Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
DOLAZI LI TO KORONA PONOVO Svetske berze šalju nam isti znak kao u februaru
Investitori širom sveta su uplašeni, indeksi na berzama ponovo su svakodnevno u crvenom, a cena nafte koja se počela oporavljati, po drugi put je krenula u minus. Ovo su vesti na koje smo samo na kratko zaboravili i iste smo čitali u februaru, neposredno pre proglašenja pandemije virusa korona. Nemoguće je onda ne zapitati se šalju li nam svetske berze znak o dolasku drugog talasa virusa i nove ekonomske krize!?

Na najvećoj svetskoj berzi na Vol Stritu, nakon tri dana snažnog rasta, indeksi Dau Džouns i S&P 500 pali su jer rastu strahovi ulagača zbog snažnog rasta broja zaraženih korona virusom u najmanje šest saveznih država SAD. Raste i broj nezaposlenih u SAD, a američki berzanski indeksi gotovo da su svakodnevno u minusu za barem jedan odsto.
Na azijskim berzama i jutros se trguje oprezno, što tamošnji mediji tumače rečenicom da su splasnule nade investitora u oporavak privrede. Ulagače brinu i vesti iz Kine gde je zbog nove pojave korona virusa otkazano više od hiljadu letova, zatvoreni su neki delovi Pekinga, kao i škole.

"Vraća se zabrinutost u vezi sa zdravstvenom situacijom, pa je splasnuo optimizam u vezi sa privrednim oporavkom", rekao je Jozef Sroka, direktor u kompaniji NovaPoint.

U firmama Mitsubishi i Morgan Stanley Securities kažu da su ulagači verovali u oporavak u periodu od jula do septembra, ali da sada malo veruju u takav scenario.

Viđen scenario

Zbog pandemije korona virusa, svetske berze su sredinom marta pale na istorijski najniže nivoe. Indeksi, koji mere vrednost akcija, gubili su tada veoma brzo i više od 25 odsto vrednosti. Ipak, zahvaljujući velikim fiskalnim i monetarnim podsticajnim merama vlasti širom sveta, nadoknadile su veliki deo prethodnih gubitaka i indeksi su se vratili na približne nivoe od ranije.
"Praktično, u vreme kada je virus vladao širom sveta, indeksi su brzo padali. Kada je virus počeo da jenjava, berze su krenule na gore. Indeksi su se tako vratili na približne nivoe od pre krize. Međutim, taj rast nije bio baziran na realnim pokazateljima poslovanja privrede, već na očekivanjima da će se privreda brzo oporaviti, i to na vrlo optimističnim očekivanjima. Sada su se pojavili strahovi da oporavak privrede ipak neće ići tako brzo i onda su indeksi nešto pali. Ali za ovakva vremena to nije veliki pad jer iznosi od tri do pet odsto", kaže za "Blic Biznis" Branislav Jorgić vlasnik istoimene brokerske kuće.

Treba, kako kaže, imati u vidu da stanje na berzama anticipira buduće događaje u privredi.

"Svakako se radi o vrlo turbulentnim vremenima i indeksi će ići dole-gore u zavisnosti od informacija oko razvoja pandemije. Realno je očekivati da indeksi padaju ili rastu od pet do 10 odsto u narednom periodu, a sve u zavisnosti od informacija u vezi sa razvojem virusa", navodi Jorgić.
Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić objašnjava da su oscilacije normalne kada je teško predvideti šta će se desiti.

"Cene akcije na berzama moraju da ukalkulišu sve mogućnosti, pa tako i rizik. Moraju da budu oprezni, postoji strah i na berzi se to oseća. Zato indeksi idu gore-dole i to je očekivano u ovakvom trenutku kada niko ne može sa sigurnošću da tvrdi šta će dalje biti", kaže Grubišić.

S tim je saglasan i njegov kolega i ekonomista Mališa Đukić koji ističe i da je vrlo važno u kom vremenskom periodu se posmatra pad indeksa, jer ako je u kratkom vremenskom periodu to možda i nije reprezentativno, osim ukoliko su veoma oštri padovi.
"Neizvesno je u kom smeru će pandemija u zdravstvenom smislu da se kreće, ali ta neizvesnost, predviđanja i očekivanja već su sastavni deo formiranih cena na berzama. Cene se zasnivaju na očekivanjima, i ako postoji bojazan to je već reflektovano u cenama akcija. Ako usled povoljnih vesti očekivanja u pogledu u kretanja zaraze splasnu, to se odmah reflektuje i na cene na berzama i na indekse", objašnjava Đukić.


Cena “brenta” ojačala na 42 dolara po barelu
Cene nafte su ojačale danas za više od 1,0 odsto, nastavljajući rast zabeležen na prethodnoj trgovinskoj sesiji, nakon što su proizvođači i saveznici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) obećali da će ispuniti obaveze o smanjenju isporuka.
MELBURN/TOKIO - Cene nafte su ojačale danas za više od 1,0 odsto, nastavljajući rast zabeležen na prethodnoj trgovinskoj sesiji, nakon što su proizvođači i saveznici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) obećali da će ispuniti obaveze o smanjenju isporuka.

Cena fjučersa severnomorske nafte “brent” je napredovala za 61 cent ili 1,5 posto, na 42,12 dolara za barel jutros u 6,39 časova po GMT, na najviši nivo u poslednjih više od nedelju dana, prenosi Rojters.


Da li EPS planira da kupi Elektroprivredu RS? - "Svakako ćemo da se širimo u regionu", najavljuje Vu
Elektropriveda Srbije najverovatnije će kupiti istoimeno preduzeće Republike Srpske, sudeći prema današnjim izjavama predsednika Srbije Aleksandara Vučića i člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

- Zainteresovaniji smo za neke druge elektroprivrede - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o eventualnoj kupovini Elektroprivrede RS od strane EPS-a, "ali svakako ćemo da se širimo u regionu".

- Ali, ne bih da otkrivam naše planove. Širićemo se u regionu, to nekada možete da zaustavljate političkim odlukama, ali naš novac i naša ekonomska snaga će pobediti - rekao je Vučić.

Milorad Dodik je istakao da nema prirodnije stvari nego saradnja elektroprivreda RS i Srbije.

- Juče smo potpisali ugovor o projektu koji čeka 40 godina, hidroelektrane Buk bijela i Foča, to su ogromne investicije - kazao je Dodik.


Is EPS planning to buy Elektroprivreda RS? – “We will certainly expand in the region,” Vucic announc
Elektroprivreda Srbije (EPS) will most likely buy the eponymous company in Republika Srpska, according to the recent announcements made by the president of Serbia, Aleksandar Vucic, and a member of the Presidency of Bosnia and Herzegovina, Milorad Dodik.

– We are more interested in some other power distribution companies – Vucic said in response to the question about the potential purchase of Elektroprivreda RS by EPS, “but we will certainly expand in the region.”

– But, I wouldnt want to reveal our plans. We will expand in the region, which can be stopped by political decisions sometimes, but our money and our economic strength will win – Vucic said.

Milorad Dodik pointed out that cooperation between the power distribution companies of Serbia and Republika Srpska was the most natural thing in the world.

– Yesterday we signed an agreement on a project which has been expected for 40 years, the hydro power plants Buk Bijela and Foca. Those are huge investments – Dodik said.


Snižena inflaciona očekivanja za narednu godinu i kod finansijskog sektora i kod privrednika
Inflaciona očekivanja za narednu godinu snižena su u maju u odnosu na april i kod finansijskog sektora i kod privrednika. Finansijski sektor očekuje da će inflacija u maju 2021. godine biti 1,6%, dok privrednici očekuju inflaciju od 1,2%, saopštila je Narodna banka Srbije.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve godine unapred, ona i kod finansijskog sektora i kod privrede iznose 2,0%.

- Postignuta usidrenost inflacionih očekivanja doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta - saopštili su iz NBS.


Evropske akcije u usponu uoči sastanka lidera EU
Dolar je nadoknadio noćašnje gubitke a evropske akcije su porasle jutros uprkos povećanju broja zaraženih korona virusom u nekim zemljama, jer su se tržišta fokusirala na ponovnu procenu očekivanog ekonomskog oporaka uoči sastanka lidera Evropske unije.
LONDON- Dolar je nadoknadio noćašnje gubitke a evropske akcije su porasle jutros uprkos povećanju broja zaraženih korona virusom u nekim zemljama, jer su se tržišta fokusirala na ponovnu procenu očekivanog ekonomskog oporaka uoči sastanka lidera Evropske unije.

U kontinentalnoj Kini su do kraja jučerašnjeg dana prijavljena 32 nova slučaja korona virusa, od čega 25 u glavnom gradu Pekingu. Broj infekcija je takođe porastao ove nedelje u Sjedinjenim Državama.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta