Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srbijagas: Pozitivan finansijski rezultat u prvom tromesečju
Srbijagas je u prvom tromesečju ostvario pozitivan finansijski rezultat i nastavio trend pozitivnog poslovanja, ocenio je Nadzorni odbor ove državne kompanije.
NOVI SAD- Srbijagas je u prvom tromesečju ostvario pozitivan finansijski rezultat i nastavio trend pozitivnog poslovanja, ocenio je Nadzorni odbor ove državne kompanije.

U informaciji posle sednice Nadzornog odbora održane 21. maja, na kojoj su usvojeni finansijski izveštaj i izveštaj o realizaciji programa poslovanja za prvi kvartal, konstatuje se da je Srbijagas u ovom periodu, obezbeđujući delatnost od opšteg interesa, nastavio politiku sigurnosti i kontinuiteta u snabedevanju potrošača.


Fond za razvoj odobrio 399 miliona din kredita za likvidnost
Fond za razvoj Republike Srbije odobrio je novih 78 kredita za likvidnost od ukupno 399 miliona dinara kroz liniju finansijske podrške u uslovima izazvanim pandemijom COVID-19, objavio je taj Fond.
 
BEOGRAD- Fond za razvoj Republike Srbije odobrio je novih 78 kredita za likvidnost od ukupno 399 miliona dinara kroz liniju finansijske podrške u uslovima izazvanim pandemijom COVID-19, objavio je taj Fond.

Krediti su odobreni na sednici Upravnog odbora Fonda koja je održana 22. maja, a dobila su ih pravna lica i preduzetnici.


NIS: Akcionarima dividenda za 2019. ukupno 4,4 milijarde dinara
Akcionarima Naftne industrije Srbije (NIS) na ime dividende za 2019. godinu biće isplaćeno ukupno 4,4 milijarde dinara, predložio je Odbor direktora te kompanije.

Na jučerašnjoj sednici odlučeno je da će akcionarima pripasti četvrtina ukupne neto dobiti NIS-a koja je u prošloj godini iznosila 17,7 milijardi dinara.

Odluka odbora direktora će kao predlog biti upućena Skupštini akcionara.

Odbor direktora je, takođe, odobrio Godišnji izveštaj NIS a.d. Novi Sad za 2019. godinu i utvrdio predlog odluke Skupštine akcionara NIS-a o usvajanju tog izveštaja, navodi se u kompanijskom saopštenju.

Na sednici Odbora direktora razmotren i prihvaćen Izveštaj nezavisnog revizora PricewaterhouseCoopers o izvršenoj reviziji Godišnjeg izveštaja NIS a.d. Novi Sad za 2019. godinu i utvrđen predlog odluke Skupštine akcionara o usvajanju navedenog Izveštaja.

Odbor direktora NIS a.d. Novi Sad održao je 25. maja 2020. godine pisanu sednicu na kojoj je, između ostalog, utvrdio predlog Odluke Skupštine akcionara o raspodeli dobiti za 2019. godinu, isplati dividendi i utvrđivanju ukupnog iznosa neraspoređene dobiti Društva.

Na istoj sednici koja je održana pisanim putem, Odbor direktora je doneo i Odluku kojom se 12. redovna sednica Skupštine akcionara NIS a.d. Novi Sad saziva za 30. jun.


Odobrena dodela državnog zemljišta korejskom investitoru - Kyungshin Cable u obavezi da izgradi fabr
Komisija za kontrolu državne pomoći dala je saglasnost za dodelu državnog zemljišta od 61.534 m2 za investiciju korejske kompanije Kyungshin Cable Europe u Smederevskoj Palanci za prozvodnju električne i elektronske opreme za automobile.

Ivestitor ima obavezu da do kraja 2022. godine uloži ne manje od 20 mil EUR u nova osnovna sredstva, a od tog novca najmanje četvrtina mora biti iz sredstava koja ne sadrže bilo kakvu državnu pomoć. Investitor takođe ima obavezu da zaposli najmanje 700 radnika na neodređeno vreme. Parcelu ne može prodati trećem licu pre isteka roka od pet godina od dana završetka investicionog projekta.

Kyungshin Cable je istakao da se investicijom realizuje greenfield investcija koja se odnosi na izgradnju pogona površine 11.000 m2 za dve vrste glavnih proizvoda od kojih je jedan senzorski sklop baterijskog modula, a drugi se odnosi na delove visokog napona za električno vozilo i negovu bateriju.

Kompanija Kyungshin Cable u Južnoj Koreji se razvija od 1974. godine, a filijala u Srbiji osnovana je početkom marta ove godine. Imaju fabrike u Kini, Meksiku, SAD i Poljskoj.


Allocation of State Land to Korean Investor Approved – Kyungshin Cable Obliged to Build Factory and
The Commission for Control of State Aid has authorized the allocation of 61,534 m2 of state land to the Korean company Kyungshin Cable Europe for an investment in the production of electronic and electrical equipment for vehicles in Smederevska Palanka.

The investor is obliged to invest no less than EUR 20 million in new main assets by the end of 2022, and at least a fourth of the amount needs to come from funds which contain no state aid. The investor is also obliged to permanently employ at least 700 workers. They may not sell the parcel to a third party before the expiration of a five-year period from the date of the completion of the investment project.

Kyungshin Cable has pointed out that the investment helps realize the greenfield investment which pertains to the construction of a 11,000-m2 facility for two main types of products, one of which is a battery module sensor assembly, whereas the other one pertains to high-voltage components for electric vehicles and their batteries.

Kyungshin Cable has been developing in South Korea since 1974, and the Serbian branch was founded in March 2020. They have factories in China, Mexico, USA and Poland.


Er Srbija povećava broj letova do 14. juna sa 16 na 70
Nacionalna avio-kompanija Er Srbija saopštila je danas da će zbog povećane tražnje do 14. juna povećati broj letova na pojedinim linijama, pa će tako umesto planiranih 16 letova do Londona (Hitrou), Beča, Ciriha i Frankfurta obaviti čak 70 povratnih letova.
BEOGRAD - Nacionalna avio-kompanija Er Srbija saopštila je danas da će zbog povećane tražnje do 14. juna povećati broj letova na pojedinim linijama, pa će tako umesto planiranih 16 letova do Londona (Hitrou), Beča, Ciriha i Frankfurta obaviti čak 70 povratnih letova.

Pored navedenih gradova, Er Srbija će leteti i do Njujorka, Amsterdama, Pariza, kao i do regionalnih destinacija, kao što su Ljubljana, Sarajevo, Banjaluka, Podgorica i Tivat.


Skroman oporavak indeksa i trgovanja na BELEX-u
Raspoloženje investitora na domaćem tržištu akcija danas se malo popravilo, budući da je trgovanje bilo nešto življe nego u ponedeljak, a zaustavljen je i pad berzanskih indeksa.
BEOGRAD - Raspoloženje investitora na domaćem tržištu akcija danas se malo popravilo, budući da je trgovanje bilo nešto življe nego u ponedeljak, a zaustavljen je i pad berzanskih indeksa.

Ukupan promet na tgovanju iznosio je 17,9 miliona dinara (152,3 hiljade evra).


NJUJORŠKA BERZA DANAS OTVARA SVOJA VRATA POSLE DVA MESECA Trgovanje će izgledati znatno drugačije
Njujorška berza trebalo bi danas ponovo da otvori svoja vrata trgovcima, nakon dvomesečnog zatvaranja zbog pandemije korona virusa.

Trgovanje će verovatno izgledati znatno drugačije nego pre jer na snagi stupaju nova pravila, izveštava britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).
Njujorška berza je jedna od retkih u svetu skoja i dalje omogućava trgovanje u fizičkom prostoru, budući da je većina prešla na potpuno elektronsko trgovanje.

Prema novim pravilima Vol Strita, samo jednoj četvrtini od uobičajenog broja brokera biće dozvoljeno da se vrate na radna mesta, pri čemu moraju da izbegavaju javni prevoz, da nose maske i poštuju stroge propise socijalne distance.

Prilikom ulaska u zgradu biće im merena temperatura, a svakom ko prilikom te provere ne prođe sa zadovoljavajućim rezultatom biće zabranjen ulazak dok se ne potvrdi da je negativan na korona virus ili da je primenio samoizolaciju u skladu sa uputstvima vlade SAD.


Da bi se vratili u poslovni prostor na Vol Stritu, brokeri će takođe morati da potpišu izjavu o odricanju od odgovornosti, prema kojoj neće moći da tuže Njujoršku berzu ako se zaraze tokom trgovinskih aktivnosti.
Pored toga, svečanost ponovnog početka trgovanja u prisustvu zvanica uz oglašavanje berzanskog zvona biće odložena jer je zabranjem dolazak posetilaca, a ni medijskim kućama, koje u realnom vremenu izveštavaju o trgovanju, do daljeg neće biti dozvoljen ulazak u zgradu.

Zdanje Njujorške berze je zatvoreno 23. marta i trgovanje je privremeno preseljeno na potpuno elektronsko tržište kao mera predostrožnosti za zaštitu zaposlenih. Berza na Vol Stritu, s tardicijom dugom 228 godina, poslednji put je zatvorila vrata 29. oktobra 2012. zbog uragana Sendi, a takođe je bila zatvorena četiri dana nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, podseća BBC.
 


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta