Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
ZAKAZANA PRODAJA PREDUZEĆA U STEČAJU Na dobošu imovina Fidelinke, Vršačke pivare, Kramera
Posle više od mesec i po dana ponovo su krenule prodaje preduzeća u stečaju. Odmah nakon ukidanja vanrednog stanja, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika zakazala je prodaju imovine tridesetak preduzeća, pa 30 dana od objavljivanja oglasa o prodaji slede nadmetanja za imovinu koja se prodaje znatno ispod vrednosti, javnim nadmetanjem ili neposrednom pogodbom, piše novosadski Dnevnik.

Među oglašenim preduzećima tokom juna i početkom jula nema zvučnih imena, ali, opet, nađe se poneko poznato široj javnosti. Svojevremeno je u Stepanovićevu, nadomak Novog Sada, poslovalo preduzeće "Mediteks", čija je delatnost bila proizvodnja sanitetskog materijala. Firma odavno ne radi, ali je ostalo imovine koja se vodi na ime "Mediteksa".
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika prodaje po početnoj ceni od malo više od 3,6 miliona dinara dve zgrade, zemljište od 1.636 kvadratnih metara i pomoćnu zgradu, ali ne u Stepanovićevu, već u Bradarcu, u opštini Aleksinac.

Od nekada poznate fabrike nameštaja "Kramer" iz Kule ostalo je još nepokretne imovine, pa će se ovoga puta prodavati više zgrada i pomoćnih objekata, veličine od stotinu do više od pet stotina kvadratnih metara, po početnoj ceni od blizu sedam miliona dinara. Imetak "Kramera" nalazi se u Kuli.

Od nepokretnosti Industrije piva i sokova AD "Vršačka pivara" u stečaju prodavaće se magacin površine 196 kvadrata izgrađen u Nišu bez građevinske dozvole po početnoj ceni od 588.000.000 dinara.

Na prodaji će biti i imovina "Fidelinke" u Subotici, ali firme "Fidelinka–nekrentine", čija je delatnost bila kupovina i prodaja vlastitih nepokretnosti. Agencija za licenciranje stečajnih upravnika zakazala je ovoga puta prodaju porodične stambene zgrade površine 111 kvadranih metara, pomoćne zgrade od 70 kvadrata i zemljišta uz te nekretnine od 307 kvadrata. Procenjena vrednost tog kapitala je 7.750 evra po srednjem kursu NBS-a.
Za malo više od 3,1 miliona dinara prodavaće se kuća za porodično stanovanje veličine 96 kvadrata i garaža od 19 kvadrata, koje pripadaju preduzeću "Palić Subotica" DOO, čija je delatnost bila poljoprivredna proizvodnja.

U Gajdobri, u opštini Bačka Palanka, stečajni upravnik prodavaće po prvi put pokretnu imovinu preduzeća DOO "Univerzal" za komunalnu delatnost, promet i ugostiteljstvo. Zainteresovani mogu kupiti alat po početnoj ceni od 177.000 dinara, kancelarijski nameštaj od 273.000 dinara i opremu iz Mlečnog restorana.


Nafta "brent" prešla granicu od 40 dolara po barelu
Cene nafte su danas nastavile uspon, pri čemu je "brent" premašio nivo od 40 dolara prvi put od marta, pošto na tržištima narasta optimizam da će glavni proizvođači "crnog zlata" produžiti smanjenje proizvodnje, i da će oporavak od pandemije Kovid-19 podstaći potražnju za gorivom.
TOKIO - Cene nafte su danas nastavile uspon, pri čemu je "brent" premašio nivo od 40 dolara prvi put od marta, pošto na tržištima narasta optimizam da će glavni proizvođači "crnog zlata" produžiti smanjenje proizvodnje, i da će oporavak od pandemije Kovid-19 podstaći potražnju za gorivom.

Severnomorska nafta "brent" za isporuku u avgustu ojačala je jutros u 6,36 časova po srednjoevropskom vremenu za 78 centi ili 2,0 posto, na 40,35 dolara po barelu, javlja Rojters.


VOL STRIT PORASTAO UPRKOS PROTESTIMA U SAD Investitori se nadaju brzom oporavku od korona krize
Na Vol Stritu su i juče, drugi dan zaredom, cene akcija porasle uprkos masovnim protestima u SAD, jer su ulagači usmereni samo na pozitivne vesti o popuštanju restriktivnih mera i naznake oporavka privrede od korona krize.

Dau Džons je ojačao 267 bodova ili 1,05 odsto, na 25.742 boda, dok je S&P 500 porastao 0,82 odsto, na 3.080 bodova, a Nasdaq indeks 0,59 odsto, na 9.608 bodova, piše portal Index.hr.
S&P 500 i Nasdaq indeks porasli su u šest od poslednjih sedam dana, zahvaljujući vestima o popuštanju restriktivnih mera i postupnom otvaranju privreda u saveznim državama, pa se ulagači nadaju brzom oporavku od korona krize.

Zahvaljujući velikim fiskalnim i monetarnim podsticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 odsto od 23. marta, kada je zbog korona krize zaronio na najniže nivoe u više godina.

Sada je od rekordnog nivoa, dostignutog 19. februara, udaljen još samo 9 odsto, Nasdaq indeks 2, a Dow Jones 13 odsto.
"Tehnički faktori pokreću tržište, pa ono raste i ne obraća pažnju na potencijalne probleme, kao što je uticaj masovnih protesta na lokalne privrede. Ako se protesti i nasilje nastave, to bi moglo pogoršati uticaj korona virusa na poslovanje. Mnoge prodavnice biće zatvorene, uvešće se policijski čas, pa ljudi neće moći kupovati, što bi moglo dodatno pritisnuti privredu", kaže Peter Cardillo, ekonomista u firmi Spartan Capital Securities.

I na evropskim berzama su cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,87 odsto, na 6.220 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,75 procenata, na 12.021 bod, a pariski CAC 2,02 ossto, na 4.858 bodova.


Življa investiciona aktivnost, BELEX indeksi u plusu
Na domaćem tržištu akcija zabeležena je danas življa investiciona aktivnost, pri čemu su BELEX indeksi ostvarili solidne dobitke.
BEOGRAD - Na domaćem tržištu akcija zabeležena je danas življa investiciona aktivnost, pri čemu su BELEX indeksi ostvarili solidne dobitke.

Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je 252 miliona dinara (2,1 miliona evra), čemu je u najvećoj meri doprinelo trgovanje državnim dužničkim hartijama.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta