Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
BIF: Finansijski sektor stabilan, predstoji teška jesen
Kompanija “Dunav osiguranje” je prva na listi osiguravača u Srbiji po visini premije, a banka Inteza je vodeća po tržišnom učešću i dobiti ostvarenoj u 2019. godini, prema rang listi objavljenoj u godišnjoj ediciji „Finansije TOP“ mesečnika „Biznis i finansije“ (BIF).
BEOGRAD - Kompanija “Dunav osiguranje” je prva na listi osiguravača u Srbiji po visini premije, a banka Inteza je vodeća po tržišnom učešću i dobiti ostvarenoj u 2019. godini, prema rang listi objavljenoj u godišnjoj ediciji „Finansije TOP“ mesečnika „Biznis i finansije“ (BIF).

Analize pokazuju da je celokupan finansijski sektor uspeo da održi stabilnost tokom vanrednog stanja, ali da svim učesnicima na domaćem finansijskom tržištu predstoji teška jesen, navodi se u publikaciji BIF-a.


Akcije Lufthanze pale 5,7 odsto
Akcije Lufthanze pale su jutros za 5,7 posto nakon izjave generalnog direktora Karstena Špora da će kompanija nastojati da izbegne prizemljenje i insolventnost posle protivljenja njenog najvećeg akcionara uslovima sporazuma o državnoj pomoći od devet milijardi evra.
FRANKFURT - Akcije Lufthanze pale su jutros za 5,7 posto nakon izjave generalnog direktora Karstena Špora da će kompanija nastojati da izbegne prizemljenje i insolventnost posle protivljenja njenog najvećeg akcionara uslovima sporazuma o državnoj pomoći od devet milijardi evra.

Drastično smanjenje putovanja zbog pandemije Kovid-19, koje će prema procenama potrajati dugo, teško je pogodilo Lufthanzu i primoralo kompaniju da zatraži od države spasilački paket pomoći.


Cene nafte stabilne uprkos porastu slučajeva korone
Cene nafte su danas ostale stabilne, podržane smanjenjem isporuka velikih proizvođača, mada su trgovci oprezni zbog naglog rasta broja zaraženih korona virusom širom sveta koji bi mogao da sputa oporavak tražnje za gorivom.
LONDON - Cene nafte su danas ostale stabilne, podržane smanjenjem isporuka velikih proizvođača, mada su trgovci oprezni zbog naglog rasta broja zaraženih korona virusom širom sveta koji bi mogao da sputa oporavak tražnje za gorivom.

Severnomorska nafta “brent” zabeležila je povećanje od 10 centi ili 0,2 odsto, na 42,29 dolara za barel na trgovanju u 8.26 časova po srednjoevropskom vremenu, dok je američka WTI nafta za isporuku u avgustu ojačala za četiri centa ili 0,1 procenat, na 39,87 dolara za barel, izveštava Rojters.


Imovina Župljanke u stečaju ponuđena za 52,2 miliona RSD
Imovina aleksandrovačke fabrike pozamanterije i konfekcije "Župljanka" AD u stečaju, čija je likvidaciona vrednost procenjena na 261 milion dinara, ponuđena je po početnoj ceni od 52,2 miliona dinara, navodi se u oglasu o prodaji.
ALEKSANDROVAC- Imovina aleksandrovačke fabrike pozamanterije i konfekcije "Župljanka" AD u stečaju, čija je likvidaciona vrednost procenjena na 261 milion dinara, ponuđena je po početnoj ceni od 52,2 miliona dinara, navodi se u oglasu o prodaji.

Na prodaju je fabrički kompleks u Kruševačkoj ulici koji pored zemljišta čine objekti čija je ukupna površina veća od 5.000 kvadratnih metara, kao i mašine za proizvodnju, zalihe kao i više vozila.

Foto freeimages.com, ilustracija


Zapadnom Balkanu 1,7 mlrd EUR od EBRD, 40% namenjeno privredi Srbije
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira da u 2020. godini obezbedi 1,7 mlrd EUR za finansiranje investicija na Zapadnom Balkanu, od čega će oko 40% biti namenjeno za srpsku privredu, kaže Peter Tabak, glavni ekonomista EBRD za region.

Prema proceni EBRD, kako ističe za magazin Biznis, Srbija je među naprednijim ekonomijama Zapadnog Balkana po svim pokazateljima, ali još uvek zaostaje za novim članicama EU iz centralne Evrope i Baltika.

Smatra da je jedna od najvažnijih oblasti u kojoj Srbija, i ostali u regionu, treba da napreduju upravljanje, i javno i korporativno.

- Poboljšano upravljanje državnim preduzećima moglo bi značajno da doprinese ekonomskom rastu, povećavajući bruto domaći proizvod (BDP) čak do 2%, prema proceni MMF-a. Takav napredak, uz ostale reforme, može da podstakne privredni rast u dužem roku i da ublaži negativne posledice pandemije - koronavirusa, rekao je Tabak.

Napominje da EBRD planira da u periodu 2020-21. sva svoja poslovna ulaganja na tržištima na kojima je banka aktivna, koja mogu dostići do 21 mlrd EUR, usmeri na ublažavanje uticaja pandemije.

- Malim i srednjim preduzećima ćemo posvetiti posebnu pažnju, jer će ih kriza najviše pogoditi. Obezbedićemo im finansiranje putem partnerskih banaka, kao i tehničku pomoć putem našeg programa Saveti za mala preduzeća -poručuje Tabak.
Naglašava da se direktna ulaganja EBRD u korporativni sektor u Srbiji kreću od agrobiznisa, proizvodnje do informaciono-komunikacionih tehnologija i industrijskih parkova.

- Ulaganja u lokalnu i saobraćajnu infrastrukturu ostaju prioritet, s obzirom na činjenicu da ta vrsta infrastrukture nedostaje u značajnoj meri. EBRD će i dalje ulagati u zelene projekte, uključujući proizvodnju obnovljivih izvora energije i uštedu energije, jer Srbija pati od rasipanja energije i zagađenja vazduha - naveo je Tabak.

Takođe, ističe važnost daljeg ekonomskog i tržišnog povezivanja unutar regiona.

- Ekonomije Zapadnog Balkana su trenutno snažnije povezane sa EU nego međusobno, jer oko 66 do 80% izvoza odlazi u EU, osim iz Crne Gore i Kosova, gde je taj procenat niži. Takođe, trgovinska otvorenost regiona (sa oko 85% BDP-a) još uvek je mnogo manja od one u zemljama centralne i istočne Evrope, gde je taj procenat iznad 120% BDP-a, pri čemu kod Češke, Mađarske i Slovačke prelazi 150% BDP-a - ukazuje Tabak.

EBRD će, kaže, i dalje biti usmeren na pomoć Srbiji u unapređenju njene konkurentnosti i upravljanja, uključujucći i reformisanje državnih preduzeća sa niskom produktivnošću.

- U skladu sa ovim ciljem, EBRD trenutno podržava Vladu Srbije da usvoji politiku državnog vlasništva, koja će definisati glavne ciljeve posedovanja preduzeća i standarde najboljeg korporativnog upravljanja - dodaje.

Tabak podseća da je poboljšanje investicione klime još jedan ključni element aktivnosti EBRD-a.

Na pitanje koliko je korona kriza uticala na usporavanje procesa integracija ekonomija Zapadnog Balkana u EU, odgovara da će se to tek videti.


Delimično razvedravanje na BELEX-u, indeksi se oporavili
Početak trgovačke nedelje doneo je nešto vedrije investiciono raspoloženje na Beogradskoj berzi, uz blago povećanje trgovanja i berzanskih indeksa.
BEOGRAD - Početak trgovačke nedelje doneo je nešto vedrije investiciono raspoloženje na Beogradskoj berzi, uz blago povećanje trgovanja i berzanskih indeksa.

Ukupan promet na tržištu akcija iznosio je neznatno ispod 15 miliona dinara (127.000 hiljade evra).

Foto Vikipedija, ilustracija


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta