stefan hoteli za 2,53 mil EUR. Cena po akciji je bila 2,27 EUR, što je 11,3% manje.

Ovo turističko preduzeće ima 8,1 milion akcija, nominalne vrednosti 3,19 EUR po akciji. Ko je izašao iz vlasništva, a ko ušao ili povećao svoj udeo, nije moglo da se sazna, prenosi portal Bankar.me.

Najveći vlasnik je Vlada sa 41,6% akcija, potom AIK banka sa 15,2%, Fond PIO 12,8, Strateks development 9,3%, Strateks hospital Beograd 5,8%, Zavod za zapošljavanje 4,3%, četiri su zbirna kastodi računa kod tri banke sa vlasništvom od 0,36%, 0,47% i 0,81%, a Iva Senjak ima 0,13% akcija.

Sveti Stefan hoteli juče su objavili da su prvi kvartal tekuće godine završili sa profitom od 107.300 EUR.

Prihod je bio 244.300, a rashod 137.000 EUR.

Prošlu godinu ovo hotelsko preduzeće je završilo sa profitom od 270.000 EUR.


Sveti Stefan Hoteli Sells 1.1 Million Shares at Montenegroberza
A total of 1.1 million shares of Sveti Stefan Hoteli was sold at Montenegroberza (Montenegro Stock Exchange) for EUR 2.53 million. The price per share was EUR 2.27, which is 11.3% less.

This tourist company has 8.1 million shares of a nominal value of EUR 3.19 per share. It has not been disclosed who has left the ownership and who has kept it or increased their stake, according to the Bankar.me portal.

The biggest shareholder is the Government of Montenegro with 41.6%, followed by AIK Bank (15.2%), the Pension and Disability Insurance Fund (12.8%), Strateks Development (9.3%), Strateks Hospital Beograd (5.8%), the Employment Agency (4.3%), four are joint custody accounts at three banks with ownership of 0.36%, 0.47% and 0.81%, and Iva Senjak has 0.13%.

Sveti Stefan Hoteli yesterday announced that it had ended the first quarter of 2020 with a profit of EUR 107,300.

The income was 244,300, and the expenditures amounted to EUR 137,000.

The hotel company ended 2019 with a profit of EUR 270,000.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta