Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
BESPLATNE AKCIJE Ko nije prodao deonice sada na računu ima 10.200 DINARA
Građani Srbije koji nisu prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi u prethodnom periodu, sada na računu imaju nešto više od 10.000 dinara.

Jedna akcija Naftne industrije Srbije (NIS) na berzi vredi 600 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio ukupno 3.000 dinara. Akcija Aerodroma vredi 920 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.
Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina NIS, Aerodrom i Telekom Srbija svakom građaninu su uplatili po ukupno 4.587 dinara.

Da podsetimo, Skupština akcionara Naftne industrije Srbije (NIS) predložila je u ponedeljak, 1. juna, da svaka akcija NIS-a na ime dividendi za 2019. godinu vlasniku donese 27,14 dinara u bruto iznosu.

To praktično znači da će svi građani koji poseduju akcije NIS-a uskoro dobiti dividendu od 115 dinara neto za pet akcija.

Kada će biti isplata dividende i kada novac treba očekivati na računima još uvek nije poznato, ali se zna da je kompanija prethodnih godina dividendu isplaćivala posle leta.

Kako podići novac

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i usmeni zahtev za podizanje novca po osnovu dividende.
Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti novac od dividende novac mogu da podignu u svojoj banci.

Ukoliko želite da prodate akcije, u Pošti je neophodno dati nalog za prodaju i cenu po kojoj želite da ih prodate.


Javni dug Srbije 52,4 odsto BDP-a na kraju aprila
Javni dug Srbije iznosio je na kraju aprila 2020. godine 24,55 milijardi evra, što čini 52,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, objavilo je Ministarstvo finansija.
BEOGRAD - Javni dug Srbije iznosio je na kraju aprila 2020. godine 24,55 milijardi evra, što čini 52,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, objavilo je Ministarstvo finansija.

Na kraju marta ove godine, javni dug je iznosio 24,30 milijardi evra i imao je udeo u BDP-u od 51,9 procenata, što znači da je u aprilu nominalno porastao za 245 miliona evra, a njegov udeo u bruto domaćem proizvodu je uvećan za pola procentnog poena.


INDEKSI RASTU TREĆI DAN ZAREDOM Nada u oporavak privrede podstiče Vol strit
Na Vol stritu su berzanski indeksi porasli i u sredu, treći dan zaredom, jer su ulagači optimistični zbog popuštanja restriktivnih mera, pa se nadaju brzom oporavku privrede od koronakrize, dok su masovni protesti u SAD-u i dalje u drugom planu.

Dau Džouns skočio je 527 bodova ili 2,05 odsto, na 26.269 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,36 odsto, na 3.122 boda, a Nasdak indeks 0,78 odsto, na 9.682 boda, prenosi Index.hr.
U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su juče snažno porasle, a ponajviše u industrijskom i finansijskom.

To se zahvaljuje vestima o popuštanju restriktivnih mera i postupnom otvaranju privreda u saveznim državama, pa se ulagači nadaju brzom oporavku privreda od recesije.

"Raste uverenje da se američka ekonomoija može sigurno otvoriti, kao što su to uspela i ostala, poput kineske i italijanske. Sklonost prema rizčnim investicijama podržana je optimizmom u vezi privreda, ali i time što nema baš mnogo alternativa", kaže David Carter, direktor u kompaniji Lenox Wealth Advisors.
Ulagače ohrabruju i manje loši privredni pokazatelji. Juče je agencija za zapošljavanje izvestila da je u maju u privatnom sektoru SAD-a bez posla ostalo 2,7 miliona ljudi, manje od očekivanja analitičara i znatno manje nego u aprilu, kada je ugašeno rekordnih 19,5 miliona radnih mesta.

Širu sliku ekonomskih šteta koje je pademija koronavirusa nanela najvećoj svetskoj privredi pokazaće u petak izveštaj o zaposlenosti.


Radovi na Aerodromu Nikola Tesla vredni 5 milijardi dinara - U planu novo energetsko postrojenje
Modernizacija i proširenje beogradskog Aerodroma Nikola Tesla, započeti početkom ove godine, odvijaju se bez većih prekida i u uslovima epidemije koronavirusa, saopštila je danas kompanija Belgrade Airport, koja kao koncesionar upravlja tim aerodromom.

- Očekujemo da će veliki radovi biti izvršeni tokom naredne tri godine. To, između ostalog, uključuje i proširenje terminala, novu, umetnutu poletno-sletnu stazu i dodatne rulne staze, dodatne pozicije za parkiranje aviona, novu platformu za odleđivanje i sprečavanje aviona od zaleđivanja, dodatna parking mesta za automobile kao i nove pristupne puteve - rekao je generalni direktor kompanije Belgrade Airport Fransoa Berizo.

On je istakao da će beogradski aerodrom, koji je prošle godine opslužio 6,2 miliona putnika, posle proširenja kapaciteta biti u mogućnosti da usluži projektovanih 15 miliona putnika do kraja koncesionog perioda.

- Naš cilj je da značajno poboljšamo nivo usluge, komfor i raznovrsnost komercijalne ponude na beogradskom aerodromu - izjavio je Berizo.

Inače, u ovom trenutku, na beogradskom aerodromu odvijaju se obimni radovi na nekoliko lokacija. Proširenje postojeće zgrade terminala, tj. fingerskog hodnika C, povećaće kapacitet aerodroma koji će postati fukcionalniji i komforniji za putnike i avio-kompanije. Dodatno, u toku su radovi na proširenju platforme što će značajno povećati kapacitet da se parkira veći broj aviona istovremeno.

Procenjena vrednost ovih radova je skoro 5 milijardi dinara (više od 40 mil EUR). Osim toga, pre nekoliko dana započeli su pripremni radovi za izgradnju nove, umetnute poletno-sletne staze. Svi ovi radovi organizovani su tako da imaju minimalan uticaj na redovno odvijanje avio-saobraćaja.

Naredne faze projekta, navodi se, podrazumevaju snažan fokus na ekološki održivom poslovanju kako bi se smanjio uticaj na životnu sredinu u pogledu emisije štetnih gasova, vode i otpada.

- U planu je izgradnja novog energetskog postrojenja za proizvodnju i distribuciju toplotne i električne energije, čime će se sa teških goriva preći na ekološki efikasnije izvore energije i smanjiti emisija štetnih gasova. Planirana je izradnja solarnog postrojenja za električnu energiju, kao i postrojenja za tretman čvrstog otpada i otpadnih voda - saopšteno je iz kompanije.

U narednih 25 godina kompanija Belgrade Airport će na Aerodromu Nikola Tesla primeniti veliko međunarodno iskustvo i dobru praksu globalnog operatera, matične kompanije Vinci Airports, koja upravlja poslovanjem 45 aerodroma širom sveta.


Otvorena fabrika američke kompanije Adient u Loznici - Vrednost investicije više od 20 mil USD
U Loznici je otvorena fabrika američke kompanije Adient, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će tu biti zaposleno 1.500 ljudi. Vrednost početne investicije u pogon površine 13.000 m2 je više od 20 mil USD.

Vučić je tokom obilaska fabrike rekao da je već zaposleno 838 ljudi, kao i da su trenutno među zaposlenima 70% žene.

U pogonu u Loznici će se prvo proizvoditi presvlake za autosedišta, a planirano je da u kasnijoj fazi fabrika proširi proizvodnju i na sedišta za najpoznatije automobilske marke.

Radovi na izgradnji fabrike u Loznici su započeti u maju 2019. godine.

Kompanija Adient posluje u 34 zemlje sveta i u više od 238 pogona zapošljava oko 85.000 radnika, a godišnje proizvede 25 miliona sedišta za poznate automobilske brendove.

Adient je prošle godine formalno postao vlasnik 4,3 hektara neizgrađenog građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni Šepak.

Inače, kompanija Adient je 2018. u Banji Koviljači otvorila pogon za proizvodnju navlaka za automobilska sedišta u kojem je zaposleno više od 400 ljudi.

Američki proizvođač automobilskih sedišta i navlaka odlučio je da novi pogon izgradi u Loznici, a Srbija je bila u konkurenciji osam zemalja. Fabrika u Loznici biće deseti pogon za proizvodnju presvlaka i ukrasnih delova za automobile u regionu Evrope, Bliskog istoka i Afrike.


American Company Adient Opens Factory in Loznica – Investment Worth Over USD 20 Million
A factory of the American company Adient has opened in Loznica, and Serbian President Aleksandar Vucic announced that 1,500 people would be employed there. The value of the initial investment in the 13,000-m2 facility is more than USD 20 million.

While visiting the factory, Vucic said that 838 people have already been employed and that, at the moment, 70% of the employees are women.

The facility in Loznica will first produce car seat covers, and the factory should expand the production program to include seats for the most famous car brands at a later stage.

The works on the construction of the factory in Loznica began in May 2019.

Adient operates in 34 countries of the world and employs around 85,000 workers at over 238 facilities. It produces 25 million seats for famous car brands each year.

Last year, Adient formally became the owner of 4.3 hectares of undeveloped construction land at the Industrial Zone Sepak.

Back in 2018, Adient opened a facility for the production of car seat covers in Banja Koviljaca, employing over 400 people.

The American producer of car seats and car seat covers then decided to build a new facility in Loznica, and Serbia had been one of the eight potential locations. The factory in Loznica will be their tenth facility for the production of car seat covers and decorative elements in the region encompassing Europe, the Middle East and Africa.


Komercijalna banka dominirala na Berzi, indeksi poljuljani
Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 25,8 miliona dinara (219,2 hiljade evra), a indeksi su zaključili trgovanje na negativnoj teritoriji.
BEOGRAD - Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 25,8 miliona dinara (219,2 hiljade evra), a indeksi su zaključili trgovanje na negativnoj teritoriji.

Indeks BELEX15 je zabeležio zanemarljivu negativnu korekciju i završio dan na nivou od 678,32 poena, a BELEXlajn je oslabio za 0,7 posto, na 1.496,04 poena.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta