Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Cene nafte porasle PETU NEDELJU zaredom
Cene nafte na svetskim tržištima porasle su i prošle nedelje, petu zaredom, jer se očekuje dalje smanjenje proizvodnje, dok bi potražnja za naftom trebala porasti jer mnoge zemlje u svetu pokreću privredne aktivnosti, s obzirom na usporavanje širenja korona virusa.

Na londonskom tržištu cena barela sa isporukom u avgustu prošle nedelje je porasla 7,7 odsto, na 37,84 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 6,7 odsto, na 35,49 dolara, piše portal SEEbiz.
U poslednjih pet nedelja cene nafte su znatno porasle jer mnoge zemlje ublažavaju restriktivne mere uvedene radi suzbijanja širenja korona virusa, pa se privredna aktivnost pokreće, a potražnja za naftom jača.

Nakon oštrog pada u martu i aprilu, u maju je cena barela na američkom tržištu skočila 88 odsto, što je njen rekordni mesečni skok, dok je na londonskom tržištu barel poskupeo 40 procenata, najviše od marta 1999. godine. Potražnja za gorivom još je slaba, uprkos ukidanju ograničenja putovanja koja su uvedena u mnogim zemljama, kažu analitičari.

No, smanjuje se proizvodnja na šta, između ostalog, ukazuje višemesečni pad broja aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD.
U petak je kompanija Baker Hughes objavila da je prošle nedelje broj tih postrojenja pao 11. nedelju zaredom, i to za njih 17, na samo 301, najniži nivo od 1940, od kada se prate ti podaci.

Od početka maja na snazi je i dogovor Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i nezavisnih proizvođača na čelu sa Rusijom o najvećem smanjenju proizvodnje u istoriji, za 9,7 miliona barela dnevno.

U drugoj nedelji juna trebalo bi da bude održan redovni sastanak OPEC-a i njegovih saveznika. Saudijska Arabija i neke članice OPEC-a razmatraju produženje sporazuma o smanjenju proizvodnje i na drugu polovinu godine, ali još nisu dobile podršku Rusije.

U fokusu ulagača bile su prošle nedelje i napetosti između SAD i Kine, nakon što je kineski parlament u četvrtak usvojio zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hong Kongu, kao odgovor na prošlogodišnje velike proteste u toj bivšoj britanskoj koloniji.
Zbog toga će SAD početi postupak ukidanja trgovinskih izuzeća koja je uživao Hong Kong, kazao je u petak predsednik SAD Donald Tramp. Hong Kong nije dovoljno autonoman da bi mogao opravdati poseban status koji se daje toj teritoriji otkako je vraćena Kini, rekao je Tramp.

Uz to, on i njegova vlada svako malo kritikuju Kinu da nije dovoljno učinila na suzbijanju širenja virusa, a Kina poručuje da se neće ustezati od rasta napetosti. Zato se ulagači plaše da bi pogoršanje odnosa između SAD i Kine moglo dodatno narušiti globalne poslovne aktivnosti, koje su ionako pod pritiskom korona krize.


Azijske berze otporne na nemire u SAD
Azijske berze su danas ojačale na tromesečni maksimum jer je napredak u otvaranju ekonomija otklonio uznemirenost zbog nereda u američkim gradovima i tenzija između Vašingtona sa Pekinga.

Azijske berze su danas ojačale na tromesečni maksimum jer je napredak u otvaranju ekonomija otklonio uznemirenost zbog nereda u američkim gradovima i tenzija između Vašingtona sa Pekinga.


Dividenda za 2019. po akciji NIS-a biće 27,14 dinara bruto
Svaka akcija Naftne industrije Srbije vlasniku će doneti 27,14 dinara u bruto iznosu na ime dividendi za 2019. godinu, navodi se u predlogu odluke Skupštine akcionara NIS-a za sednicu zakazanu za 30. jun.
BEOGRAD - Svaka akcija Naftne industrije Srbije vlasniku će doneti 27,14 dinara u bruto iznosu na ime dividendi za 2019. godinu, navodi se u predlogu odluke Skupštine akcionara NIS-a za sednicu zakazanu za 30. jun.

Akcionarima će ukupno biti podeljeno 4,4 milijardi dinara, što je četvrtina dobiti iskazane u bilansu uspeha NIS-a za prošlu godinu.


United Grupa preuzima 36% grčke telekomunikacione kompanije Forthnet
United Grupa postigla je dogovor o preuzimanju značajnog manjinskog udela u Forthnetu, uspešnoj grčkoj telekomunikacionoj kompaniji.

U okviru transakcije, United Grupa će preuzeti sve kreditne obaveze, konvertibilni dug i 36% akcijskog kapitala Forthneta, nakon uspešno završenih pregovora sa Nacionalnom bankom Grčke, Alpha bankom, Piraeus bankom i Attica bankom, kao prodavcima.

Transakcija je, kako je saopšteno iz Untied grupe, u procesu standardnih regulatornih odobrenja.

- NakonVivacoma i Tele2Hrvatska u 2019. godini, ova investicija prestavlja treću veliku transakciju od kada je BC Partners preuzeo United Grupu u martu 2019 i zahvaljujući čemu će veličina prihoda United Grupe nakon završetka akvizicija preći 1,7 mlrd EUR. Ulazak kompanije na grčko tržište predstavlja još jedan koraku njenoj evropskoj strategiji rasta i dodatno potvrđuju poziciju lidera u industriji u kojoj posluje, od sada u osam zemalja širom regiona - navedeno je u saopštenju.

Forthnet je vodeći provajder usluga kućne zabave i komunikacija u Grčkoj. Zapošljava blizu 1.000 ljudi, i pruža usluge za gotovo 700.000 korisnika i preko 40.000 kompanija.

- Vidimo veliku priliku u saradnji sa Forthnet-om, kako bismo im omogućili dalji rast usluga televizije i ulazak na tržište mobilne telefonije i sa zadovoljstvom proširujemo naše prisustvo ulaskom na grčko tržište - izjavila je Viktorija Boklag, izvršna direktorka United Grupe.

Nikos Stathopoulos, partner u BC Partners i predsednik United Grupe, dodao je da pozicija Forthneta kao dinamičnog domaćeg igrača pruža United Grupi snažno uporište za širenje na rastuće i evoluirajuće grčko tržište koje kompanija vidi kao svoju stratešku lokaciju.

Generalni direktor Forthneta Panos Papadopoulos rekao je da je ovaj sporazum od strateškog značaja za grčko tržište telekomunikacija i televizije, te da ulazak United Grupe potvrđuje stratešku vrednost Forthneta i daje nove perspektive kompaniji.

- Značajan rast tržišta interneta i televizije na kojima smo već aktivni, kao i potencijal usluga mobilne telefonije koju pripremamo da pokrenemo, stvara snažno investiciono okruženje za nas i mogućnost da iskoristimo znanje i iskustvo menadžmenta, mreže i tehnologije United Grupe - kazao je Papadopulos.


Wizz Air od 1. jula uvodi letove između Beograda i Salcburga
Avio-kompanija Wizz‌ ‌Air, niskobudžetni‌ ‌avio- prevoznik‌ ‌u‌ ‌centralnoj‌ ‌i‌ ‌istočnoj‌ ‌Evropi‌, ‌‌‌saopštio‌ je da će od 1. jula putnici moći da lete od Salcburga do Beograda.

Linija Salcburg-Beograd saobraćaće svake srede i nedelje, počev od 1. jula 2020, navedeno je u saopštenju.

Počevši‌ ‌od‌ ‌jula‌,‌ ‌putnici‌ ‌će‌ ‌moći‌ ‌da‌ ‌putuju‌ ‌sa‌ ‌aerodroma‌ ‌u‌ ‌Salcburgu‌ ‌i u‌ Larnaku,‌ ‌Kijev,‌ ‌Bukurešt,‌ ‌Tuzlu‌ ‌i‌ ‌Skoplje.


Wizz Air to Introduce Flights Between Belgrade and Salzburg on July 1
Wizz Air, a low-cost airline operating in central and eastern Europe, has announced that, from July 1, flights from Salzburg to Belgrade will be available.

The Salzburg-Belgrade line will be operated each Wednesday and Sunday, beginning with July 1, 2020, the press release says.

Beginning with July, passengers will be able to travel from the Salzburg airport to Larnaca, Kiev, Bucharest, Tuzla and Skopje as well.


BDP Srbije porastao 5,0 posto u prvom kvartalu 2020
Realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije iznosio je 5,0 posti u prvomkvartalu 2020. godine, u odnosu na isti period godinu ranije, objavio je danas Republički zavod za statistiku.
BEOGRAD -Realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije iznosio je 5,0 posti u prvomkvartalu 2020. godine, u odnosu na isti period godinu ranije, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Prema desezoniranim podacima, BDP je u prva tri meseca ove godine opao u odnosu na prethodni kvartal za 0,6 procenata.


BELEX indeksi mešoviti na startu trgovačke nedelje
Neujednačno kretanje BELEX indeksa i odsustvo entuzijazma u investicionoj aktivnosti obeležili su početak nove trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi.
BEOGRAD - Neujednačno kretanje BELEX indeksa i odsustvo entuzijazma u investicionoj aktivnosti obeležili su početak nove trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 27,2 miliona dinara (231,5 hiljada evra).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta