Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
EK pohvalila Srbiju za reforme i mere koje je preduzela
Srbija je danas dobila velike pohvale Evropske komisije za ekonomske reforme i rezultate koji su postignuti u prethodnom periodu, u 2019. godini, kao i za donete mere pomoći građanima i privredi namenjene otklanjanju posledica pandemije na domaću ekonomiju, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.
BEOGRAD - Srbija je danas dobila velike pohvale Evropske komisije za ekonomske reforme i rezultate koji su postignuti u prethodnom periodu, u 2019. godini, kao i za donete mere pomoći građanima i privredi namenjene otklanjanju posledica pandemije na domaću ekonomiju, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Mali je nakon konferencije Saveta za ekonomska i finansijska pitanja EU, koja je organizovana putem video linka, rekao da je današnji onlajn sastanak bio prilika da svi ministri finansija Zapadnog Balkana predstave mere ekonomske politike koje su preduzeli kako bi se borili protiv negativnih posledica Kovida-19.


NBS: EU pohvalila adekvatnost vođenja monetarne politike NBS
Narodna banka Srbije je i u 2019. godini vodila adekvatnu monetarnu politiku, ocenjeno je danas na redovnom godišnjem sastanku u okviru Ekonomskog i finansijskog dijaloga zemalja članica Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turske, kao i Evropske centralne banke i Evropske komisije.
BEOGRAD - Narodna banka Srbije je i u 2019. godini vodila adekvatnu monetarnu politiku, ocenjeno je danas na redovnom godišnjem sastanku u okviru Ekonomskog i finansijskog dijaloga zemalja članica Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turske, kao i Evropske centralne banke i Evropske komisije.

Srbiju su na današnjem dijalogu predstavljali guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali.


MINISTRI FINANSIJA RAZGOVARALI O UBLAŽAVANJU POSLEDICA KORONE Srbija i EU postigle dogovor o šest pr
Srbija i EU su postigle dogovor o šest preporuka koje se tiču dodatnog ublažavanja negativnog uticaja širenja virusa korona na rast i zaposlenost putem adekvatnih diskrecionih mera fiskalne politike, podrške ekonomskog oporavka kroz povećanje kapitalne potrošnje usmerene na rast, u smislu povećanog udela potrošnje u BDP-u u 2020. godini, kao i na srednjoročnom planu.

Takođe, dogovor je postignut i o poboljšanju upravljanja preduzećima u državnom vlasništvu, između ostalog, putem restrukturiranja, saopštilo je Ministarstvo finansija nakon ministarskog dijaloga između ministara ekonomije i finansija država članica Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turske.
Sastanku koji održan putem video konferencije prisustvovali su i predstavnici Evropske komisije i Evropske centralne banke, a u ime Srbije ministar finansija Siniša Mali i guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Na sastanku su predstavljeni programi ekonomskih reformi dok je glavna tema sastanka bila saniranje ekonomskih posledica virusa korona. Preporuke su usmerene i na pomno praćenje izazova po finansijsku stabilnost, koji su rezultat pandemije virusa korona i preduzimanje adekvatnih mera.

Te mere se tiču obezbeđivanja delotvorne, transparentne i nediskriminatorne podrške pogođenim preduzećima, preduzimanje mera za očuvanje zaposlenosti posredstvom kratkoročnih programa i delotvornih mera aktivne politike tržišta rada, kao i poboljšanje socijalnih transfera kako bi se omogućila adekvatna podrška licima sa niskim prihodima, koja su u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti.

Srbija je danas dobila velike pohvale Evropske komisije za ekonomske reforme i rezultate koji su postignuti u prethodnom periodu, u 2019. godini, kao i za donete mere pomoći gradjanima i privredi namenjene otklanjanju posledica pandemije na domaću ekonomiju, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.Mali je nakon konferencije Saveta za ekonomska i finansijska pitanja EU, koja je organizovana putem video linka, rekao da je današnji onlajn sastanak bio prilika da svi ministri finansija Zapadnog Balkana predstave mere ekonomske politike koje su preduzeli kako bi se borili protiv negativnih posledica Kovida-19.

"Srbija je po ko zna koji put dobila velike pohvale za ekonomske reforme, za rezultate koje smo postigli u prethodnom periodu, u 2019. godini, i sada i za mere koje smo predstavili", rekao je Mali za Tanjug.

Krizu je država dočekala sa zdravim javnim finansijama, snažna, sa dovoljno novca u budžetu, visokim deviznim rezervama i četiri godine suficita u budžetu, podsetio je ministar. Na toj osnovi su, dodaje, i preduzete mere pa je država mogla da obezbedi 5,1 milijardu evra pomoć privredi i građanima.

"To je imalo veliki odjek u Evropskoj komisiji. Mislim da smo od svih zemalja koje su danas predstavljale svoje programe ubedljivo najjači, ubedljivo najozbiljniji", istakao je Mali nakon dvosatnog onlajn sastanka.Zato, kaže, država sa pravom očekuje dobre rezultate do kraja ove godine.

I Evropska komisija kaže da će aktuelna "kriza najmanje loše uticati na Srbiju", odnosno, očekuju se najbolji rezultati Srbije po pitanju stope rasta do kraja godine, rekao je Mali. Podseća da je u prvom kvartalu Srbija imala stopu rasta BDP-a od 5 odsto, dok je Evrozona pala 3,3 odsto.


Nemačka i Francuska podržavaju uvođenje EU obveznica za obnovu ekonomije
Nemačka i Francuska dogovorile su se da će podržati plan za uvođenje EU obveznica koje bi sa dodatnih 500 mlrd EUR podržale obnovu ekonomije Unije nakom pandemije COVID19.

Nemačka kancelarika Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron na zajedničkoj video konfrenciji pozvali su zemlje članice da se dogovore, ali i da preciziraju predlog Evropske komisije da se dodatni novac za oporavak EU ekonomije nađe zaduživanjem na tržištu kapitala uz garancije zemlja članica.

Lideri Nemačke i Francuske naglašavaju da je potrebno da se sve zemlje članice dogovore oko ovog predloga, što podrazumeva i način povratka novog zajedničkog zaduženja.

U dosadašnjim razgovorima o tzv "korona obveznicama" Nemačka je pored Holandije i Danske bila protiv ovakvog vida zajedničkog zaduživanja, pri čemu je Hag stavio i veto na početni predlog o obveznicama.

U zajedničkom saopštenju Merkel i Makron su ocenili da je EU suočena sa "neviđenom krizom u svojoj istoriji" kojoj mora da se udruženo suprotstavi i izađe jača iz nje.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravil su ovakav dogovor Nemačke i Francuske.

Predsednica EK kaže da je u pitanju konstruktivni predlog, koji ukazuje na veličinu ekonomskog izazova sa kojim se suočava EU.

Ona ocenjuje da je dogovor Berlina i Pariza u skladu sa predlogom o strategiji ekonomskog oporavka na kome radi Evropska komisija, a koji je zasnovan na hitnoj državnoj pomoći, 540 mlrd EUR zajmova kroz različite programe, ali i predstojećem višegodišnjem budžetu EU, ojačanom Istrumentom za opravak, čiji bi okvir trebalo da bude usvojen sledeće nedelje u Briselu.


Zbog lokala iz kraja - Besplatan program podrške za male i srednje biznise
Novi program podrške "Zbog lokala iz kraja" tima Mindsetters okuplja stručnjake iz različitih oblasti biznisa, koji će deljenjem svog znanja i praktičnih saveta pomoći lokalima iz kraja da svoje poslovanje prilagode promenama na tržištu izazvanim pandemijom.

Kako organizatori navode, cilj je osnaživanje malih i srednjih biznisa iz domena usluga i obuhvata:

- analizu trenutnog biznis modela i usluga koje nude;
- mapiranje izazova i prilika za prilagođavanje poslovanja promenama na tržištu nastalim usled pandemije;
- zajednički rad na razvoju konkretnih idejnih rešenja za unapređenje postojećih ili dizajniranje novih usluga i/ili -korisničkog doživljaja;
- definisanje akcionog plana za njihovu realizaciju;
- dalje usmeravanje na stručne saradnike, u skladu sa potrebama konkretnog preduzetnika.

Program je besplatan i traje dve nedelje.


BELEX indeksi stabilni, državne obveznice “planule”
BELEX indeksi su blago ojačali danas, na tržištu akcija je akivnost bila slaba, dok je trgovanje državnim obveznicama bilo na zavidnom nivou.
BEOGRAD - BELEX indeksi su blago ojačali danas, na tržištu akcija je akivnost bila slaba, dok je trgovanje državnim obveznicama bilo na zavidnom nivou.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je oko 588,8 miliona dinara (5,0 miliona evra).


Difficulties Related to Nord Stream 2 Could Raise the Price of Gas
The Nord Stream 2 gas pipeline will be finished, but the difficulties related to its construction could lead to an increase in the price of gas for the EU, said Russian Foreign Minister Sergey Lavrov.

– I believe that the project cannot be stopped. I am convinced that it will be implemented. Germany and other European countries whose companies are involved in its construction are interested in it. Finally, the whole Europe is interested, as it will strengthen the energy security of Europe – Lavrov said after a meeting of the Council of the Baltic Sea States, TASS reports.

As he pointed out, the experts opinion is that all the options to solve the legal conflict would lead to an increase in the price of gas for the end-users and citizens of the EU.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta