Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Zijin najavljuje zelene rudnike u Srbiji - Investicija 1,26 mlrd USD u tehničku obnovu i proširenje
I u uslovima pandemije proizvodnja i plate u Serbia Zijin Copper, bivšem RTB-u, su stabilni. Kineski vlasnik kaže da preduzimaju mere za nesmetanu realizaciju planiranih investicija. Do sada je uloženo oko 600 mil USD, što je polovina dogovorenih sredstava. Šta je urađeno i koji su dalji poslovi?

Uporedeo sa gradnjom novog rudnika Čukaru peki proširuju se i modernizuju rudarske jame i postrojenja u sastavu borskog giganta. Posle obnavljanja, u maju je ponovo proradio i rudnik Novo Cerovo.

Od početka godine proizvodnja bakra povećana je 48% u poređenju sa istim periodom lane i cilj je da se dostigne 180.000 tona godišnje.

Sajmon Ling, zamenik generalnog direktora Serbia Zijin Copper, ističe da je plan da se u RTB investira 1,26 mlrd USD u tehničku obnovu, proširenje postrojenja i poboljšanje bezbednosti, zdravlja na radu i životne sredine.

- Za godinu i po dana, otkako smo preuzeli RTB Bor, investirali smo oko 600 mil USD. Verujemo u budućnost kompanije u Srbiji i nemamo nameru da smanjujemo investiciju- kaže Sajmon Ling.

Zaposleno 800 radnika

Kineski vlasnik se obavezao da neće otpuštati radnike a zaposlio je 800 novih. Prosečna plata je veća za 35%. Stručnjaci ističu da su najvažnije investicije i to što ih kovid-19 nije zaustvio.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić smatra da je najvažnije da pokažu da su došli sa ozbiljnim namerama, da su došli da ostanu dugoročno i da će Srbija od toga imati velike koristi.

- Ja sam gledao podatke za 2019. moram da kažem da sam prijatno iznenađen, Zijin je praktično na drugom mestu, odmah posle odeće, sa 645 mil USD izvoza - rekao je Savić.

Zaštita životne sredine

Borski kraj se već decenijama bori sa zagađenjem pa zaštita životne sredine ne samo da je prioritet već i obaveza investitora. U Zijinu uveravaju da će sliku svojih "zelenih rudnika" u Kini, preslikati u Srbiju.

Na više od 20.000 hektara u okolini borskih rudnika zasađeno je 53.000 sadnica.

- U rudnicima je već deo opreme za smanjenje prašine, ostalo ćemo ugraditi ove godine, izgrađeno je i novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u topionici i jedno za rudnike. Instaliraju se sistemi za sprečavanje curenja dimnih gasova, a za dugoročnu sigurnost biće izgrađeno i postrojenje odsumporavanja - navodi Sajmon Ling.

Poslovanje Serbia Zijin Copper, utiče na rast BDP-a pa je dobro što se na svetskom tržištu cena bakra oporavlja. U poslednjih mesec dana porasla je 12%, tona košta oko 6.000 dolara.


Alfa banka prodaje portfelj loših kredita fondu Fortres
Alfa banka blizu je sklapanja sporazuma o prodaji portfelja loših kredita američkoj grupi Fortres za upravljanje investicijama.

Alfa banka, četvrti po veličini grčki zajmodavac, blizu je sklapanja sporazuma o prodaji portfelja loših kredita, u vrednosti većoj od milijardu evra, američkoj grupi Fortres za upavljanje investicijama, rekla su Rojtersu tri izvora upoznata s dešavanjem.

Pregovori s Fortresom su deo napora Alfa banke, koja je svojevremeno poslovala i u Srbiji, da se oslobodi loših kredita i očisti bilans stanja, budući da grčke banke nastavljaju s planovima za smanjenje nekvalitetnih zajmova nakon poremećaja izazvanih pandemijom korona virusa, prenosi Rojters.

Ova grčka banka takođe vodi paralelne pregovore sa najmanje pet američkih investicionih kompanija, među kojima su i Kerberus i PIMCO, u nastojanju da se reši još jednog portfelja lošeg duga vrednog više od 10 mlrd EUR (11,3 mlrd USD).

Taj portfelj, nazvan Galaksi, sastoji se od kredita odobrenih kompanijama iz maloprodajnog sektora, u vrednosti od 7,6 mlrd EUR, i od kredita plasiranih srednjim i velikim korporativnim klijentima, u vrednosti od 3,0 mlrd EUR.

Alfa banka, u kojoj grčki fond za spasavanje banaka, HFSF, ima vlasnički udeo od 11%, izvestila je nedavno o neznatnom smanjenju svojih nekvalitetnih zajmova (NPL) na 30% na kraju prvog tromesečja, sa nivoa od 30,1% u decembru, dodaje britanska agencija.

Američki Fortres je od 2002. godine investirao širom sveta više od 130 mlrd USD u potcenjenu imovinu, uključujući NPL-ove.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta