Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Montenegroberza kupuje vlastite akcije
Akcionari Montenegroberze trebalo bi da na Skupštini 10. juna daju saglasnost Odboru direktora za kupovinu sopstvenih akcija i donesu odluku o raspolaganju stečenih deonica.
PODGORICA - Akcionari Montenegroberze trebalo bi da na Skupštini 10. juna daju saglasnost Odboru direktora za kupovinu sopstvenih akcija i donesu odluku o raspolaganju stečenih deonica.

Akcionari bi trebalo da izaberu nezavisnog revizora za ovu godinu i donesu odluku o razrešenju i izboru članova Odbora direktora, piše portal Bankar.me.


INDEKSI NA AZIJSKIM BERZAMA STAGNIRAJU Investitori oprezni
Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno jer su splasnule nade da će se brzo razviti vakcina protiv korona virusa, a da će se najveće svetske privrede brzo oporaviti od korona krize, piše portal SEEbiz.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 6,45 sati gotovo nepromenjen u odnosu na juče. Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 1 odsto, dok su cene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasle oko 0,2 odsto. U Hong Kongu i Šangaju berzovni indeksi su, pak, pali između 0,1 i 0,5 procenata.
Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad berzanskih indeksa na Vol Stritu za više od 1 odsto, nakon izveštaja koji otvara pitanja o rezultatima testova eksperimentalne vakcine protiv korona virusa kompanije Moderna.

U ponedeljak su, naime, Dow Jones i S&P 500 indeks skočili više od 3 procenta, zahvaljujući objavi američkog proizvođača lekova da je njegova eksperimentalna vakcina protiv Covida-19 dala obećavajuće rezultate u ranoj fazi kliničkih ispitivanja.

U utorak je, pak, izveštaj medicinskog portala STAT Newsa otvorilo pitanje valjanosti rezultata testova te vakcine, pa je splasnula nada ulagača da će vakcina biti relativno brzo razvijena.

"Radi se najverovatnije o stabilizaciji tržišta nakon snažnog rasta jer su se ulagači nadali da će otvaranje privreda dovesti do V-oblika oporavka. Trenutno je tržište bez jasnog smera jer čini se da nam sledi još puno loših ekonomskih pokazatelja“, kaže Jun Bei Liu, analitičarka u firmi Tribeca Investment Partners.
Jutros je objavljeno da je u Japanu poslovno poverenje palo na najniži nivo u deset godina jer je privreda uronila u recesiju, dok je u Australiji u aprilu promet u trgovini na malo zabeležio najveći pad ikada. U Britaniji je, pak, nezaposlenost dostigla najviše nivoe u 20 godina.

"Iako su države počele popuštati restrikcije na ekonomske i socijalne aktivnosti, privrede se neće tako brzo vratiti na nivoe na kojima su bile pre izbijanja pandemije. Geopolitičke tenzije, posebno između SAD i Kine, ponovo su se vratile i verovatno će se intenzivirati do predsedničkih izbora u SAD u novembru", pišu analitičari DBS banke u osvrtu na situaciju na tržištima.


Srbija treba da poveća udeo kapitalne potrošnje u BDP u 2020. i na srednji rok
Ministri finansija Zapadnog Balkana i Turske i EU dogovorili su se o Zajedničkim zaključcima u kojima su istaknuti ključni ekonomski izazovi za sedam partnera EU, kao i ciljane smernice politika usmerenih na hitan fiskalni, ekonomski i socijalni odgovor radi ublažavanja uticaja pandemije Kovida-19.

Te smernice, kako je objavila EK, takođe će doprineti prelasku sa kratkoročnih na strukturnije mere za ubrzanje ekonomskog oporavka, saopšteno je posle godišnjeg multilateralnog ekonomskog dijaloga Zapadnog Balkana i Turske sa EU.

U delu Zajedničkih zaključaka ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU i Zapadnog Balkana i Turske o Srbiji zemlja se poziva da omogući automatskim fiskalnim stabilizatorima da izdrže ekonomski pad zbog krize i dodatno ublaže uticaj na rast i zaposlenost, kao i da, kako bi podržala ekonomski oporavak, dodatno poveća udeo kapitalne potrošnje u BDP u 2020. i na srednji rok.

Srbija treba i da pažljivo prati izazove po finansijsku stabilnost od pandemije i preduzme odgovarajuće mere, ako bude potrebe, kao i da sa ciljem ublažavanja ekonomskih posledica pandemije i stimulacije oporavka osigura efikasnu, transparentnu i nediskrimanatornu podršku biznisima koje je pogodila kriza, posebno mikro, malim i srednjim preduzećima i samozaposlenima.

Istovremeno se Srbija poziva da obezbedi međusektorsku koordinaciju unutar vlade i državne uprave kako bi se efikasno reagovalo na Kovid-19, kao i da se povećanjem socijalnih transfera pruži adekvatna podrška prihodima ljudi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

U dokumentu se podseća da je Srbija 31. januara dostavila svoj Program ekonomskih reformi (ERP) za 2020-2022. i navode noviji ekonomski indikatori zemlje.

Učesnici sastanka su, kako se navodi, pozdravili to što je Srbija pojačala napore u oblasti nacionalnih računa i završila reviziju podataka o BDP kako bi se uklonili prekidi u nizu.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni je na dijalogu izložio glavne izazove sa kojima se suočavaju region i Turska u trenutnoj situaciji i istakao da je potreban visok nivo sprovođenja zajednički dogovorenih smernica politike.

Prema njegovim rečima, to će biti ključno za ublažavanje efekata krize i postavljanje osnove za snažan i održiv oporavak nakon toga.

- Komisija će, pored već pružene pomoći i one koja je u toku, biti uz vas kod sprovođenja dogovorenih smernica, posebno u trenutno izazovnoj situaciji - rekao je Đentiloni.

Dijalog je zasnovan na ERP koji priprema svaki od partnera u procesu proširenja a ocenjuju ga Evropska komisija i Evropska centralna banka.

ERP priprema kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU za njihovo eventualno učešće u Evropskom semestru koordinacije ekonomskih politika.

- Snažna ekonomska uprava je osnova za makroekonomsku stabilnost i kapacitet za sprovođenje strukturnih reformi i na kraju poboljšanje života građana kroz jačanje rasta i otvaranje radnih mesta - ističe se u dokumentu.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom posle sastanka 19. maja, jačanje ekonomske uprave će pomoći Zapadnom Balkanu i Turskoj da ublaže posledice pandemije, ubrzaju ekonomski oporavak i povećaju ekonomsku izdržljivost.

Takođe će doprineti postepenom ispunjavanju ekonomskog kriterijuma za prustupanje EU - da imaju funkcionalnu i konkurentnu tržišnu ekonomiju.


Letom za Cirih Er Srbija sutra obnavlja putnički saobraćaj
Er Srbija sutrašnjim letom za Cirih, u 7.20 sati, obnavlja komercijalni putnički saobraćaj, potvrđeno je Tanjugu u srpskoj aviokompaniji.
BEOGRAD- Er Srbija sutrašnjim letom za Cirih, u 7.20 sati, obnavlja komercijalni putnički saobraćaj, potvrđeno je Tanjugu u srpskoj aviokompaniji.

Potpredsednica vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović obiće će sutra ujutru beogradski aerodrom "Nikola Tesla" povodom prvog komercijalnog leta Er Srbije posle ukidanja vanrednog stanja, najavilo je ministarstvo.


Promet razočaravajući, indeksi napredovali
Na domaćem tržištu akcija zabeležen je danas razočaravajuće mali promet, dok su BELEX indeksi nastavili uzlazni trend.
 
BEOGRAD - Na domaćem tržištu akcija zabeležen je danas razočaravajuće mali promet, dok su BELEX indeksi nastavili uzlazni trend.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je nepunih 5,8 miliona dinara (49.000 evra).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta