Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srednji kurs dinara 117,5890
Zvanični srednji kurs dinara prema evru iznosi 117,5890 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije.
BEOGRAD - Zvanični srednji kurs dinara prema evru iznosi 117,5890 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije. 

Dinar prema evru ima istu vrednost kao pre mesec dana i kao na početku godine, dok je na godišnjem nivou jači za 0,3 procenta.


Nemački BDP pao 2,2 odsto u prvom kvartalu
Pad kapitalnih investicija, privatne potrošnje i izvoza gurnuo je nemačku ekonomiju u recesiju u prvom kvartalu 2020, prema danas objavljenim detaljnim podacima koji pokazuju vidinu štete uzrokovane pandemijom korona virusa.
BERLIN - Pad kapitalnih investicija, privatne potrošnje i izvoza gurnuo je nemačku ekonomiju u recesiju u prvom kvartalu 2020, prema danas objavljenim detaljnim podacima koji pokazuju vidinu štete uzrokovane pandemijom korona virusa.

Savezni zavod za statistiku, Destatis, saopštio je da su kapitalne investicije pale za 6,9 odsto, privatna potrošnja za 3,2 proscenta a izvoz za 3,1 posto, prenosi Rojters.


Prosečna neto plata u martu 59.681 dinar
Prosečna neto zarada za mart 2020. godine iznosila je iznosila je 59.681 dinar, dok je bruto zarada bila 82 320 dinara, objavio je Republički zavod za statistiku.

Rast bruto zarada u periodu januar–mart 2020. godine, u odnosu na isti period prošle godine, iznosio je 10,4% nominalno, odnosno 8,4% realno. Istovremeno, neto zarade su porasle za 10,3% nominalno i za 8,3% realno.

U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečna bruto zarada za mart 2020. godine nominalno je veća za 10,1%, a realno za 8,7%, dok je prosečna neto zarada veća za 10% nominalno, odnosno za 8,6% realno.

Medijalna neto zarada za mart 2020. godine iznosila je 44.818 dinara, što znači da je 50% zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.


Evropske berze na uzlaznoj putanji na početku nedelje
Evropske akcije su započele trgovačku nedelju s rastom cena pošto zemlje nastavljaju sa realizacijom planova o postepenom ponovnom pokretanju svojih ekonomija i ukidanjem ograničenja vezanih za zaustavljanje korona virusa.
 
LONDON/FARNKFURT - Evropske akcije su započele trgovačku nedelju s rastom cena pošto zemlje nastavljaju sa realizacijom planova o postepenom ponovnom pokretanju svojih ekonomija i ukidanjem ograničenja vezanih za zaustavljanje korona virusa.

Francuski indeks KAK 40 porastao je za 1,2 posto, na 4.498,68 poena na trgovanju u 11,15 časova u Parizu, dok je nemački DAKS ojačao za 1,7 procenata na 11.268,15 poena, prema podacima CNN Biznisa.


Pronađena potencijalna nalazišta bora i litijuma u blzini Jagodine
Australijska kompanija Jadar Resources je u dva istražna bušenja, duga skoro 1.240 metara, na području opštine Rekovac, nedaleko od Jagodine otkrila sastav litijuma i bora koji, po svom sastavu, veoma podsećaju na nalazišta ovih elemenata koje je rudarski kognlomerat Rio Tinto pronašao u nedaleko kod Loznice.

Naime, u dva istražna bušenja, koja su međusobno udaljena oko 1,8 kilometara, pronađeni su indikatori koji upućuju na značajnu mineralizaciju bora i litijuma – elemenata koji su nezamenljivi u sektoru proizvodnje baterija i vozila na električni pogon, saznaju Novosti.

Iz ove kompanije, koja ima tri licence za istraživanja u okolini Rekovca, iako prezadovoljni početnim rezultatima, ističu da je ovo tek početak istraživanja, ali i ističu da početni rezultati obećavaju i ukazuju na postojanje ogromnog mineralnog sistema rude bora i litijuma.

Ova kompanija ima i pet koncesija za istražiavnje zlata u Peruu, gde su pronašli značajne reserve plemenitih metala, ali i u Austriji, gde su, nedaleko od mesta Volsburg pronašli ležište sa 11 miliona tona rude litijuma.

U ovoj australijskoj kompaniji napomonju da su rezultati kod Rekovca veoma slični onima koje je Rio Tinto, koji 2024. godine treba da počne sa eksploatacijom, pronašao nedaleko od Loznice, a reč je o ležištu koje u sebi krije 10% svetskih rezervi litijuma.

Podsetimo, nedavno je i kanadska kompanija Erin ventures započela izradu elaborata rudnih rezervi, što je prvi korak ka dobijanju dozvole za eksploataciju, jer je u rejonu Piskanja, kod napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru pronašla reserve bora i litijuma, što je ležište vredno oko 2 mlrd USD, a rokom eksploatacije od dve decenije.


Potential Boron and Lithium Sites Detected Near Jagodina
The Australian company Jadar Resources, in two exploratory boring sessions, nearly 1,240 long, in the territory of the municipality of Rekovac, not far from Jagodina, has discovered lithium and boron sites, which resemble those that the mining conglomerate Rio Tinto recently discovered near Loznica.

In two exploratory borings at the mutual distance of around 1.8 kilometers, indicators were found that show a considerable concentration of boron and lithium – elements indispensable to the sector of the production of batteries and electric vehicles, Novosti learns.

The company, which has three licenses for explorations in the Rekovac area, although satisfied with the initial results, points out that this is only the beginning, but also that the initial results are promising and indicative of an enormous mineral system of boron and lithium ores.

The company also has five concessions for gold explorations in Peru, where they have discovered substantial reserves of noble metals, but also in Austria, where theyve discovered a site with 11 million tons of the lithium ore.

The Australian company notes that the results from Rekovac are very similar to Rio Tintos from Loznica. Rio Tinto should begin the exploitation in 2024, and the site contains 10% of the global reserves of lithium.

Let us remind that the Canadian company Erin Ventures has initiated the preparation of a study of ore reserves, which is the first step toward getting an exploitation permit. In the Piskanja region, near the abandoned coal mines near Baljevac on the Ibar, they have detected reserves of boron and lithium, a site worth around USD 2 billion, with an exploitation period of two decades.


Na BELEX-u prodata 20-godišnja obveznica denominovana u EUR
Na Beogradskoj berzi je danas prodata obveznica Republike Srbije denominovana u evrima s rokom dospeća od 20 godina, za gotovo 117 miliona dinara (oko 995.000 evra).
BEOGRAD - Na Beogradskoj berzi je danas prodata obveznica Republike Srbije denominovana u evrima s rokom dospeća od 20 godina, za gotovo 117 miliona dinara (oko 995.000 evra).

Polovina kupaca državne obveznice serije RSO20191 bili su strani investitori, a ova hartija dospeva na naplatu u januaru 2040.godine.


Air Serbia nastavlja letove na 19 ruta
Avio-kompanija Air Serbia je objavila da nastavlja letove na više od deset destinacija obnavljajući svoju mrežu tokom juna.

Naime, avioprevoznik je potvrdio da će ponovo uspostaviti operacije iz Beograda ka 19 destinacija - Atini, Barseloni, Berlinu, Briselu, Bukureštu, Diseldorfu, Kopenhagenu, Istanbulu, Larnaki, Milanu, Stokholmu, Sofiji, Štutgartu, Pragu, Rimu, Tel Avivu, Solunu, Tirani i Zagrebu, između 15. i 21. juna.

Avio-prevozik će dopuniti četiri rute na kojima su letovi ponovo uspostvljeni prošle nedelje, uključujući Frankfurt, Beč, London Hitrou i Cirih, kao i destinacije koje će se ponovo uvesti u naredne dve nedelje, a to su Amsterdam, Pariz, Ljubljana, Banjaluka, Sarajevo, Skoplje, Podgorica, Tivat i Njujork.

Ponovo uspostavljeni letovi će u početku funkcionisati sa znatno manjim frekvencijama nego što je prvobitno planirano za letnju sezonu 2020. godine, pre pojave pandemije koronavirusa Covid-19.

Učestalosti na regionalnim rutama koje kreću krajem maja i početkom juna povećaće se tokom druge polovine sledećeg meseca.

Srpski prevoznik je potvrdio da se letovi za Helsinki, Maltu, Rijeku, Kairo i Bejrut za sada neće vraćati na njegovu mrežu i kategorizovani su kao privremeno obustavljeni, ali su planirane nove usluge za 2020. godinu, koje uključuju Lavov, Aman, Firencu, Kišinjev, Rostov na Donu i Ženevu.

Inače, obim usluga ove aviokompaije će u konačnici zavisiti od odluka i smernica državnih, stranih i međunarodnih tela i organa civilnog vazduhoplovstva, kao i od promena ograničenja putovanja koja važe u zemljama kojima prevoznik služi.

Komentarišući svoje operacije u toku, generalni direktor Air Serbia, Dankan Nejsmit rekao je prošle nedelje:

- Želimo da uverimo naše putnike da smo preduzeli i sproveli sve neophodne mere, u skladu sa najvišim standardima bezbednosti i higijene, kao i uputstvima lokalnih vlasti i međunarodna regulatorna tela. Takođe smo proaktivno uveli mnoge mere koje su iznad industrijskih standarda radi dalje zaštite naših putnika i posade. Kao i uvek, sigurnost naših putnika i članova posade je naš prvi prioritet - rekao je Nejsmit.


Air Serbia to Continue Flights on 19 Routes
Air Serbia has announced that it is resuming flights to over ten destinations, continuing to recover its system during June.

The airline carrier has confirmed that it will resume operations from Belgrade to 19 destinations – Athens, Barcelona, Berlin, Brussels, Bucharest, Dusseldorf, Copenhagen, Istanbul, Larnaca, Milan, Stockholm, Sofia, Stuttgart, Prague, Rome, Tel Aviv, Thessaloniki, Tirana and Zagreb, between June 15 and 21.

Air Serbia will add to the four routes which were re-established last week, including Frankfurt, Vienna, London Heathrow and Zurich, as well as destinations which will be resumed over the next two weeks, namely, Amsterdam, Paris, Ljubljana, Banjaluka, Sarajevo, Skopje, Podgorica, Tivat and New York.

The resumed flights will initially be far less frequent than initially planned for the summer season 2020, before the COVID-19 outbreak.

The frequency at the regional routes, which are to be resumed in late May and early June, will increase during the second half of the next month.

The Serbian airline carrier has confirmed that flights to Helsinki, Malta, Rijeka, Cairo and Beirut will not be resumed for the time being. They are categorized as temporarily discontinued. However, new services are planned for 2020, including Lviv, Amman, Florence, Kishinev, Rostov-on-Don and Geneva.

In the end, the scope of the airlines services will depend on the decision and guidelines of state, foreign and international bodies and organs of civil aviation, as well as the changes in restrictions on travel which are in effect in the destination countries.

Commenting on the current operations, the CEO of Air Serbia, Duncan Naysmith, said last week:

– We want our passengers to know that we have taken and implemented all the necessary measures, in line with the highest safety and hygiene standards, as well as the guidelines of local authorities and international regulators. We have also proactively implemented many measures which are above the industrial standards, so as to protect our passengers and crew as well as possible. As always, the safety of our passengers and crew remain our number one priority – Naysmith said.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta