Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
SUNOVRAT BITKOINA Umesto 10.000 dolara danas je cena 4.000
Ekonomski potresi, koje je u protekla tri meseca izazvala pandemija korona virusa, nisu zaobišli ni tržište kriptovaluta. I inače poznato po čestim i velikim oscilacijama vrednosti, novi faktor je izazvao dodatne turbulencije u cenama bitkoina, itirijuma, lajtkoina i ostalih najpopularnijih digitalnih novčića.

Poznavaoci prilika kažu da je nezahvalno davati prognoze o kretanju kripto tržišta u narednom periodu, ali kao jedan od razloga za optimizam navode to što u iščekivanju ozbiljne ekonomske krize alternativni načini investiranja, plaćanja ili transfera novca mogu biti primamljiviji nego inače.
Aleksandar Matanović, Master i međunarodni konsultant iz oblasti Digitalnih valuta, koji se kriptovalutama bavi već devet godina, kaže da je stanje na kripto tržištu danas otprilike isto kao i pre pandemije. On napominje da je u poslednjih nekoliko meseci bilo prilično turbulentno, ali su se cene vratile na nivo na kojem su bile u februaru.

Kada je reč o uticaju cele krize sa korona virusom na način razmišljanja i trgovine u kripto svetu, naš sagovornik smatra da je pandemija više promenila način razmišljanja investitora kad su u pitanju tradicionalni vidovi investiranja.

“Kriptovalute su uvek bile i biće veoma rizične za ulaganje. Ono što su mnogi shvatili tokom poslednjih par meseci je da su i drugi vidovi investiranja zapravo mnogo rizičniji nego što se mislilo. Videli smo da cena nafte može biti negativna, da norveška kruna (govorimo o jednoj od najbogatijih i najstabilnijih država na svetu) može za 2 nedelje da izgubi više od 20 odsto vrednosti u odnosu na dolar, videli smo i nekoliko prekida trgovanja na njujorškoj berzi zbog strmoglavog pada cena akcija... Posle svega toga, da li zaista možemo otpisati kriptovalute kao investiciju zbog previsokog rizika?”, pita se Matanović.
On podseća da se u februaru, pre nego što je zavladala opšta panika, cena bitkoina kretala oko 9.000-10.000 dolara. Zatim se u martu panika sa tradicionalnih prenela i na kripto berze, pa je cena na kratko pala čak do 4.000 dolara.

“Posle toga je usledio oporavak i sad smo ponovo tamo gde smo bili u februaru. Gotovo identičan trend kretanja cene imale su i sve druge veće kriptovalute”, objašnjava Aleksandar.

On kaže da još uvek ne vidi neki uticaj dešavanja u realnoj ekonomiji na kriptovalute, ali očekuje da će ga biti. Podseća da ekonomske posledice korone uglavnom tek treba da se pokažu u narednom periodu, pa tada očekuje i turbulentnija vremena na kripto tržištu.

“Kod kriptovaluta je uvek bilo nezahvalno praviti planove i davati prognoze. Ipak, čini mi se da postoji dosta optimizma. Jedan od razloga je prepolovljavanje nagrade za bitkoin rudare koje se desilo u maju. Tradicionalno, nakon toga je ranije sledio rast cene, mada to naravno nije garancija da će isto se desiti i ovog puta”, ističe Aleksandar Matanović i dodaje da je drugi razlog baš sama korona.
“U iščekivanju vrlo ozbiljne ekonomske krize, alternativni načini investiranja, plaćanja ili transfera novca mogu biti primamljiviji nego inače”, zaključuje sagovornik “Blic Biznisa”.

Srbija priprema zakon o kripto imovini

Jedan od daljih koraka u digitalnoj transformaciji privrednog ambijenta u Srbiji je regulisanje kripto-imovinskih prava, kako bi se unapredila pravna sigurnost prilikom trgovanja kriptovalutama, poput bitkoina, i zaštitili građani koji na ovaj način investiraju.

Iz Narodne banke Srbije (NBS) su prošle nedelje saopštili da je cilj donošenja pravne regulative, na kojoj će u narednih pola godine raditi predstavnici nekoliko institucija, pre svega unapređenje pravne sigurnosti u transakcijama sa kriptoimovinom, zaštita investiranja u kriptoimovinu i bolja pozicija Srbije u međunarodnim okvirima u smislu atraktivnosti poslovnog ambijenta vezanog za trgovinu kriptoimovinom.


Država i PIO fond ponudili banju Zlatar za 2,3 miliona evra
Republika Srbija i republički Fond za PIO ponudili su na prodaju nekretnine banjskog kompleksa "Zlatar" po početnoj ceni od 2,34 miliona evra, objavila je danas Republička direkcija za imovinu.
NOVA VAROŠ - Republika Srbija i republički Fond za PIO ponudili su na prodaju nekretnine banjskog kompleksa "Zlatar" po početnoj ceni od 2,34 miliona evra, objavila je danas Republička direkcija za imovinu.

Banjski kompleks u Novoj Varoši čini objekat za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja čija je korisna površina 12,2 hiljade kvadratnih metara, više katastarskih parcela čija je ukupna površina veća od 4,5 hektara.


Počeli zvanični razgovori MMF i Srbije
Zvanični razgovori delegacije Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda počeli su danas plenarnim sastankom, koji je održan u video formatu, saopštila je Narodna banka Srbije.

Delegaciju Republike Srbije predvodi guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, a misiju MMF-a, predvodi Jan Kejs Martejn.

U razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima. Razgovori sa misijom MMF-a, koji će trajati do 3. jula, vodiće se u okviru četvrtog polugodišnjeg razmatranja Instrumenta za koordinaciju politike, koji je odobren u julu 2018. godine i savetodavnog je karaktera.

Tom prilikom biće sagledana aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja, uključujući i uticaj pandemije na domaću i svetsku ekonomiju, a biće reči i o izgledima i projekcijama za naredni period, navodi se u saopštenju NBS.

Osim toga, biće razmotreni i reformski i kvantitativni ciljevi sprovođenja ekonomskog programa, koji ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava MMF-a.


Seavus najavljuje poslovno partnerstvo sa kompanijom Salesforce
Kao jedna od vodećih kompanija za razvoj softvera i konsutantskih usluga u regionu, a i šire, Seavus® sa ponosom najavljuje poslovno partnerstvo sa američkom cloud-based softverskom kompanijom Salesforce.
Salesforce je najbolja svetska CRM (Customer Relationship Managment) platforma. Salesforce cloud-based paket poslovnih aplikacija je fokusiran na korisničke servise, automatizaciju marketinga, analitiku i razvoj aplikacija i ne zahtevaju IT stručnjake kako bi ih postavili ili upravljali njime, već jednostavno se prijavite i započnete povezivanje sa klijentima na sasvim novi način.

Kompanije širom sveta koriste proizvode Salesforce-a kako bi izgradile snažnije i vrednije odnose sa klijentima i stekle veću efikasnost u prodaji i marketingu.

- Jako smo ponosni povodom partnerstva sa ovako jakim svetskim liderom kao što je Salesforce, pogotovu jer se radi o partnersvtu koje je prvo ovog tipa u regionu. Radujemo se što ćemo predstaviti znanje i stručnost u najboljem smislu.

Ovo je prvi događaj koji organizujemo zajedno sa našim partnerom Salesforce. Pozivamo sve zainteresovane banke, finansijske institucije kao i osiguravajuće kuće da se registruju na sledećem linku: www.eventbrite.com/e/salesforce-for-finance-accelerate-transformation-inspire-customer-trust-tickets-109169250166

O kompaniji Seavus

Seavus® je kompanija za razvoj softvera i konsalting sa dokazanim iskustvom u pružanju uspešnih poslovnih softverskih rešenja. Kompanija ima preko 900 zaposlenih širom sveta i pruža širok spektar proizvoda i usluga, uspešno pokrivajući evropsko i svetsko tržište iz nekoliko predstavništava širom sveta. Seavus-ov portfolio uključuje i preko 4.000 klijenata, među kojima su vodeći svetski telekom operateri, proizvođači telefona, organizacije iz sektora bankarstva i finansija, potrošačke elektronike, tehnologije, obrazovanja, vlade, zdravstva, itd.

Telekom divizija je jedna od prvih divizija kompanije Seavus koja postoji 20 godina unazad. Sa 10 kancelarija i više od 250 eksperata, Telekom divizija je jedna od najvećih sistemskih integratora BSS/OSS platformi u širem regionu.

Posetite seavus.com kako biste saznali više.


Seavus Announces Business Partnership with Salesforce
As a leading company for software development and consulting services in the broader region Seavus® is proud to announce the business partnership with the American cloud-based software company Salesforce.

Salesforce is the world’s leader in Customer Relationship Management (CRM). Salesforce cloud-based suite of enterprise applications focused on customer service, marketing automation, analytics, and application development, do not require IT experts to set up or manage – simply log in and start connecting to customers in a whole new way.

Companies across the world are using Salesforce products to build stronger, more valuable customer relationships and gain powerful efficiencies across sales and marketing operations.

– We are proud for this partnership with a huge global leader like Salesforce, especially since it’s the first one in the region. We are looking forward to presenting the knowledge and expertise in their best interest.

We would be thrilled to personally introduce you to this new opportunity to put the power of Salesforce to work for your company.

This is the first event we are organizing together with our partner Salesforce. We invite all interested Fintech companies, Banks and Insurance companies to register on the following link: www.eventbrite.com/e/salesforce-for-finance-accelerate-transformation-inspire-customer-trust-tickets-109169250166

About Seavus

Seavus is a software development and consulting company with a proven track-record in providing successful enterprise-wide business solutions, covering the European and US market from several offices in the world. We serve over 4,000 customers worldwide, with the knowledge and the skills of over 900 ICT experts.

The Telecom division is one of the first established divisions in Seavus and it has been operating for 20 years. With 10 offices and more than 250 experts, Seavus’ Telecom division is one of the biggest system integrators of BSS/OSS platforms in the broader region.

Visit seavus.com/ for more information.


Investitori na BG berzi „digli ručnu” zbog Kovid krize
Na Beogradskoj berzi je danas zabeležen ogroman pad investicione aktivnosti, što je bez sumnje posledica pojačanog opreza investitora zbog neizvesnosti vezanih za poslovanje koje je izazvala globalna kriza korona virusa.
BEOGRAD - Na Beogradskoj berzi je danas zabeležen ogroman pad investicione aktivnosti, što je bez sumnje posledica pojačanog opreza investitora zbog neizvesnosti vezanih za poslovanje koje je izazvala globalna kriza korona virusa.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je samo 1,8 miliona dinara (15,5 hiljada evra).


KORONA UZDRMALA I TRŽIŠTE KRIPTOVALUTA Cene se vratile na staro, a kripto trgovci imaju DVA RAZLOGA
Ekonomski potresi, koje je u protekla tri meseca izazvala pandemija korona virusa, nisu zaobišli ni tržište kriptovaluta. I inače poznato po čestim i velikim oscilacijama vrednosti, novi faktor je izazvao dodatne turbulencije u cenama bitkoina, itirijuma, lajtkoina i ostalih najpopularnijih digitalnih novčića.
Poznavaoci prilika kažu da je nezahvalno davati prognoze o kretanju kripto tržišta u narednom periodu, ali kao jedan od razloga za optimizam navode to što u iščekivanju ozbiljne ekonomske krize alternativni načini investiranja, plaćanja ili transfera novca mogu biti primamljiviji nego inače.

Aleksandar Matanović, Master i međunarodni konsultant iz oblasti Digitalnih valuta, koji se kriptovalutama bavi već devet godina, kaže da je stanje na kripto tržištu danas otprilike isto kao i pre pandemije. On napominje da je u poslednjih nekoliko meseci bilo prilično turbulentno, ali su se cene vratile na nivo na kojem su bile u februaru.

Kada je reč o uticaju cele krize sa korona virusom na način razmišljanja i trgovine u kripto svetu, naš sagovornik smatra da je pandemija više promenila način razmišljanja investitora kad su u pitanju tradicionalni vidovi investiranja.

“Kriptovalute su uvek bile i biće veoma rizične za ulaganje. Ono što su mnogi shvatili tokom poslednjih par meseci je da su i drugi vidovi investiranja zapravo mnogo rizičniji nego što se mislilo. Videli smo da cena nafte može biti negativna, da norveška kruna (govorimo o jednoj od najbogatijih i najstabilnijih država na svetu) može za 2 nedelje da izgubi više od 20 odsto vrednosti u odnosu na dolar, videli smo i nekoliko prekida trgovanja na njujorškoj berzi zbog strmoglavog pada cena akcija... Posle svega toga, da li zaista možemo otpisati kriptovalute kao investiciju zbog previsokog rizika?”, pita se Matanović.

On podseća da se u februaru, pre nego što je zavladala opšta panika, cena bitkoina kretala oko 9.000-10.000 dolara. Zatim se u martu panika sa tradicionalnih prenela i na kripto berze, pa je cena na kratko pala čak do 4.000 dolara.

“Posle toga je usledio oporavak i sad smo ponovo tamo gde smo bili u februaru. Gotovo identičan trend kretanja cene imale su i sve druge veće kriptovalute”, objašnjava Aleksandar.

On kaže da još uvek ne vidi neki uticaj dešavanja u realnoj ekonomiji na kriptovalute, ali očekuje da će ga biti. Podseća da ekonomske posledice korone uglavnom tek treba da se pokažu u narednom periodu, pa tada očekuje i turbulentnija vremena na kripto tržištu.

“Kod kriptovaluta je uvek bilo nezahvalno praviti planove i davati prognoze. Ipak, čini mi se da postoji dosta optimizma. Jedan od razloga je prepolovljavanje nagrade za bitkoin rudare koje se desilo u maju. Tradicionalno, nakon toga je ranije sledio rast cene, mada to naravno nije garancija da će isto se desiti i ovog puta”, ističe Aleksandar Matanović i dodaje da je drugi razlog baš sama korona.

“U iščekivanju vrlo ozbiljne ekonomske krize, alternativni načini investiranja, plaćanja ili transfera novca mogu biti primamljiviji nego inače”, zaključuje sagovornik “Blic Biznisa”.

Srbija priprema zakon o kripto imovini

Jedan od daljih koraka u digitalnoj transformaciji privrednog ambijenta u Srbiji je regulisanje kripto-imovinskih prava, kako bi se unapredila pravna sigurnost prilikom trgovanja kriptovalutama, poput bitkoina, i zaštitili građani koji na ovaj način investiraju.

Iz Narodne banke Srbije (NBS) su prošle nedelje saopštili da je cilj donošenja pravne regulative, na kojoj će u narednih pola godine raditi predstavnici nekoliko institucija, pre svega unapređenje pravne sigurnosti u transakcijama sa kriptoimovinom, zaštita investiranja u kriptoimovinu i bolja pozicija Srbije u međunarodnim okvirima u smislu atraktivnosti poslovnog ambijenta vezanog za trgovinu kriptoimovinom.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta